REFLÜNÜN SIK GÖRÜLEN 8 BELİRTİSİNE DİKKAT!
Sağlık, 28 Mart 2024 09:59
Reflü sadece yediklerinizin ağzınıza gelmesi ile görülmez
Reflüyle ilgili son dönem çalışmalar gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde hastalığın görülme sıklığının her geçen gün arttığını ortaya koydu. Yani bir başka deyişle reflü şüphesiyle sağlık kurumlarına başvuranların sayısı önceki yıllara oranla arttı. Hemen her yaşta rastlanabilen reflünün en sık görülen belirtileri ise şöyle sıralanabilir;
1. Ağrılı yutma ve yutma güçlüğü
2. Besinlerin ağza gelmesi
3. Boğazda takılma hissi
4. Yemek borusunda yanma
5. Kronikleşmiş öksürük
6. Ses kısıklığı
7. Hırıltılı solunum
8. Bulantı ve kusma
Kişinin yaşam kalitesini bozan ve özellikle yemek sonrası baş gösteren bu belirtiler bazen uykudan uyandıracak kadar ağır seyredebilir; dahası sırtta, boyunda, çenede, kollarda ve göğüste ağrıya neden olabildiği gibi kalp krizi belirtileri ile de karıştırılabilmektedir.
Tanı için her zaman endoskopi şart değil
Reflünün tanısı çoğunlukla klinik olarak konur. Hasta reflüye ait şikayetlerinden bahsettiğinde hekimin yönelttiği sorular eşliğinde reflü tanısına ulaşılır. Bazen de tedaviden tanıya gidilir. İlaç reçete edilen hastanın şikayetleri geriler ise kontrol muayenesinde reflü tanısı konulur. Yani endoskopi her zaman, her hasta için gerekli değildir. Ancak uzun süreli reflüsü olanlarda hastalığın derecesini, yemek borusundaki tahribatı ya da kalıcı değişiklikleri, ülser ve yara varlığını tespit edebilmek için endoskopi çok önemlidir. Bunun yanı sıra hasta 50 yaşını geçmiş ve yeni başlayan bir yutma güçlüğü yaşıyorsa, ağızdan ya da makattan kanama, büyük abdestte gizli kan testinde pozitiflik, tedavi edilemeyen demir eksikliği anemisi, devam eden sürekli kusmalar, ani gelişen kilo kaybı ya da iştahsızlıkla karşı karşıya ise endoskopik değerlendirmenin mutlaka yapılması gerekir. Ayrıca birinci derece akrabalarda yemek borusu ya da mide kanseri öyküsü varlığında da mutlaka endoskopi önerilir.
Reflü tanısında kullanılan bir diğer yöntem de Ph Metre’dir. Yemek borusuna asit kaçışı olup olmadığı hastanın burnundan yerleştirilen çok ince bir hortumla değerlendirilir. 24 saat süren izlem sırasında, söz konusu hortum ve bağlı olduğu makine yardımıyla yemek borusundaki asit seviyesi ölçülerek geriye doğru kaçış olup olmadığı net şekilde ortaya konur. Ancak eğer reflüye ait cerrahi bir müdahale planlanıyor ya da hekim uzun süreli reflüsü olan hastada komplikasyon gelişmiş olması endişesi taşıyor ise endoskopi ve PH Metre birlikte de kullanılabilir.
Salçalı ve yağlı yemekler ile çikolata tüketimi şikayetleri artırabilir
Reflü tanısı alan hastanın tedavisinde ilk aşama yaşam tarzı değişiklikleri ve diyettir. Fazla kilolularda kilo verme, yatak başının yükseltilmesi, gece yatmadan 2 saat önce yeme içmenin kesilmesi ilgili şikayetleri azaltacaktır. Özellikle çikolata, salça, yağlı ve baharatlı yiyecekler, kafeinli ve asitli içecekler, çiğ sebze-meyveler ile sigara ve alkol mide asidini artırdıkları için uzak durulmalıdır. Eğer beslenmede bunlara yer verilecek ise gece reflüsünden korunabilmek adına akşam saatlerinde ve birlikte tüketmemeye özen gösterilmelidir. Ayrıca reflüsü olan hasta sıkı kemer ve korse de kullanmamalıdır çünkü karın içi basınç artar ise reflü kötüleşir. Ancak tüm bu yaşam tarzı değişikliklerine rağmen hastanın şikayetleri geçmiyor ise mutlaka ilaç tedavisine başlanmalıdır. Bu noktada hekim tarafından proton pompa inhibitörü denilen ilaçlar ya da antiasit şuruplar reçete edilebilir.
İlaç tedavisi yetersiz kaldığında endoskopik ve cerrahi yöntemlere başvurulabilir
Medikal tedaviye de yanıt vermeyen hastalarda ise sonraki aşamaları düşünmek gerekir. Bunlardan biri endoskopik, diğeri ise cerrahi yöntemlerdir. Cerrahi yöntemler (ameliyat) sadece yemek borusu ile kapakçık arasındaki gevşeklik çok ilerlemiş hastalarda düşünülür. Kapakçık gevşekliği çok ilerlememiş ve o bölgede herhangi bir fıtık kesesi oluşmamış hastalar içinse günümüzde en çok başvurulan yöntemlerin başında endoskopik reflü tedavisi gelir.
Stretta ile radyofrekans dalgaları kullanılarak, ameliyatsız tedavi mümkün
Stretta adı verilen ve son dönemde oldukça popüler hale gelen radyofrekans ablasyon yönteminde, ağızdan girilen bir kateter yardımıyla bölgede radyofrekans dalgaları kullanılarak sıkılaşma sağlanır, mide asidinin geriye kaçışı engellenir. Daha çok mide kapakçığı açıklığı 3 cm’in altında olan genç hastalara uygulanabilmektedir. Ortalama yarım saat süren bu ameliyatsız yöntem sayesinde hasta aynı gün taburcu olabilir. Özellikle yaşam tarzı değişikliği, diyet ve ilaç tedavisiyle iyileşemeyen genç hastaları reflünün uzun vadeli risklerinden korumak için endoskopik tedaviler mutlaka düşünülmelidir.
Stretta kimlere uygulanmaz?
Endoskopik olarak gerçekleşen radyofrekans ablasyon yönteminde kullanılan akım karaciğer kistleri ve kalp ritim bozuklukları gibi hastalıkların tedavisinde yıllardır güvenle kullanılıyor olmasına rağmen şu kişilere uygulanmaz:
· 3 cm’den büyük mide fıtığı olanlar
· Yemek borusunda ileri derecede hasar ya da hücresel değişimi bulunanlar
· Akalazya hastaları
· 18 yaşından küçükler
· Hamileler
Sağlık, 28 Mart 2024 09:59
Yorumlar (0)

TRAC, 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’ni Anıyor: “Deprem Öldürmez, Hazırlıksızlık Öldürür”

MELEKBABA SAKİNLERİ, YEŞİLYURT AİLE ŞENLİKLERİNDE DOYASIYA EĞLENDİ

Battalgazi Belediyesi’nden Ailelerin Yükünü Alacak Kırtasiye Desteği

BATTALGAZİ BELEDİYESİ’NDEN 30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMINA ÖZEL AYAK TENİSİ TURNUVASI

Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü

Ordu Şehir Hastanesi’ni de Mimsan Isıtacak

Spor Yaparken Sağlığınızdan Olmayın!

Malatya İl Yaşlı Çalıştayı Gerçekleştirildi

Dünyanın İlk Hastanesi Geleceğin Hekimlerini Ağırlıyor

Okullar Açılmadan Çocukların Göz Muayenelerini Yaptırın!

Ekonomist Hikmet Baydar: Halka Arz Süreçlerinde Nelere Dikkat Edilmeli?

THBB Başkanı Yavuz Işık, 17 Ağustos depreminin 26. yıl dönümünde açıklamalarda bulundu!

Başoğlu Kablo IDEF 2025’e Türkiye’nin Savunma Sanayisine Milli Çözümleriyle Güç Kattı!

Kalıcı Makyajda Türkiye’nin Yükselen Standardı: Doğal Görünüm, Güvenlik ve Şeffaflık

Turgut Özal Bulvarı Üzerinde Trafik Kazası

Malatya’da Eğitime 593 Bin Avro Katkı

MAHARETLİ ELLER, EN GÜZEL ANALI-KIZLI YEMEĞİNİ YAPMAK İÇİN YARIŞTI

Çavuşoğlu Mahallesin'de Zincirleme Kaza

Battalgazi’de Parklar Yenilendi, Yeşil Alanlar Genişletildi

AK Parti Milletvekili Babacan’dan İletişim Başkanlığına Ziyaret

AK PARTİ’MİZ 24 YAŞINDA: MİLLETİN İRADESİYLE YÜKSELEN, TÜRKİYE YÜZYILI’NA YÜRÜYEN KADRO

Battalgazi İlçsi Solmaz Caddesin'de Trafik Kazası

Turgut Özal Bulvarın'da Trafik Kazası

KADINLARIN EL EMEĞİ GÖZ NURU ESERLERİ ‘KURS MERKEZLERİ-YILSONU’ SERGİSİNDE BEĞENİYE SUNULDU

Battalgazi Engelsiz Yaşam Merkezi’nde Hayvanlarla Rehabilitasyon Başladı

İl Başkanı Bakan’dan AK Parti’nin kuruluş yıl dönümü mesajı

Çavuşoğlu Mahallesinde Kavga

Akçadağ İlçesin'de Ölümlü Trafik Kazası

KÜÇÜKÇEKMECE BELEDİYESİ’NDEN ÇOCUKLAR İÇİN EĞLENCE DOLU YAZ ATÖLYELERİ

Orman Yangınlarında Bir Depo, Binlerce Hektarı Kurtarabilir

BAŞKAN GEÇİT, “BANAZI, KONAK VE HORATA’NIN GELİŞİMİ YEŞİLYURT İÇİN ÖNEMLİ”

Malatya’nın prensesleri İzmir Finalinde!

Tandoğan Mahallesi’nde Silahlı Kavga

Kiracı ve Ev Sahipi Arasın'da Kavga Çok Sayıda Yaralılar Var

BATTALGAZİ BELEDİYESİ’NDEN 1,5 YILDA YATIRIM ATAĞI

Hacı Abdi Mahallesi'nde Şüpheli Ölüm

Yeşilyurt İlçesi nönü Mahallesi'nde Şüpheli Ölüm

Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü

Malatya'nın Şampiyon Hokey Kahramanları Sahipsiz Kalmasın:
