Darende’de Ayçiçeği Hasadı
Siyaset, 23 Eylul 2020 06:58Kayısı diyarı Malatya‘nın Darende ilçesinde deneme amacıyla 200 dönüme ekilen ayçiçeğinden yaklaşık 50 ton ürün hasadı bekleniyor.
Kayısı diyarı Malatya‘nın Darende ilçesinde deneme amacıyla 200 dönüme ekilen ayçiçeğinden yaklaşık 50 ton ürün hasadı bekleniyor.
Türkiye’deki 17 milyon kayısı ağacından 1,5 milyonunu bünyesinde barındıran, Gökpınar Sulama Projesi kapsamında yürütülen sulama yatırımları sayesinde ürün yelpazesinin genişlediği Darende ilçesinde ayçiçeği de üretiliyor.
Yatırımlarla 190 bin dekar alandaki kayısı bahçeleri ve zirai arazilerin sulandığı ilçede, pancar, buğday, arpa, patates, sebze, mısır, kavun en fazla yetiştirilen ürünler arasında yer alırken çiftçiler verimi yüksek ayçiçeğini de ekmeye başladı.
Yeniköy Mahallesi’nde çiftçilik yapan Aslan Özdemir, Darende Ziraat Odasının yönlendirmesiyle ayçiçeği üretimine başladı.
Özdemir, geçen yıl denediği ve başarılı olunca bu yıl 200 dönüme ektiği üründen büyük verim bekliyor.
– “Endüstriyel ürün çeşitliliğimiz artıyor”
Darende Ziraat Odası Başkanı Orhan Karaca, AA muhabirine, ilçede yaklaşık 2 bin 500 ailenin geçimini kayısıdan sağladığını, verimli topraklara sahip Darende’de Gökpınar Sulama Projesi’nin hayata geçmesinin ardından ilçedeki yüz binlerce dönüm arazide endüstriyel tarım için üretime başlandığını söyledi.
Karaca, çiftçilere verilen eğitimler sonucunda özellikle kırsalda geliri yüksek alternatif tarımın yaygınlaştığını anlatarak, “Tarımsal çalışmalarımız her geçen gün artarak devam ediyor. Çiftçilerimizin ürün çeşidini, yelpazesini artırmaya yönelik çalışmalar yaptık. Eğitim çalışmalarımızın neticesinde çiftçilerimiz alternatif ürünlere yönelmeye başladı. Pancar, patates, badem gibi ürünlerin yanında da bir çiftçimizle görüşerek ayçiçeği ile yola başladık. Şu anda 50 ton olan üretimi diğer çiftçilerin de katılımıyla 500 tona çıkarmayı hedefliyoruz.” dedi.
– Üretim alanını artıracak
Çiftçi Aslan Özdemir de ayçiçeğinin Yeniköy Ovası’nı sevdiğini ifade ederek, verimin istenilen düzeyde olduğunu, yaklaşık 50 tona yakın ürün almayı beklediklerini bildirdi.
Özdemir, ayçiçeğinden önce kayısı, buğday, arpa, pancar ektiğini dile getirerek “Üçüncü ürün olarak yaklaşık 200 dönüme ayçiçeği ektim. Diğer ürünlere göre masrafı daha az ve yetiştirmesi kolay. Suyu çok az isteyen bir bitki olduğu için fazla sulamıyoruz. Memnunuz, herkese tavsiye ediyoruz. Gelecek yıl 500 dönüme çıkararak bundan sonra da ekmeye devam edeceğiz. Emeği geçenlere teşekkür ediyoruz.” diye konuştu.
Siyaset, 23 Eylul 2020 06:58
Yorumlar (0)
Hakan Çetin: Bayramlar Birlik ve Beraberliğin En Güçlü Simgesidir.
Attarlar Odası Başkanı Orhan: “Bayramlar Dayanışmayı Güçlendirir.
Mustafa Kılınç’tan Kurban Bayramı Mesajı: “Birlik ve Beraberliğimizi Güçlendirelim.
MAHMUT KARADENİZ’DEN KURBAN BAYRAMI MESAJI.
Battalgazi’den Gönüllere Dokunan Sosyal Destek Hizmetleri.
Büyükşehir, Pütürge’nin Ulaşım Ağını Güçlendiriyor.
Büyükşehir Ekipleri Kurban Bayramı’nda 7/24 Sahada Olacak.
Canlı Hayvan Pazarında Dolandırıcılığa Karşı Bilgilendirme Seferberliği.
Bayram Trafiğinde Hayat Kurtaran Hatırlatma: Kemerini Tak.
Pütürge’de 4.0 Büyüklüğünde Deprem Paniği.
Bayram Öncesi Yeşilyurt’ta Yoğun Temizlik ve Denetim Çalışmaları.
Battalgazi Belediyesi Bayram Öncesi Vezne Hizmetlerini Yeniden Planladı.
Büyükşehir’den Bayram Hediyesi: Toplu Taşıma Ücretsiz.
Malatya’da Kritik Ulaşım Hamlesi: Fuzuli Caddesi Yeniden Araç Trafiğinde.
Kurultay Dosyasında Yeni Aşama: Malatya’da Gözaltına Alınan İsim Tutuklandı.
İskender Mahallesi’nde Acı Olay 43 Yaşında'ki Şahıs Hayatını Kaybetti.
Develi Mevkiinde Korkutan Çarpışma: 9 Kişi Hastaneye Kaldırıldı.
Cumhur İttifakı’nda Nezaket Buluşması: Bakan’dan Şengönül’e Ziyaret.
Valilikten Yıkım Süreçleriyle İlgili Kamuoyuna Açıklama.
Büyükşehir Zabıtası Bayram Öncesi Sahada Denetimler Aralıksız Sürüyor.
Bayram Sevinci Battalgazi’de Çocukların Yüzünü Güldürdü.
USKD Toplantısında Geleceğin Tarımı Konuşuldu.
Yeşilyurt Belediyesi Sahada: Bayram Öncesi Kapsamlı Kontroller.
Bayram Hazırlıkları Tamam: Battalgazi’de Kurban Kesim Yerleri Netleşti.
Sabaha Karşı Operasyon: Ağbaba’nın Makam Şoförü Gaffar Çiçek Gözaltında.
Gazeteci Berkman Dulcan’ın Acı Günü.
Şantiyede Elektrik Akımına Kapılan İşçi Hayatını Kaybetti.
Uluslararası Öğrenciler Sanat Merkezi’nde Kültür ve Sanatla Buluştu.
YILDIZ: “BU KARAR TÜRKİYE DEMOKRASİSİNE YAPILMIŞ BİR DARBEDİR.
Başkan Er: “Gençlerimize Modern Spor Alanları Kazandırıyoruz.
Geleceğe Umut Veren Kalemler Ödüllendirildi.
Yeşilyurt’ta Dijital Linç ve Sosyal Medyanın Etkileri Ele Alındı.
REVİZE: İnşaat İkinci Çeyreğe Pozitif Başladı.
Battalgazi’de Bayram Seferberliği: Temizlik ve Düzenleme Çalışmaları Hız Kazandı.
Vali Yavuz: “Kamu Hizmetinde Etik İlkeler Vazgeçilmezdir.
Selçuklu Mahallesi’nin Taziye Evi Hizmete Hazırlanıyor.
SON DAKİKA | Malatyaspor Tesislerinde Dikkat Çeken Gelişme.
Tarihin Kalbinde Koşulaçak Arslantepe Yarı Maratonu'nun Protokolü İmzalandı.
Başkan Sadıkoğlu’ndan Bayram Öncesi Ödeme Talebi.
