AĞBABA; “SULTANSUYU BARAJI’NA 20 AYDIR BİR ÇİVİ ÇAKILMADI”
Gündem, 01 Ekim 2024 21:31
16 KÖY,4 BİN ÇİFTÇİ İKİ SEZONDUR SULAMA YAPAMIYOR
CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, 6 Şubat depremlerinde hasar gören Sultansuyu Barajı ile ilgili vurdumduymazlığı meclis gündemine taşıdı. Ağbaba, “20 aydır bir çivi çakılmadı,16 köy,4 bine yakın çiftçi 2 sezondur sulama yapamıyor” dedi.
BARAJIN YARISI SU DEPOLUYOR
06 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerde hasar gören Sultansuyu Barajı gövdesi, depremin üzerinden 20 ay geçmesine rağmen hala tamir edilmedi. Sultansuyu Sulama Barajı göletinde oluşan hasarın; yaklaşık 600 Metre uzunluğunda, 3 metre derinliğinde, 3 metre genişliğinde olduğu ve baraj gövdesinin, göletin havzasına doğru çökme şeklinde olduğu belirtilirken, depremin ardından baraj kapasitesinin% 48 kısmından su depolanmadığı, sulamanın geri kalan yüzde 52’lik kısımla, yettiği kadar yapıldığı ifade ediliyor.
YONCA,AYÇİÇEĞİ,MISIR İÇİN EKİM YASAĞI GELDİ
Konuyla ilgili sorunu daha önce de gündeme getiren CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, “Sultansuyu Baraj suyu ile sulama yapan 16 Mahalle (Yağmurlu, Bahri, Şeyhler, Yeniköy, Duranlar, Kırkpınar, Ilıcak, Y.Örükçü, A.Örükçü, Esenli, Aksaray, Yeniköy, Çayırköy, Karahan, Bindal, Özal, Şahnahan) ve bu mahallelerde yaşayan yaklaşık 4 bin çiftimiz, iki sezondur sulama döneminde mağdur olmaktadır. Sultansuyu Barajı’nın sulama alanında 80 Bin dönüm sulanan alan bulunmakta, bunların 35 bin dönümünü kayısı bahçesi oluşturmakta, ayrıca bölgede başta yonca, mısır, ayçiçeği olmak üzere çeşitli yıllık ürünler yetiştirilmektedir. Su yetersizliği nedeniyle kayısı ağacı dışındaki hiçbir ürünün ekim ve dikimi de yapılamamaktadır.” ifadelerini kullandı.
YÜZLERCE YAS KUYUSU AÇILDI
Ağbaba açıklamasının devamında; “Ayrıca sulama birliğinin alanında bulunan çiftçilerimiz tarafından barajın tamir edilememesi ve kayısı ağaçlarının kuruyacağı endişesi ile yüzlerce yeraltı suyu- YAS kuyusu açılmış, sondaj kuyuları halen açılmaya devam ediyor. Bu kuyular yer altı sularına zarar vermekte ve sulama birliğini yok olma tehdidi ile karşı karşıya bırakmaktadır.
AKP AKÇADAĞLI ÇİFTÇİLERİ GÖZDEN ÇIKARMIŞ
DSİ Genel Müdürlüğü tarafından Sultansuyu Barajı’nın depremde hasar gören gövdesinin tadilat ve tamiratı ile ilgili sessizliği önümüzdeki yıllarda mağduriyetin artarak devam edeceği anlamına geliyor. Deprem bölgesinde zaten büyük mağduriyet yaşayan üretici-çiftçilere bir de sulama konusunda yaşatılan mağduriyetin bir an önce son bulması gerekiyor. 20 ay geçmesine rağmen konuyla ilgili bir adım atılmaması AKP’nin Malatyalı-Akçadağlı çiftçileri gözden çıkardığının göstergesidir.” Dedi.
Öte yandan CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, konuyla ilgili hazırladığı soru önergesini Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı tarafından cevaplandırılması isteğiyle TBMM Başkanlığı’na sundu.
Gündem, 01 Ekim 2024 21:31
Yorumlar (0)
Dilek Mahallesi’nde Trafik Kazası: Yaralı Vatandaş Hastaneye Kaldırıldı.
Malatya’da Zehir Tacirlerine Büyük Darbe: 83 Bin 380 Sentetik Hap Ele Geçirildi.
Prof. Dr. Ömer Faruk Şimşek: “Toplumsal stres arttıkça sabır eşiğimiz düşüyor.
Belediyelerde %33’ü Aşan Su Kayıpları, GRP Depo Dönüşümünü Zorunlu Kılıyor.
İzmirli Dişhekimleri “Toros Canavarı” Oyunuyla Tam Not Aldı
Uluslararası Başarılarıyla Tanınan Cansu Durkun, Endonezya 2026’da Organizasyon Ortağı ve Konuşmacı Olacak.
Vali Yavuz Müzeler Medeniyetimizin Hafızasıdır.
YEŞİLYURT’TA FİKİRLER YARIŞTI, KAZANAN İLETİŞİM OLDU.
19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı Coşkusu Türkiye Genelinde Törenlerle.
Özel Bireyler İçin Özel Gün. Battalgazi'de Anlamlı Programı.
Çarşı Esnafına Güç Katacak Proje İçin Sahada İnceleme.
Eğitim ve Rekabet Bir Arada: Semt Konaklarında Bilgi Şöleni.
Ağbaba TBMM’de İktidara Yüklendi: ‘Saray Işıl Işıl, Vatandaş Karanlıkta.
İstanbul’da Doğdu, Malatya’ya Umut Oldu: Başkanlara Anlamlı Takdir.
Battalgazi’de Feci Kaza: Motosiklet Sürücüsü Hayatını Kaybetti.
PÜTÜRGE’DE KAYALIKLARDAN DÜŞEN 80 YAŞINDAKİ KADIN KURTARILDI.
Büyükşehir Belediyesi Kırsal Kalkınma İçin Yeni Adımlar Atıyor.
Yıldız: Adalet ve Demokrasi İçin Mücadelemiz Sürecek.
Başkan Sami Er: “Malatya’yı Yeniden Ayağa Kaldırıyoruz.
Battalgazi Belediyesi’nden Trafiği Rahatlatacak Düzenleme.
Malatya’da Fuhuş Operasyonu: 4 Şüpheli Gözaltında, 8 Masaj Salonu Mühürlendi.
Göz Vakfı’nda Tarih ve Kültür Buluşması: Filateli Sergisi Büyük İlgi Gördü.
Kılıç: Çiftçi Üretimden Kopma Noktasına Geldi.
Başkan Er’den Yeşilyurtspor’a Destek Ziyareti.
Yunus Timlerinden Malatya’da Güvenlik Denetimi.
Polis Hırsızlık Şüphelisini Kıskıvrak Yakaladı.
Büyükşehir Meclisinde Başkan Er’den Hizmet ve Yatırım Vurgusu.
Fırat EDAŞ 2025 Performans Şampiyonlarını Belirledi.
Ağbaba’dan Çok Sert Tepki: ‘Mafya Düzeni Gibi!.
Akpınar’da Yaya Trafiğine Neşter: Yeni Düzenleme Hayata Geçiyor
Barguzu Caddesi’nde Şantiye Alarmı: 3 Konteyner Kullanılamaz Hale Geldi.
Malatya’da Zehir Tacirlerine Darbe: 10 Şüpheli Gözaltında.
Malatya’da Zehir Tacirlerine Darbe: 3 Torbacı Tutuklandı.
MABESEM’in Anneler Günü Tiyatro Gösterisi Büyük Beğeni Topladı.
Kalbimin En Güzel Şiiri Annem” Yarışmasının Ödül Töreninde Duygu Dolu Anlar Yaşandı.
Başkan Taşkın’dan Çarşıbaşı Projesi İçin Detaylı İnceleme.
Gençlere Umut Olacak Proje: Malatya TSO’dan Eğitim Hamlesi.
Üretime Destek Sürüyor: Büyükşehir 20 Bin Fideyi Ücretsiz Dağıttı.
Kuyuönü Mahallesi’nde İki Otomobil Çarpıştı: 3 Kişi Yaralandı.
