Karademir’den Malatya STK’larına sitem 'Biz isterdik ki bu açıklamayı onlar yapsın'
Gündem, 15 Ağustos 2024 11:41
Karademir’den Malatya STK’larına sitem 'Biz isterdik ki bu açıklamayı onlar yapsın'
Mücbir Sebep Halinin uzatılması için bir basın açıklaması yapan MAGİNDER Yönetim Kurulu Başkanı Salih Karademir, bu açıklamaya Malatya’nın bütün STK Başkanlarını çağırdıklarını ancak ciddi bir destek alamadıklarını kaydetti. Karademir, “Biz isterdik ki onlar burada bu açıklamayı yapsın, biz de yanlarında duralım” dedi.
Niyazi Mısri parkının yan tarafında Mücbir Sebep Halinin uzatılması ve enflasyon muhasebesinin bölge esnafına getireceği yükler hakkında gerçekleştirilen basın açıklamasına Malatya Girişimci İş İnsanları Derneği (MAGİNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Salih Karademir’in yanı sıra, Malatya Serbest Muhasebeciler Mali Müşavirler Odası Başkanı Serdar Böke, DAİMFED Malatya Şube Başkanı Kadircan Esen, Anadolu Esnaf Sanayici ve İş Adamları Derneği Başkanı Mehmet Emin Doğaner ve STK temsilcileri katıldı.
Tek dertlerinin Malatya’nın ayağa kalkması olduğuna vurgu yapan Salih Karademir, Mücbir Sebep noktasında tek bir kişinin açıklama yapmasının yetersiz olduğunun altını çizdi.
“HALA BİR ÇİVİ ÇAKILMAMIŞ”
Programın açılış konuşmasını yapan MAGİNDER Yönetim Kurulu Başkanı Salih Karademir, “Biz Malatya Girişimci İş İnsanları Derneği ve diğer STK’larla birlikte Malatya, Hatay, Maraş ve Adıyaman’da Mücbir Sebep’in uzatılması ile ilgili bir basın açıklaması yapmak istedik. Açıklamamızı Niyazi Mısri Mahallesi’nde yaptık. Burası bizim için çok önemli. Çünkü bundan 18 ay önce Niyazi Mısri Mahalle’si şehrimizde ticaretin merkeziydi. Bu sokaklarda hepimizin hayalleri, umut ve anıları vardı. Depremin üzerinden 1,5 yıl geçmesine rağmen buraya hala bir çivi çakılmamış. Burada faaliyet yürüten esnaflar şimdi farklı yerlerde ticaret yapmaya devam ediyor. Ama biz ne olacağını tam olarak bilmiyoruz. Geçmiş zamanlarda Türkiye’de bir video çok viral oldu, bir amcamız şelalenin önünde bir video çekmiş, ‘Anlatmaya gerek yok, görüyorsunuz’ diyordu. Şimdi bende buradan aynı şekilde söylüyorum burada anlatacak bir şey de yok, görülecek bir şey de yok. Şehrin hali bu şekilde, yıkık ve dökük. Malatya tabiri ile halimiz hal değil” ifadelerine yer verdi.
“ADIM ATACAĞINA İNANIYORUZ”
Şehrin ortak akıl ve istişare ile ayağa kaldırılabileceğini dile getiren Karademir, “Şehrin şu anki durumu içler acısı, iş dünyası çok sıkıntıda, bu sıkıntıların en başında da Mücbir Sebep geliyor. Onun için bir an önce Mücbir Sebep Halinin uzatılması gerekiyor. Biz de Malatya’daki iş dünyasının ve STK’ların temsilcileri ile birlikte bu basın açıklamasını gerçekleştirmek istedik. Bu basın açıklamasını yapmadan önce Malatya’mızdaki bütün STK başkanlarımızı buraya davet ettim. Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımızı, ESOB Başkanımızı, Borsa Başkanımızı ve diğer iş dünyasının önde gelen isimlerini buraya davet ettim. Ama STK Başkanlarından ciddi bir destek alamadık. Bazılarının işleri vardı, bazıları şehir dışındaydı, katılamadılar ama yine biz açıklamamız için kendilerinden gereken müsaadeyi istedik. Biz isterdik ki onlar burada bu açıklamayı yapsın, biz de yanlarında duralım. Biz devletimizin, Cumhurbaşkanımızın deprem bölgesinde Mücbir Sebep’in uzatılması ile ilgili hızlı bir şekilde adım atacağına inanıyoruz. Biz muhalefet olsun iktidar olsun milletvekillerimizi ve belediye başkanlarımızı Malatya’da ortak akıl ve istişare olmadan şehrin ayağa kalkmayacağını her zaman belirttik. Yine aynı şekilde söylüyoruz ne Salih Karademir’in ne bir başka STK Başkanı veya bir milletvekilinin tek başına açıklama yapması, sahada olması bu şehri ayağa kaldırmaz, birlik ve beraberlik olmadığı sürece şehir ayağa kalkmaz. Bunu her zaman belirtiyoruz, bizim tek derdimiz Malatya’nın ayağa kalkması, esnafımızın eski günlerine kavuşması. Yıkılmış ve çökmüş bir şehrin yeniden eski günlerine kavuşması. Burası atalarımızın, dedelerimizin mirası. Biz bu bilinçle çalışmaya devam ediyoruz. Sahada olmaya da devam edeceğiz. Şehrimizi de yeniden güzel günlere kavuşturacağız. Malatya’mızın ayağa kalkması için herkesi hep birlikte çalışmaya davet ediyorum. Biz sahada olmaya devam edeceğiz. Otel lobilerinde, dernek binalarında, kapalı ortamlar basın açıklaması yapmaktansa sahada vatandaşın içinde içimizdeki sıkıntı ve dertleri birebir yerinde paylaşarak MAGİNDER ailesi olarak her zaman bunları söylemeye devam edeceğiz. Bizim derdimiz Malatya, sevdamız Malatya” diye konuştu.
“MALATYA'DA HAYAT NE ZAMAN NORMALE DÖNECEK OLURSA”
MAGİNDER Yönetim Kurulu Başkanı Salih Karademir’in ardından söz alan Malatya Serbest Muhasebeciler Mali Müşavirler Odası Başkanı Serdar Böke ise, Mücbir Sebep Halinin, Malatya’da hayat normale döndükten sonra kaldırılması gerektiğini kaydederek, “Malatya'da Mücbir Sebep süresi her üç ayda bir avutma gibi pansuman tedavi gibi uzatılıyor ama bu çok da kabul edilebilen bir şey değil. Çünkü Malatya'da hayat ne zaman normale dönecek olursa o zaman Mücbir Sebep Halinin de kalkması gerekir. O yüzden şu tarihe kadar, bu tarihe kadar Mücbir Sebep süresi uzatılsın demiyoruz. Bu irade ne zaman Malatya’da hayatı deprem öncesi döneme tekrar geriye getirecekse o zamanda mücbir sebep halinin kaldırılması daha doğru olacaktır. Bu arada Mücbir Sebep Halinin sürdüğü dönemde özellikle bütçedeki açığı Maliye Bakanlığı düzeltmeye çalışıyorsa, Mücbir Sebep Hali sürer iken yine esnaflardan, ticaret erbaplarından, uyumlu olanlardan özel indirimlerle tahsilat yapabilir. Yani birikmiş vergi alacağını, SGK prim alacaklarını mecbur sebebi kaldırarak almak yoluna gideceğine Mücbir Sebep Hali devam ediyorken gönüllü olanlara indirimli, imkanı olamayanlara da teminat aranmaksızın en az 36 ay ya da Mücbir Sebep Hali süresi içerisinde teminat aranmaksızın bu biriken vergilerin faizsiz taksitlenmesi acil çözüm önerimizdir. Malatya için özel sosyal güvenlik kurumu teşvik birimlerinin buraya getirilmesi lazım. Vergi teşviklerinin getirilmesi lazım. Madem hayat normale döndürülmesi gerekiyor, bu anlamda da devletin bu desteği bizlerden esirgememesi gerekir” ifadelerine yer verdi.
“BU UYGULAMADAN VAZGEÇMELERİ GEREKİR”
“Normalde enflasyon düzeltmesi 2020’de uygulanacakken bu 2023 yılına kadar ertelendi” diyen Böke, “Ancak 2023 yılında gelir etkisi olmadan yapılan düzeltmeden sonra ne hikmetse 2024 yılı için geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesi işlemi zorla dayatılıyor. Enflasyon düzeltmesi geçici vergi dönemlerinde yapılacak olursa kar elde edemeyen, hiçbir geliri olmayan, vergi mükellefine reel olmayan bir kar çıkacak. Bunun çalışmaları yapıldı. Maliye Bakanlığı da buna bununla ilişkin dosyalar verildi. Gelir elde eden bir mükellefin de karında azalma olacak. Yani bu gerçek reel kar değildir. Bu teknik problemin farkında oldukları halde bize göre bütçe açığını düzeltmek için nereden para toplayabiliriz? Nereden vergi toplayabiliriz? Bunun peşindeler. Aslında bu hiç de kabul edilebilen bir yöntem değildir. Bir an önce bu uygulamadan vazgeçmeleri gerekir” açıklamasında bulundu.
Gündem, 15 Ağustos 2024 11:41
Yorumlar (0)
Zorlu Kış Şartlarında Pütürge ve Kuluncak’ta Kurumlar Tek Yürek Oldu
Malatya Büyükşehir Belediyesi’nden Sağlıklı Yaşama Güçlü Katkı
İzmirli iş insanı Nazım Torbaoğlu’na Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Plaket...
Avrupa’da Yapay Zeka Veri Merkezlerine Yeni Hamle: Vertiv ve GreenScale Ortaklığı
Battalgazi’de Zor Koşullarda Örnek Dayanışma: Sağlık Ekipleri İş Makinesiyle Hastaya Ulaştı
MALATYA’DA YILDIRIM VE HIZLI SATRANÇ İL BİRİNCİLİKLERİ TAMAMLANDI
Yeşilyurt’ta Eğitime Tam Destek: Ara Tatilde Ücretsiz LGS ve DYK Kursları
Vali Seddar Yavuz: “Darülaceze Merhametin ve Sosyal Devletin Simgesidir”
Kar Yağışı Ulaşımı Durdurdu: Gürün–Pınarbaşı Yolu Kapandı
Yoğun Kar Yağışı Nedeniyle Trafikte Ek Tedbirler Alındı
Malatya’da Artçı Depremler Sürüyor: Akçadağ’da 3.1 Büyüklüğünde Deprem
Akçadağ’da Kadın Kooperatifi Var mı, Yoksa Sadece Tabelası mı Var?
Türk Kızılay Yeşilyurt Şube Başkanı Tevfik Gören’den 10 Ocak’ta Anlamlı Ziyaret
Malatya’da Sahte Altın Dolandırıcılığı Çökertildi: 5 Şüpheli Yakalandı, 3’ü Tutuklandı
Yeni İmar Yönetmeliği ile Binalarda Yağmur Suyu ve Gri Su Depolama Dönemi Başladı
Erkunt Traktör, 23 Yıldır Çiftçilerin Yol Arkadaşı
Erişkinlerde Aşılama Hayat Kurtarıyor
Evde Hasta Bakımında Küçük Hatalar Büyük Riskler Doğurabilir
Keskin’den Öğrencilere Tebrik, Servisçilere Teşekkür
Doğallık Ön Planda: 2026 PMU Anlayışı Değişiyor
Yılların Ustaları Yeşilyurt’ta Unutulmadı
Battalgazi’de Miraç Kandili Programı Gönüllere Dokundu
Malatya’da Ruhsatsız Silah Operasyonu: 3 Şüpheli Hakkında Yasal İşlem Başlatıldı
AKÇADAĞ’DA KAPSAMLI KALKINMA HAMLESİ: SAĞLIK, EĞİTİM VE SPORDA YENİ DÖNEM
Malatya’da Zam Kıskacı Derinleşiyor: Hayatın Her Alanında Rekor Artış, Her Kesim Aynı Çıkmazda
Yeşilyurt’ta Feci Kaza: Sürücü Direksiyon Başında Hayatını Kaybetti
Miraç Kandili: Manevi Yükselişin, Umudun ve Rahmetin Gecesi
Olumsuz Hava Şartlarında Vatandaşlarımızın Yanındayız
Malatya’da Zehir Tacirlerine Darbe: 3 Şüpheli Gözaltında
Günlük Alışkanlıkları Düzenleyerek Bağışıklık Sistemini Güçlendirmek Mümkün
Malatya’nın İkinci Hayvan Barınağı Battalgazi’de Hizmet Vermeye Başladı
TSO’nun Kurumsal Hafıza Müzesi Ziyaretçilerini Ağırlamaya Devam Ediyor
Periyodik Muayenesi Gelmiş Ölçü Aletleri İçin Vatandaşlara Uyarı
Vali Seddar Yavuz’un Miraç Kandili Mesajı
Büyükşehir Belediyesi 66 Mahallede Yol Açma Çalışmalarını Tamamladı
Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Ocak Ayı Toplantısı Yapıldı
Tipi ve Buzlanmaya Rağmen Başarı: Mahsur Kalanlar Güvenle Kurtarıldı
Yeşilyurt’ta Silahlı Kavga: 5 Yaralı, Şüpheliler Yakalandı
“Doğru Fermentasyon Sağlık Getirir” Uzmandan Doğal Probiyotik Önerileri
