AĞBABA; “SULTANSUYU BARAJI’NA 20 AYDIR BİR ÇİVİ ÇAKILMADI”
Gündem, 01 Ekim 2024 23:01
16 KÖY,4 BİN ÇİFTÇİ İKİ SEZONDUR SULAMA YAPAMIYOR
CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, 6 Şubat depremlerinde hasar gören Sultansuyu Barajı ile ilgili vurdumduymazlığı meclis gündemine taşıdı. Ağbaba, “20 aydır bir çivi çakılmadı,16 köy,4 bine yakın çiftçi 2 sezondur sulama yapamıyor” dedi.
BARAJIN YARISI SU DEPOLUYOR
06 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerde hasar gören Sultansuyu Barajı gövdesi, depremin üzerinden 20 ay geçmesine rağmen hala tamir edilmedi. Sultansuyu Sulama Barajı göletinde oluşan hasarın; yaklaşık 600 Metre uzunluğunda, 3 metre derinliğinde, 3 metre genişliğinde olduğu ve baraj gövdesinin, göletin havzasına doğru çökme şeklinde olduğu belirtilirken, depremin ardından baraj kapasitesinin% 48 kısmından su depolanmadığı, sulamanın geri kalan yüzde 52’lik kısımla, yettiği kadar yapıldığı ifade ediliyor.
YONCA,AYÇİÇEĞİ,MISIR İÇİN EKİM YASAĞI GELDİ
Konuyla ilgili sorunu daha önce de gündeme getiren CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, “Sultansuyu Baraj suyu ile sulama yapan 16 Mahalle (Yağmurlu, Bahri, Şeyhler, Yeniköy, Duranlar, Kırkpınar, Ilıcak, Y.Örükçü, A.Örükçü, Esenli, Aksaray, Yeniköy, Çayırköy, Karahan, Bindal, Özal, Şahnahan) ve bu mahallelerde yaşayan yaklaşık 4 bin çiftimiz, iki sezondur sulama döneminde mağdur olmaktadır. Sultansuyu Barajı’nın sulama alanında 80 Bin dönüm sulanan alan bulunmakta, bunların 35 bin dönümünü kayısı bahçesi oluşturmakta, ayrıca bölgede başta yonca, mısır, ayçiçeği olmak üzere çeşitli yıllık ürünler yetiştirilmektedir. Su yetersizliği nedeniyle kayısı ağacı dışındaki hiçbir ürünün ekim ve dikimi de yapılamamaktadır.” ifadelerini kullandı.
YÜZLERCE YAS KUYUSU AÇILDI
Ağbaba açıklamasının devamında; “Ayrıca sulama birliğinin alanında bulunan çiftçilerimiz tarafından barajın tamir edilememesi ve kayısı ağaçlarının kuruyacağı endişesi ile yüzlerce yeraltı suyu- YAS kuyusu açılmış, sondaj kuyuları halen açılmaya devam ediyor. Bu kuyular yer altı sularına zarar vermekte ve sulama birliğini yok olma tehdidi ile karşı karşıya bırakmaktadır.
AKP AKÇADAĞLI ÇİFTÇİLERİ GÖZDEN ÇIKARMIŞ
DSİ Genel Müdürlüğü tarafından Sultansuyu Barajı’nın depremde hasar gören gövdesinin tadilat ve tamiratı ile ilgili sessizliği önümüzdeki yıllarda mağduriyetin artarak devam edeceği anlamına geliyor. Deprem bölgesinde zaten büyük mağduriyet yaşayan üretici-çiftçilere bir de sulama konusunda yaşatılan mağduriyetin bir an önce son bulması gerekiyor. 20 ay geçmesine rağmen konuyla ilgili bir adım atılmaması AKP’nin Malatyalı-Akçadağlı çiftçileri gözden çıkardığının göstergesidir.” Dedi.
Öte yandan CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, konuyla ilgili hazırladığı soru önergesini Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı tarafından cevaplandırılması isteğiyle TBMM Başkanlığı’na sundu.
Gündem, 01 Ekim 2024 23:01
Yorumlar (0)
Pütürge’de 4.0 Büyüklüğünde Deprem Paniği.
Bayram Öncesi Yeşilyurt’ta Yoğun Temizlik ve Denetim Çalışmaları.
Battalgazi Belediyesi Bayram Öncesi Vezne Hizmetlerini Yeniden Planladı.
Büyükşehir’den Bayram Hediyesi: Toplu Taşıma Ücretsiz.
Malatya’da Kritik Ulaşım Hamlesi: Fuzuli Caddesi Yeniden Araç Trafiğinde.
Kurultay Dosyasında Yeni Aşama: Malatya’da Gözaltına Alınan İsim Tutuklandı.
İskender Mahallesi’nde Acı Olay 43 Yaşında'ki Şahıs Hayatını Kaybetti.
Develi Mevkiinde Korkutan Çarpışma: 9 Kişi Hastaneye Kaldırıldı.
Cumhur İttifakı’nda Nezaket Buluşması: Bakan’dan Şengönül’e Ziyaret.
Valilikten Yıkım Süreçleriyle İlgili Kamuoyuna Açıklama.
Büyükşehir Zabıtası Bayram Öncesi Sahada Denetimler Aralıksız Sürüyor.
Bayram Sevinci Battalgazi’de Çocukların Yüzünü Güldürdü.
USKD Toplantısında Geleceğin Tarımı Konuşuldu.
Yeşilyurt Belediyesi Sahada: Bayram Öncesi Kapsamlı Kontroller.
Bayram Hazırlıkları Tamam: Battalgazi’de Kurban Kesim Yerleri Netleşti.
Sabaha Karşı Operasyon: Ağbaba’nın Makam Şoförü Gaffar Çiçek Gözaltında.
Gazeteci Berkman Dulcan’ın Acı Günü.
Şantiyede Elektrik Akımına Kapılan İşçi Hayatını Kaybetti.
Uluslararası Öğrenciler Sanat Merkezi’nde Kültür ve Sanatla Buluştu.
YILDIZ: “BU KARAR TÜRKİYE DEMOKRASİSİNE YAPILMIŞ BİR DARBEDİR.
Başkan Er: “Gençlerimize Modern Spor Alanları Kazandırıyoruz.
Geleceğe Umut Veren Kalemler Ödüllendirildi.
Yeşilyurt’ta Dijital Linç ve Sosyal Medyanın Etkileri Ele Alındı.
REVİZE: İnşaat İkinci Çeyreğe Pozitif Başladı.
Battalgazi’de Bayram Seferberliği: Temizlik ve Düzenleme Çalışmaları Hız Kazandı.
Vali Yavuz: “Kamu Hizmetinde Etik İlkeler Vazgeçilmezdir.
Selçuklu Mahallesi’nin Taziye Evi Hizmete Hazırlanıyor.
SON DAKİKA | Malatyaspor Tesislerinde Dikkat Çeken Gelişme.
Tarihin Kalbinde Koşulaçak Arslantepe Yarı Maratonu'nun Protokolü İmzalandı.
Başkan Sadıkoğlu’ndan Bayram Öncesi Ödeme Talebi.
Doğanşehir’de Yolcu Minibüsü Şarampole Devrildi: 2 Yaralı.
Malatya’da Rekor Uyuşturucu Operasyonu: 166 Bin 376 Sentetik Hap Ele Geçirildi.
Pütürge’de Ruhsatsız Silah Operasyonu: 1 Şüpheli Tutuklandı.
Malatya Depremiyle İlgili Son Durum Kamuoyuyla Paylaşıldı.
Başkan Er: ‘Tüm Ekiplerimizle Sahadayız.
Battalgazi’de Deprem Sonrası Şebeke Suyunda Geçici Bulanıklık.
Malatya Gülümuşağı’nda 5.6 Büyüklüğünde Deprem Paniği.
LÖSEV’İN ÖNDERLİĞİNDE ULUSLARARASI LÖSEMİLİ ÇOCUKLAR HAFTASI COŞKUYLA KUTLANDI!.
Güzellik Sektöründe Yeni Dönem Doğallık, Bilinçli Eğitim ve Uzmanlık Üzerine Kuruluyor.
