Sadıkoğlu: “TOBB ve bakanlık harçlarının alınmaması talebimizi 17 aydır iletiyoruz”
Ekonomi, 14 Kasım 2024 22:14
Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, üye işlemlerinde alınan TOBB ve bakanlık harçlarının depremzede firmalara maddi yük oluşturduğunu belirterek, “Bu harçların alınmaması için depremden hemen sonra resmi talebimizi TOBB’a ve ilgili bakanlıklara iletmiştik. 17 aydır defaten de hem yazılı hem de sözlü olarak iletmemize rağmen maalesef olumlu bir sonuç alamadık” dedi.
Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO), üye firmaların iş ve işlemlerinde TOBB ve bakanlıklar tarafından tahsil edilen harçların alınmaması için 17 aydır talepte bulunsa da ilgili makamlardan olumlu karşılık bulamadı.
“HAKLI TALEBİMİZE KARŞILIK BULAMIYORUZ”
TSO’daki iş ve işlemler karşılığında talep edilen ücretlerin büyük kısmının TOBB ve ilgili bakanlık harçları olduğunu belirten Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, “Asrın felaketinin üzerinden 21 ay geçti. Tamamı depremzede olan üyelerimizin Odamızda yürüttüğü iş ve işlemleri aksatmadan sorunsuz bir şekilde yürütmeye devam ediyoruz. Ancak, üyelerimizin işlemler karşılığında ödediği ücretlerin tamamının Odamız tarafından tahsil edildiği şeklinde yanlış bir düşünce var. Şunu açık ve net bir şekilde söyleyebilirim ki tahsil edilen ücretlerin büyük bir kısmı TOBB ve bakanlıklar tarafından talep edilen harçlar. Üyelerimizden tahsil etiğimiz bu ücretleri olduğu gibi ilgili bakanlıklara aktarıyoruz. Birçoğu hala 21 metrekare konteynerlerde var olma mücadelesi veren üyelerimizin bu harçları ödemekte zorlandığını biliyoruz. Depremden hemen sonra başta çatı kuruluşumuz TOBB olmak üzere, Maliye, Ticaret, Sanayi ve Ulaştırma Bakanlıklarına resmi yazılar yazarak bu harçların alınmamasını talep ettik. Bu haklı talebimizi 17 aydır hem yazılı hem de sözlü olarak defaten iletmemize rağmen olumlu bir karşılık göremedik.” dedi.
“DEPREMZEDE FİRMALARIMIZ DİĞER ŞEHİRLERLE BİR TUTULUYOR”
Harçların alınmaması konusunda bakanlıkların olumlu adımlar atmadığını ifade eden Başkan Sadıkoğlu, “Özellikle konteynerlerde faaliyet yürüten üyelerimiz adres değişikliği yapması şart. Bu işlem için TOBB ve Maliye Bakanlığı harç talep ediliyor. TOBB ve bakanlık, depremzede firmalarımızı İstanbul’daki, Ankara’daki firmalarla bir tutuyor. 2023 yılı Temmuz ayına kadar adres değişikliği işlemi için ücret istenmezken ardından tekrar istenmeye başladı. Yönetim Kurulu olarak aldığımız kararla Oda olarak adres değişikliği işleminden uzun zamandır hiçbir ücret talep etmiyoruz. Ancak TOBB ve bakanlık harcını yasal olarak almak zorunda kalıyoruz. Bu durum üyelerimizi mağdur ediyor. Bu konuda defaten talebimizi hem yazılı hem de sözlü olarak iletmemize rağmen maalesef olumlu bir dönüş alamadık” şeklinde konuştu.
“YÜZDE 43’LÜK YENİ ZAMMI ÜYEMİZE NASIL İZAH EDECEĞİZ?”
1 Ocak 2025 tarihi itibariyle ticaret sicili tescil işlemleri ve belge ücretlerinden alınan 492 sayılı harçlara yüzde 43.93 oranında zam uygulanacağını hatırlatan Başkan Sadıkoğlu, “Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı enflasyon verileriyle birlikte 2025 yılı başından itibaren birçok fiyat düzenlenmesi için dikkate alınan yeniden değerleme oran yüzde 43.93 olarak belirlendi. Bu kapsamda 1 Ocak 2025 tarihi itibariyle ticaret sicili tescil işlemleri ve belge ücretlerinden alınan 492 sayılı harçlara yüzde 43.93 oranında zam uygulanacak. Odamız uhdesinde olmayan TOBB ve Bakanlık harçları, yeni gelecek zamlarla birlikte depremzede üyemizi daha da zor durumda bırakacak. Mevcut rakamları ödeyemeyen üyemize bu ücretleri nasıl izah edeceğiz? Depremden en fazla etkilenen Malatya, Hatay, Kahramanmaraş, Adıyaman ile Gaziantep’in Nurdağı ve İslahiye ilçelerindeki depremzede firmalardan harç alınmaması konusunda ısrarlı talebimizi sürdüreceğiz” dedi.
Ekonomi, 14 Kasım 2024 22:14
Yorumlar (0)

MALATYA BÜYÜKŞEHİR İTFAİYESİ VATANDAŞLARI UYARDI

Ekomaxi, 17-19 Haziran’da Big 5 Construct Egypt Fuarı’nda

Misli’den Galatasaray’a Misliyle Destek

Vali Yavuz Yeşiltepe Eski Camii’nin Açılış Programına Katıldı

2025 LGS Sınavı Öncesi İlimizdeki Tüm Hazırlıklar Tamamlandı

Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er Babalar Günü nedeniyle mesaj yayınladı

MAGİNDER JANDARMA TEŞKİLATIMIZIN 186. KURULUŞ YIL DÖNÜMÜNÜ KUTLADI.

İl Başkanı Bakan: “Bir zamanlar İHA bekliyorduk, şimdi KAAN ihraç ediyoruz”

Malatya'da Kuyuya Düşen Yavru Köpek İtfaiye Tarafından Kurtarıldı

Vali Seddar Yavuz’dan 15 Haziran Babalar Günü Mesajı

Vali Seddar Yavuz’un LGS “Liselere Geçiş Sınavı” Mesajı

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI SAMİ ER:

Türkmenistan Onkoloji Hastanesi’nin Isıtma Konforu da Mimsan Güvencesiyle Sağlanıyor

SPIRITUA 26 HAZİRAN’DA BAKIRKÖY LEYLA GENCER OPERA VE SANAT MERKEZİ’NDE!

Meşher’den her yaşa uygun etkinlikler

Babalar Günü’ne özel Bir Adım Sağlık’tan anlamlı kampanya

TEKA Klimalar ilk kez Türkiye’de

Başkan Sadıkoğlu: “Çiftçimizin ödemeye, esnafımızın vadeye mecali kalmadı

PÜTÜRGE’DE SİLAHLI KAVGA'DA 2 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

ŞİŞMAN KÜTÜPHANELER VE YAYIMLAR DAİRE BAŞKANI OLDU

BATTALGAZİ’DE YAZ SPOR OKULLARI BAŞLIYOR

GELECEĞİN MUCİTLERİ BU FUARDA BULUŞTU!

Merkez Hakem Kurulu, 2025-2026 futbol sezonu hakem, yardımcı hakem ve gözlemciler listesi

Pütürge ilçesi Köylü Mahallesi'nde Silahlı Saldırı

Büyükşehir Belediye Meclis Toplantısında konuşan Başkanı Sami Er;

MALATYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NDE ÜST DÜZEY ATAMALAR

Kur’ân-ı Kerim’in Türkçe Meâl-i Âlisi Üzerine

Enerjisa Enerji ‘Kurumsal Enerji Buluşmaları’nın beşincisini İzmir’de gerçekleştirdi

BATTALGAZİ’DE YEŞİL DÖNÜŞÜM: ALACAKAPI MAHALLESİ’NE YENİ PARK

Yeşilyurt İlçemiz Hoca Ahmet Yesevi Mahallesin'de Trafik Kazası

Yeşilyurt Belediyesinin ‘Ücretsiz’ Spor Akademisi Kayıtları 10 Haziran’da Başlıyor!

İlimizde Kamu Düzeni ve Güvenliğine Yönelik Yapılan Uygulama Sonuçları

İş İnsanı Mustafa Kılınç'da Kurban Bayramı Kutlama Mesajı Yayımladı.

Başkan Geçit, “Bayramlar; Birlik, Beraberlik Ve Kardeşlik Duygularının Pekiştiği Özel Günlerdir”

BAŞKAN TAŞKIN’DAN KURBAN BAYRAMI MESAJI:

AK PARTİ MALATYA MİLLETVEKİLİ İNANÇ SİRAÇ KARA ÖLMEZTOPRAK’IN BAYRAM MESAJI

MESOB Başkanı Keskin'den Kurban Bayramı Mesajı: "Malatya Birlik Ruhuna Kavuşacak"

Anahtar Partisi il Başkanı Erdoğan Zelyurt Kurban Bayramı Mesajı Yayımladı

Çakıllı Pınar Mahallesi Muhtar Berkay Pektaş Kurban Bayramı Mesajı Yayımladı
