AĞBABA; “SULTANSUYU BARAJI’NA 20 AYDIR BİR ÇİVİ ÇAKILMADI”
Gündem, 01 Ekim 2024 16:43
16 KÖY,4 BİN ÇİFTÇİ İKİ SEZONDUR SULAMA YAPAMIYOR
CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, 6 Şubat depremlerinde hasar gören Sultansuyu Barajı ile ilgili vurdumduymazlığı meclis gündemine taşıdı. Ağbaba, “20 aydır bir çivi çakılmadı,16 köy,4 bine yakın çiftçi 2 sezondur sulama yapamıyor” dedi.
BARAJIN YARISI SU DEPOLUYOR
06 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerde hasar gören Sultansuyu Barajı gövdesi, depremin üzerinden 20 ay geçmesine rağmen hala tamir edilmedi. Sultansuyu Sulama Barajı göletinde oluşan hasarın; yaklaşık 600 Metre uzunluğunda, 3 metre derinliğinde, 3 metre genişliğinde olduğu ve baraj gövdesinin, göletin havzasına doğru çökme şeklinde olduğu belirtilirken, depremin ardından baraj kapasitesinin% 48 kısmından su depolanmadığı, sulamanın geri kalan yüzde 52’lik kısımla, yettiği kadar yapıldığı ifade ediliyor.
YONCA,AYÇİÇEĞİ,MISIR İÇİN EKİM YASAĞI GELDİ
Konuyla ilgili sorunu daha önce de gündeme getiren CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, “Sultansuyu Baraj suyu ile sulama yapan 16 Mahalle (Yağmurlu, Bahri, Şeyhler, Yeniköy, Duranlar, Kırkpınar, Ilıcak, Y.Örükçü, A.Örükçü, Esenli, Aksaray, Yeniköy, Çayırköy, Karahan, Bindal, Özal, Şahnahan) ve bu mahallelerde yaşayan yaklaşık 4 bin çiftimiz, iki sezondur sulama döneminde mağdur olmaktadır. Sultansuyu Barajı’nın sulama alanında 80 Bin dönüm sulanan alan bulunmakta, bunların 35 bin dönümünü kayısı bahçesi oluşturmakta, ayrıca bölgede başta yonca, mısır, ayçiçeği olmak üzere çeşitli yıllık ürünler yetiştirilmektedir. Su yetersizliği nedeniyle kayısı ağacı dışındaki hiçbir ürünün ekim ve dikimi de yapılamamaktadır.” ifadelerini kullandı.
YÜZLERCE YAS KUYUSU AÇILDI
Ağbaba açıklamasının devamında; “Ayrıca sulama birliğinin alanında bulunan çiftçilerimiz tarafından barajın tamir edilememesi ve kayısı ağaçlarının kuruyacağı endişesi ile yüzlerce yeraltı suyu- YAS kuyusu açılmış, sondaj kuyuları halen açılmaya devam ediyor. Bu kuyular yer altı sularına zarar vermekte ve sulama birliğini yok olma tehdidi ile karşı karşıya bırakmaktadır.
AKP AKÇADAĞLI ÇİFTÇİLERİ GÖZDEN ÇIKARMIŞ
DSİ Genel Müdürlüğü tarafından Sultansuyu Barajı’nın depremde hasar gören gövdesinin tadilat ve tamiratı ile ilgili sessizliği önümüzdeki yıllarda mağduriyetin artarak devam edeceği anlamına geliyor. Deprem bölgesinde zaten büyük mağduriyet yaşayan üretici-çiftçilere bir de sulama konusunda yaşatılan mağduriyetin bir an önce son bulması gerekiyor. 20 ay geçmesine rağmen konuyla ilgili bir adım atılmaması AKP’nin Malatyalı-Akçadağlı çiftçileri gözden çıkardığının göstergesidir.” Dedi.
Öte yandan CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, konuyla ilgili hazırladığı soru önergesini Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı tarafından cevaplandırılması isteğiyle TBMM Başkanlığı’na sundu.
Gündem, 01 Ekim 2024 16:43
Yorumlar (0)
Şehir Kütüphanesi Bakan Yardımcısı Eminoğlu’ndan Övgü Aldı.
Cansu Durkun Abalı, PMU Indonesia 2026’da Konuşmacı Olarak Sahne Alacak
Sektörde Denge Arayışı Devam Ediyor.
Birlik, Beraberlik ve Paylaşma Ruhu Muharrem İftarında Yaşatıldı.
Doğanyol Koldere Ortaokulu’ndan Türkiye Çapında Büyük Başarı.
CHP Malatya İl Başkanı Barış Yıldız Gündeme İlişkin Açıklamalarda Bulundu.
Yangın Tehlikesine Karşı Kapsamlı Mücadele: Yeşilyurt’ta Otlar Temizleniyor.
Esnaf ve Ticaret İçin Yeni Adım: Malatya Çarşısı’nda Kümelenme Dönemi.
Başkan Er’den Doğanşehir Çıkarması: Deprem Konutları İncelendi, Yeni Hizmetler Açıldı.
Eğitime Yatırım, Geleceğe Güven: 507 Öğrenci YKS’ye Hazırlandı.
Fırat Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Elazığ’da Toplandı.
Şentepe Mezarlık Kavşağı’nda Trafik Kazası: 2 Yaralı.
Yüzüncü Yıl Kent Parkı'nda Asayiş Uygulaması: 128 Şahıs Kontrol Edildi
AKÇADAĞ SULAMA BİRLİĞİ'NDE NEDEN SULAR DURULMUYOR..???
Geleceğimizi Yakmayalım: Anız Yakmak Toprağa ve Cana İhanettir!.
Malatya’da Kaymakam ve Vali Yardımcıları Kararnamesi Açıklandı.
Vali Yavuz, Doğanşehir’de Vatandaşlarla Buluştu.
ÇÖLLEŞME VE KURAKLIĞA KARŞI ORTAK SORUMLULUK ÇAĞRISI.
Doğaya Duyarlı Muhtar Berkay Pektaş’tan Takdir Toplayan Hareket.
Büyükşehir’den Geleceğe Nefes Olan Yeşil Dönüşüm Hamlesi.
DOĞANŞEHİR’DE FECİ TRAFİK KAZASI: 1 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ.
Türk Büro-Sen’den Adalet Bakanlığı Adaylarına Ücretsiz Klavye Kursu Desteği.
Büyükşehir Belediyesi Malatya’nın Altyapısında Tarihi Dönüşüm Başlattı.
Gençlerin Yeni Adresi: TOKİ Karagöz Spor Kompleksi.
Daha Sağlıklı Bir Malatya İçin İlaçlama Çalışmaları Hız Kazandı.
Başkan Er: “Yeni Hicri Yılın İnsanlığa Huzur ve Barış Getirmesini Diliyorum.
Vali Yavuz: “Muharrem Ayı Birlik, Beraberlik ve Kardeşliğin Simgesidir.
Basın Özgürlüğü Kadar Basın Ahlakı da Önemlidir.
Orduzu Spor, Malatya Satranç Şampiyonu Oldu.
Ekranlar Büyütüyor, Hayat Küçülüyor: Kayıp Neslin Hikâyesi.
Dayanışmanın En Güzel Örneği: MİDİDER’den Anlamlı Organizasyon..
Kiras Hukuk Bürosu Görkemli Bir Törenle Hizmete Açıldı.
Unutulmadı, Unutturulmadı: Mehmet Turhan’ın Hatırası Hastanede Yaşıyor.
Kırkgöz Sahil Parkı Yaz Sezonuna Hazırlanıyor
Başkan Er: “Kültürel Yatırımlarımızla Malatya’nın Kimliğini Güçlendiriyoruz.
LGS Öncesi Kusursuz Organizasyon: Hazırlıklar Eksiksiz Tamamlandı.
Seddar Yavuz: “Gönüllü Kan Bağışçıları İnsanlığın Sessiz Kahramanlarıdır.
Vali Seddar Yavuz’un Katılımıyla Hacı Hüseyin Kölük Camii İbadete Açıldı.
Başkan Erhan Cengiz: “Kuluncak’ın Geleceğini Birlikte İnşa Ediyoruz.
