Darende’de Ayçiçeği Hasadı
Siyaset, 23 Eylul 2020 20:07Kayısı diyarı Malatya‘nın Darende ilçesinde deneme amacıyla 200 dönüme ekilen ayçiçeğinden yaklaşık 50 ton ürün hasadı bekleniyor.
Kayısı diyarı Malatya‘nın Darende ilçesinde deneme amacıyla 200 dönüme ekilen ayçiçeğinden yaklaşık 50 ton ürün hasadı bekleniyor.
Türkiye’deki 17 milyon kayısı ağacından 1,5 milyonunu bünyesinde barındıran, Gökpınar Sulama Projesi kapsamında yürütülen sulama yatırımları sayesinde ürün yelpazesinin genişlediği Darende ilçesinde ayçiçeği de üretiliyor.
Yatırımlarla 190 bin dekar alandaki kayısı bahçeleri ve zirai arazilerin sulandığı ilçede, pancar, buğday, arpa, patates, sebze, mısır, kavun en fazla yetiştirilen ürünler arasında yer alırken çiftçiler verimi yüksek ayçiçeğini de ekmeye başladı.
Yeniköy Mahallesi’nde çiftçilik yapan Aslan Özdemir, Darende Ziraat Odasının yönlendirmesiyle ayçiçeği üretimine başladı.
Özdemir, geçen yıl denediği ve başarılı olunca bu yıl 200 dönüme ektiği üründen büyük verim bekliyor.
– “Endüstriyel ürün çeşitliliğimiz artıyor”
Darende Ziraat Odası Başkanı Orhan Karaca, AA muhabirine, ilçede yaklaşık 2 bin 500 ailenin geçimini kayısıdan sağladığını, verimli topraklara sahip Darende’de Gökpınar Sulama Projesi’nin hayata geçmesinin ardından ilçedeki yüz binlerce dönüm arazide endüstriyel tarım için üretime başlandığını söyledi.
Karaca, çiftçilere verilen eğitimler sonucunda özellikle kırsalda geliri yüksek alternatif tarımın yaygınlaştığını anlatarak, “Tarımsal çalışmalarımız her geçen gün artarak devam ediyor. Çiftçilerimizin ürün çeşidini, yelpazesini artırmaya yönelik çalışmalar yaptık. Eğitim çalışmalarımızın neticesinde çiftçilerimiz alternatif ürünlere yönelmeye başladı. Pancar, patates, badem gibi ürünlerin yanında da bir çiftçimizle görüşerek ayçiçeği ile yola başladık. Şu anda 50 ton olan üretimi diğer çiftçilerin de katılımıyla 500 tona çıkarmayı hedefliyoruz.” dedi.
– Üretim alanını artıracak
Çiftçi Aslan Özdemir de ayçiçeğinin Yeniköy Ovası’nı sevdiğini ifade ederek, verimin istenilen düzeyde olduğunu, yaklaşık 50 tona yakın ürün almayı beklediklerini bildirdi.
Özdemir, ayçiçeğinden önce kayısı, buğday, arpa, pancar ektiğini dile getirerek “Üçüncü ürün olarak yaklaşık 200 dönüme ayçiçeği ektim. Diğer ürünlere göre masrafı daha az ve yetiştirmesi kolay. Suyu çok az isteyen bir bitki olduğu için fazla sulamıyoruz. Memnunuz, herkese tavsiye ediyoruz. Gelecek yıl 500 dönüme çıkararak bundan sonra da ekmeye devam edeceğiz. Emeği geçenlere teşekkür ediyoruz.” diye konuştu.
Siyaset, 23 Eylul 2020 20:07
Yorumlar (0)
Darende’de Şüpheli Ölüm Olayı: 16 Yaşındaki Genç Hayatını Kaybetti
Doğaya Nefes Aldıran Çalışma: Pınarbaşı Göleti’nde Battalgazi Belediyesi İmzası
Başkan Geçit’ten Kültürel Hafızaya Dokunuş: ‘Bir Değer Bir Ömür’ ve ‘Yaşayan Miras’
Yeşilyurt’ta Gençlere Çağrı: Genç Meclis 2026 Dönemi İçin Üye Alımına Başladı
Başkan Er: “Türkiye Kendi Coğrafyasında ve Dünyada Söz Sahibi
Malatya’da Uyuşturucu Operasyonu: Binlerce Hap Ele Geçirildi, 4 Şüpheli Gözaltında
Kaçakçılık Operasyonu: Tarihi Eserler ve Binlerce Kaçak Ürün Ele Geçirildi
Bir Asrın Hafızası Gün Yüzüne Çıktı: MTSO’dan Malatya’ya Kalıcı Bir Eser
Malatya Ekonomisinin Can Damarı Şire Pazarı Tehlikede
Yeşilyurt Belediyesi, Dayanışma Ruhu İçin Kararlı Adım Attı
Battalgazi Çöşnük Mahallesi’nde İş Kazası: 1 İşçi Ağır Yaralandı
Battalgazi’de Kesici Aletli Yaralama: 1 Şüpheli Gözaltında
Malatya’da “Huzur 44” Uygulaması: 13 İlçede Eş Zamanlı Denetim
“Maldia Ortak Akıl İrade Derneği”: Ortak Akıl Nerede, İrade Kimde?
Narkotik Operasyonu: Kokain ve Tarihi Sikkeler Ele Geçirildi – Şüpheli Tutuklandı
Katarakt Ameliyatı Bunama Riskini Azaltabilir...
Menopozda Vücut Tipiniz Değişiyorsa Dikkat: Obezite Sanılan "Lipödem" Tehlikesi
“Vatandaş Soruyor, Başkanlar Cevaplıyor.
MALATYA’DA SPOR TESİSLERİ İÇİN DEĞERLENDİRME TOPLANTISI YAPILDI
MALATYA’DA RUHSATSIZ SİLAH OPERASYONU: 2 ŞÜPHELİ GÖZALTINDA
Ziraat Odaları Seçimleri Neden Yapılmıyor?
Erdoğan Zelyurt: “Kalemimiz millet, sözümüz vicdan Bu masa makam değil, halkın duasıdır”
Vali Seddar Yavuz’un Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası Mesajı
Hâyırseverlere Özel Gece: Başkan Geçit “Teşekkür Buluşması”na Ev Sahipliği Yaptı
Birlikten Güç Doğdu: Çocuklar 11 Milyon TL Bağışladı
“24 Saatlik Nöbetler Canları Tüketiyor” – Ağbaba’dan Acı Gerçek
MALATYA’DA “MİLLİ TEKNOLOJİ SERGİSİ” TÖRENLE AÇILDI
Büyükşehir’in “Her Ev Bir Atölye” Projesinde Üretim Devam Ediyor
Karakavak’ta Trafik Kazası Sonrası Kavga: 5 Kişi Yakalandı, Silah Ele Geçirildi
Battalgazi’de Şüpheli Ölüm: İlk İncelemelere Göre Doğal Nedenler
Narkotik Polisi Sahada: Bilgilendirme ve Mücadele Çalışmaları Aralıksız Sürüyor
Wellness, Malatya’da Geleceğin Antrenörlerini Yetiştiriyor
Battalgazi’de Üç Araçlı Zincirleme Kaza: 6 Yaralı
Nice 7 Yıllara: Malatya Megahaber’den Okuyucularına Vefa Mesajı
Aslantaş Gitti, Hesap Soracak Kimse Kalmadı! Darende’nin Parası Nerede, Malatya’nın Tarihi Nerede?
Vali Seddar Yavuz, Güvenlik Güçlerimize Araç Teslim Törenine Katıldı
Bostanbaşı’nda Şantiyede İş Kazası: Bir İşçi Ağır Yaralandı
Yeşilyurt’ta Drift Atan Sürücü Yakalandı, Araç 60 Gün Trafikten Men Edildi
Gençlerin Sesi Battalgazi’de Yükseldi: Gençlik Çalışmaları Değerlendirildi
