Altın değerindeki ürün göz göre göre yok oluyor
Gündem, 14 Kasım 2023 13:57
Kayısımızı Özbekistan, Kırgızistan, Cezayir, İran kayısılarına kurban etmeyin!
Tütün üreticilerine hapis cezası kaldırılmalı
CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda yaptığı konuşmada Malatya’nın tarım alanındaki sorunlarını dile getirdi.
Ağbaba Malatya’nın dünyanın en güzel kentlerinden birisi aynı zamanda dünyanın en güzel tarım ürünlerinin de üretildiği kentlerden biri olduğunu belirterek başladığı konuşmada, “Sadece kaysımız değil Yeşilyurt ve Gündüzbey bölgesinde "dalbastı kirazımız" var, kavunumuz var, elmamız var, fasulyemiz var; Hekimhan'da belki dünyanın en güzel cevizi var, çilek var, nar var, pancar var ama olmayan bir şey var: O da su. Hâlâ sulama problemini çözebilmiş değiliz. Milletvekili olduğum günden beri gündeme getirmeye çalışıyorum, şehrin bazı bölgelerinde insanlar kanalizasyon suyu borularını kırarak mahsullerini sulamaya çalışıyorlar, bu da bugüne kadar çözülmeyen bir sorun.” Dedi.
Altın değerindeki ürün göz göre göre yok oluyor
Malatya'da 8 milyon civarında kayısı ağacından yaklaşık 350 bin ton yaş, 110 bin ton kuru kayısı elde edildiğini, Dünyada kuru kayısı üretiminin yüzde 85'ini Malatya’nın karşıladığını, ülke ekonomisine yıllık yaklaşık 500 milyon dolar katkıda bulunduğunu kaydeden Veli Ağbaba, “Kayısıyla ilgili problemler de çözülebilmiş değil. Kuru kayısıda son dönemlerde iklim değişikliği ve ilkbahar erken yağmurları nedeniyle ortaya çıkan Monilya hastalığı var. Monilya hastalığıyla rekolte ve kalite kaybı yaşanıyor. Kayısı üreticileri Monilya ilacını zamanında ve kurallarına göre artırmalarına rağmen yağışların ara vermemesi nedeniyle meyvelerini kurtaramıyor. Her yıl başka bir sebeple altın değerindeki bu ürün göz göre göre yok oluyor.” dedi.
TARSİM sisteminden Malatyalılar memnun değil
Ağbaba, “Üreticiler ürettikleri üründen memnun değil. Don, dolu, fizyolojik dökülme, Monilya hastalığı derken kayısı üreticilerinin yüzü gülmez oldu. Kayısının tutmamasına bazen "fizyolojik" diyorlar, bazen "psikolojik" diyorlar; "Kendi intihar etti." diyorlar falan ama TARSİM'in çiftçinin lehine düzenlemeleri yapması lazım. TARSİM sisteminden Malatyalılar memnun değil, yaptıran da memnun değil, yaptırmayan da memnun değil. Yani çok çeşitli bahaneler üretilerek TARSİM Malatya'nın kayısına gereken değeri vermiyor. Bunu da Sayın Bakan, sizin dikkatinize sunmak istiyorum” ifadelerini kullandı.
Bakanlık enkaz altındaki kayısıyı almalıydı
“6 Şubat depremini yaşadık, defalarca Toprak Mahsulleri Ofisine ulaşmaya çalıştım, Tarım Bakanlığı maalesef Malatya çiftçisinin sesini duymazdan geldi” diyerek konuşmasını sürdüren CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba “Toprak altında - enkaz altında kalan kayısı alınmalıydı. Toprak Mahsulleri Ofisini aramama rağmen bir çözüm olmadı, keşke bunun da bir değerlendirilmesi yapılsaydı.” İfadelerini kullandı.
Kayısı kıymet vermeniz gereken bir ürün
Malatya’da rekolte düşük olunca İran'dan, Özbekistan'dan, Kırgızistan'dan kayısı getirilip iç ve dış piyasada "Malatya kayısısı" adı altında satıldığı iddiaları olduğunu kaydeden Veli Ağbaba, “Sayın Bakan, tabii ki bu tarım alanları en çok sizi ilgilendiriyor, mutlaka sizin sahip çıkmanız lazım, kayısı da en çok sizi ilgilendiriyor. Kayısı sonuçta Malatyalıların ama Tarım Bakanı olarak sizin de kıymet vermeniz gereken bir ürün. Lütfen bu konuda bu dedikoduların önlemlerinin alınmasını ,kaysımızı Özbekistan, Kırgızistan, Cezayir, İran kayısılarına kurban etmemenizi sizden rica ediyoruz.” Dedi.
Malatyalı ve Adıyamanlı tütün üreticileri destek bekliyor
2017 yılından beri uğraşıyoruz, sarmalık tütün üreticilerinin mağduriyeti ile uğraştıklarını kaydeden Ağbaba, “Adıyaman Milletvekilimiz Abdurrahman Tutdere'de de çok uğraşıyor ama maalesef defalarca dile getirdik, Adıyaman ve Malatya tütününün satımı konusunda bir çözüme ulaşamadık. Mevcut yasaya göre 1 kilogram tütün satan Doğanşehirli, Çelikanlı çiftçi iki yıldan beş yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya. Eroin satmak, kokain satmak gibi bir şey. Amerikan sigarası serbest ama Doğanşehirli, Kurucuovalı, Çelikhanlı üreticinin tütün satması yasak. Bu sadece bu bölgede var yani sarmalık tütün bir sefer de kırmayla sarılıp içilebiliyor. Gelin, hep beraber burada bu hapis cezasını kaldıralım. Tütün ekenler öyle 10 dönüm, 15 dönem ekmiyorlar; 1 dönümle, 2 dönümle bir evi geçindiriyorlar. Bu konuda da sizin çiftçilerin tarafında olmanız lazım, Tarım Bakanısınız yani vergiler çok yüksek o nedenle tütüne de sahip çıkmanız lazım. Destek olmanız lazım. Hiç olmazsa yüzde 70'lere yakın o vergi oranının düşürülmesi lazım, millet memnun değil, kooperatif de kurmak çok zor. Malatyalı ve Adıyamanlı tütün üreticileri sizden destek bekliyor” ifadelerini kullandı.
Gündem, 14 Kasım 2023 13:57
Yorumlar (0)
Aziz Yiğit’ten Yerinde ve Cesur Çıkış: Yeşilyurtspor’un Genel Kurulu Yeşilyurt’ta Yapılmalı
CHP’DE DOĞANŞEHİR TABLOSU: “GİDEN GİDENE, KALAN KİME?”
Narkotik’ten Sokak Satıcılarına Darbe: 3 Bin 644 Sentetik Ecza Ele Geçirildi
İDDİA: MALATYA’DA BAZI MUHTARLAR VE BELEDİYE PERSONELLERİ SAHADA DEĞİL, BANKAMATİKTE Mİ?
Yeşilyurt Belediyesi’nden Melekbaba Gençlerine ÖNEM’li Etkinlik
AK Parti Kadın Kolları Mahalle Başkanları Toplantısına Başkan Taşkın Katıldı
Orduzu Mahallesi’nde Ev Yangını Paniğe Neden Oldu
Ağbaba, Adli Tıp Bölge Başkanlığı’nı Gündeme Taşıdı
Hacı Mehmet Karagözlü Tefsirli Yatılı Hafızlık Akademisinin Temeli Atıldı
Battalgazi Şire Pazarı’nda Silahlı Kavga Paniği: 2 Kişi Yaralandı, Şüpheli Gözaltında
GENÇ GİRİŞİMCİLER NE YAPTI, NE YAPAMADI? SORMAK SUÇ MU?
Akçadağ Belediyesi’nden Öğrencilere Anlamlı Dokunuş
Erken Çocuk Bakımında Alarm: TODAM’dan Türkiye’ye Bütüncül Reform Çağrısı
Yeşilyurt’un Enerji Altyapısı Fırat EDAŞ Yatırımıyla Güçleniyor
HomeSasalı Hatıra Ormanında Fidanlar Toprakla Buluştu
Büyükşehir Personelleri Eğitim Programında Buluştu
Tecrübe ve Vefa: Başkan Taşkın Eski Malatya Muhtarlarını Ağırladı
Deprem Bölgesinde Mücbir Sebep Tartışması: Süre Uzatımı Beklentisi Karşılıksız Kaldı
MALATYA’NIN HAFIZASI CELAL YALVAÇ’A VEFA
Darende’de Şüpheli Ölüm Olayı: 16 Yaşındaki Genç Hayatını Kaybetti
Doğaya Nefes Aldıran Çalışma: Pınarbaşı Göleti’nde Battalgazi Belediyesi İmzası
Başkan Geçit’ten Kültürel Hafızaya Dokunuş: ‘Bir Değer Bir Ömür’ ve ‘Yaşayan Miras’
Yeşilyurt’ta Gençlere Çağrı: Genç Meclis 2026 Dönemi İçin Üye Alımına Başladı
Başkan Er: “Türkiye Kendi Coğrafyasında ve Dünyada Söz Sahibi
Malatya’da Uyuşturucu Operasyonu: Binlerce Hap Ele Geçirildi, 4 Şüpheli Gözaltında
Kaçakçılık Operasyonu: Tarihi Eserler ve Binlerce Kaçak Ürün Ele Geçirildi
Bir Asrın Hafızası Gün Yüzüne Çıktı: MTSO’dan Malatya’ya Kalıcı Bir Eser
Malatya Ekonomisinin Can Damarı Şire Pazarı Tehlikede
Yeşilyurt Belediyesi, Dayanışma Ruhu İçin Kararlı Adım Attı
Battalgazi Çöşnük Mahallesi’nde İş Kazası: 1 İşçi Ağır Yaralandı
Battalgazi’de Kesici Aletli Yaralama: 1 Şüpheli Gözaltında
Malatya’da “Huzur 44” Uygulaması: 13 İlçede Eş Zamanlı Denetim
“Maldia Ortak Akıl İrade Derneği”: Ortak Akıl Nerede, İrade Kimde?
Narkotik Operasyonu: Kokain ve Tarihi Sikkeler Ele Geçirildi – Şüpheli Tutuklandı
Katarakt Ameliyatı Bunama Riskini Azaltabilir...
Menopozda Vücut Tipiniz Değişiyorsa Dikkat: Obezite Sanılan "Lipödem" Tehlikesi
“Vatandaş Soruyor, Başkanlar Cevaplıyor.
MALATYA’DA SPOR TESİSLERİ İÇİN DEĞERLENDİRME TOPLANTISI YAPILDI
MALATYA’DA RUHSATSIZ SİLAH OPERASYONU: 2 ŞÜPHELİ GÖZALTINDA
