Hareketsiz Çocuklar Kalp Hastası Adayı!
Sağlık, 31 Ağustos 2022 15:15Giderek yaygınlaşan önemli bir sorun:

ÇOCUKLARDA DÜŞÜK EFOR KAPASİTESİNE DİKKAT!
Sokaklardaki aktivitelerin giderek azalması, televizyon ve bilgisayar başında geçirilen uzun saatler, ellerden adeta hiç düşmeyen akıllı telefonlar… Tüm bu etkenler son yıllarda çocuklarda düşük efor kapasitesinin giderek yaygınlaşmasına neden oldu. Aktivitelerde çabuk yorulan, nefes nefese kalan, hatta birkaç basamak merdiven çıkmakta dahi zorlanan çocukların oranı azımsanmayacak kadar çoğaldı. Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Prof. Dr. Tuğçin Bora Polat, çocuklarda düşük efor kapasitesinin mutlaka önemsenmesi gerektiğine işaret ederek, “Efor kapasitesi düşüklüğünde öncelikle kalp hastalıkları ekarte edilmeli. Çocuğun kalbinde sorun yoksa mutlaka ‘hareketsizlik’ sorgulanmalı ve buna yönelik önlemler alınmalı. Zira çocuklarda hareketsizlik nedeniyle gelişen obezite; diyabet, karaciğer yağlanması, hipertansiyon ile diğer kalp hastalıkları gibi önemli sağlık problemlerini tetikleyebiliyor.” diyor.
Bu belirtiler varsa, dikkat!
Çocukluk çağında efor kapasitesi yaş grubuna göre değişiklik gösteriyor. Düşük efor kapasitesi de yenidoğanda ve süt çocuklarında en sık beslenme sürecinde belirti veriyor. Beslenirken yorulma, terleme ve nefes nefese kalma, tipik belirtilerini oluşturuyor. Oyun çağındaki çocuklarda (3 yaş sonrası) aktivitelerde zorlanma ve buna bağlı olarak oyuna katılmama, efor kapasitesi düşüklüğüne işaret edebiliyor. Okul çağı döneminde spor aktivitelerinde düşük performans sergileyen çocukların da efor kapasiteleri açısından sorgulanmaları büyük önem taşıyor.
Hareketsiz çocuklar kalp hastası adayı
Çocuklarda efor kapasitesi düşüklüğü kalp hastalıkları açısından mutlaka değerlendirilmesi gereken önemli bir sorun. Zira düşük efor; kalp kapak hastalıkları ve kalpte deliğe işaret edebiliyor. Dolayısıyla efor düşüklüğünde ebeveynlerin aklına ilk olarak ‘kalp hastalıkları’ geliyor. Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Prof. Dr. Tuğçin Bora Polat, çocukluk çağındaki efor düşüklüğünün aslında çoğunlukla hareketsiz bir yaşamdan kaynaklandığını belirterek, “Düzenli bir spor yapmak ve hareketli bir yaşam her yaş grubunda çok önemlidir. Bunun nedeni ise metabolizmanın hızını belirleyen en önemli faktörün hareket olması. Hareketsiz yaşam düşük eforu ve düşük efor da kısır döngü içerisinde hareketsizliği tetikliyor. Metabolizma hızının düşmesi sonucu da erken ergenlik ve böylece boy kısalığı gibi önemli sorunlar gelişebiliyor. Ayrıca aşırı kilo alımı ve buna bağlı olarak zamanla diyabet, tansiyon ile kalp hastalıkları gibi ciddi sağlık problemleri tetiklenebiliyor.” diyor.
Düzenli spor çok önemli!
Düşük efor sorunu yaşayan çocukların düzenli spor yapmaları ve sağlıklı beslenmeleri, başta kalp olmak üzere pek çok önemli hastalığın önlenmesinde anahtar rol üstleniyor. Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Prof. Dr. Tuğçin Bora Polat, hareketli bir yaşam için düzenli yapılacak olan sporun yanı sıra çocukların bilgisayar ve akıllı telefon kullanımları ile masa başı aktivitelerinin de kısıtlanması gerektiğini hatırlatarak, "Günümüz koşullarında oyun çağındaki çocuklarda oyun parkları ve kreş aktiviteleri faydalı olabiliyor. Daha büyük çocuklarda da spor okulları ve bireysel aktiviteler büyük yarar sağlıyor.” diyor.
Efor testleri yol gösteriyor
Prof. Dr. Tuğçin Bora Polat, özellikle spor aktivitelerinin seçiminde efor testlerinin yol gösterici olduklarına işaret ederek, şöyle devam ediyor: ”Spor aktiviteleri için değerlendirilen bazı çocukların hareketsiz yaşam sürmeleri nedeniyle merdiven çıkarken bile zorlanabildiklerini görüyoruz. Düşük efor kapasitesine sahip çocukların futbol ve basketbol gibi yarışmalı sporlarda zorlanıp bu aktiviteleri yarıda bırakmaları çok mümkün. Dolayısıyla spor aktivitelerinin devam etmesi için efor sorunu yaşayan çocuklara koşu, yüzme ve bisiklet gibi daha hafif ve bireysel sporları öneriyoruz. Efor testi de çocukları uygun spor dallarına yönlendirmemiz konusunda bize yardımcı oluyor.”
Sağlık, 31 Ağustos 2022 15:15
Yorumlar (0)

MUHTARLAR VE TOPLUMDAKİ ÖNEMLERİ

Vali Seddar Yavuz’un 19 Ekim Muhtarlar Günü Mesajı

Vali Seddar Yavuz, İkizce’de Tamamlanan Projeleri Yerinde İnceledi

AĞBABA KAYISI İÇİN YAPAY TARTIŞMALARA KARŞI ÇIKTI

20. ULUSLARARASI TURGUT ÖZAL KARAKUCAK GÜREŞLERİ GÖRKEMLİ BİR AÇILIŞ TÖRENİYLE BAŞLADI

Sadıkoğlu: "Malatya Kayısısı Türkiye’nin markasıdır

Hayat ve Yaşam

Taştepe Mahallesi'nde Şüpheli Ölüm

BAŞKAN GEÇİT: “MALATYA’NIN DEĞERLERİNİ TÜRKİYE’YE TANITMAK GURUR VERİCİ”

BATTALGAZİ ZABITASI, MARKET DENETİMLERİNİ SIKLAŞTIRDI

MALATYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ'NDEN ARAPGİR'E 100 MİLYON LİRALIK YATIRIM

580 KİLOMETRELİK HATTA FİZİKİ KAYIP-KAÇAK TARAMASI YAPILDI

Doğanşehir İlçe Emniyet Müdürlüğü

Yeşilyurt İlçemiz Kaynarca Mahallesi'nde Şüpheli Ölüm

SARI NOKTAYA GÖZ İÇİ MERCEK TEDAVİSİ

Hazır Beton Endeksi Eylül Ayı Raporu Açıklandı!

Başkan Taşkın’dan Şeker Fabrikasına Ziyaret

Malatya Büyükşehir Belediyesi’nden Üreticiye Büyük Destek

İklim Değişikliği ile Mücadelede Önemli Bir Adım

6 ŞUBAT YIKIM DEĞİL, MALATYA’NIN YENİDEN DOĞUŞU OLACAK

Anadolu’dan Çıkan Lezzet Hikâyesi Ulusal Markaya Dönüşüyor

LOJİSTİĞİN KALBİ İZMİR’DE ATTI: KITA LOGISTICS, SANATLA BULUŞAN KONSEPTİYLE FUARIN İLGİ ODAĞI OLDU

MESOB Başkanı Keskin’den Elitaş ve Güler’e Esnaf Dosyasını Sundu

Bir Yanda Açlık, Diğer Yanda Obezite: Gıdanın Adaletsiz Dağılımı Dünyayı Tehdit Ediyor

3.KORUYUCU SAĞLIK ZİRVESİ YOĞUN İLGİ VE KATILIMLA GERÇEKLEŞTİRİLDİ

İlimizde Okullarda Eş Zamanlı Tahliye Tatbikatları Gerçekleştirildi

Malatya Ekovizyon: Yeşil Bir Gelecek İçin Fikir Maratonu Başlıyor!

BAŞKAN GEÇİT, SEYİTUŞAĞI VE YALINKAYA’DA ÇÖZÜM ODAKLI ZİYARETLER GERÇEKLEŞTİRDİ

YEŞİLYURT KENT KONSEYİ 3. OLAĞAN GENEL KURUL TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Şirketlerin markalaşması ve kurumsallaşması için imzalar atıldı

AĞBABA; “REZERV MAĞDURİYETİ SONLANDIRILSIN”

ZİYARETLER, PROJELER VE BİRLİK VURGUSU...

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ EKİM AYI TOPLANTILARI SONA ERDİ

AKÇADAĞ GÜRKAYNAK’A KANALİZASYON HATTI

Yeşilyurt İlçemiz Mıhlıdut Caddesi üzerinde Trafik Kazası

Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü

Yakınca Mahallesi Adıyaman Yolu Bulvarı Üzerinde Trafik Kazası

TSO heyeti Vali Seddar Yavuz ile bir araya geldi

Yeşilyurt İlçemiz Çavuşoğlu Mahallesi'nde İş Kazası
