Dünyadaki insan sayısı her saniye 2,6 kişi artıyor
Yaşam, 22 Aralık 2020 19:42Alman Dünya Nüfusu Vakfı, dünya nüfusunun son verilerini paylaştı. 2020 yılında dünya nüfusu 7,837 milyar oldu.
Alman Dünya Nüfusu Vakfı, dünya nüfusunun son verilerini paylaştı. 2020 yılında dünya nüfusu 7,837 milyar oldu.
Alman Dünya Nüfusu Vakfı'nın (DSW) verilerine göre, 2020 yılında 82,3 milyon artan dünya nüfusu 2021'e 7 milyar 837 milyon kişiyle giriyor.
İstatistikler, dünyadaki insan sayısının her saniye 2,6 kişi arttığını gösteriyor. 2023 yılına kadar dünya nüfusunun 8 milyarı aşması bekleniyor.
BÜYÜME EĞRİSİ NASIL GÖRÜNÜYOR?
Son zamanlarda nüfus artışı yavaşlamış görünüyor. Birleşmiş Milletler verileri, dünya nüfusunun her yıl yüzde 1,09 büyüme kat ettiğini gösteriyor. Corona pandemisi başlamadan önce BM, yıllık nüfus artışının 2025'e kadar yüzde 1'in altına düşeceğini tahmin ediyordu. 1965 ve 1970 yılları arasında görülen yüzde 2,05'lik büyüme, hala en yüksek oran olmaya devam ediyor.
ÇOCUK SAYISI NE KADAR ARTIYOR?
Birleşmiş Milletler verileri, uluslararası doğum ortalamasını her kadına 2,4 çocuk olarak gösteriyor.1960'larda bu sayı 5 çocuk idi. Bu oranın 2,1'e düşmesi durumunda dünya nüfusunda büyümenin duracağı öngörülüyor. Güney Afrika'da kadın başına doğum oranı 4,7 çocuk.
TAHMİNLER NE YÖNDE?
BM tahminlerine göre, 2050 yılında dünya nüfusu 9,7 milyar, 2100 yılında ise 11,1 milyar olacak. Dünya nüfusu 1804 yılında 1 milyara, 1927 yılında 2 milyara ve 1959 yılında 3 milyara yükselmişti. Nüfus artışında en önemli faktörler ortalama yaşam süresinin artması ve çocuk ölümlerinin azalması. Tıp dünyasında yaşanan gelişmeler de insanların daha uzun yaşamasına olanak sağlıyor.
DÜNYA NÜFUSU KITALARA NASIL DAĞILIYOR?
Eğer dünya 100 kişinin yaşadığı bir köy olsaydı, bu kişilerin 59'u Asya, 17'si Amerika, 10'u Avrupa, 8'i Latin Amerika, 5'i Kuzey Amerika ve 1'i Okyanusya'dan geliyor olacaktı. Ayrıca, bu 100 kişinin 26'sı 15 yaşından küçük ve 9'u 64 yaşından büyük olacaktı. Tahminlere göre 2050 yılında bu köyün nüfusu 129'a yükselecek, bu 129 kişinin 69'u Asya, 33'ü Amerika, 10'u Latin Amerika, 9'u Avrupa, 5'i Kuzey Amerika ve 1'i Okyanusyalı olacaktı.
AFRİKA'DA BÜYÜK BİR ARTIŞ MI BEKLENİYOR?
Son tahminler, Afrika nüfusunun 2050 yılında ikiye katlanarak 2,5 milyara yükseleceği yönünde. Ancak, insanlığın büyük bir bölümü önümüzdeki yıllarda Asya'da yaşamaya devam edecek. Asya kıtasının mevcut nüfusu 4,5 milyar. 2050 yılına gelindiğinde bu sayının 5,3 milyar olması bekleniyor. 2100 yılında Afrika'nın nüfusunun dünya nüfusunun yüzde 40'ına tekabül edeceği öngörülüyor. Asya'nın payının yüzde 60'tan yüzde 43'e gerilemesi ve Avrupa'nın dünya nüfusunun sadece yüzde 6'sını oluşturması bekleniyor.
Bunun yanı sıra, ülkelerin nüfuslarında radikal değişiklikler olacağı tahmin ediliyor. Hindistan'ın 2024 yılına kadar Çin'in "en kalabalık ülke” olma rekorunu elinden alacağı tahmin ediliyor. Çin nüfusunun yaşlanıyor ve azalıyor olması, Hindistan'ın nüfusunun ise sürekli bir artışta olması bunun nedeni. 2050 yılında, Nijerya'nın ABD'nin elinden "en kalabalık üçüncü ülke” sıfatını alması bekleniyor.
AFRİKA'DA BÜYÜME NASIL YAVAŞLAR?
En önemli faktörler eğitim ve cinsel eğitim.Yoksul ülkelerdeki kadınların okula gitme süresi uzadıkça daha az çocuk sahibi oldukları görülüyor. Berlin Enstitüsü'nün yürüttüğü bir çalışma; Tunus, Fas, Botsvana, Gana, Kenya, Etiyopya ve Senegal'de nüfus artışını yavaşlatmanın yolunun eğitim ve sağlık sistemlerindeki iyileştirme ve iş imkanları yaratmak olduğunu ortaya koyuyor. Aile planlama yöntemlerine erişim ve sağlanan eşitlik ortamı da bu sürece dahil ediliyor.
Sahraaltı Afrika'daki doğum kontrol yöntemlerine olan talebin yalnızca yüzde 55,5'inin karşılanabildiği kaydediliyor. Bu oran, 15 ila 49 yaşlarındaki kadınların yarısının talep etmelerine rağmen doğum kontrol yöntemlerine erişemediklerini gösteriyor. Dünya çapında modern doğum kontrol yöntemlerine erişebilen kadınların oranı yalnızca yüzde 76,8.
CORONA PANDEMİSİNİN ETKİLERİ NE OLACAK ?
Dünya Nüfusu Vakfı, orta ve alt gelirli ülkelerin eğitim ve doğum kontrol yöntemlerine erişiminin pandemi nedeniyle azalacağından endişe ediyor. Örneğin, Kenya ve Uganda'da okullar kapalı olduğu için erken yaş hamileliklerinde büyük bir artış söz konusu.
Yaşam, 22 Aralık 2020 19:42
Yorumlar (0)
SİYASET ÇATIŞMA DEĞİL, UZLAŞI SANATIDIR: MALATYA’DA SİYASET NEDEN HALKTAN KOPUK?
Başkan Er, MİAD Üyeleriyle İstişarede Bulundu
Battalgazi’de Marketlere Sıkı Denetim
AK Parti’den Devlet Aklı ve Millî Birlik Vurgusu
Gençlerden Veli Ağbaba’ya Büyük Destek
Ağbaba’dan Emekli Çıkışı: “Bu Düzene Karşı Mücadelemiz Sürecek
Vali Seddar Yavuz: 2026 Yılı 1. İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı Yapıldı
Sulama Var, Su Yok… Tarım Var, Çiftçi Yok
Malatya’da Deprem Sonrası Vatandaşın Ortak Sesi Aynı Grupta Buluştu
Başkan Er, Kent Ekonomisi İçin İş Dünyasıyla Bir Araya Geldi
Türkiye Şampiyonası’nda Battalgazi Rüzgârı: 5 Madalya
Yeşilyurt’ta Feci Trafik Kazası: 1 Ölü, 2 Yaralı
Samanköy Konteyner Kentte Yangın Paniği
TEYFİK TEMELLİ CADDESİ: PİLOT BÖLGE DEĞİL, UNUTULMUŞ BÖLGE
ESNAFIN İSYANI MEĞER BOŞUNAYMIŞ: MALATYA HALİNDEN MEMNUN, DEĞİŞİM GEREKSİZMİŞ!
Battalgazi’de Silahlı Yaralama Olayı: Şüpheli Gözaltında
Minik Futbolcular Yarıyıl Şenliğinde Buluştu
Büyükşehir Belediye Meclisi’nde Ocak Mesaisi Tamamlandı
Yeşilyurt Kent Konseyi Yabancı Öğrencileri Kültür ve Tarihle Buluşturdu
Bayrağa Uzanan Ellere MHP’den Sert Uyarı: “Bu Millet Bayrağını Çiğnetmez”
Yeşilyurt’ta Şantiye Alanında Yangın Paniği: Yaralanan Yok
MATİM İŞ MERKEZİ KİME EMANET? DEPREMZEDE ESNAF MI, “ADAMI OLAN” MI KAZANDI?
Zorlu Kış Şartlarında Pütürge ve Kuluncak’ta Kurumlar Tek Yürek Oldu
Malatya Büyükşehir Belediyesi’nden Sağlıklı Yaşama Güçlü Katkı
İzmirli iş insanı Nazım Torbaoğlu’na Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Plaket...
Avrupa’da Yapay Zeka Veri Merkezlerine Yeni Hamle: Vertiv ve GreenScale Ortaklığı
Battalgazi’de Zor Koşullarda Örnek Dayanışma: Sağlık Ekipleri İş Makinesiyle Hastaya Ulaştı
MALATYA’DA YILDIRIM VE HIZLI SATRANÇ İL BİRİNCİLİKLERİ TAMAMLANDI
Yeşilyurt’ta Eğitime Tam Destek: Ara Tatilde Ücretsiz LGS ve DYK Kursları
Vali Seddar Yavuz: “Darülaceze Merhametin ve Sosyal Devletin Simgesidir”
Kar Yağışı Ulaşımı Durdurdu: Gürün–Pınarbaşı Yolu Kapandı
Yoğun Kar Yağışı Nedeniyle Trafikte Ek Tedbirler Alındı
Malatya’da Artçı Depremler Sürüyor: Akçadağ’da 3.1 Büyüklüğünde Deprem
Akçadağ’da Kadın Kooperatifi Var mı, Yoksa Sadece Tabelası mı Var?
Türk Kızılay Yeşilyurt Şube Başkanı Tevfik Gören’den 10 Ocak’ta Anlamlı Ziyaret
Malatya’da Sahte Altın Dolandırıcılığı Çökertildi: 5 Şüpheli Yakalandı, 3’ü Tutuklandı
Yeni İmar Yönetmeliği ile Binalarda Yağmur Suyu ve Gri Su Depolama Dönemi Başladı
Erkunt Traktör, 23 Yıldır Çiftçilerin Yol Arkadaşı
Erişkinlerde Aşılama Hayat Kurtarıyor
