Sadıkoğlu: “Üretimde maliyeti düşüren önlemler alınmalı”
Ekonomi, 17 Aralık 2024 11:34
İş dünyasının 2025 yılı beklentisini değerlendiren Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, “Üretimde maliyeti düşüren önlemler alınarak finansmana erişimin kolaylaştırılması, 2025’te hem ihracatta hem de ekonomik büyümede daha pozitif sonuçlar almamızı sağlayacaktır” dedi.
Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, Malatya 1. Organize Sanayi Bölgesi’nde üretim yapan Asil İş Ambalaj firmasını ziyaret ederek firma yetkilisi Nadir Geyik’ten bilgiler aldı.
“İŞ İNSANIMIZ KREDİYE ERİŞMEKTE GÜÇLÜK ÇEKİYOR”
Ziyaret sonrası değerlendirmelerde bulunan Başkan Sadıkoğlu, iş dünyasının 2025 yılı beklentisine değindi. İş dünyasının 2025’ten en büyük beklentisinin finansa daha rahat ulaşım olduğunun altını çizen Başkan Sadıkoğlu, “Finansman sorunu ve nakit sıkıntısı yaşayan iş insanımız yüksek faizler nedeniyle krediye erişmekte güçlük çekiyor. Bu durum KOBİ’lerimizin büyümesini engelleyip küçülmelere neden olurken, ihracatçı üreticilerimizin hammadde, makine ve teknoloji yatırımlarını finanse etmesinde ve yeni pazarlar bulmasında zorluklar yaratıyor. Yeni yılda faiz oranlarının enflasyondaki gelişmelere bağlı olarak aşağı yönlü bir trende girmesi yatırım noktasında destekleyici olacaktır. Bu süreçte depremden en fazla etkilenen illerimize sağlanacak destekler önemli üretim potansiyeli olan şehirlerimizin daha hızlı toparlanmasını ve büyümede deprem öncesi dönemi yakalayarak ihracat ve istihdama daha fazla katkı sunmasını sağlayacaktır” dedi.
“DEPREM İLLERİMİZ DİĞER İLLERLE AYNI KEFEYE KONULMAMALI”
Deprem yaşamış illerin 2025 yılında daha büyük desteklere ihtiyacı olacağını ifade eden Başkan Sadıkoğlu, “Ekonomik anlamda ülkece yaşadığımız sorunlarla birlikte, deprem etkilerinin yükünü de üstlenen iş insanlarımız için 2025 yılı için karamsarlık hakim diyebiliriz. Yeni yılda enflasyonun mevcut çift haneli seviyelerden daha makul bir düzeye çekilmesi beklense de, buna ulaşabilmek sıkı para politikalarının devamını gerektiriyor. Ancak pek çok kez ifade ettiğimiz gibi, yükü kendini aşan deprem illerimizin bu konuda istisna tutulması ve desteklenmesi gerekmektedir. Yıkım ve inşaatlar sürerken, teslim edilen iş yeri olmadığı halde mücbir sebep halinin kaldırıldığı şehirlerimiz, diğer tüm illerle aynı kefeye konup aynı sorumluluğu üstlenmesi adil olmayacaktır. Önümüzdeki süreçte maliyeti düşüren önlemler alınarak finansmana erişimin kolaylaştırılması, ihracatçıların üzerindeki vergi yükünün hafifletilmesi ve teşvik imkânlarının genişletilmesi 2025’te hem ihracatta hem de ekonomik büyümede daha pozitif sonuçlar almamızı sağlayacaktır” şeklinde konuştu.
“OLUMSUZ ETKİLERİYLE 2025 YILINDA KARŞILAŞACAĞIZ”
Sadece yapısal değil, tüm sosyal yaşamı ve ekonomiyi temelden sarsan depremin etkilerinin Malatya’da devam ettiğini belirten Başkan Sadıkoğlu, “2023 yılında yaşadığımız felaketin ardından 22 ayı geride bıraktık. Sadece yapısal değil, tüm sosyal yaşamı ve ekonomiyi temelden sarsan depremin etkileri Malatya’da maalesef devam ediyor. On binlerce insanımızın yaşamını konteynerde sürdürdüğü, binlerce esnafımızın konteynerde ticaret yaptığı şehrimizde hayat, maalesef normalin çok uzağında. Böylesi şartlarda ticari hayatın sağlıklı sürdürülebilmesini beklemek ise imkânsız. Yaşanan sermaye ve gelir kayıplarının yanında düşük ticaret hacmi ile biriken vergi ve prim borçları esnafımızın, tüccarımızın belini büküyor. 2024 yılı içerisinde uzatımlarla devam eden mücbir sebep hali maalesef 30 Kasım itibariyle son buldu. İş yeri ve konutlar teslim edilinceye kadar 4 il ve 2 ilçemizde uygulamanın devam etmesini beklerken maalesef sonlandırıldı. Bu durumun olumsuz etkileri ile maalesef 2025 yılında karşılaşacağız” ifadelerine yer verdi.
Ekonomi, 17 Aralık 2024 11:34
Yorumlar (0)
Narkotik’ten Sokak Satıcılarına Darbe: 800 Gram Esrar Ele Geçirildi, 1 Şüpheli Tutuklandı
Başkan Geçit, Halı Dokuma Kursunda Üretim Sürecini Yakından İnceledi
Göztepe Hatice Akbaş Yarı Olimpik Yüzme Havuzu’nda Eğitimler Yeniden Başladı
TFF Yerel Amatör Ligler Statüsü Güncellendi
YRP Genel Başkan Yardımcısı Osmanağaoğlu’ndan Malatya Çıkarması
Malatya’da Pompalı Tüfekli Saldırı: 6 Yaralı
Yeşilyurt’ta Mesleki Eğitim Kurslarına Yoğun İlgi
Milli Başarıya İmza Atan Sporculardan Başkan Taşkın’a Anlamlı Ziyaret
Ebeveyn Kaybı Yaşayan Çocuklara Yönelik Hizmetler Aralıksız Devam Ediyor
Malatya’da Firari Suçlulara Geçit Yok: 3 Hükümlü Yakalandı
Teoman Alpay’den Unutulmaz Gece: Şarkıları Mest Etti
Havacılıkta Merkez, Eğitimde Sıfır: Malatya’daki Büyük Çelişki.
15 GÜNDÜR BİR İMZA BULUNAMIYOR: SAĞLIK SİSTEMİNDE VATANDAŞ PINPON TOPU
Malatya Basını İçin Birlik ve Beraberlik Vurgusu: Pencere TV’de Önemli İstişare
Akçadağ’da Kar Alarmı: Çobanuşağı Kültür ve Taziye Evinde Çökme
Yeşilyurt Belediyesi Yaşam ve Spor Merkezi’nde Başvurular Alınıyor
Battalgazi’de Pazarlarda Haksız Tartıya Geçit Yok
Narkotik’ten Zehir Tacirlerine Darbe: 13 Tutuklama
Malatya Ziraat Odalarında Sessizlik Krizi: Denetim Nerede, Sorumlular Kim?
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TÜRKYED Heyetini Kabul Etti
Turkmall, Forum Göztepe'de Tüm Hak Sahiplerinin Yanında
Başkan Geçit’ten Mesai Vurgusu: İstişareyle Çalışıyoruz
Kırsalda Kapalı Yol Kalmadı: Battalgazi Belediyesi Sahada
Tüfenkci’den Birlik ve Güç Vurgusu: Gücümüz Milletimiz
İş Dünyasında Başarı, Toplumda Sorumluluk: Hakan Çetin Basınla Buluştu
Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sadıkoğlu’ndan Malatya Basınına Güçlü Destek Mesajı
Aladağ’a Gazeteciler Sitesi Kazandırılırsa Üç Başkan Malatya Tarihine Geçer
Battalgazili Çocuklara Ara Tatil Sürprizi: Rafadan Tayfa Sahnedeydi
İlimizde Tefecilere Darbe: 3 Şüpheli Tutuklandı
Gönüllere Dokunan Ziyaret: Minik İkra’ya Hayırlı Olsun Buluşması
YEŞİLYURTSPOR’DA DALGALI PERFORMANS SÜRÜYOR: EVİNDE LİDERE DİRENÇ YETMEDİ
YAZIHAN BELEDİYESPOR VE AKÇADAĞSPOR’DAN DOSTLUK VE FAIR-PLAY ÖRNEĞİ
CHP Malatya’dan Uğur Mumcu Haftasında Demokrasi ve Adalet Vurgusu
Özel Sağlık Hastanesi Hekimlerinden 3'üncü İnfertilite Okulu
Malatya Tarımı İçin Genel Merkez Temasları: Anahtar Parti Teşkilatı Sahada ve Masada
Yeşilyurt’ta Husumet Kanlı Bitti: Kesici Aletli Kavga, 3 Yaralı
Battalgazi’de Düğün Salonunda Karbonmonoksit Paniği: 113 Kişi Hastanelik Oldu
KAPALI PAZAR YERLERİ ARTIK BİR LÜKS DEĞİL, ZORUNLULUKTUR
Prof. Dr. Ahmet Karacalar’dan Önemli Uyarı: Selülit Metabolizmanın Habercisi Olabilir
