KIRK KARDEŞLER ŞEHİTLİĞİ’NDE RESTORASYON ÇALIŞMALARI TAMAMLANDI
Gündem, 22 Ağustos 2023 13:02
6 Şubat depreminden önce restorasyonlarına başlanan Kırk Kardeşler Şehitliği ve Usta Şagirt Kümbetinin restorasyon çalışmaları tamamlandı. Kültürel mirasın önemine vurgu yapan Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, restorasyonların, yapıların özüne uygun şekilde tamamlandığını belirterek “Malatya genelinde elimizi atmadığımız hiçbir kültürel mirasımız, vakıf eserimiz söz konusu değildir” dedi.
Kırk Kardeşler Şehitliği ve Usta Şagirt Kümbetinin restorasyon çalışmalarını yerinde inceleyen Başkan Gürkan’a AK Parti MKYK Üyesi ve Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkci eşlik etti. Burada açıklamalarda bulunan Başkan Gürkan, şehitliğin kendi yapısını bozmadan çalışmaların tamamlandığını belirtti.
Halk arasında Battalgazi döneminde, bu bölgede yapılan bir savaşta şehit düşen, Battalgazi’nin kırka yakın arkadaşının mezarlığı olarak bilinen Kırk Kardeşler Şehitliğinin taşları karışmış, birçoğu ise tahrip edilmiş durumdaydı. 6 Şubat depreminden önce Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından restorasyonuna başlanan şehitlikte çalışmalar tamamlandı.
Yapılan çalışmalar hakkında bilgiler veren Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, “Bugün Kırk Kardeşler Şehitliğindeyiz. Burası kendi haline terk edilmişti. Belediyemiz Koruma Kurulunda gerekli izni ve planlama onayını aldıktan sonra, gerek Kırk Kardeşler Şehitliği gerek Usta Şagirt Kümbetinin restorasyon çalışmalarına başladılar. Bugün itibariyle de restorasyon çalışmaları bitmiş durumda ”dedi.
“ELİMİZİ ATMADIĞIMIZ HİÇBİR KÜLTÜREL MİRASIMIZ SÖZ KONUSU DEĞİL”
Kırk Kardeşler Şehitliği ve Usta Şagirt Kümbetinin tarih açısından önemine de değinen Başkan Gürkan, “Burası Anadolu Selçuklu döneminin çok öncesinde Battalgazi, Hüseyin Gazi, Emir Ömerlerin, Ahmet Duranların, Horasan Babaların olduğu dönemdeki şehitlik. Geçmişine sahip çıkmayanın geleceğine güvenle bakması mümkün değildir. Bu anlamda biz ecdat yadigârı bütün eserlerin ayağa kaldırılması noktasında hanlar, hamamlar, kümbetler, camiler, medreseler, kışlalar, surlar, namazgâhlar hepsini ayağa kaldırmaya çalışıyoruz. Bugün itibariyle de Malatya genelinde elimizi atmadığımız hiçbir kültürel mirasımız, vakıf eserimiz söz konusu değildir” ifadelerini kullandı.
“ŞEHİTLERİMİZİN ŞANINA, ŞEREFİNE UYGUN BİR ŞEKİLDE DÜZENLEME YAPILIYOR”
Yapılan çalışmaların, yapıların özüne uygun şekilde tamamladığına dikkat çeken Başkan Gürkan, “Kırk Kardeşler Şehitliği yine belediyemiz tarafından gerekli izinler alınarak, bütün planlar yapılarak ve ilgili planlar ilgili kurulda onaylatılarak tamamlandı ve restorasyon çalışmalarına başlandı. Bu şehitliğimiz de kendine uygun bir şekilde çalışmaları bitirilmiş, çiçeklendirme işlemi de başlamıştır. İnşallah şehitlerimizin şanına, şerefine uygun bir şekilde düzenleme yapılıyor. Düzenlemeyi yapan tüm belediye personeline teşekkür ediyorum. Şehitlerimize de cenabı Allahtan rahmet diliyorum. Allah onların yüzü suyu hürmetine istikbalimizi aydınlatsın” şeklinde konuştu.
“TÜRKİYE’NİN MUHTELİF YERLERİNDEN GELEN VE DUA EDEN İNSANLARIMIZ VAR”
Restorasyonları tamamlanan yapıları ziyaret eden AK Parti Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkci ise sadece Malatya’dan değil, ülkenin her yerinden ziyaretçi alması bakımından şehitliğin restorasyonunun önemine vurgu yaptı. Tüfenkci, ”Deprem felaketini yaşayan Malatya’mızda bir yandan depremde hasar gören şehrimizin ticari merkezimizin ayağa kaldırılması noktasında gayret gösterirken, bir yandan da depremden önce Büyükşehir Belediyemiz tarafından imarına ve restorasyonuna başlanan Kırk Kardeşler Şehitliği ve Usta Şagirt Kümbetinin yenileme çalışmalarının bitmiş halini görmüş olduk. Başkanıma ve ekibine teşekkür ederim. Kırk Kardeşler Şehitliği, Battalgazi’miz ve Malatya’mız için önemli. Selçuklu ve Osmanlı izlerini taşıyan bir şehitlik. Dolayısıyla buraya sadece Battalgazi ve Malatyalıların değil, Türkiye’nin muhtelif yerlerinden ilgi göstererek gelen ve dilek dileyen, dua eden insanlarımız var. Malatya’ya yakışır şekilde buranın restorasyonunun sağlanması, bizler için de gurur verici. Bu anlamda Büyükşehir Belediye Başkanımıza teşekkür ediyoruz” dedi.
“YARIM KALAN İŞLERİN BİTİRİLMESİ NOKTASINDA BELEDİYEMİZİN GÜCÜNÜ GÖRÜYORUZ”
Malatya’daki çalışmalarda depremin etkilerinin öncelikli olduğunu ancak deprem öncesi yarım kalan çalışmaların da tamamlanması gerektiğine değinen Tüfenkci, “Altını çizerek ifade etmek istiyorum ki deprem elbette ki önceliğimiz. Depremden önce şehrin muhtelif yerlerinde başlanan gerek yol, asfalt, park ve bahçe, gerek Malatya’ya kazandırdığımız eserler, gençlik merkezleri, spor merkezleri, kuşak yolları, özel harekât binaları, göletlerle Malatya’yı çok daha iyi bir konuma getirmiştik. Depremle birlikte şimdiki ana önceliğimiz elbette şehrin merkezinin ayağa kaldırılması. Ama yarım kalan işlerin de bu arada bitirilmesi noktasında Belediyemizin gücünü de görüyoruz. Başkanımıza ve emeği geçenlere ayrı ayrı teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
Gündem, 22 Ağustos 2023 13:02
Yorumlar (0)
Sağlık Camiasında Mutlu Gün: Şerif Atalan ile Hümeyra Alan Hayatlarını Birleştirdi.
Malatya’da Akraba Kavgası Kanlı Bitti.
AKÇADAĞ’DA TOPLANTI VAR, İCRAAT YOK MU? SORULAR BÜYÜYOR.
Şantiyede Korkutan Kaza: İşçi Ağır Yaralandı.
Beylerderesi Viyadüğü–Çöşnük Kavşağı Hattında İkinci Etap Başlıyor
Gençlerle Geleceğe Yatırım: Başkan Er’den Kütüphane Ziyareti.
AKÇADAĞ’DA NİSAN ŞOKU: KAR YAĞIŞI KAYISIYI TEHDİT EDİYOR, ÇİFTÇİ ENDİŞELİ
Seyran Mahallesi’nde Trafik Kazası: 2 Kişi Yaralandı.
Kayısı Tartışmasında Sessizlik Krizi: Açıklama Var, Yanıt Yok.
Seyran Mahallesi’nde Trafik Kazası: 1 Yaralı
Üniversite Mahallesi’nde Trafik Kazası: 2 Yaralı.
Miniklerden Büyük Keşif: Yeşilyurt’ta Kültür ve Sanat Etkinliği.
Gençlere Yol Gösteren Tavsiyeler: Bonus Hoca Konuştu.
Büyükşehir’den Öğrencilere Sanat Desteği: Resim Yarışması Düzenlendi.
Başkan Er: “Şehrimiz Gastronomi ve Turizmde Yükselişe Hazır.
Başkan Er’den İmam Hatipli Öğrencilere İlham Veren Buluşma.
Türk Polis Teşkilatı 181. Yılında Aziz Şehitlerini Andı
Başkan Ulutaş’tan Polis Teşkilatına 181. Yıl Ziyareti: “Güvenliğimizin Teminatı Sizlersiniz.
Akçadağ Belediyesi Personellerini Taşıyan Araç Şarampole Savruldu
Uyuşturucuyla Mücadelede En Büyük Güç: Anneler.
GÜZELLİK SEKTÖRÜNDE YENİ DÖNEM: CANSU DURKUN DEĞERLENDİRDİ
AKPINAR ÇARŞISI’NDA YOĞUN TEMİZLİK MESAİSİ
MALATYA GALATA SPOR KULÜBÜ’NDEN POLİS HAFTASI TURNUVASINA DAMGA.
Yeşilyurt’ta Silahlı Kavga: 1 Kişi Ağır Yaralandı, 1 Şüpheli Gözaltında.
Battalgazi’de Kritik Buluşma: Alper Gürsoy Muhtarları Aynı Masada Topladı.
Yöneticilere Özel Eğitim Programı Başarıyla Gerçekleştirildi.
Başkan Geçit: “Polisimizle Her Zaman Gurur Duyduk, Duyacağız.
Yeşilyurt Belediyesi’nden Spora Büyük Destek: İkizce’ye Yeni Salon
AK Parti Malatya, Asrın İnşasında Genel Merkez’in Takdirini Kazandı
Battalgazi’de Kadın Kolları Projeleri Yerinde Dinledi
Yazıhan’da Büyük Adım: Tesis ve Taziye Evi İçin Anlaşma Sağlandı
İhracatta Gerileme: Malatya 2026’ya Kötü Başladı.
Yavuz: “Polisimiz, Huzur ve Güvenliğin Teminatıdır.
MALATYA MERKEZLİ FETÖ OPERASYONU: 23 ŞÜPHELİ YAKALANDI, 10’U TUTUKLANDI
Büyükşehir’de Kritik Toplantı: Encümen ve Komisyon Üyeleri Açıklandı.
Battalgazi’de Aileler Yarışıyor: Sofralar Şölene Dönüştü.
Yeşilyurt Belediyesi’nden Dilek’e Dev Hizmet: Yol Kalitesi Yükseliyor.
Başkan Sami Er: “Malatya İçin Şantiye Şefi Gibi Mücadele Verdik.
ODUNLUK YANGINI KORKUTTU: İTFAİYE EKİPLERİNDEN HIZLI MÜDAHALE
