Sadıkoğlu: “KGF kredi faizi deprem şehirleri için sabitlenmeli”
Ekonomi, 29 Mayıs 2024 05:34
Malatya’dan 447 işletmenin Kredi Garanti Fonu (KGF) kefaletiyle toplam 1,1 milyar TL deprem kredisi kullandığını belirten Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, kredi maliyetinin anaparanın üzerine çıktığını ve bu durumun işletmeleri zorladığını belirterek, deprem kredisinde değişken faizden vazgeçilerek sabit faiz uygulanmasını talep etti.
6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen deprem felaketi nedeniyle Malatya, Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Elazığ, Kilis illeri ve Sivas ili Gürün ilçesinde faaliyet gösteren işletmelerin Hazine destekli KGF kefaletiyle kullandığı yatırım ve finansman kredilerinin maliyeti olağanüstü yükselince, firmalar geri ödemede güçlük yaşamaya başladı.
“MALİYETİ ANAPARANIN ÜZERİNE ÇIKTI”
Kredinin değişken faizli olmasının işletmeleri zorladığını belirten Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, “Deprem sonrası yeniden ayağa kalkma mücadelesi verdiğimiz bu günlerde hükümetimizin verdiği destekler için teşekkür ediyoruz, ancak yeterli değil. En önemli ihtiyacımız finans. Ancak en çok zorlandığımız konu da finansa ulaşım. 6 Şubat sonrası sunulan deprem kredisi firmalara önemli bir can suyu oldu. Malatya’dan 447 firmamız Kredi Garanti Fonu (KGF) kefaletiyle toplam 1,1 milyar TL deprem kredisi kullandı. Sermayesi güçlü firmalar kredi borçlarını kapattı ancak krediyi işletmesinin onarımında veya üretim sermayesi olarak kullanan firmaların borcu katlandı. KGF kredisinin değişken faizli olması firmaları çok zorluyor. Depremden hemen sonraki ay faiz yüzde 7,6’ya kadar gerilemişti KGF kredilerin çok büyük bölümü Türk Lirası Gecelik Referans Faizine (TLREF) endeksli olduğu için faiz oranı yükseliyor. Yani depremin hemen ardından yüzde 7,62’ye kadar gerileyen referans faiz oranı bugün yüzde 53 sınırına dayandı. Depremzede firmaların şuanda kazancı borcunun çok altında kalmış durumda. KGF kredilerini ödemek imkansız hale geldi. Bu kredi nedeniyle birçok firmamız iflasın eşiğinde. Deprem illeri için KGF kredi faiz oranının sabit olmasını talep ediyoruz. Yaşanan onca acı ve zorluğa rağmen bu zamana kadar milletimizin cesaret ve fedakârlığı toplumun yeniden ayağa kalkma iradesini gözler önüne serdi. Ancak yalnızca onların cesaret ve iradesiyle değil, aynı zamanda somut destekler ve kapsayıcı çözümlerle bu sürecin üstesinden gelinmesi gerekiyor” dedi.
Ekonomi, 29 Mayıs 2024 05:34
Yorumlar (0)
Vali Seddar Yavuz Başkanlığında Afet Koordinasyon Toplantısı Gerçekleştirildi
Yoğun Kar Yağışı Nedeniyle Eğitim Kurumlarında 1 Gün Ara
Mesut İnce, Minibüsçüler Odası Başkanlığı Seçimini Açık Farkla Kazandı
Akçadağ Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Fatih Şahin, 1 Oy Farkla Güven Tazeledi
10 Ocak’ta Basına Vefa: Ali Karakuş’tan Ziyaret
Ev Alırken, Zemine de Dikkat Edilmeli...
Uyuşturucu Tacirlerine Geçit Yok: Sokak Satıcısına Darbe
Gelecek Partisi İl Başkanı Bedri Aslan’dan Basına Anlamlı Ziyaret
Gazeteciler Günü’nde Sadece Kutlama Değil, Çözüm Odaklı Ziyaret
ŞEVKET KESKİN GÜVEN TAZELEDİ
Yeşilyurtspor’da Yeni Dönem: Güçlü Yapılanma, Büyük Hedefler
Karla Mücadele Seferberliği: 107 Mahallede 2 Bin 475 Kilometre Yol Ulaşıma Açıldı
Vali Seddar Yavuz’un 10 Ocak İdareciler Günü Mesajı
Narkotik Ekiplerinden Sokak Satıcılarına Darbe: Çok Sayıda Uyuşturucu Madde Ele Geçirildi
Göçmen: Basın Özgürlüğü Olmadan Demokrasi Olmaz
İŞ İNSANI MUSTAFA KILIÇ’TAN 10 OCAK ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ MESAJI
Ali Aslan: “Basın Özgürlüğü Demokrasinin Vazgeçilmezidir.
İZDO, 3'üncü Yaş Üniversitesi Öğrencilerini Bilgilendirdi
Kış Depresyonuna Dikkat: Uzmanlardan Mevsimsel Duygu Durumu Bozukluğu Uyarısı
Vali Seddar Yavuz Başkanlığında İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu 1. Olağan Toplantısı Gerçekleştirildi
MAGİNDER Başkanı Karademir’den Yangın Bölgesine Ziyaret
Milletvekili Ölmeztoprak’tan Malatya’da Güvenlik Vurgusu: “Huzurun Teminatı Sizlersiniz”
Fuzuli Caddesi’nde Sahada İnceleme: Başkan Er’den “Dirençli Malatya” Vurgusu
Merkez ve İlçelerde Muhtarlık Tartışması: Hizmet mi, Gösteri mi?
Malatya’da Zehir Tacirlerine Büyük Darbe: 14 Şüpheli Yakalandı, 13’ü Tutuklandı
Elektronik Sigaralar Akciğer Kanserine Neden Oluyor!
Kronik Ağrıya Dikkat: Uzun Vadede Yüksek Tansiyon Riski Doğurabilir
Yerinde Dönüşüm Alarm Veriyor: Sadıkoğlu’ndan Hakediş Tepkisi
Ölmeztoprak Açık Konuştu: Kira Yardımı Anahtar Teslimine Kadar Devam Edecek
Battalgazi Belediyesi, Bir Yılda Hayata Geçirilen Hizmetlerle Dikkat Çekti
Yeşilyurt’ta Yeni Yıl Mesaisi Başladı: Belediye Meclisi İlk Toplantısını Yaptı
Bakan Yusuf Tekin’den Eğitime Destek: Yeni Eğitim Yatırımları Hizmete Açıldı
Malatya ASMYD’de Bayrak Değil, İstikrar: Aziz Yiğit Yeniden Seçildi
AKÇADAĞ ESNAFI İÇİN “BİRLİK VE DAYANIŞMA” ÇAĞRISI
Malatya’da Ruhsatsız Silah Operasyonu: 4 Şüpheliye Yasal İşlem
Henüz Zam Yok Ama Fiyat Hazır: “Ekmeğin Hakkı 20 TL’dir” Çıkışı Ne Anlama Geliyor?
Battalgazi Belediye Meclisi Yeni Yılın İlk Oturumunu Yaptı
Doğaya Vefa: Yeşilyurt Belediyesi’nden Yaban Hayvanlarına Yem Takviyesi
Vali Seddar Yavuz İnönü Üni. Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Merkezi Açılışı’na Katıldı
