KIRK KARDEŞLER ŞEHİTLİĞİ’NDE RESTORASYON ÇALIŞMALARI TAMAMLANDI
Gündem, 22 Ağustos 2023 00:29
6 Şubat depreminden önce restorasyonlarına başlanan Kırk Kardeşler Şehitliği ve Usta Şagirt Kümbetinin restorasyon çalışmaları tamamlandı. Kültürel mirasın önemine vurgu yapan Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, restorasyonların, yapıların özüne uygun şekilde tamamlandığını belirterek “Malatya genelinde elimizi atmadığımız hiçbir kültürel mirasımız, vakıf eserimiz söz konusu değildir” dedi.
Kırk Kardeşler Şehitliği ve Usta Şagirt Kümbetinin restorasyon çalışmalarını yerinde inceleyen Başkan Gürkan’a AK Parti MKYK Üyesi ve Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkci eşlik etti. Burada açıklamalarda bulunan Başkan Gürkan, şehitliğin kendi yapısını bozmadan çalışmaların tamamlandığını belirtti.
Halk arasında Battalgazi döneminde, bu bölgede yapılan bir savaşta şehit düşen, Battalgazi’nin kırka yakın arkadaşının mezarlığı olarak bilinen Kırk Kardeşler Şehitliğinin taşları karışmış, birçoğu ise tahrip edilmiş durumdaydı. 6 Şubat depreminden önce Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından restorasyonuna başlanan şehitlikte çalışmalar tamamlandı.
Yapılan çalışmalar hakkında bilgiler veren Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, “Bugün Kırk Kardeşler Şehitliğindeyiz. Burası kendi haline terk edilmişti. Belediyemiz Koruma Kurulunda gerekli izni ve planlama onayını aldıktan sonra, gerek Kırk Kardeşler Şehitliği gerek Usta Şagirt Kümbetinin restorasyon çalışmalarına başladılar. Bugün itibariyle de restorasyon çalışmaları bitmiş durumda ”dedi.
“ELİMİZİ ATMADIĞIMIZ HİÇBİR KÜLTÜREL MİRASIMIZ SÖZ KONUSU DEĞİL”
Kırk Kardeşler Şehitliği ve Usta Şagirt Kümbetinin tarih açısından önemine de değinen Başkan Gürkan, “Burası Anadolu Selçuklu döneminin çok öncesinde Battalgazi, Hüseyin Gazi, Emir Ömerlerin, Ahmet Duranların, Horasan Babaların olduğu dönemdeki şehitlik. Geçmişine sahip çıkmayanın geleceğine güvenle bakması mümkün değildir. Bu anlamda biz ecdat yadigârı bütün eserlerin ayağa kaldırılması noktasında hanlar, hamamlar, kümbetler, camiler, medreseler, kışlalar, surlar, namazgâhlar hepsini ayağa kaldırmaya çalışıyoruz. Bugün itibariyle de Malatya genelinde elimizi atmadığımız hiçbir kültürel mirasımız, vakıf eserimiz söz konusu değildir” ifadelerini kullandı.
“ŞEHİTLERİMİZİN ŞANINA, ŞEREFİNE UYGUN BİR ŞEKİLDE DÜZENLEME YAPILIYOR”
Yapılan çalışmaların, yapıların özüne uygun şekilde tamamladığına dikkat çeken Başkan Gürkan, “Kırk Kardeşler Şehitliği yine belediyemiz tarafından gerekli izinler alınarak, bütün planlar yapılarak ve ilgili planlar ilgili kurulda onaylatılarak tamamlandı ve restorasyon çalışmalarına başlandı. Bu şehitliğimiz de kendine uygun bir şekilde çalışmaları bitirilmiş, çiçeklendirme işlemi de başlamıştır. İnşallah şehitlerimizin şanına, şerefine uygun bir şekilde düzenleme yapılıyor. Düzenlemeyi yapan tüm belediye personeline teşekkür ediyorum. Şehitlerimize de cenabı Allahtan rahmet diliyorum. Allah onların yüzü suyu hürmetine istikbalimizi aydınlatsın” şeklinde konuştu.
“TÜRKİYE’NİN MUHTELİF YERLERİNDEN GELEN VE DUA EDEN İNSANLARIMIZ VAR”
Restorasyonları tamamlanan yapıları ziyaret eden AK Parti Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkci ise sadece Malatya’dan değil, ülkenin her yerinden ziyaretçi alması bakımından şehitliğin restorasyonunun önemine vurgu yaptı. Tüfenkci, ”Deprem felaketini yaşayan Malatya’mızda bir yandan depremde hasar gören şehrimizin ticari merkezimizin ayağa kaldırılması noktasında gayret gösterirken, bir yandan da depremden önce Büyükşehir Belediyemiz tarafından imarına ve restorasyonuna başlanan Kırk Kardeşler Şehitliği ve Usta Şagirt Kümbetinin yenileme çalışmalarının bitmiş halini görmüş olduk. Başkanıma ve ekibine teşekkür ederim. Kırk Kardeşler Şehitliği, Battalgazi’miz ve Malatya’mız için önemli. Selçuklu ve Osmanlı izlerini taşıyan bir şehitlik. Dolayısıyla buraya sadece Battalgazi ve Malatyalıların değil, Türkiye’nin muhtelif yerlerinden ilgi göstererek gelen ve dilek dileyen, dua eden insanlarımız var. Malatya’ya yakışır şekilde buranın restorasyonunun sağlanması, bizler için de gurur verici. Bu anlamda Büyükşehir Belediye Başkanımıza teşekkür ediyoruz” dedi.
“YARIM KALAN İŞLERİN BİTİRİLMESİ NOKTASINDA BELEDİYEMİZİN GÜCÜNÜ GÖRÜYORUZ”
Malatya’daki çalışmalarda depremin etkilerinin öncelikli olduğunu ancak deprem öncesi yarım kalan çalışmaların da tamamlanması gerektiğine değinen Tüfenkci, “Altını çizerek ifade etmek istiyorum ki deprem elbette ki önceliğimiz. Depremden önce şehrin muhtelif yerlerinde başlanan gerek yol, asfalt, park ve bahçe, gerek Malatya’ya kazandırdığımız eserler, gençlik merkezleri, spor merkezleri, kuşak yolları, özel harekât binaları, göletlerle Malatya’yı çok daha iyi bir konuma getirmiştik. Depremle birlikte şimdiki ana önceliğimiz elbette şehrin merkezinin ayağa kaldırılması. Ama yarım kalan işlerin de bu arada bitirilmesi noktasında Belediyemizin gücünü de görüyoruz. Başkanımıza ve emeği geçenlere ayrı ayrı teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
Gündem, 22 Ağustos 2023 00:29
Yorumlar (0)
Dilek Mahallesi’nde Trafik Kazası: Yaralı Vatandaş Hastaneye Kaldırıldı.
Malatya’da Zehir Tacirlerine Büyük Darbe: 83 Bin 380 Sentetik Hap Ele Geçirildi.
Prof. Dr. Ömer Faruk Şimşek: “Toplumsal stres arttıkça sabır eşiğimiz düşüyor.
Belediyelerde %33’ü Aşan Su Kayıpları, GRP Depo Dönüşümünü Zorunlu Kılıyor.
İzmirli Dişhekimleri “Toros Canavarı” Oyunuyla Tam Not Aldı
Uluslararası Başarılarıyla Tanınan Cansu Durkun, Endonezya 2026’da Organizasyon Ortağı ve Konuşmacı Olacak.
Vali Yavuz Müzeler Medeniyetimizin Hafızasıdır.
YEŞİLYURT’TA FİKİRLER YARIŞTI, KAZANAN İLETİŞİM OLDU.
19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı Coşkusu Türkiye Genelinde Törenlerle.
Özel Bireyler İçin Özel Gün. Battalgazi'de Anlamlı Programı.
Çarşı Esnafına Güç Katacak Proje İçin Sahada İnceleme.
Eğitim ve Rekabet Bir Arada: Semt Konaklarında Bilgi Şöleni.
Ağbaba TBMM’de İktidara Yüklendi: ‘Saray Işıl Işıl, Vatandaş Karanlıkta.
İstanbul’da Doğdu, Malatya’ya Umut Oldu: Başkanlara Anlamlı Takdir.
Battalgazi’de Feci Kaza: Motosiklet Sürücüsü Hayatını Kaybetti.
PÜTÜRGE’DE KAYALIKLARDAN DÜŞEN 80 YAŞINDAKİ KADIN KURTARILDI.
Büyükşehir Belediyesi Kırsal Kalkınma İçin Yeni Adımlar Atıyor.
Yıldız: Adalet ve Demokrasi İçin Mücadelemiz Sürecek.
Başkan Sami Er: “Malatya’yı Yeniden Ayağa Kaldırıyoruz.
Battalgazi Belediyesi’nden Trafiği Rahatlatacak Düzenleme.
Malatya’da Fuhuş Operasyonu: 4 Şüpheli Gözaltında, 8 Masaj Salonu Mühürlendi.
Göz Vakfı’nda Tarih ve Kültür Buluşması: Filateli Sergisi Büyük İlgi Gördü.
Kılıç: Çiftçi Üretimden Kopma Noktasına Geldi.
Başkan Er’den Yeşilyurtspor’a Destek Ziyareti.
Yunus Timlerinden Malatya’da Güvenlik Denetimi.
Polis Hırsızlık Şüphelisini Kıskıvrak Yakaladı.
Büyükşehir Meclisinde Başkan Er’den Hizmet ve Yatırım Vurgusu.
Fırat EDAŞ 2025 Performans Şampiyonlarını Belirledi.
Ağbaba’dan Çok Sert Tepki: ‘Mafya Düzeni Gibi!.
Akpınar’da Yaya Trafiğine Neşter: Yeni Düzenleme Hayata Geçiyor
Barguzu Caddesi’nde Şantiye Alarmı: 3 Konteyner Kullanılamaz Hale Geldi.
Malatya’da Zehir Tacirlerine Darbe: 10 Şüpheli Gözaltında.
Malatya’da Zehir Tacirlerine Darbe: 3 Torbacı Tutuklandı.
MABESEM’in Anneler Günü Tiyatro Gösterisi Büyük Beğeni Topladı.
Kalbimin En Güzel Şiiri Annem” Yarışmasının Ödül Töreninde Duygu Dolu Anlar Yaşandı.
Başkan Taşkın’dan Çarşıbaşı Projesi İçin Detaylı İnceleme.
Gençlere Umut Olacak Proje: Malatya TSO’dan Eğitim Hamlesi.
Üretime Destek Sürüyor: Büyükşehir 20 Bin Fideyi Ücretsiz Dağıttı.
Kuyuönü Mahallesi’nde İki Otomobil Çarpıştı: 3 Kişi Yaralandı.
