ALTIN
 
DOLAR
 
STERLİN
EURO
 

YÜZDE 65 YAPI STOKU TEHLİKEDE

YÜZDE 65 YAPI STOKU TEHLİKEDE 

07 Temmuz 2021 20:46
YÜZDE 65 YAPI STOKU TEHLİKEDE

Malatya'da beklenen 7 ve üzeri şiddetteki büyük bir depremde Malatya'da yapı stokunun yüzde 65 düzeyinde yıkım ve ağır hasar göreceği tahmin ediliyor.
Geçtiğimiz haftalarda Bingöl'de yaşanan deprem, Malatya'daki deprem riskini yeniden gündeme getirdi. Uzmanlar, Bingöl'deki depremin Malatya açısından korku yaratmadığını ifade ederken, asıl korkulması gereken depremin DAF üzerinde bulunan 2 ayrı sekmentte yaşanacak depremin olduğunda hem fikir. 
"7 VE ÜZERİNDE BEKLENTİ"
 Konu ile alakalı bir değerlendirme yapan İnönü Üniversitesi Öğretim Görevlisi İnşaat mühendisler odası başkan yardımcısı Vehbi Aluçlu; "Elazığ Sivrice ve Pütürge kaynaklı depremleri yine Doğu Anadolu Fay hattı (DAF) üzerinde bulunan  Erkenek ve Bingöl fay hatları arasında yer alan strese neden olduğuna işaret eden İnönü Üniversitesi Öğretim Görevlisi İnşaat mühendisler odası başkan yardımcısı Vehbi Aluçlu, "Erkenek sekmekti ve Pazarcık sekmendini daha çok ilgilendiriyor. Esas bizim korkmamız yada tedbir almamız gereken bundan sonra olacak Sincik, Çelikhan, Erkenek, Gölbaşı, Pazarcık fayı. Bu faydaki depremler bizi çok etkileyecek. Burada eğer bir deprem meydana gelirse, Sincik'den sonraki kısımda Bu Erkenek sekmenin öncü depremi olacak yani Ana depremin habercisi olacak. Burada 7 ve üstünde meydana gelecek deprem, Malatya'yı çok etkileyecek. Malatya'ya yakın olmasında da Malatya'nın yapı stokunu çok etkileyecek. 1500 yılında en son enerjisini boşaltmış Pazarcık sekmendinde de deprem bekleniyor. Bu depremde Malatya'yı etkileyecek. Bu bölge Malatya'ya 90-100 kilometre uzaklığında bir bölge. Ama Erkenek sekmekti daha yakın bir bölge. Burası da Malatya merkezine yaklaşık 30 Kilometre uzaklıkta olan bir fay. Bu iki fayda olacak depremin büyüklüğünü tahmin edebiliyoruz, yerini biliyoruz ama zamanını bilemiyoruz. Bingöl tarafı bizi çok fazla ilgilendirmiyor. Bizim korkmamız gereken DAF üzerinde bulunan 3. Sekmen dediğimiz Erkenek sekmektinde olacak depremle, 4. Sekmen dediğimiz pazarcık sekmentinde olacak depremler Malatya'yı çok yakından ilgilendiren depremler."dedi. 
"MALATYA EKONOMİSİ ÇÖKER"
Deprem için alınması gereken tedbirleri sıralayan Aluçlu; "Malatya'nın yapı stoku 2000 yılından önce yapılmış yüzde 65 mertebesindeki yapı stokumuz, bu büyüklükteki depremde ya yıkılacak, ya çok büyük hasarlar alacağını, can ve Mal kayıplarının üst düzeye varacak bir depremden bahsediyoruz. 2000 yılından sonra yapılmış yapı stokumuz bu depremi ufak, tefek hasarlarla atlatırken, 2000 yılı öncesi yapılar çok büyük bir risk altında. Burada yüzde 65'lik bir yıkımdan bahsediyoruz. Neler yapılabilir? Bununla ilgili Malatya nüfusunun yoğun olduğu bölgelerde yani çarşı dediğimiz Kışla Caddesi, Fuzuli, Emeksiz, İnönü, Sıtmapınarı, İstasyon caddesi buralardaki insan nüfusunun çok yoğun yaşadığı bu bölgenin mutlaka ve mutlaka dönüşümünün sağlanması gerekir. Bu dönüşüm, yeni deprem yönetmeliği, yeni beton sınıflarıyla, donatılarla yapılacak depreme dair planlarla ve bu dönüşümü ne kadar hızlı yapabilirsek o kadar az etkileneceğiz. Bu deprem Malatya'nın ekonomisini de yerle bir edecek bir deprem olarak karşımıza çıkıyor.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.