AK Partili Çalık: Vakıf eserleri ayağa kaldırılıyor
Kültür Sanat, 28 Aralık 2020 22:00
-17 yılda 5 bin 500 vakıf eseri restore edildi
AK Parti Merkez Karar Yönetim Kurulu Üyesi ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 2003’ten bugüne kadar Türkiye genelinde 5 bin 500, Malatya’da ise 37 vakıf eserinin restorasyonunun tamamlandığını söyledi. Çalık, “Ecdadımızın yadigârı olan ve her biri bir şaheser niteliğini taşıyan vakıf eserleri bir bir ayağa kaldırılıyor” dedi.
Milletvekili Çalık, beraberindeki partililerle birlikte Malatya’nın Battalgazi ilçesindeki vakıf eserlerini de ziyaret etti. Burada konuşan Çalık, vakıf eserlerinin sadece camiler olmadığına dikkati çekerek, “Bunların içinde medreseler, türbeler, hanlar, kervansaraylar, hamamlar, külliyeler var, her şey var. Ecdadımızın yadigârı olan ve her biri bir şaheser niteliğini taşıyan bu vakıf eserleri bir bir ayağa kaldırılıyor. Son 17 yılda ilimizde 37 vakıf eserinin onarım ve restorasyonu tamamlandı. Türkiye genelinde 1996-2002 yılları arasında 56 vakıf eseri onarılmasına karşın, 2003-2020 yılları arasında 5 bin 500’e yakın eser restore edildi. İşte bizimle, önceki dönemler arasındaki fark budur” ifadelerinde bulundu.
“Yeni Camiinin restorasyonu için 11 milyon lira harcanacak”
24 Ocak'ta meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki depremde ağır hasar gören kentteki tarihi Ulu Cami ile Hacı Yusuf Taş Camisi (Yeni Camii) hakkında da konuşan Çalık, “Battalgazi ilçemizde Anadolu Selçuklu Sultanı 1. Alaeddin Keykubad tarafından 1124’te yaptırılan Ulu Cami ile Hocazade Hacı Yusuf tarafından 1843’te inşa ettirilen ve 1893’teki sarsıntıda yıkılmasının ardından vatandaşlardan toplanan yardımlarla ayağa kaldırılan Hacı Yusuf Taş Camisi’nde de 24 Ocak’ta meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki depremde ağır hasar oluşmuştu. İlk etapta artçı depremlerde daha fazla zarar görmemesi için güçlendirme çalışması gerçekleştirilmişti. Her iki tarihi camimizle ilgili restorasyona yönelik projeler Sivas Tabiat ve Kültür Varlıklarını Koruma Kurulunda onaylandı. Ulu Caminin ihale maliyet çalışmaları tamamlanırken, yaklaşık 11 milyon lira maliyetindeki Hacı Yusuf Taş Camisi'nde de çalışmalar iki aydır devam ediyor ve ihale şartnamesine göre işin bitim tarihi önümüzdeki yılın Aralık ayı olmasına rağmen Ağustos ayında tamamlanması planlanıyor” diye konuştu.
“Sahabiyye-i Kübra Medresesinde çalışmalar tamamlanıyor”
Çalık, kentte devam eden diğer vakıf eserlerin onarım ve restorasyon çalışmaları hakkında ise şunları söyledi: “4,5 milyon lira maliyetli Darende Hüseyin Paşa Camisinin onarım işinin ihalesi yapıldı. 785 bin lira maliyetli Battalgazi Sahabiyye-i Kübra Medresesi araştırma kazısı röleve işinde onarım çalışmaları bitmek üzere. Yusuf Ziya Paşa ile Melik Sunullah camilerinde onarım çalışmaları devam etmektedir. Arapgir’de Cafer Paşa, Güğümcübaşı Hüseyin Ağa, Alaybey camileriyle ilgili proje alımları tamamlanmış, 8,5 milyon lira maliyetli Arapgir’deki Yeni Camii onarımı heyelan önleme projesi restorasyonu yapısal onarımı ve çevre düzenlemesinde revize projeler yapılmış ve çalışmalar sürmektedir. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a, Kültür ve Turizm Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy’a, Vakıflar Genel Müdürümüz Burhan Ersoy ile Vakıflar Bölge Müdürümüz Kenan Doğan’a teşekkür ediyorum.”
--
Kültür Sanat, 28 Aralık 2020 22:00
Yorumlar (0)
MİAD Listesi Sonrası Dikkat Çeken Soru: STK'ları Kim Yönetiyor?
Yeşilyurt Belediyespor'un Milli Sporcusu Uluslararası Arenada Türkiye'yi Gururlandırdı.
Battalgazi Belediyesi Kadın Kooperatifi Hizmet Ağını Genişletiyor.
Malatya'da Üç Araçlı Trafik Kazası: 3 Yolcu Yaralandı.
Başkan Er'in Vizyon Projesine Bakan Yumaklı'dan Destek Mesajı.
Dünyaca Ünlü Malatya Kayısının Festivali Coşkuyla Başladı.
Altın Meyvenin En İyisi Seçildi: Kayısı Yarışmasında Ödüller Sahiplerini Buldu.
Malatya'da Zincirleme Kaza: Orduzu Mevkiinde 11 Araç Birbirine Girdi
Kanser Tedavisi İçin Kazakistan'dan İzmir'e Geldi...
Yeşilyurt'tan Dünya Sahnesine: Şampiyon Sporcular Türkiye İçin Mücadele Verecek.
Yeşilyurt'ta Kültür ve Eğlence Dolu Yaz Akşamları.
Malatya Kale'de 4.1 Büyüklüğünde Deprem Paniği.
Sultansuyu Barajı'nda Boğulma Vakası: 32 Yaşındaki Şahıs Ekiplerin Çalışmasıyla Sudan Çıkarıldı.
Sıcak Hava Hayatı Zorlaştırdı: Malatya'da Serinlik Arayışı Başladı.
15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü Coşkuyla Anıldı.
Yeşiltepe'nin Geleceğine Yatırım: Başkan Er Çalışmaları Yerinde Takip Etti.
Malatya Büyükşehir Belediyesi Temmuz Meclisinde Önemli Kararlar Alındı.
Vali Seddar Yavuz: “15 Temmuz, Milletimizin Destansı Direnişinin Adıdır.
Ruhsatsız Silahlara Geçit Yok: Malatya'da 7 Gözaltı
Malatya'da Zehir Tacirlerine Ağır Darbe: 9 Sokak Satıcısı Tutuklandı.
Emlak Konut TIR'ı Yolu Kapattı İddiası: Esnaf Tepkili, İş Yerlerine Ulaşım Aksadı.
CHP Malatya İl Başkanlığı'ndan Dikkat Çeken Açıklama: "Şeffaflıktan Taviz Vermeyeceğiz"
Millet Direndi, Basın Konuştu: 15 Temmuz'un İlk Yayını Tarihe Damga Vurdu.
Haber Başlığı: Malatya'da Silah Teşhirine Büyük Darbe: 56 Şüpheli Eş Zamanlı Operasyonla Yakalandı.
15 Temmuz'un Kahramanlık Destanı: Malatya'da Millet İradesi Tarih Yazdı.
CHP’ye 43 Yıllık Emek Veren Yusuf Durmaz'dan Birlik ve Saygı Çağrısı
Akçadağ Devlet Hastanesi'nde Dikkat Çeken İddialar: Personel Üzerinde Baskı mı Uygulanıyor?
Sadıkoğlu: "Güçlü Marka, Güçlü İhracat Demektir.
Malatya'da Kayısı Şöleni Başlıyor: Festival ve Fuar Kapılarını Açıyor.
Yeşilyurt'ta 15 Temmuz Coşkusu: Al Bayraklar Birlik ve Beraberliğin Simgesi Oldu.
Vali Yavuz, 15 Temmuz Anma Programları Kapsamında Vatandaşlarla Buluştu.
15 Temmuz'un 10. Yılında Vali Seddar Yavuz'dan Birlik ve Beraberlik Mesajı.
Kuzey Çevre Yolu'nda Feci Araç Yangını: 1 Ölü, 1 Yaralı.
Resmî Gazete'de Yayımlandı: Malatya Doğumlu Zeliha Koyupınar'ın Mal Varlığı Donduruldu.
Vatandaşın Sofrasına Bir Darbe Daha: Ekmeğe Yeni Zam Geldi.
Battalgazi'de Yaz Dopdolu Geçiyor: Her Yaşa Özel Etkinlikler Başladı.
Yeşilyurt Belediyesi Geleceğin Çevre Dostlarını Yetiştiriyor.
Malatya'da Zehir Tacirlerine Büyük Darbe: 36 Bin 798 Sentetik Ecza Hap Ele Geçirildi.
Vali Seddar Yavuz, Emniyet Teşkilatına Kazandırılan Kafe-Restoranın Açılışına Katıldı.
