Sadıkoğlu: “Deprem Bölgesi Afet Bölgesi İlan Edilmeli”
Gündem, 10 Eylul 2024 19:10
Depremin üzerinden 19 ay geçmesine rağmen yerinde dönüşüm çalışmalarının beklenilen hıza ulaşamadığını belirten Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, “Yerinde dönüşüm kapsamındaki inşaat işlerindeki yüzde 20 KDV oranı maliyetleri çok artırarak vatandaşı zorluyor. Yerinde dönüşüm süreçlerinin daha da hızlanması için inşaat işleri KDV başta olmak üzere her türlü vergi resim ve harçtan muaf tutulmalıdır. Bu nedenle deprem yaşamış şehirlerimiz 6306 sayılı kanun kapsamında Afet Bölgesi olarak ilan edilmelidir” dedi.
15 milyona yakın nüfusun yaşadığı 11 ilimizi etkileyen 6 Şubat depremlerinin üzerinden 19 ay geçti. Depremden en çok etkilenen Malatya, Adıyaman, Hatay ve Kahramanmaraş’ta imar ve inşa çalışmaları sürüyor.
Yerinde dönüşüm çalışmalarının beklenilen hıza ulaşamadığını belirten Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, yerinde dönüşümün teşvik edici bir hal alması için deprem bölgesinin 6306 sayılı kanun kapsamında afet bölgesi ilan edilmesi gerektiğini belirtti.
“YERİNDE DÖNÜŞÜM BEKLENİLEN HIZA ULAŞAMADI”
Yerinde dönüşüm kapsamındaki inşaat işlerinde yaşanan bürokratik zorluklar ve yüzde 20 KDV oranının maliyetleri arttırması vatandaşı zora soktuğunun altını çizen Başkan Sadıkoğlu, “Yüzyılın felaketi olan 6 Şubat depremlerinin üzerinden 19 ay geçti. Adeta şantiyeye dönen şehrimiz Malatya’da yıkımlar devam ediyor. Diğer illerde de benzer durumlar olduğu bilgisini alıyoruz. Resmi rakamlara göre şehrimizden 112 bin kişi başka şehirlere göç etmiş. Nüfus kaydı Malatya’da olan ancak yaşamını başka şehirlerde sürdürenleri de düşündüğümüzde bu sayı 200 bini geçiyor. Gidenlerin geri gelmesini sağlamak için inşaat çalışmalarının hızlanması gerekiyor. Özellikle yerinde dönüşüm çalışmaları beklenilen hıza ulaşamadı. Devlete yük olmak istemeyen yüzbinlerce depremzede vatandaşımız bir an evvel evini inşa ettirmek ve yaşamına burada devam etmek istiyor. Yerinde dönüşüm için verilen 1 milyon 500 bin TL hibe ve kredi miktarının yetersizliğiyle birlikte artan inşaat maliyetleri süreci yavaşlatıyor. Ayrıca yerinde dönüşüm kapsamındaki inşaat işlerindeki yüzde 20 KDV oranı maliyetleri çok artırarak vatandaşı zorladığı da ortada. Yerinde dönüşüm süreçlerinin daha da hızlanması için inşaat işlerinin KDV başta olmak üzere her türlü vergi resim ve harçtan muaf tutulması şarttır. Bu nedenle deprem yaşamış şehirlerimizin bir an önce normal yaşama dönebilmesi için 6306 sayılı kanun kapsamında Afet Bölgesi olarak ilan edilmelidir. Özellikle uygulamanın yerinde dönüşüm kapsamında taşınmaz maliklerince kendileri tarafından yapılacak olan yeni inşaatların yanı sıra ticari alanların da dahil edilerek genişletilmesi elzemdir. Talep yazımızı Hazine ve Maliye Bakanlığı’na gönderdik. Takipçisi olacağız” dedi.
Gündem, 10 Eylul 2024 19:10
Yorumlar (0)
Trafikte Akrobasiye Son: Motosikletler Men Edildi, Ehliyetlere El Konuldu
Battalgazi Belediyesi Meclisi Şubat Ayı Toplantısında Önemli Kararlar Aldı
Kadın Eli Değen Yeşilyurt’ta Üretim Bereketleniyor
Muhtarlar Bağımlılıkla Mücadele Konusunda Bilgilendirildi
Öğrenci Güvenliği İçin Okul Çevrelerinde Trafik Denetimleri Devam Ediyor
Büyükşehir Belediyesi Karla Mücadele Çalışmaları Başkan Er’den Tam Not Aldı
Yeşilyurt’ta Trafik Kazası: 5 Kişi Yaralandı
Vefanın Adresi Yeşilyurt: Büyükler Yine Baştâcı
Demir Eksikliği Tedavisinde Süreklilik Önemli
MÜZİKLE TERAPİ TOPLULUĞU'NDAN TÜRK SANAT MÜZİĞİ ZİYAFETİ
Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli” Törenine Vali Seddar Yavuz Damga Vurdu
Kalplerin Arındığı, Duaların Semaya Yükseldiği Gece: Berat Kandili
Katarakt Tedavisinde Femtosaniye Lazer Yöntemi
Gençleşme Uygulamalarında Tartışmalı Yöntem: Sünnet Derisi Kök Hücreleri
Vali Seddar Yavuz’un Berat Kandili Dolayısıyla Yayımladığı Mesaj
Başkan Er: “Berat Kandili, Arınma ve Affın Gecesidir
BAL Ligi’nde Malatyaspor Kahta Deplasmanından Puan Çıkaramadı
Malatya’nın Sessiz Gücü: Her Kapıyı Çalan, Her Yüreğe Dokunan Vekil
Battalgazi’de Otobüs ile Otomobil Çarpıştı: 2 Yaralı
Çok Güzel Hareketler İki”, Malatya’da Beklentileri Karşılayamadı
Güzellik Sektöründe Kadın İmzası: Angel Angel Güzellik Merkezi Yeni Yerinde Açıldı
Narkotik’ten Sokak Satıcılarına Darbe: 800 Gram Esrar Ele Geçirildi, 1 Şüpheli Tutuklandı
Başkan Geçit, Halı Dokuma Kursunda Üretim Sürecini Yakından İnceledi
Göztepe Hatice Akbaş Yarı Olimpik Yüzme Havuzu’nda Eğitimler Yeniden Başladı
TFF Yerel Amatör Ligler Statüsü Güncellendi
YRP Genel Başkan Yardımcısı Osmanağaoğlu’ndan Malatya Çıkarması
Malatya’da Pompalı Tüfekli Saldırı: 6 Yaralı
Yeşilyurt’ta Mesleki Eğitim Kurslarına Yoğun İlgi
Milli Başarıya İmza Atan Sporculardan Başkan Taşkın’a Anlamlı Ziyaret
Ebeveyn Kaybı Yaşayan Çocuklara Yönelik Hizmetler Aralıksız Devam Ediyor
Malatya’da Firari Suçlulara Geçit Yok: 3 Hükümlü Yakalandı
Teoman Alpay’den Unutulmaz Gece: Şarkıları Mest Etti
Havacılıkta Merkez, Eğitimde Sıfır: Malatya’daki Büyük Çelişki.
15 GÜNDÜR BİR İMZA BULUNAMIYOR: SAĞLIK SİSTEMİNDE VATANDAŞ PINPON TOPU
Malatya Basını İçin Birlik ve Beraberlik Vurgusu: Pencere TV’de Önemli İstişare
Akçadağ’da Kar Alarmı: Çobanuşağı Kültür ve Taziye Evinde Çökme
Yeşilyurt Belediyesi Yaşam ve Spor Merkezi’nde Başvurular Alınıyor
Battalgazi’de Pazarlarda Haksız Tartıya Geçit Yok
Narkotik’ten Zehir Tacirlerine Darbe: 13 Tutuklama
