GECE GÖRÜLEN KEMİK AĞRISI TÜMÖR HABERCİSİ OLABİLİR
Sağlık, 15 Şubat 2024 02:52
Çocuklarda da sıkça rastlanan kemik tümörleri genellikle ilk belirtilerini uzun süre şiddetli şekilde devam eden ve daha çok geceleri ağrı yapan kemik ağrılarıyla gösteriyor. Yaş aralığına bakıldığında ( 5-20 yaş) en çok çocukluk ve gençlik dönemlerinde kötü huylu tümörler oluşabiliyor. Bazı yetişkinlerdeyse kemik tümörleri fiziksel olarak dışarıdan belli olabilecek şişlikler oluşana dek hiçbir belirti vermeden ilerleyebiliyor. Kemiklerde görülen ağrı ile birlikte küçük patolojik kırıklar ya da şişlikler kemik tümörünün ilk işaretlerini veriyor. Kemik yapısında oluşan tümörün zamanla kemiklerde ciddi kırılmalarla ilerleyebileceği de belirtiliyor. Ciddi kırılmalar yaşamamak için kemik sağlığınızı korumanız ve mutlaka hekim kontrollerinizi yaptırmanız gerekiyor. Memorial Dicle Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Mehmet Gem, kemik hastalıkları ve kemik tümörleri hakkında bilgi verdi.
Genetik anormallikler çocuklarda osteosarkom yapabiliyor
Kemik tümörleri iyi huylu ve kötü huylu tümörler olarak ayrılmaktadır. İyi huylu tümörler genellikle hekim kontrolü sonrasında ortaya çıkabilmektedir. Hiçbir belirti vermeyen bu tümörler rastlantısal olarak ortaya çıkmaktadır. Zamanla ilerleyerek kemiklerde yıkıcı hasarlar ve son evrede kas kaybı, dokularda yıkım, ciddi kemik kırılmaları oluşturabilmektedir. Ailede kanser öyküsü de kemik tümörlerinde etken olabilmektedir. Kötü huylu kemik tümörlerinden biri olan osteosarkom genellikle çocuklarda ve gençlerde sık sık görülmektedir. Osteosarkom tümörü genetik faktörlere bağlı ortaya çıkabilen genellikle diz bölgesinde belirti veren bir tümör çeşididir. Çocuklarda büyüme ve gelişme döneminde kemiklerin hızlı büyüyüp gelişmesi kemik tümörünü tetikleyebilen bir diğer risk faktörü olabilmektedir.
Kemik tümörünüzün türünü öğrenmek için hekim kontrolü şart
Ülkemizde genellikle genç yaş gruplarında görülen kemik tümörleri henüz nedeni tam olarak bilinmeyen bir hastalık türü olup, kemikte ağrı, şişme, kemiklerde oluşan kırılmalar, kırılmalar sonucunda ortaya çıkan hareket kısıtlılıkları, kemik üzerinde şişlik oluşumu, ateş gibi belirtilerle anlaşılabilmektedir. Kemik yoğunluğunun azalmasıyla birlikte kemiklerde sağlık problemleri ortaya çıkmaya başlayabilir. Kemik yoğunluğunun azalmasını önlemek amacıyla doğru beslenmek, düzenli spor yapmak ve yaralanmalardan kaçınmak gerekiyor. Bu belirtilerden şüphelenen kişilerin mutlaka hekim kontrollerini yaptırıp kemik sağlıkları hakkında bilgi sahibi olmaları önemlidir. Hekim muayenesi sonucunda kemik tümörü teşhisi almış kişilerde önce tümörün iyi ya da kötü huylu olduğu belirlenmekte ve tümörün türüne göre tedavi uygulamalarına başlanmaktadır.
Teşhis sonrasında tanı ve tedavi için geç kalmayın!
Kötü huylu tümörlerde hızlı müdahale önemlidir. İyi huylu tümörlerde de takip ve gözlem öne çıkmaktadır. Sağlıklı bir takip ve iyi bir gözlem ile tümörün kemiklere verdiği hasarın tespiti yapılmalıdır. Son evrede bulunmayan kişiler için ise öncelik hareket kısıtlılığını önlemek ve estetik kaygıyı azaltmak için önlemler almak olmaktadır. Kemiklerde metastaz olup olmadığı mutlaka kontrol edilmelidir. Tümörlerde tanı konulduktan sonra türüne ve çeşidine, yayılma hızına bakılarak uygun tedavi yöntemi belirlenmektedir. Hekim tarafından cerrahi müdahalelerle rahatsızlığın ilerlemesini önleme amaçlı kemik bankasından gelen ya da hastanın kendi dokusundan alınan kemik ile kemik boşluğunu doldurma işlemi uygulanabilmektedir. Başarı sağlandıktan sonra mutlaka düzenli hekim kontrolleri sağlanmalıdır.
Sağlık, 15 Şubat 2024 02:52
Yorumlar (0)

MAGİNDER HEYETİ DOĞANŞEHİR’DE ESNAF VE VATANDAŞLARLA BULUŞTU*

Vali Yavuz Başkanlığında İl Hayvanları Kurulu Toplantısı Gerçekleşti

Hayvan Pazarı Geçici Süreyle Kapatılmıştır

YEŞİLYURT KENT KONSEYİ KADIN MECLİSİNDEN HARPUT’A TARİH VE KÜLTÜR DOLU GEZİ!

İl Başkanı Bakan’dan Leman’a sert tepki

Sadıkoğlu: “Malatya Kayısısının marka değerini koruyoruz”

BATTALGAZİ’DE ‘YERİNDE DÖNÜŞÜM’E 755 BAŞVURU

BAŞKAN TAŞKIN: “PEYGAMBERİMİZE DİL UZATANLARI ŞİDDETLE KINIYORUZ”

Zafer Partisi’nden Peygamber Efendimize Yapılan Saldırıya Sert Tepki

Anahtar Teslim Süreçleri ve AFAD İletişim Hattı Hakkında Kamuoyunun Bilgilendirilmesi

Türkler Tatil Hayallerinde Sınırları Aşıyor: Yurt Dışı Talebi %93 Arttı, Fethiye Yıldızlaştı!

Türk Çiftçiler Akıllı Su Uygulamalar için XAG Tarım Dronlarına Öncülük Ediyor

İstanbul Rumeli Üniversitesi’nde “Bilim Kafe” Etkinlikleri Başladı

Sadıkoğlu: “Bu şehir 16 ay imar bekledi, yerinde dönüşüm süresi uzatılmalıdır”

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BAHÇELİEVLER MAHALLESİ’NİN YOL SORUNUNU ÇÖZDÜ

YEŞİLYURT BELEDİYESİNE ‘YERİNDE DÖNÜŞÜM’ İÇİN 683 HAK SAHİBİ BAŞVURDU

BAŞKAN GEÇİT, “EKİPLERİMİZ KIRSAL MAHALLELERDE 7/24 ÇALIŞIYOR”

BATTALGAZİ’DE HAFTA SONU DOLUDİZGİN GEÇTİ

Narkotik Suçlarla Mücadele ve İstihbarat Şube Müdürlükleri

Malatya Ülkü Ocakları, Gençliği Kutadgu Bilig ile Buluşturuyor

Vali Seddar Yavuz Koruyucu Aile Günü Programına Katıldı

Yeşilyurt İlçesi Tecde Mahallesi'nde Şüpheli Ölüm

Battalgazi İlçemiz Bulgurlu Mahallesinde Silahlı Saldırı

TÜRK BÖBREK VAKFI'NDAN DİYALİZ HASTALARINA YAZ UYARISI:YANLIŞ BESLENME KALP DURMASINA YOL AÇABİLİR!

Meşher'den kitap kapağı tasarımı atölyesi

İlimizde Karayolları Çalışmaları Nedeniyle Trafikte Geçici Düzenlemeler Yapılacaktır

TSO ve SMMMO’dan birliktelik vurgusu

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç Malatya Bölge Adliye Mahkemesi Temel Atma Törenine Katıldı

BAŞKAN GEÇİT, “TEMİZ BİR ÇEVRE, SAĞLIKLI YAŞAMIN TEMELİDİR”

Bakan Tunç: “Malatya’mızda Bölge İdare Mahkemesi kuracağız”

BAŞKAN ERCAN: "MUHARREM AYI, BİRLİK VE DAYANIŞMA ZAMANIDIR

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BAĞKÖY MAHALLESİ’NİN YOLUNU GÜVENLİ HALE GETİRDİ

Battalgazi İlçemiz Orduzu Mahallesinde Kasten Adam Yaralama

BATTALGAZİ BELEDİYESİ GELECEĞİN SANATÇILARINI YETİŞTİRİYOR

BAŞKAN GEÇİT, “MUHARREM AYI; HÜZNÜN, İBADETİN, ŞÜKRÜN VE PAYLAŞMANIN AYIDIR”

MASKİ’DEN GÜNEŞLİ MAHALLESİ’NE İÇME SUYU MÜJDESİ

BAŞKAN ER MUHARREM AYI DOLAYISIYLA BİR MESAJ YAYIMLADI

BAŞKAN GEÇİT, PARK ALANLARINDAKİ YENİLEME HİZMETLERİNİ İNCELEDİ

MİLLETVEKİLİ ÖLMEZTOPRAK DAVET ETTİ, BAKAN BAYRAKTAR TEMMUZ AYINDA MALATYA’YA GELİYOR
