Akciğer Kanseri Riskini Artıran Bu Faktörlere Dikkat!
Sağlık, 17 Kasım 2022 11:08Dünyada tüm yaşlarda en sık görülen ve kanser kaynaklı ölümlerin birinci nedeni olan akciğer kanseri, erkeklerde daha fazla olmak üzere her iki cinsiyette de ortaya çıkabiliyor.
Akciğer kanseri nedeniyle bildirilen ölümlerin yüzde 62’si ise 65 yaşın altında gerçekleşiyor. Ülkemizde görülen akciğer kanserlerinin yüzde 90’ı sigara nedeniyle ortaya çıkarken; erkek cinsiyete sahip olmak, aile öyküsü bulunması, mesleki ve çevresel anlamda radon ve astbest gibi kimyasallara maruz kalmak ve tüberküloz ile KOAH gibi hastalıklar akciğer kanserine yakalanma riskini artırıyor.Uz. Dr. Selda Kaya, akciğer kanseri ve risk faktörleri ile ilgili bilgi verdi.
Erken teşhis tedavi başarısını artırır
Akciğer kanseri, normal akciğer dokusu içinde bazı hücrelerin kontrol dışı çoğalarak akciğer içinde kitle oluşturmasıdır. Hastalığın ilerlemesi ile çevre dokulara veya dolaşım yoluyla diğer organlara da yayılabilen akciğer kanseri, kanser kaynaklı ölümlerin birinci nedenini oluşturmaktadır. Erken evrede tanı alan akciğer kanseri hastalarında sağ kalım oranı yüksek olurken, ileri evre kanserlerde ise bu oran düşmektedir. Bu sebeple akciğer kanserinde tanının erken evrede yapılabilmesi oldukça kritiktir.
Uzun süre sigara içen her 7 kişiden 1’inde akciğer kanseri gelişir
Hiç sigara içmeyenler veya sigara içmeyi bırakmış olanlara göre, halihazırda sigara içen kişilerde yeni akciğer kanseri vakası görülme oranı daha yüksektir. Günde içilen sigara miktarı ve içilen yıl sayısı artıkça akciğer kanseri olma riski artmaktadır. Uzun süre (ortalama 30 yıl ) sigara içenlerin yaklaşık 1/7’sinde akciğer kanseri gelişir. Ancak sigaranın bırakılmasını takip eden 10 yıl içinde akciğer kanseri gelişme riski normal popülasyona göre yüzde 50 oranında azalır. Sigara içimi yaygınlığı açısından ülkemizde akciğer kanseri görülme oranlarında halen erkek cinsiyet ön plandadır.
Kanserin evresi tedavi şeklini belirler
Akciğer kanserinin tanısı için öncelikle göğüs hastalıkları konusunda uzman bir hekim tarafından fiziki muayene gerçekleştirilir. Muayene ile birlikte akciğer röntgeni, bilgisayarlı tomografisi, balgam sitolojisi, bronkoskopi, ince iğne aspirasyonu, torasentez, torakoskopi, ve torakotomi gibi tanı testleri istenebilir. Akciğer kanserinin evresinin saptanması tedavi şeklini belirleme ve hastalığın ağırlığını tespit etmek açısından önemlidir. Hastalığın başka organlara yayılıp yayılmadığı, hastanın efor kapasitesi ve günlük yaşam içindeki hareketliliği de evreleme kadar tedavi başarısını etkiler.
Bu faktörler akciğer kanseri riskini artırabilir
Akciğer kanseri için genel risk faktörleri arasında genetik ve çevresel faktörler bulunmaktadır. Akciğer kanseri açısından yüksek risk taşıyan gruplar ise şu şekilde sıralanabilir:
- Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanmış olduğu üzere, ülkemizde görülen akciğer kanserlerinin yüzde 90’ı sigara kullanımına bağlı ortaya çıkmaktadır. Etkin bir tütün kontrolü sağlandığında, akciğer kanserleri dahil olmak üzere tütün kullanımına bağlı her yıl yaklaşık 110 bin ölüm önlenebilecektir.
- Erkek cinsiyet ön planda görülmesine karşın son yıllarda kadınlar arasında sigara içiminin yaygınlaşması sonucu cinsiyet farkı azalmaktadır. Akciğer kanseri; ülkemizde her iki cinsiyet için yıllık yüz binde 61,2 görülme sıklığına sahiptir
- Ailede akciğer kanseri hastası olması, toplumdaki diğer bireylere göre akciğer kanseri olma riskini artırır.
- Mesleki veya çevresel anlamda kimyasal madde maruziyet öyküsü akciğer kanseri için riski iki kat artırmaktadır. Bununla birlikte, çevresel radyasyon kaynaklı radon gazı maruziyetinde yüzde 8-11, asbest maruziyetinde 1,5-5,4 kat oranında risk artışı bulunmaktadır. Radon gazı, akciğer kanserinde sigaradan sonra en önemli etken olup, akciğer kanserinin yüzde 3 ile 15’inden sorumludur.
- Kanserleşme açısından tüberküloz, pulmoner fibrozis veya KOAH gibi yüksek risk grubunda yer alabilecek hastalıklara sahip olunması akciğer kanseri riskini artırır.
- Fazla alkol tüketimi akciğer kanseri riskinin artmasına neden olur.
Sağlık, 17 Kasım 2022 11:08
Yorumlar (0)
Dilek Mahallesi’nde Trafik Kazası: Yaralı Vatandaş Hastaneye Kaldırıldı.
Malatya’da Zehir Tacirlerine Büyük Darbe: 83 Bin 380 Sentetik Hap Ele Geçirildi.
Prof. Dr. Ömer Faruk Şimşek: “Toplumsal stres arttıkça sabır eşiğimiz düşüyor.
Belediyelerde %33’ü Aşan Su Kayıpları, GRP Depo Dönüşümünü Zorunlu Kılıyor.
İzmirli Dişhekimleri “Toros Canavarı” Oyunuyla Tam Not Aldı
Uluslararası Başarılarıyla Tanınan Cansu Durkun, Endonezya 2026’da Organizasyon Ortağı ve Konuşmacı Olacak.
Vali Yavuz Müzeler Medeniyetimizin Hafızasıdır.
YEŞİLYURT’TA FİKİRLER YARIŞTI, KAZANAN İLETİŞİM OLDU.
19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı Coşkusu Türkiye Genelinde Törenlerle.
Özel Bireyler İçin Özel Gün. Battalgazi'de Anlamlı Programı.
Çarşı Esnafına Güç Katacak Proje İçin Sahada İnceleme.
Eğitim ve Rekabet Bir Arada: Semt Konaklarında Bilgi Şöleni.
Ağbaba TBMM’de İktidara Yüklendi: ‘Saray Işıl Işıl, Vatandaş Karanlıkta.
İstanbul’da Doğdu, Malatya’ya Umut Oldu: Başkanlara Anlamlı Takdir.
Battalgazi’de Feci Kaza: Motosiklet Sürücüsü Hayatını Kaybetti.
PÜTÜRGE’DE KAYALIKLARDAN DÜŞEN 80 YAŞINDAKİ KADIN KURTARILDI.
Büyükşehir Belediyesi Kırsal Kalkınma İçin Yeni Adımlar Atıyor.
Yıldız: Adalet ve Demokrasi İçin Mücadelemiz Sürecek.
Başkan Sami Er: “Malatya’yı Yeniden Ayağa Kaldırıyoruz.
Battalgazi Belediyesi’nden Trafiği Rahatlatacak Düzenleme.
Malatya’da Fuhuş Operasyonu: 4 Şüpheli Gözaltında, 8 Masaj Salonu Mühürlendi.
Göz Vakfı’nda Tarih ve Kültür Buluşması: Filateli Sergisi Büyük İlgi Gördü.
Kılıç: Çiftçi Üretimden Kopma Noktasına Geldi.
Başkan Er’den Yeşilyurtspor’a Destek Ziyareti.
Yunus Timlerinden Malatya’da Güvenlik Denetimi.
Polis Hırsızlık Şüphelisini Kıskıvrak Yakaladı.
Büyükşehir Meclisinde Başkan Er’den Hizmet ve Yatırım Vurgusu.
Fırat EDAŞ 2025 Performans Şampiyonlarını Belirledi.
Ağbaba’dan Çok Sert Tepki: ‘Mafya Düzeni Gibi!.
Akpınar’da Yaya Trafiğine Neşter: Yeni Düzenleme Hayata Geçiyor
Barguzu Caddesi’nde Şantiye Alarmı: 3 Konteyner Kullanılamaz Hale Geldi.
Malatya’da Zehir Tacirlerine Darbe: 10 Şüpheli Gözaltında.
Malatya’da Zehir Tacirlerine Darbe: 3 Torbacı Tutuklandı.
MABESEM’in Anneler Günü Tiyatro Gösterisi Büyük Beğeni Topladı.
Kalbimin En Güzel Şiiri Annem” Yarışmasının Ödül Töreninde Duygu Dolu Anlar Yaşandı.
Başkan Taşkın’dan Çarşıbaşı Projesi İçin Detaylı İnceleme.
Gençlere Umut Olacak Proje: Malatya TSO’dan Eğitim Hamlesi.
Üretime Destek Sürüyor: Büyükşehir 20 Bin Fideyi Ücretsiz Dağıttı.
Kuyuönü Mahallesi’nde İki Otomobil Çarpıştı: 3 Kişi Yaralandı.
