Başkan Geçit; “Çırmıhtı ve Gündüzbey Aslına Uygun Yenilenecek”
Gündem, 16 Temmuz 2024 05:15
Yeşilyurt Belediye Başkanı Prof. Dr. İlhan Geçit, 6 Şubat’ta yaşanan asrın felaketinin ardından büyük yıkımların yaşandığı Yeşilyurt’taki Çırmıhtı ile Gündüzbey bölgelerinin aslına uygun yeniden inşası ve yöreye özgün mimarisi ile depreme dayanıklı yapıların yapılması için hazırlanan proje taslağının tamamlandığı söyledi. Başkan Geçit, “Yeşilyurt’umuzun tarihsel ve kültürel değerlerini en fazla öne çıkaran yerleşkelerimizden olan Çırmıhtı ve Gündüzbey mahallerimizi aslına sadık kalarak yeniden inşa edeceğiz.” diye konuştu.
Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından ağır tahribata uğrayan Yeşilyurt’taki Gündüzbey mahallesi ve tarihi tescilli yapıların fazla olduğu Çırmıhtı bölgesindeki yerleşim alanları, özlenen o eski günlerine yeniden kavuşuyor. Eski merkezlerin prestij konsept ile inşa edilmesi konusundaki hassasiyeti ön plana çıkarılarak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hazırlanan ‘Çırmıhtı ve Gündüzbey’ projesinin taslağı tamamlandı. Projenin, Yeşilyurt için büyük öneme sahip olduğunu belirten Yeşilyurt Belediye Başkanı Prof.Dr. İlhan Geçit, Çırmıktı ve Gündüzbey’in kısa sürede hayata geçirilecek projeyle hak ettiği değere yeniden kavuşacağının altını çizdi.
“2 Projemiz Çıktı, 2 Projemizi de Bekliyoruz”
Çırmıhtı bölgesinde toplamda 450 bin 613 m²’lik alanın, Gündüzbey mahallesinde ise 336 bin 793 m²’lik alanın proje çizimlerinin tamamlandığını ve projenin Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının uhdesinde TOKİ ile Emlak Konut eliyle gerçekleştirileceğini vurgulayan Başkan Geçit, “Murat Kurum Bakanımızın Malatya ziyareti sırasında, kendisine bu bölgeyle alakalı sunumumuzu gerçekleştirmiştik. Sayın Bakanımızda bu bölgeyle alakalı son değerlendirmelerin yapılarak, projeye hızlı bir şekilde başlanılması talimatlarını vermişlerdi. İlk olarak Çırmıktı ve Gündüzbey’in projeleri çıktı. Konak, Yakınca ve Bostanbaşı bölgelerinin de projenin devamı olarak yenilenmesi için Bakanlık nezdinde görüşmelerimiz devam ediyor.” diye konuştu.
“Bölgenin Turizm Potansiyelini Yeniden Hareketlendireceğiz”
Yeşilyurt ilçesinin tarihi ve kültürel yapısına uygun inşa etmek istediklerini belirten Başkan Geçit, “Özellikle Çırmıktı ile Gündüzbey mahallelerimiz Yeşilyurt’umuzun tarihsel ve kültürel değerlerini en fazla öne çıkaran yerleşkelerimizden, bizlerde bu bilinçle hareket ederek, bu bölgelerimizdeki inşa süreçleri geçmişin izlerinden, aslına sadık bir şekilde sürdüreceğiz. Turistik anlamda da çok fazla turiste kapılarını açan bu bölgelerimizi, deprem öncesinde olduğundan daha güzel, tarihsel yapısını daha da fazla gösteren, kültürel yapısını daha da fazla gözler önüne seren modern mimarisiyle bölgenin turizm potansiyelini yeniden hareketlendireceğiz.” şeklinde konuştu.
“Tarihi Dokuyu Koruyacağız”
Çırmıhtı bölgesinde yapılacak olan çalışmalarla alakalı bilgiler veren Başkan Geçit, “Çırmıktı’nın sokak sağlıklaştırması projesi kapsamında ele alınan Geleneksel Çırmıktı Evlerimizi tarihi dokusuna uygun bir şekilde yeniden inşa edecek ve görenlere o eski otantik görünümü tekrardan daha modern bir şekilde sunacağız. Tarihi kent dokusunu bozmadan, saat kulesinin konumlandığı noktandan eski alanı genişleterek, meydan çevresinde etkileşimi arttırmayı hedeflemekteyiz. Bunun yanında vatandaşlarımızın açık alanlarda yemek yiyebileceği uygun alanlar da oluşturacağız. Aynı zamanda meydanı tanımlayan ticari aks üzerindeki yerleşim sayesinde, Lezzet Caddemizi meydanla birleştirerek, yayalaştıracağız. Bu bölgede yer alan Adıyaman ve Uğurlu Caddelerimizin yayalaştırılmasıyla da tarihi kent dokumuzu korumayı hedeflemekteyiz.” ifadelerini kullandı.
Gündüzbey Mahallesinde yapılacak olan çalışmalarla alakalı da bilgiler veren Başkan Geçit, “Gündüzbey Mahallemizde, araç sirkülasyonunu kanalın kuzeyinden gerçekleştirilerek kanal çevresi rekreasyon alanlarının tarihi yapılarla birleştirilmesini sağlayacağız. Kanal boyunca bölgedeki insanların bir araya gelebileceği ve sosyalleşebileceği rekreasyon alanları oluşturarak, bölgeyi hemşehrilerimizin hizmetini sunacağız. Kanal çevresinin ve ticari birimlerin tanımladığı alanın yayalaştırılması ve eski dokunun korunması üzerine kanalın kuzeyinde konumlanan yerleşime açık olan gelişme konut alanlarını, Gündüzbey’in geçmiş sivil mimari özelliklerini ve doğal özelliklerini göz ardı etmeyen az katı, müstakil ve bahçeli olmasını sağlayarak, kentin dokusuna uygun bir mimari yapıyla projeyi hayata geçireceğiz. Projeye dâhil edilen bölgelerin master plan ve koruma amaçlı imar planları tamamlandı, proje etaplar halinde ilerleyecek. Çırmıhtı ve Gündüzbey’de ki turistik alanlar, meydanlar ve konut alanları ayrıştırılarak detaylı bir çalışma yapıldı. Beş veya altı tip konut projesi yapılacak, tarihi tescilli yapıların yanındaki evlerin tasarımları tarihi konakların formatına uygun olarak yapılacak.” dedi.
Gündem, 16 Temmuz 2024 05:15
Yorumlar (0)
Başkan Er’den Üç Aylar Vurgusu: Birlik, Beraberlik ve Maneviyat
Malatya’da inşa çalışmalarında sona gelindi
Mehmet Fendoğlu’ndan Meclis’te Net Mesaj: Terörsüz Türkiye
Vali Seddar Yavuz Sarıkamış Şehitlerini Anma Günü Mesajı
Malatya-Elazığ Yolunda Korkutan Kaza: 2 Yaralı
MALATYA’DA SAHTE ALKOL OPERASYONU: 76 LİTRE ETİL ALKOL ELE GEÇİRİLDİ
Afet Sonrası Öğretmenlere Psikososyal Destek: Malatya’da Önemli Proje
Yeşilyurt’ta Çay Kenarında Boğulma Olayı
AKÇADAĞ’DA “BİRLİK VE BERABERLİK” POZU: MASADA KAHVALTI, SAHADA SESSİZLİK
Vali Yavuz Katıldı: Aile, Şiddet ve Madde Bağımlılığı Masaya Yatırıldı
Malatyalı Çiftçilere Müjde: Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Hesaplarda
ETKİN ECZACILIK DERNEĞİ 12. BİLİMSEL YIL SONU TOPLANTISI ECZACILAR VE SEKTÖR PAYDAŞLARININ GENİŞ KATILIMIYLA GERÇEKLEŞTİRİLDİ
ETKİN ECZACILIK DERNEĞİ 12. BİLİMSEL YIL SONU TOPLANTISI ECZACILAR VE SEKTÖR PAYDAŞLARININ GENİŞ KATILIMIYLA GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Prof. Dr. Fahri Işık’a Cumhurbaşkanlığı’ndan Üstün Başarı Ödülü
Yeşilyurt’ta Miniklere Depremde Hayat Kurtaran Eğitim
Battalgazi Belediyesi’nden Çifte Denetim: Yol Güvenliği ve Pazar Yerleri Mercek Altında
Hemzemin Geçitte Acı Olay: 1 Öğrenci Tren Altında Kalarak Hayatını Kaybetti
Kozmetiğin Güç Haritası: Türkiye’de Güzellik Sektörünün Stratejik Analizi
Okullarda Sağlıklı Beslenme Alarmı: Gıda Hizmetlerinde Kriterler Yükseliyor
Turkmall'dan Karabağlar'a Yeni Aile Sağlığı Merkezi
Uzm. Kl. Psk. Berfin Çetintaş’tan İlişkilerde Sağlıklı Bağlanma Üzerine Önemli Mesajlar
Yerinde Dönüşümde KDV Tartışması: Sadıkoğlu’ndan Yüzde 1 Talebi
İkizce Konutlarında Değişim: Başkan Geçit Yaşam Kalitesine Dikkat Çekti
Battalgazi Belediyesi’nden Aile Odaklı Büyük Destek Paketi
FENDOĞLU ULAŞTIRMA BAKANINA HIZLI TREN’İ SORDU
MOTAŞ’ta Şeffaf Alım Süreci: 30 Şoför İçin Kura Çekimi Yapıldı
MAGİNDER’den Sağlık Camiasına 50 Tekerlekli Sandalye Desteği
Vali Yavuz Darende İlçesindeki Çalışmaları Yerinde İnceledi
GÜZEL DERNEK, KAPALI KAPI!” Organize Sanayi’de Güç Var Ama Paylaşan Yok mu?
Aziz Yiğit’ten Yerinde ve Cesur Çıkış: Yeşilyurtspor’un Genel Kurulu Yeşilyurt’ta Yapılmalı
CHP’DE DOĞANŞEHİR TABLOSU: “GİDEN GİDENE, KALAN KİME?”
Narkotik’ten Sokak Satıcılarına Darbe: 3 Bin 644 Sentetik Ecza Ele Geçirildi
İDDİA: MALATYA’DA BAZI MUHTARLAR VE BELEDİYE PERSONELLERİ SAHADA DEĞİL, BANKAMATİKTE Mİ?
Yeşilyurt Belediyesi’nden Melekbaba Gençlerine ÖNEM’li Etkinlik
AK Parti Kadın Kolları Mahalle Başkanları Toplantısına Başkan Taşkın Katıldı
Orduzu Mahallesi’nde Ev Yangını Paniğe Neden Oldu
Ağbaba, Adli Tıp Bölge Başkanlığı’nı Gündeme Taşıdı
Hacı Mehmet Karagözlü Tefsirli Yatılı Hafızlık Akademisinin Temeli Atıldı
Battalgazi Şire Pazarı’nda Silahlı Kavga Paniği: 2 Kişi Yaralandı, Şüpheli Gözaltında
