Darende’de Ayçiçeği Hasadı
Siyaset, 23 Eylul 2020 21:00Kayısı diyarı Malatya‘nın Darende ilçesinde deneme amacıyla 200 dönüme ekilen ayçiçeğinden yaklaşık 50 ton ürün hasadı bekleniyor.
Kayısı diyarı Malatya‘nın Darende ilçesinde deneme amacıyla 200 dönüme ekilen ayçiçeğinden yaklaşık 50 ton ürün hasadı bekleniyor.
Türkiye’deki 17 milyon kayısı ağacından 1,5 milyonunu bünyesinde barındıran, Gökpınar Sulama Projesi kapsamında yürütülen sulama yatırımları sayesinde ürün yelpazesinin genişlediği Darende ilçesinde ayçiçeği de üretiliyor.
Yatırımlarla 190 bin dekar alandaki kayısı bahçeleri ve zirai arazilerin sulandığı ilçede, pancar, buğday, arpa, patates, sebze, mısır, kavun en fazla yetiştirilen ürünler arasında yer alırken çiftçiler verimi yüksek ayçiçeğini de ekmeye başladı.
Yeniköy Mahallesi’nde çiftçilik yapan Aslan Özdemir, Darende Ziraat Odasının yönlendirmesiyle ayçiçeği üretimine başladı.
Özdemir, geçen yıl denediği ve başarılı olunca bu yıl 200 dönüme ektiği üründen büyük verim bekliyor.
– “Endüstriyel ürün çeşitliliğimiz artıyor”
Darende Ziraat Odası Başkanı Orhan Karaca, AA muhabirine, ilçede yaklaşık 2 bin 500 ailenin geçimini kayısıdan sağladığını, verimli topraklara sahip Darende’de Gökpınar Sulama Projesi’nin hayata geçmesinin ardından ilçedeki yüz binlerce dönüm arazide endüstriyel tarım için üretime başlandığını söyledi.
Karaca, çiftçilere verilen eğitimler sonucunda özellikle kırsalda geliri yüksek alternatif tarımın yaygınlaştığını anlatarak, “Tarımsal çalışmalarımız her geçen gün artarak devam ediyor. Çiftçilerimizin ürün çeşidini, yelpazesini artırmaya yönelik çalışmalar yaptık. Eğitim çalışmalarımızın neticesinde çiftçilerimiz alternatif ürünlere yönelmeye başladı. Pancar, patates, badem gibi ürünlerin yanında da bir çiftçimizle görüşerek ayçiçeği ile yola başladık. Şu anda 50 ton olan üretimi diğer çiftçilerin de katılımıyla 500 tona çıkarmayı hedefliyoruz.” dedi.
– Üretim alanını artıracak
Çiftçi Aslan Özdemir de ayçiçeğinin Yeniköy Ovası’nı sevdiğini ifade ederek, verimin istenilen düzeyde olduğunu, yaklaşık 50 tona yakın ürün almayı beklediklerini bildirdi.
Özdemir, ayçiçeğinden önce kayısı, buğday, arpa, pancar ektiğini dile getirerek “Üçüncü ürün olarak yaklaşık 200 dönüme ayçiçeği ektim. Diğer ürünlere göre masrafı daha az ve yetiştirmesi kolay. Suyu çok az isteyen bir bitki olduğu için fazla sulamıyoruz. Memnunuz, herkese tavsiye ediyoruz. Gelecek yıl 500 dönüme çıkararak bundan sonra da ekmeye devam edeceğiz. Emeği geçenlere teşekkür ediyoruz.” diye konuştu.
Siyaset, 23 Eylul 2020 21:00
Yorumlar (0)
Alopesi Olan Çocuklarda Kaş Uygulaması
Akciğer Kanseri: Sinsi İlerliyor, Ama Önlemek Elimizde!
HSG Laser SMTECH 2025'te Akıllı Sac ve Boru Kesme Çözümlerini Tanıttı
Coordinat Yapı'dan Potadan Fileye Uzanan Destek Zinciri
Vali Seddar Yavuz İl Afet Risk Azaltma Planı Toplantısına Katıldı
Yeşilyurt Belediyesi’nin Ev Sahipliği Yaptığı ‘Aile Mentörlüğü’ Eğitim Programı Tamamlandı
AĞBABA ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLARI BAKANLIĞI BÜTÇESİNDE KONUŞTU
BATTALGAZİ BELEDİYESPOR’DAN MİLLİ BAŞARI
MALATYA KİTAP FUARI’NDA YAVUZ BÜLENT BÂKİLER KONUŞULDU
KÜÇÜK KALPLERDEN BÜYÜK EZGİLER
Özalper Mahallesi'nde “Dengesini Kaybeden Genç Balkondan Düştü”
Sessiz Kadınların Şehri: Malatya ve CHP’nin Unutulan Kadın Gücü
İş Kazası
MASKİ’DEN İLÇELERE MODERN AMBAR: MALZEME YÖNETİMİNDE VERİMLİLİK ARTIYOR
Redington Türkiye, 10. yılında teknoloji dünyasının liderlerini bir araya getirdi
BAŞKAN GEÇİT: “İKİZCE, MALATYA’NIN YENİ YÜKSELEN DEĞERİ”
İSTİHDAM BULUŞMALARI MALATYA’DA BAŞLIYOR
Turgut Özal Mahallesi'nde İntihar
Ticaret Borsası Nerede, Malatya Üreticisi Kime Emanet?”
Malatya Müteahhitler Odası Nerede, Ne Yapıyor?
YEŞİLYURT BELEDİYESİ’NDEN ÖĞRETMENLER GÜNÜ’NE ÖZEL İNDİRİM MÜJDESİ!
YEŞİLYURT’TA “ŞİİR VE MÜZİK DİNLETİSİ” SANATSEVERLERDEN TAM NOT ALDI!
AĞBABA, TİCARET BAKANI BOLAT’A SESLENDİ:
BAŞKAN TAŞKIN: “TAŞTEPE MALATYA’NIN YENİ GÖZDE MAHALLESİ OLACAK”
İlkokul Öğrencileriyle Bir Araya Gelen Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er;
Başharık Mahallesinde Gençlik Merkezi ve Spor Sahaları Hızla Yükseliyor
ONUR KONUĞU PROF. DR. KEMAL SAYAR MALATYA KİTAP FUARI’NDA
Malatya’da Denetim Nerede Kayboldu?
STK Oda Başkanları Her Saça Tarak Vuran Değil, Halkın ve Üyenin Başkanı Olsun!
Başkan Geçit, “Beylerderesi Bisiklet ve Yürüyüş Yolu” Projesini İnceledi
DARENDE’NİN İÇME SUYUNA HAYAT VEREN PROJE: “TOHMA KANYONU’NDAN CAZİBEYLE SU”
SİGORTA SEKTÖRÜNDE DEV SATIN ALMA
TOKİ 500 BİN Sosyal Konut Projesi Başvuruları Başlıyor
BATTALGAZİ’DE YATIRIM TURU: MECLİS ÜYELERİ PROJELERİ YERİNDE GÖRDÜ
ANASININ BABASININ MEZARI VAR
YEŞİLYURT BELEDİYE MECLİSİ KASIM AYI TOPLANTISINI YAPTI
BAŞKAN ER “AZİM VE KARARLILIKLA BAŞARILAMAYACAK HİÇBİRŞEY YOK”
AĞBABA’DAN SANAYİ BAKANINA;
U 19 GELİŞİM LİGİ
