Dünyadaki insan sayısı her saniye 2,6 kişi artıyor
Yaşam, 22 Aralık 2020 11:12Alman Dünya Nüfusu Vakfı, dünya nüfusunun son verilerini paylaştı. 2020 yılında dünya nüfusu 7,837 milyar oldu.
Alman Dünya Nüfusu Vakfı, dünya nüfusunun son verilerini paylaştı. 2020 yılında dünya nüfusu 7,837 milyar oldu.
Alman Dünya Nüfusu Vakfı'nın (DSW) verilerine göre, 2020 yılında 82,3 milyon artan dünya nüfusu 2021'e 7 milyar 837 milyon kişiyle giriyor.
İstatistikler, dünyadaki insan sayısının her saniye 2,6 kişi arttığını gösteriyor. 2023 yılına kadar dünya nüfusunun 8 milyarı aşması bekleniyor.
BÜYÜME EĞRİSİ NASIL GÖRÜNÜYOR?
Son zamanlarda nüfus artışı yavaşlamış görünüyor. Birleşmiş Milletler verileri, dünya nüfusunun her yıl yüzde 1,09 büyüme kat ettiğini gösteriyor. Corona pandemisi başlamadan önce BM, yıllık nüfus artışının 2025'e kadar yüzde 1'in altına düşeceğini tahmin ediyordu. 1965 ve 1970 yılları arasında görülen yüzde 2,05'lik büyüme, hala en yüksek oran olmaya devam ediyor.
ÇOCUK SAYISI NE KADAR ARTIYOR?
Birleşmiş Milletler verileri, uluslararası doğum ortalamasını her kadına 2,4 çocuk olarak gösteriyor.1960'larda bu sayı 5 çocuk idi. Bu oranın 2,1'e düşmesi durumunda dünya nüfusunda büyümenin duracağı öngörülüyor. Güney Afrika'da kadın başına doğum oranı 4,7 çocuk.
TAHMİNLER NE YÖNDE?
BM tahminlerine göre, 2050 yılında dünya nüfusu 9,7 milyar, 2100 yılında ise 11,1 milyar olacak. Dünya nüfusu 1804 yılında 1 milyara, 1927 yılında 2 milyara ve 1959 yılında 3 milyara yükselmişti. Nüfus artışında en önemli faktörler ortalama yaşam süresinin artması ve çocuk ölümlerinin azalması. Tıp dünyasında yaşanan gelişmeler de insanların daha uzun yaşamasına olanak sağlıyor.
DÜNYA NÜFUSU KITALARA NASIL DAĞILIYOR?
Eğer dünya 100 kişinin yaşadığı bir köy olsaydı, bu kişilerin 59'u Asya, 17'si Amerika, 10'u Avrupa, 8'i Latin Amerika, 5'i Kuzey Amerika ve 1'i Okyanusya'dan geliyor olacaktı. Ayrıca, bu 100 kişinin 26'sı 15 yaşından küçük ve 9'u 64 yaşından büyük olacaktı. Tahminlere göre 2050 yılında bu köyün nüfusu 129'a yükselecek, bu 129 kişinin 69'u Asya, 33'ü Amerika, 10'u Latin Amerika, 9'u Avrupa, 5'i Kuzey Amerika ve 1'i Okyanusyalı olacaktı.
AFRİKA'DA BÜYÜK BİR ARTIŞ MI BEKLENİYOR?
Son tahminler, Afrika nüfusunun 2050 yılında ikiye katlanarak 2,5 milyara yükseleceği yönünde. Ancak, insanlığın büyük bir bölümü önümüzdeki yıllarda Asya'da yaşamaya devam edecek. Asya kıtasının mevcut nüfusu 4,5 milyar. 2050 yılına gelindiğinde bu sayının 5,3 milyar olması bekleniyor. 2100 yılında Afrika'nın nüfusunun dünya nüfusunun yüzde 40'ına tekabül edeceği öngörülüyor. Asya'nın payının yüzde 60'tan yüzde 43'e gerilemesi ve Avrupa'nın dünya nüfusunun sadece yüzde 6'sını oluşturması bekleniyor.
Bunun yanı sıra, ülkelerin nüfuslarında radikal değişiklikler olacağı tahmin ediliyor. Hindistan'ın 2024 yılına kadar Çin'in "en kalabalık ülke” olma rekorunu elinden alacağı tahmin ediliyor. Çin nüfusunun yaşlanıyor ve azalıyor olması, Hindistan'ın nüfusunun ise sürekli bir artışta olması bunun nedeni. 2050 yılında, Nijerya'nın ABD'nin elinden "en kalabalık üçüncü ülke” sıfatını alması bekleniyor.
AFRİKA'DA BÜYÜME NASIL YAVAŞLAR?
En önemli faktörler eğitim ve cinsel eğitim.Yoksul ülkelerdeki kadınların okula gitme süresi uzadıkça daha az çocuk sahibi oldukları görülüyor. Berlin Enstitüsü'nün yürüttüğü bir çalışma; Tunus, Fas, Botsvana, Gana, Kenya, Etiyopya ve Senegal'de nüfus artışını yavaşlatmanın yolunun eğitim ve sağlık sistemlerindeki iyileştirme ve iş imkanları yaratmak olduğunu ortaya koyuyor. Aile planlama yöntemlerine erişim ve sağlanan eşitlik ortamı da bu sürece dahil ediliyor.
Sahraaltı Afrika'daki doğum kontrol yöntemlerine olan talebin yalnızca yüzde 55,5'inin karşılanabildiği kaydediliyor. Bu oran, 15 ila 49 yaşlarındaki kadınların yarısının talep etmelerine rağmen doğum kontrol yöntemlerine erişemediklerini gösteriyor. Dünya çapında modern doğum kontrol yöntemlerine erişebilen kadınların oranı yalnızca yüzde 76,8.
CORONA PANDEMİSİNİN ETKİLERİ NE OLACAK ?
Dünya Nüfusu Vakfı, orta ve alt gelirli ülkelerin eğitim ve doğum kontrol yöntemlerine erişiminin pandemi nedeniyle azalacağından endişe ediyor. Örneğin, Kenya ve Uganda'da okullar kapalı olduğu için erken yaş hamileliklerinde büyük bir artış söz konusu.
Yaşam, 22 Aralık 2020 11:12
Yorumlar (0)
Sağlık ve Sosyal Destekte Vatandaş Önceliği.
Başkan Geçit: "Yeşilyurt'u Daha Güçlü ve Yaşanabilir Bir İlçe Haline Getiriyoruz.
ATABAY Genç Sporcularla Birlikte Doğa Sporlarında Yeni Başarı Hikayeleri Yazıyor.
Malatya'nın Destek Kapsamına Alınmamasına Ağbaba'dan Sert Eleştiri.
Battalgazi'de Asfalt Seferberliği: Yol Yenileme Çalışmaları Hız Kesmeden Devam Ediyor
Başlık: Malatya Voleybol Camiasından ASKF Başkanı Kahraman Fırat'a Hayırlı Olsun Ziyareti.
Toplum Destekli Polislerden Boğulma Vakalarına Karşı Bilgilendirme Çalışması.
Elazığ Caddesi'nde Maddi Hasarlı Trafik Kazası.
Pütürge'de Yangın Felaketi: 2 Ev, Meyve Bahçeleri ve Ormanlık Alan Zarar Gördü.
Darende'de Acı Olay: Kayısı Bahçesinde Traktörle Çalışırken Hayatını Kaybetti.
Akçadağ'da Araç Yangını Korkuttu.
CHP'den Malatya Kamuoyuna Dikkat Çeken Açıklama.
Doğanşehir'de Odunluk Yangını Kısa Sürede Kontrol Altına Alındı.
Tekstil Fabrikasının Atık Deposunda Çıkan Yangın Kısa Sürede Söndürüldü.
Havalimanı Yolunda Korkutan Kaza: Sürücü Ağır Yaralandı.
Büyükşehir'in Mobil Konkasör Hamlesi Maliyetleri Düşürüyor.
Battalgazi'nin Hikâyesi 60 Saniyelik Videolarla Anlatılacak.
Malatya'da Rekor Uyuşturucu Operasyonu: 202 Kiloluk Sentetik Madde Üretilebilecek Hammadde Ele Geçirildi.
Kuluncak İlk Kültür Festivali İçin Hazır: Hedef Tanıtım, Birlik ve Dayanışma.
İşletmelerin En Büyük Gündemi: Yüksek Kira ve Tahliye Endişesi.
CHP Malatya İl Yönetiminden Üç İlçeye Görevden Alma Kararı.
Büyükşehir, Kırsal Ulaşımda Standartları Yükseltiyor.
Şehit Yakınları ile Gaziler Sanat Eserlerini Sergiledi.
Malatya'da Huzur Operasyonu: 273 Ekip Sahadaydı.
FETÖ'den Aranan 3 Firari Hükümlü Güvenlik Güçlerince Yakalandı.
Parçikanlılar Sarıçiçek Yaylası'nda Birlik ve Kardeşlik İçin Buluştu.
Salih Karcıoğlu 2. Uluslararası Resim Sergisine Yoğun İlgi.
Havuz Kaynaklı Göz Enfeksiyonları Tatilinizi Kâbusa Çevirebilir.
Stres ve Obezite Kalp Rahatsızlıklarını Tetikliyor.
Başkan Geçit: "Üreticimizin Yanında Olmaya Devam Edeceğiz.
Şampiyon Şirketler Grubu, Birlik ve Bereket Buluşmasına Ev Sahipliği Yaptı
Sevgi ve Mutluluğun Buluştuğu Gece: Gerçek ve Çekin Ailelerinin Düğünü
Battalgazi Belediyesi, Yaşlı ve Engelli Vatandaşların Yanında.
Bakan Murat Kurum'un İsmi Malatya'nın En Prestijli Caddesinde Yaşatılacak.
Sarıçiçek Festivali ile Yamadağı Şenlikleri Kültürel Birliğe Sahne Oldu.
Başkan Er Darende’de Hizmet ve Yatırımları Değerlendirdi.
Malatya TSO, ABD Pazarındaki Yeni Ticaret Fırsatlarını Masaya Yatırıyor.
Yüzler Güldü, Gönüller Buluştu: Malatya'da Özel Çocuklara Yaz Şenliği.
Doğanyol'da Ormanlık Alanda Çıkan Yangına Ekiplerden Hızlı Müdahale.
