Dünyadaki insan sayısı her saniye 2,6 kişi artıyor
Yaşam, 22 Aralık 2020 11:12Alman Dünya Nüfusu Vakfı, dünya nüfusunun son verilerini paylaştı. 2020 yılında dünya nüfusu 7,837 milyar oldu.
Alman Dünya Nüfusu Vakfı, dünya nüfusunun son verilerini paylaştı. 2020 yılında dünya nüfusu 7,837 milyar oldu.
Alman Dünya Nüfusu Vakfı'nın (DSW) verilerine göre, 2020 yılında 82,3 milyon artan dünya nüfusu 2021'e 7 milyar 837 milyon kişiyle giriyor.
İstatistikler, dünyadaki insan sayısının her saniye 2,6 kişi arttığını gösteriyor. 2023 yılına kadar dünya nüfusunun 8 milyarı aşması bekleniyor.
BÜYÜME EĞRİSİ NASIL GÖRÜNÜYOR?
Son zamanlarda nüfus artışı yavaşlamış görünüyor. Birleşmiş Milletler verileri, dünya nüfusunun her yıl yüzde 1,09 büyüme kat ettiğini gösteriyor. Corona pandemisi başlamadan önce BM, yıllık nüfus artışının 2025'e kadar yüzde 1'in altına düşeceğini tahmin ediyordu. 1965 ve 1970 yılları arasında görülen yüzde 2,05'lik büyüme, hala en yüksek oran olmaya devam ediyor.
ÇOCUK SAYISI NE KADAR ARTIYOR?
Birleşmiş Milletler verileri, uluslararası doğum ortalamasını her kadına 2,4 çocuk olarak gösteriyor.1960'larda bu sayı 5 çocuk idi. Bu oranın 2,1'e düşmesi durumunda dünya nüfusunda büyümenin duracağı öngörülüyor. Güney Afrika'da kadın başına doğum oranı 4,7 çocuk.
TAHMİNLER NE YÖNDE?
BM tahminlerine göre, 2050 yılında dünya nüfusu 9,7 milyar, 2100 yılında ise 11,1 milyar olacak. Dünya nüfusu 1804 yılında 1 milyara, 1927 yılında 2 milyara ve 1959 yılında 3 milyara yükselmişti. Nüfus artışında en önemli faktörler ortalama yaşam süresinin artması ve çocuk ölümlerinin azalması. Tıp dünyasında yaşanan gelişmeler de insanların daha uzun yaşamasına olanak sağlıyor.
DÜNYA NÜFUSU KITALARA NASIL DAĞILIYOR?
Eğer dünya 100 kişinin yaşadığı bir köy olsaydı, bu kişilerin 59'u Asya, 17'si Amerika, 10'u Avrupa, 8'i Latin Amerika, 5'i Kuzey Amerika ve 1'i Okyanusya'dan geliyor olacaktı. Ayrıca, bu 100 kişinin 26'sı 15 yaşından küçük ve 9'u 64 yaşından büyük olacaktı. Tahminlere göre 2050 yılında bu köyün nüfusu 129'a yükselecek, bu 129 kişinin 69'u Asya, 33'ü Amerika, 10'u Latin Amerika, 9'u Avrupa, 5'i Kuzey Amerika ve 1'i Okyanusyalı olacaktı.
AFRİKA'DA BÜYÜK BİR ARTIŞ MI BEKLENİYOR?
Son tahminler, Afrika nüfusunun 2050 yılında ikiye katlanarak 2,5 milyara yükseleceği yönünde. Ancak, insanlığın büyük bir bölümü önümüzdeki yıllarda Asya'da yaşamaya devam edecek. Asya kıtasının mevcut nüfusu 4,5 milyar. 2050 yılına gelindiğinde bu sayının 5,3 milyar olması bekleniyor. 2100 yılında Afrika'nın nüfusunun dünya nüfusunun yüzde 40'ına tekabül edeceği öngörülüyor. Asya'nın payının yüzde 60'tan yüzde 43'e gerilemesi ve Avrupa'nın dünya nüfusunun sadece yüzde 6'sını oluşturması bekleniyor.
Bunun yanı sıra, ülkelerin nüfuslarında radikal değişiklikler olacağı tahmin ediliyor. Hindistan'ın 2024 yılına kadar Çin'in "en kalabalık ülke” olma rekorunu elinden alacağı tahmin ediliyor. Çin nüfusunun yaşlanıyor ve azalıyor olması, Hindistan'ın nüfusunun ise sürekli bir artışta olması bunun nedeni. 2050 yılında, Nijerya'nın ABD'nin elinden "en kalabalık üçüncü ülke” sıfatını alması bekleniyor.
AFRİKA'DA BÜYÜME NASIL YAVAŞLAR?
En önemli faktörler eğitim ve cinsel eğitim.Yoksul ülkelerdeki kadınların okula gitme süresi uzadıkça daha az çocuk sahibi oldukları görülüyor. Berlin Enstitüsü'nün yürüttüğü bir çalışma; Tunus, Fas, Botsvana, Gana, Kenya, Etiyopya ve Senegal'de nüfus artışını yavaşlatmanın yolunun eğitim ve sağlık sistemlerindeki iyileştirme ve iş imkanları yaratmak olduğunu ortaya koyuyor. Aile planlama yöntemlerine erişim ve sağlanan eşitlik ortamı da bu sürece dahil ediliyor.
Sahraaltı Afrika'daki doğum kontrol yöntemlerine olan talebin yalnızca yüzde 55,5'inin karşılanabildiği kaydediliyor. Bu oran, 15 ila 49 yaşlarındaki kadınların yarısının talep etmelerine rağmen doğum kontrol yöntemlerine erişemediklerini gösteriyor. Dünya çapında modern doğum kontrol yöntemlerine erişebilen kadınların oranı yalnızca yüzde 76,8.
CORONA PANDEMİSİNİN ETKİLERİ NE OLACAK ?
Dünya Nüfusu Vakfı, orta ve alt gelirli ülkelerin eğitim ve doğum kontrol yöntemlerine erişiminin pandemi nedeniyle azalacağından endişe ediyor. Örneğin, Kenya ve Uganda'da okullar kapalı olduğu için erken yaş hamileliklerinde büyük bir artış söz konusu.
Yaşam, 22 Aralık 2020 11:12
Yorumlar (0)
Depremde Ayakta Kalması Gereken Yapılar Neden Yıkıldı?
Unutmadık” Demek Yetmez: Asıl Mesele Unutmamak Değil, Tekrar Etmemektir
Depremin Sessiz Kahramanları: Malatya Mezarlıklar Müdürlüğü
Deprem Şehitlerini Anan Başkan Geçit: “Acımız İlk Günkü Gibi Taze
Ağbaba: “6 Şubat, Milletimizin Yüreğinde Açılan Derin Bir Yaradır”
Başkan Er Deprem Şehitlerini Andı: “Bu Acı Unutulmaz, Bu Hesap Kapanmaz
Erzincan Kemah’ta Peş Peşe Depremler: Bölge Korku Dolu Anlar Yaşadı
Malatya’da Zehir Tacirlerine Darbe: 9 Sokak Satıcısı Yakalandı
Aspuzu Caddesi’nde Sulama Kanalına Düşen Otomobilde Yaralanmalı Kaza
Yeşilyurt’ta Şüpheli Ölüm Olayı: Bir Kişi Hayatını Kaybetti
Başkan Geçit, Asrın Felaketinin Toplumda Açtığı Derin Yaralara Dikkat Çekti
Malatya Bizim Evimiz”: Ekmeğine ve Şehrine Sahip Çıkan Duruş
Türkiye–Mısır İş Forumu’nda Malatya Rüzgârı: Sadıkoğlu Katılım Sağladı.
6 Şubat’ta Sahadaydılar: Malatya Ülkü Ocakları Milletin Yanında
Depremin Üzerinden Yıllar Geçti, Malatya Hâlâ Aynı Sorularla Baş Başa
6 Şubat’ın 3. Yılında Başkan Er’den Duygu Yüklü Mesaj
Ulaşımı Rahatlatacak Proje: Başkan Er Alternatif Yolu Açıkladı
Battalgazi’de Sevindiren Haber: Kayıp Çocuk Bulundu
Vali Seddar Yavuz’un 6 Şubat Depremleri Yıl Dönümü Mesajı
Malatya’da Konteyner Yangını Korkuttu: Can Kaybı Yok
Deprem Sonrası Malatya’nın Enerji Altyapısına 3,5 Milyar TL’lik Dev Yatırım
Deprem Senesi Malatya: Enkaz Altında Kalan Hayatlar, Yarım Kalan Umutlar
BAŞKAN GEÇİT, MECLİS’TE KONUŞTU: “6 ŞUBAT’IN ACISI VE KAYIPLARIMIZ HÂLÂ YÜREĞİMİZDE”
Battalgazi’de Kanalboyu ve Orduzu Temizlikle Yenileniyor
Eğitime Destek Mesajı: Başkan Sami Er Barguzu Ortaokulu’nu Ziyaret Etti
Vali Seddar Yavuz Yenilenen Acil Servis Açılışına Katıldı
MAGİNDER ve Hekimhan Muhtarlar Derneği Güçlerini Birleştirdi
Battalgazi’de Korkutan Kaza: Araçta Sıkışan Vatandaşı İtfaiye Kurtardı
Trafikte Akrobasiye Son: Motosikletler Men Edildi, Ehliyetlere El Konuldu
Battalgazi Belediyesi Meclisi Şubat Ayı Toplantısında Önemli Kararlar Aldı
Kadın Eli Değen Yeşilyurt’ta Üretim Bereketleniyor
Muhtarlar Bağımlılıkla Mücadele Konusunda Bilgilendirildi
Öğrenci Güvenliği İçin Okul Çevrelerinde Trafik Denetimleri Devam Ediyor
Büyükşehir Belediyesi Karla Mücadele Çalışmaları Başkan Er’den Tam Not Aldı
Yeşilyurt’ta Trafik Kazası: 5 Kişi Yaralandı
Vefanın Adresi Yeşilyurt: Büyükler Yine Baştâcı
Demir Eksikliği Tedavisinde Süreklilik Önemli
MÜZİKLE TERAPİ TOPLULUĞU'NDAN TÜRK SANAT MÜZİĞİ ZİYAFETİ
Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli” Törenine Vali Seddar Yavuz Damga Vurdu
