Sadıkoğlu: “Deprem Bölgesi Afet Bölgesi İlan Edilmeli”
Gündem, 10 Eylul 2024 13:24
Depremin üzerinden 19 ay geçmesine rağmen yerinde dönüşüm çalışmalarının beklenilen hıza ulaşamadığını belirten Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, “Yerinde dönüşüm kapsamındaki inşaat işlerindeki yüzde 20 KDV oranı maliyetleri çok artırarak vatandaşı zorluyor. Yerinde dönüşüm süreçlerinin daha da hızlanması için inşaat işleri KDV başta olmak üzere her türlü vergi resim ve harçtan muaf tutulmalıdır. Bu nedenle deprem yaşamış şehirlerimiz 6306 sayılı kanun kapsamında Afet Bölgesi olarak ilan edilmelidir” dedi.
15 milyona yakın nüfusun yaşadığı 11 ilimizi etkileyen 6 Şubat depremlerinin üzerinden 19 ay geçti. Depremden en çok etkilenen Malatya, Adıyaman, Hatay ve Kahramanmaraş’ta imar ve inşa çalışmaları sürüyor.
Yerinde dönüşüm çalışmalarının beklenilen hıza ulaşamadığını belirten Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, yerinde dönüşümün teşvik edici bir hal alması için deprem bölgesinin 6306 sayılı kanun kapsamında afet bölgesi ilan edilmesi gerektiğini belirtti.
“YERİNDE DÖNÜŞÜM BEKLENİLEN HIZA ULAŞAMADI”
Yerinde dönüşüm kapsamındaki inşaat işlerinde yaşanan bürokratik zorluklar ve yüzde 20 KDV oranının maliyetleri arttırması vatandaşı zora soktuğunun altını çizen Başkan Sadıkoğlu, “Yüzyılın felaketi olan 6 Şubat depremlerinin üzerinden 19 ay geçti. Adeta şantiyeye dönen şehrimiz Malatya’da yıkımlar devam ediyor. Diğer illerde de benzer durumlar olduğu bilgisini alıyoruz. Resmi rakamlara göre şehrimizden 112 bin kişi başka şehirlere göç etmiş. Nüfus kaydı Malatya’da olan ancak yaşamını başka şehirlerde sürdürenleri de düşündüğümüzde bu sayı 200 bini geçiyor. Gidenlerin geri gelmesini sağlamak için inşaat çalışmalarının hızlanması gerekiyor. Özellikle yerinde dönüşüm çalışmaları beklenilen hıza ulaşamadı. Devlete yük olmak istemeyen yüzbinlerce depremzede vatandaşımız bir an evvel evini inşa ettirmek ve yaşamına burada devam etmek istiyor. Yerinde dönüşüm için verilen 1 milyon 500 bin TL hibe ve kredi miktarının yetersizliğiyle birlikte artan inşaat maliyetleri süreci yavaşlatıyor. Ayrıca yerinde dönüşüm kapsamındaki inşaat işlerindeki yüzde 20 KDV oranı maliyetleri çok artırarak vatandaşı zorladığı da ortada. Yerinde dönüşüm süreçlerinin daha da hızlanması için inşaat işlerinin KDV başta olmak üzere her türlü vergi resim ve harçtan muaf tutulması şarttır. Bu nedenle deprem yaşamış şehirlerimizin bir an önce normal yaşama dönebilmesi için 6306 sayılı kanun kapsamında Afet Bölgesi olarak ilan edilmelidir. Özellikle uygulamanın yerinde dönüşüm kapsamında taşınmaz maliklerince kendileri tarafından yapılacak olan yeni inşaatların yanı sıra ticari alanların da dahil edilerek genişletilmesi elzemdir. Talep yazımızı Hazine ve Maliye Bakanlığı’na gönderdik. Takipçisi olacağız” dedi.
Gündem, 10 Eylul 2024 13:24
Yorumlar (0)
Ticaret Borsası Nerede, Malatya Üreticisi Kime Emanet?”
Malatya Müteahhitler Odası Nerede, Ne Yapıyor?
YEŞİLYURT BELEDİYESİ’NDEN ÖĞRETMENLER GÜNÜ’NE ÖZEL İNDİRİM MÜJDESİ!
YEŞİLYURT’TA “ŞİİR VE MÜZİK DİNLETİSİ” SANATSEVERLERDEN TAM NOT ALDI!
AĞBABA, TİCARET BAKANI BOLAT’A SESLENDİ:
BAŞKAN TAŞKIN: “TAŞTEPE MALATYA’NIN YENİ GÖZDE MAHALLESİ OLACAK”
İlkokul Öğrencileriyle Bir Araya Gelen Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er;
Başharık Mahallesinde Gençlik Merkezi ve Spor Sahaları Hızla Yükseliyor
ONUR KONUĞU PROF. DR. KEMAL SAYAR MALATYA KİTAP FUARI’NDA
Malatya’da Denetim Nerede Kayboldu?
STK Oda Başkanları Her Saça Tarak Vuran Değil, Halkın ve Üyenin Başkanı Olsun!
Başkan Geçit, “Beylerderesi Bisiklet ve Yürüyüş Yolu” Projesini İnceledi
DARENDE’NİN İÇME SUYUNA HAYAT VEREN PROJE: “TOHMA KANYONU’NDAN CAZİBEYLE SU”
SİGORTA SEKTÖRÜNDE DEV SATIN ALMA
TOKİ 500 BİN Sosyal Konut Projesi Başvuruları Başlıyor
BATTALGAZİ’DE YATIRIM TURU: MECLİS ÜYELERİ PROJELERİ YERİNDE GÖRDÜ
ANASININ BABASININ MEZARI VAR
YEŞİLYURT BELEDİYE MECLİSİ KASIM AYI TOPLANTISINI YAPTI
BAŞKAN ER “AZİM VE KARARLILIKLA BAŞARILAMAYACAK HİÇBİRŞEY YOK”
AĞBABA’DAN SANAYİ BAKANINA;
U 19 GELİŞİM LİGİ
Başarılı Kadınların Sessiz Gücü
Dolandırıcılıkla Mücadelemiz Hız Kesmeden Devam Ediyor
BAŞKAN GEÇİT, “ÇİLESİZ VE KARAKAVAK TAZİYE EVLERİMİZİ YAKIN BİR ZAMANDA HİZMETE SUNACAĞIZ”
YEŞİLYURT’TA SANATSEVERLER ŞİİR VE MÜZİKLE BULUŞACAK!
Öğrencilerle bir araya gelen Başkan Er,
BATTALGAZİ BELEDİYE MECLİSİ KASIM AYI TOPLANTISI
Malatya Demiryol İş Sendikası Seçimi Olaylı Bitti!
Malatya’da Sivil Toplum Sessizliğe Büründü!
MALATYA ANADOLU KİTAP VE KÜLTÜR FUARI KİTAPSEVERLERDEN YOĞUN İLGİ GÖRÜYOR
Tek Böbrek Üstü Beziyle Yapılan Ameliyat Literatüre Girdi
Kiltepe Mahallesinde Meydana Gelen ‘Ateşli Silahla Yaralama’
ÇİFTÇİ SAHİPSİZ, TARIM MÜDÜRLÜKLERİ UYKUDA!
Anahtar Parti, kuruluşunun 1. Yıldönümü için Ankara’da partililerle bir araya geldi.
Yeşilyurt Belediyesi, Türkiye’de İlk Kez ‘Aile Mentörlüğü’ Projesini Hayata Geçirdi
Kadooğlu Holding'ten Kemalpaşa'ya Dev Yatırım: “PAŞA COUNTRY ED”
Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü
Kuaför Fiyatları Uçmuş! Başkan Nerede?
Milletvekili İnanç Siraç Kara Ölmeztoprak, Hizmet ve Gayretin Sembolü Oldu
