Malatya’daki Muhtarlarla Bir Araya Gelen Başkan Gürkan

Gündem, 10 Ağustos 2023 18:15

Malatya’daki Muhtarlarla Bir Araya Gelen Başkan Gürkan

Malatya’daki Muhtarlarla Bir Araya Gelen Başkan Gürkan

DERE YATAĞI, FAY HATTI 

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan Malatya Nikâh Sarayında Malatya genelindeki mahalle muhtarı ile bir araya gelerek deprem sürecinde yapılan ve yapılacak olan çalışmalarla ilgili olarak bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdi.

 

Bilgilendirme toplantısına Malatya Valisi Hulusi Şahin, MHP MYK Üyesi Eyüp Gönültaş, Genel Sekreter Latif Okyay, MASKİ Genel Müdürü Mehmet Mert, Malatya Minibüsçüler ve Umum Servisçiler Odası Başkanı Mesut İnce, Genel Sekreter Yardımcıları, Daire Başkanları, Muhtar Dernekleri Başkanları ile Muhtarlar katıldı.

 

Gürkan: İkinci deprem çok daha ağır oldu

 

Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından deprem sürecinde yapılan çalışmaların yer aldığı sinevizyon gösterisinin ardından bir konuşma gerçekleştiren Başkan Gürkan, “6 Şubat 2023 tarihindeki depremlerde vefat eden bütün vatandaşlarımıza Cenab-ı Allah’tan rahmet diliyorum. Yaralılara sağlık diliyor, geride kalanlara da sabırlar diliyorum. Asrın felaketi dediğimiz, milenyum felaketi, kıyametin provası. Binlerce, on binlerce vatandaşımızı kaybettik. Depremin ilk günleri çok zor şartlardı. Eksi 20-25 derece soğukla mücadele ettik. Kar tipi soğuk ve millet dışarıdaydı. Yolların açılması gayret ve çabası içerisindeydik. Altını çizmek istediğim bir hususu bütün içtenliğim ve samimiyetimle ifade etmek istiyorum. Malatya'da depremle ilgili yapılmış acil eylem planı ve uygulanabilirliği anlamında Türkiye'deki en iyi acil eylem planlarından bir tanesidir. Deprem dönemini iyi hatırlayın, Erkenek'te 15 dakika içerisinde enkazın başında bizim arama kurtarma ekiplerimiz vardı. Fındık Mahallesi'nde de öyleydi ve diğer mahallelerde de öyleydi. Olası acil olaylara müdahale edilmesi noktasında üs bölgeleri oluşturuyoruz. Oluşturduğumuz üs bölgelerine de ilgili elemanlarımızı gönderiyoruz.  Deprem olunca o bölgedeki personellerimiz hemen ilk etapta müdahalelere başladılar. İlk depremde 135 adet yıkılan binamız vardı. O zaman ilçelerimiz dahil hepsi kontrolümüz altındaydı. 2. deprem çok daha yıkıcı ve ağır oldu.  Olaylara bakarken belediyenin de depremzede olduğunu unutmamamız lazım. Buna rağmen Sayın Valimiz, 2. Ordu Komutanlığımız, kurumlarımız ve sivil toplum örgütlerimizle çok güzel bir çalışma örneği gösterdik.

 

Bir taraftan Türk Hava Yolları ile görüşerek 101 bin vatandaşımızı kargo uçağıyla, 121 bin vatandaşımızı Kayseri minibüsçüler odası ve Malatya minibüsçüler odasının katkılarıyla il dışına gönderirken 70 bin vatandaşımızı da 3 gün sonra açılan demiryolları aracılığıyla il dışına çıkardık. 30 bin vatandaşımız da yine feribotlarla il dışına çıkarıldı. Malatya’daki bu uygulama örneği Türkiye’ye teşmil edecek kadar önemli bir örnektir. Hiçbir aksamaya fırsat vermeden sistem doğru bir şekilde gidiyordu. Her zaman her yerde Malatya bir adım önde rol model olmuştur” dedi.

 

 

Gürkan: Cumhurbaşkanımız 4 defa Malatya’ya geldi

 

Cumhurbaşkanının deprem süresi boyunca  4 defa Malatya’ya geldiğini belirten Başkan Gürkan, “İki bakanımız sürekli burada kaldı. Daha sonra 5 bakanımız ve bütün bakanlar geldi. 28 kaymakam, 28 belediye başkanı, 5 vali, 5 il belediye başkanı Malatya’daki koordinasyonda görev aldı. Hatay, Kahramanmaraş, Malatya ve Adıyaman bu dört il en ağır hasarı gördü. Depremde 1337 vatandaşımız vefat etti. Allah rahmet eylesin. 6 bin 444 vatandaşımız yaralandı. Malatya’da toplam bina sayısı 171 bin 153’tür. Bağımsız bölümleri de buna endekslediğin zaman 421 bin 616 gibi bir sayı çıkıyor. Toplam yıkık, acil yıkılacak ağı hasarlı, orta hasarlı bina 45 bin 668’dir. Yıkık, acil yıkılacak ağır hasarlı, orta hasarlı bağımsız bölüm 127 bin 293’dür. Yıkık, acil yıkılacak ağır hasarlı, orta hasarlı ticarethane sayısı 16 bin 716‘dır. Yıkık, acil yıkılacak ağır hasarlı ahır sayısı 4 Bin 942’dir. Yıkık, acil yıkılacak binaların toplam enkaz kaldırma oranı %99,7’dir. Toplam yıkılacak ağır hasarlı bina sayısı 35 bin 680’dir. Yıkımı yapılan bina sayısı 3 bin 784’dür. Kalan bina sayısı 31 bin 896’dır. Enkaz kaldırma oranı % 10’dur. Yıkım ihalesi yapılan bina sayısı 29 bin 764’dür. Yıkım ihalesi devam eden bina sayısı 5 bin 916’dır. İptal davası açılan 1.190 dosyanın 560 dava dosyası az ve orta hasarlı binaların ağır hasara çevrilmesi, 540 dava dosyasının ağır hasarlı binaların az ve orta hasara çevrilmesi, 90 dava dosyası acil yıkılacak binalara karşı açılmıştır. Malatya’da yerinde dönüşüm ofisine yapılan başvuruların 18 bin 924’ü konut, 3 bin 384’ü ticari işletmedir. Şu anda 73 noktada konteyner kent çalışması başlatılmış yaklaşık 30 bin konteyner konulması planlanmaktadır. Bu alanların altyapı ve üst yapı çalışmaları Büyükşehir Belediyemiz tarafından yapılmaktadır. 41 alanda 3 bin 432 konteyner iş yeri yapılmaktadır.

 

Gürkan: Konteyner kentlerde yaklaşık 22 bin km altyapı çalışması yaptık

 

Malatya’da Yerinde Dönüşüm Ofislerine yapılan başvuru sayısı yaklaşık olarak 20 bin konut ve 3 bin 384 ticari alan müracaatı bulunmakta. Malatya genelinde 73 noktada konteyner çalışması devam etmekte ve bunların büyük bir kısmı yapıldı. 43 alandaki konteyner çalışması da devam ediyor ve kısa sürede yapılacak. Şu anda yaklaşık 100 bin vatandaşımız konteynerlerde konaklamakta.

 

718 mahalle muhtarları olarak mahallelerinizde yıkımlar devam ediyor. Bu yıkımlar sırasında altyapı ve üstyapı zarar görüyor. Bu çalışmalar yapılırken bir yandan da konteyner kentlerde altyapı ve üstyapı çalışmaları gerçekleştirdik. 73 konteyner kentindeki yaptığımız altyapı çalışması yaklaşık olarak 22 bin kilometredir. Bu çalışmaların yanı sıra altyapı, üstyapı hizmet binalarının yapımı gibi hizmetlerimizde devam etmektedir. Ayrıca haksız rekabetin önüne geçmek için iki adet yeni asfalt plenti, iki adet beton santrali kuruldu. Bu yapılan hizmetleri görmemek için insanın kör olması lazım” dedi.

 

Gürkan: Ruhsat verme yetkisi ilçe belediyelerinde

 

Başkan Gürkan konuşmasının devamında, “Deprem sürecinde vatandaşlarımızın yerinde dönüşüm noktasında talepleri vardı. Sayın Valimiz ile birlikte bakanlarımızla yaptığımız görüşmelerde bunu dile getirdik. Şehrin omurgasını, kimliğini, belleğini, hafızasını yitirmeyelim. Sosyal yapısını bozmayalım dedik. Bakanlığımız tarafından yerinde dönüşüme 500 bin TL hibe, 800 bin TL iki yıl ödemesiz faizsiz kredi verilecek.

Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantısında bazı kararlar aldık. Devletten alınan kredilerle yapılacak olan yerinde dönüşümlerle ilgili problem yok. Onlar devletin kontrolünde yapılacak.  Zemin etütleri yapılırken devletimiz diyor ki dere yatağı, fay hattı üzeri ve zemin sıvılaşması olan bölgelere kesinlikle imar izni verilmeyecek. Bu kriterler her yerde geçerli. Büyükşehir Belediye Meclisinde karar alırken bazı kriterlere uygun olarak kararlar alıyoruz. Ruhsat verme yetkisi Büyükşehirde değil İlçe Belediyelerinde. Ruhsat verilirken jeolojik etüt çalışmaları muhakkak yapılacak. Muhtarlar olarak sizlerde mahallelerinizde yapılacak olan inşaatlarda bunlara dikkat edin.

 

Bu toplantımızın amacı yapılanlarla, yapılacak olanlarla ilgili olarak sizleri bilgilendirmekti. Sizlerden ricam birlik ve beraberlik içerisinde olacağız yaramız, derdimiz büyük. Anayurt Bulvarı, Danişment Gazi Bulvarı, Alp Er Tunga Bulvarı, Güldal Akşit Bulvarı olmasaydı vatandaşlarımızın tahliyesini nasıl yapacaktık.  Sığınıklar, yaptığımız meydanlar ve şu anda işyerleri nerelerde kurulmuş almış olduğumuz ve boşaltmış olduğumuz Belediyeye ait yerlerde. Belediyeye ait yerleri satmadık. Belediyelerin yer satmaması gerekir. Bu mesajı meclis toplantısında da verdim burada da veriyorum. Samimi olursanız içiniz rahat olur. Samimi olmazsanız geçici bir süre için rahat hissedebilirsiniz ama akıbetiniz berbat olur. Sizler yerelde kanaat önderlerisiniz, mahallelerinizde dikkatli olacaksınız. Allah devletimize zeval vermesin devletimizin bütün kurum ve kuruluşları yaraların sarılması noktasında büyük gayretler gösteriyoruz. Sizlerde bizlerle birlikte sahada çok zorluk çektiniz. Bugün ayrıca deprem sürecindeki özverili çalışmalarınızdan dolayı sizlere bir teşekkür belgesi takdim edeceğiz. Zorlu süreçte yanımızda olduğunuz için sizlere tekrar teşekkür ediyorum. Allah bizlere bir daha böyle felaketler göstermesin. Allah birliğimizin, beraberliğimizi, dirlik ve düzenimizi bozmasın” şeklinde konuştu. 

 

Çok zor ve sıkıntılı günlerden geçildiğini belirten Malatya Valisi Hulusi Şahin ise, “Asrın felaketi diyorlar bence milenyum felaketi. Biz bu coğrafyaya bir sene önce geldik, geldiğimizden beri böyle büyük bir felaket görmedik. Dünya da büyük bir alanda büyük bir felaket görmüş değil. Sadece deprem bizi vurmadı hava şartları da bizi vurdu. Yolların durumu ve ulaşım çok zordu. Ve biz o günlerden biraz önce sinevizyon gösterisinde gördüğümüz gibi bugünlere geldik. 6 ay önce bir çorba vermenin, bir ekmek vermenin, bir çadır vermenin kavgasını veriyorduk. Şimdi ise konteynerlerde 10.000 klima taktık 10.000 klima daha ne zaman takacağız onu düşünüyoruz. Nereden nereye sadece 6 ayda geldik bu büyük bir başarıdır. Bu büyük başarıyı bu milletin bu büyük milletin şerefli fertleri olarak kendimize borçluyuz bizler ve sizler başardık. Veya bütün kapasitemizi kullanmasaydın biz bu depremin altında kalırdık. Bu başarı milletin fertleri olarak sizlerin başarısıdır.

 

Kıymetli muhtarlarım bizler de sizlerle beraber bu büyük enkazı kaldırdık. Türkiye'deki deprem illerinde eğer mukayese ederseniz hep ilkleri Malatya yapıyor. Kalıcı iş yeri inşaatına başlayan başka bir il yok. 714 iş yeri yapılıyor. Şu anda inşaat %15-20 seviyesinde Ocak Şubat gibi bitecek. Kalıcı konutlarımız 14.000 konut devam ediyor bunların 4 binini Kasım ayında teslim edeceğiz. Kırsaldaki mahallelerimizdeki teslimlerine başladık bile. Vatandaşlarımız sabretsin devlet yaralarımızı saracaktır” dedi.

 

Vali Hulusi Şahin, bu toplantı aynı zamanda bir veda toplantısı gibi de olduğunu belirterek, “Veda ediyorum sizlere. İnşallah güzel günlerde yine nerede isek orada buluşuruz. Malatya'da 16 aylık bir süremiz oldu bunun 6 ayı depremle geçti. Ama Malatya'ya kalbimizi verdik. Malatya bizim hayatımızın en kritik dönemeçlerine şahitlik etti. Bu nedenle Malatya'nın yeri bizde her zaman farklı olacaktır” şeklinde konuştu.

 

Konuşmaların ardından deprem sürecindeki özverili çalışmalarından dolayı Malatya genelindeki muhtarlara plaket takdim edildi.

 

Gündem, 10 Ağustos 2023 18:15

Yorumlar (0)

Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
BÜTÜN TÜRKİYE'YE DAVETİMDİR....

BÜTÜN TÜRKİYE'YE DAVETİMDİR....

AĞBABA, “MÜCBİR SEBEP ŞEHİRLER AYAĞA KALKANA KADAR DEVAM ETMELİ”

AĞBABA, “MÜCBİR SEBEP ŞEHİRLER AYAĞA KALKANA KADAR DEVAM ETMELİ”

15 Kursumuzda 250’e Yakın Vatandaşımıza Eğitim Veriyoruz”

15 Kursumuzda 250’e Yakın Vatandaşımıza Eğitim Veriyoruz”

YILDIZ, SAYIŞTAY VE İÇİŞLERİ BAKANLIĞI’NA ÇAĞRI

YILDIZ, SAYIŞTAY VE İÇİŞLERİ BAKANLIĞI’NA ÇAĞRI

Başkan Taşkın: “Doğalgazsız Mahalle Bırakmayacağız”

Başkan Taşkın: “Doğalgazsız Mahalle Bırakmayacağız”

Başkan Sadıkoğlu: “Kişisel rantları uğruna Malatya’yı borç batağına sürüklediler”   

Başkan Sadıkoğlu: “Kişisel rantları uğruna Malatya’yı borç batağına sürüklediler”  

MALATYA KENT KONSEYİ ÇOCUK MECLİSİ BAŞKAN SAMİ ER İLE BİR ARAYA GELDİ

MALATYA KENT KONSEYİ ÇOCUK MECLİSİ BAŞKAN SAMİ ER İLE BİR ARAYA GELDİ

Vali Ersin Yazıcı İlimizdeki Okul İnşaatlarında İncelemelerde Bulundu

Vali Ersin Yazıcı İlimizdeki Okul İnşaatlarında İncelemelerde Bulundu

Malatya İş Yeri Konteyner'de Yangın Çıktı

Malatya İş Yeri Konteyner'de Yangın Çıktı

23 Nisan Ulusal Egemenlik Ve Çocuk Bayramı Kutlu Olsun.

23 Nisan Ulusal Egemenlik Ve Çocuk Bayramı Kutlu Olsun.

Başkan Taşkın: “Rezerv Alan İlan Edilen Mahalle Sayısını 28’e Çıkardık”

Başkan Taşkın: “Rezerv Alan İlan Edilen Mahalle Sayısını 28’e Çıkardık”

Temiz ve Güzel Bir Yeşilyurt İçin 7/24 Görev Başındayız”

Temiz ve Güzel Bir Yeşilyurt İçin 7/24 Görev Başındayız”

Organize Suç Örgütü Çökertildi

Organize Suç Örgütü Çökertildi

Çocuklarımızın geleceğe umutla bakabilmelerini sağlayacak ortamı sunmalıyız”

Çocuklarımızın geleceğe umutla bakabilmelerini sağlayacak ortamı sunmalıyız”

Başkan Taşkın’dan 23 Nisan Mesajı

Başkan Taşkın’dan 23 Nisan Mesajı

BAŞKAN GEÇİT’İN ‘VATANDAŞLARIMIZLA İÇ İÇE OLACAĞIZ’ SÖZÜ, ‘BAŞKANIM YANIMDA’ PROJESİYLE GERÇEĞE DÖNÜŞTÜ

BAŞKAN GEÇİT’İN ‘VATANDAŞLARIMIZLA İÇ İÇE OLACAĞIZ’ SÖZÜ, ‘BAŞKANIM YANIMDA’ PROJESİYLE GERÇEĞE DÖNÜŞTÜ

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle bir mesaj yayınlayan Başkan Er,   

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle bir mesaj yayınlayan Başkan Er,  

Ağbaba “23 Nisan esaretin asla kabul edilmeyeceğinin tüm dünyaya gösterildiği tarihtir”

Ağbaba “23 Nisan esaretin asla kabul edilmeyeceğinin tüm dünyaya gösterildiği tarihtir”

Ersoy Eren' 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Kutlama Mesajı

Ersoy Eren' 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Kutlama Mesajı

Başkan Sadıkoğlu: “İş yerlerinin inşa ve teslim süreci hızlanmalı”

Başkan Sadıkoğlu: “İş yerlerinin inşa ve teslim süreci hızlanmalı”

Malatyaspor Başkanından Açıklama

Malatyaspor Başkanından Açıklama

Başkan Taşkın: “Kaybedecek Vaktimiz Yok”

Başkan Taşkın: “Kaybedecek Vaktimiz Yok”

MHP HEYETİNDEN BAŞKAN ER’E ZİYARET

MHP HEYETİNDEN BAŞKAN ER’E ZİYARET

Bir Önceki Dönem Pütürge Belediye Başkanı Mehmet Polat'tan Dedekorkut Basın Konteynerlerini Ziyaret Etti.

Bir Önceki Dönem Pütürge Belediye Başkanı Mehmet Polat'tan Dedekorkut Basın Konteynerlerini Ziyaret Etti.

TURGUT ÖZAL...

TURGUT ÖZAL...

Korkmaz Ailesinin Acı Günü

Korkmaz Ailesinin Acı Günü

Malatya'da Korkutan Deprem

Malatya'da Korkutan Deprem

Büyükşehirde Daire Başkanları ve Müdürler Belirlendi

Büyükşehirde Daire Başkanları ve Müdürler Belirlendi

BAŞKAN GEÇİT’TEN MERHUM TURGUT ÖZAL İLE HAMİT FENDOĞLU’NU ANMA MESAJI:

BAŞKAN GEÇİT’TEN MERHUM TURGUT ÖZAL İLE HAMİT FENDOĞLU’NU ANMA MESAJI:

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ III. DÖNEM İLK MECLİS TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ III. DÖNEM İLK MECLİS TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Başkan Sadıkoğlu: “6 ay yetmez, en az 2 yıl daha uzatılmalı”

Başkan Sadıkoğlu: “6 ay yetmez, en az 2 yıl daha uzatılmalı”

Vali Ersin Yazıcı’dan 8.Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ı Anma Mesajı

Vali Ersin Yazıcı’dan 8.Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ı Anma Mesajı

Başkan Taşkın’dan Özal Ve Hamido İçin Anma Mesajı

Başkan Taşkın’dan Özal Ve Hamido İçin Anma Mesajı

Başkan Dağ  Özal Ve Hamido İçin Ölüm Yıldönümünden Bir Mesaj Yayınladı

Başkan Dağ  Özal Ve Hamido İçin Ölüm Yıldönümünden Bir Mesaj Yayınladı

İsotlar Motor, Motobike 2024'te Motosiklet Tutkunlarından Yoğun İlgi Gördü

İsotlar Motor, Motobike 2024'te Motosiklet Tutkunlarından Yoğun İlgi Gördü

 HER 100 KİŞİDEN 13’Ü BÖBREK TAŞI RAHATSIZLIĞI YAŞIYOR

 HER 100 KİŞİDEN 13’Ü BÖBREK TAŞI RAHATSIZLIĞI YAŞIYOR

Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er Personelle Bayramlaştı

Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er Personelle Bayramlaştı

Malatya'da Korkutan Deprem

Malatya'da Korkutan Deprem

Hüda Partisi Malatya İl Başkanı Vefatı.

Hüda Partisi Malatya İl Başkanı Vefatı.

İş İnsanı Fuat Özdemir'den Ramazan Bayramı Mesajı.

İş İnsanı Fuat Özdemir'den Ramazan Bayramı Mesajı.