Kalp Hastalıkları Riski için Homosistein Testi Yaptırın...
Sağlık, 13 Aralık 2024 12:06
Prof. Dr. Ahmet Var, eğer hastada kalp hastalığı riski yüksekse ve B vitamini eksikliği belirtileri varsa homosistein testinin yaptırılması gerektiğini dile getirdi.
Test hakkında bilgi veren Prof. Dr. Var, “Homosistein testi kandaki homosistein düzeylerinin ölçülmesiyle yapılan basit fakat önemli bilgiler veren bir kan testidir. Yüksek homosistein düzeyleri damarsal yapılara zarar vererek damar içerisinde tıkayıcı plaklara neden olur. Bu nedenle homosistein yüksekliği kalp hastalıkları, bunama ve felç için bir risk faktörüdür. Homosistein aslında bir amino asittir ve yiyeceklerde bulunmadığı için beslenme yolu ile alınamaz. Homosistein vücutta metilasyon dediğimiz sağlıklı bir metabolizmanın sürdürülmesinde önem taşıyan biyokimyasal yolakların doğru bir şekilde çalışmasına yardımcı olur. Yanlış beslenme ile B grubu vitaminlerinde azalma ve bazı genetik bozukluklar homosistein birikimine neden olur. Homosistein düzeyleri hekimlere hastanın kardiyovasküler riskini değerlendirmede, kişinin B6, B12 ve Folik Asit vitamin eksiklerini değerlendirmede ve önleyici önlemlerin alınmasında yol gösterir” diye konuştu.
BESLENME ALIŞKANLIKLARI DA ETKİLİYOR
Beslenme alışkanlıklarının homosistein seviyeleri üzerinde etkili olduğunu kaydeden Prof. Dr. Ahmet Var şöyle devam etti: “Kalp hastalığı riskiniz yüksekse ve B vitamini eksikliği belirtileriniz varsa homosistein testini yaptırmalısınız. B vitamini eksikliğinin en yaygın belirtileri baş dönmesi, yorgunluk, kas zayıflığı, ayaklarda, kollarda ve ellerde karıncalanma, hafıza sorunları, sinirlilik ve unutkanlık olarak sıralanabilir. Gözlemsel çalışmalar, folatın başlıca kaynakları olan meyve ve sebzelerin yüksek alımının, daha düşük felç ve koroner kalp hastalığı oranlarıyla ilişkili olduğunu göstermiştir. Fakat vitamin desteği almak tek başına koroner kalp hastalığı riskini azaltmaz. Sağlıklı beslenme, egzersiz, sigarayı bırakma gibi yaşam tarzı değişiklikleri de kalp sağlığını olumlu yönde etkileyecektir”
Prof. Dr. Ahmet Var son olarak şu ifadeleri kullandı: “Çalışmalardan elde edilen veriler, kronik yüksek alkol tüketiminin, sigara içmenin ve yoğun kahve tüketiminin yüksek homosistein seviyeleriyle ilişkili olduğunu, fiziksel aktivitenin ise homosistein düzeylerini ideal seviyelere indirebildiğini göstermektedir. Meyve ve sebze alımının artırılmasıyla ve folik asit ve B vitaminleri takviyesi kullanılarak güvenli ve ucuz bir şekilde homosistein düzeyleri kontrol altına alınabilir”
Sağlık, 13 Aralık 2024 12:06
Yorumlar (0)
Malatya Merkezli 17 İlde FETÖ Operasyonu: 23 Şüpheli Gözaltında.
Uzmanlar Bir Arada: İnşaat Sektöründe Teknik Sorunlara Yakın Mercek.
Adaletin Sessizliği: Uluslararası Hukuk İflas mı Ediyor.
Abalı Duyurdu: Browista Türkiye Yıl Sonunda Gerçekleşecek.
Modern Yaşam Uykuyu En Kırılgan İhtiyaçlardan Biri Haline Getirdi.
2025-26 DaVinci Gourmet Barista Craft Şampiyonası MISA Bölge Finali'nde Türkiye'den Çetin Alpay Başkan Şampiyon Oldu
İkizce’de Gençlik Merkezi İçin İlk Kazma Vuruldu.
Kentsel Dönüşümde Büyük Adım: Rezerv Alan Projesi Onaylandı.
Türk Lirası Hepimizin Onuruydu, Kaybettik.
Belediye Filosuna Takviye: Doğanşehir’de Hizmet Kapasitesi Yükseliyor.
Arguvan Türküleri Dünya Sahnesinde: Başkan Er’den Büyük Haber.
Büyükşehir Belediyesi’nden Eğitime Güçlü Yatırım.
Büyükşehir Belediyesi Suça Geçit Vermedi: Yüzlerce Suç Aleti Yakalandı.
Geleceğin Enerjisi Çocuklar: Aksa Elektrik’ten 5 Bin Çocuğa Destek.
MAŞTİ Otogarı’nda Uyuşturucu Operasyonu: Binlerce Hap Ele Geçirildi.
Doğanşehir’de Feci Kaza: Otomobil Devrildi, 6 Kişi Yaralandı.
Gönüllere Dokunan Hizmet: Battalgazi’den Anlamlı Proje.
5 Şüpheli Tutuklandı: Narkotik Operasyonunda Önemli Başarı.
Tarih Yolculuğu Başlıyor: Battalgazi’nin Genç Kaşifleri Sahada.
Geleceğin Yol Haritası Malatya’da Konuşuldu
Uzmandan Antibiyotikleri Bilinçli Kullanma Uyarısı.
Pütürge’nin Sorunları Yerinde Tespit Edildi: “Pütürge Yalnız Değildir.
Yazıhan’da Su Sorununa Neşter: Boyaca ve Cendere’ye 2.7 Km Hat.
Vali Seddar Yavuz’un 5-6 Mayıs Hıdırellez Mesajı.
Doğanşehir’de Can Pazarı: Kazada Ölü ve Yaralılar Var.
Malatya’da Feci Kaza! Yolcu Otobüsü Şarampole Devrildi.
Akçadağ’da Teşkilat Sınıfta mı Kaldı?
KESKİN: “ESNAF AYAĞA KALKMADAN MALATYA AYAĞA KALKMAZ.
MALATYA’DA UYUŞTURUCU OPERASYONU: 5 ŞÜPHELİ YAKALANDI.
Malatya’da Faciadan Dönüldü: Beton Pompası Yola Devrildi, Araçla Santimlik Tehlike Yaşandı.
Battalgazi’de Hizmet Atağı: Projeler Vatandaşla Buluşuyor.
Genç Zihinlerden Büyük Başarı: Malatya Türkiye Finalinde.
Malatya’da ‘Torbacı’ Operasyonu: 11 Kişi Yakalandı.
Malatya, UEFA Standartlarında Kaleci Antrenör Eğitimiyle Tanıştı.
Vali Seddar Yavuz’dan Emekçilere Destek Mesajı.
Ekonomik Zorluklara Karşı TSO’dan Üyelerine Kolaylık.
Anahtar Parti Sahaya İndi, Vatandaş Sordu: Bunca Zamandır Neredeydiniz?.
Müzik artık ‘evrensel’ değil.
İletişim Sorunlarına Çözüm Aranan Konferans Yoğun Katılımla Gerçekleşti.
