MALATYA İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ EYLEM PLANI MERKEZ ÇALIŞTAYI GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Gündem, 27 Aralık 2024 10:36
Malatya Büyükşehir Belediyesi, Malatya’nın iklim değişikliği eylem planı hazırlanması çerçevesinde 25 Aralık 2024 Çarşamba günü ‘Malatya İklim Değişikliği Eylem Planı Merkez Çalıştayı’nı gerçekleştirdi.
Çalıştaya Malatya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Nusret Mum’un yanı sıra İstanbul Aydın Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Sınağ, Ankara Hacı Veli Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hayati Beşirli, ODTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Erdin Bozkurt, Jeoloji Mühendisi-Ekonomist Cevdet Özmen, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri, Araştırma Merkezleri, Çevre Danışmanlık firmaları, ilçe belediyeleri, Muhtarlar, STK temsilcileri, gönüllü öğrenciler ve il dışından çok sayıda misafir katıldı.
Çalıştay’ın açılış konuşmasını yapan Malatya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Nusret Mum, “Bugün burada, insanlığın geleceğini tehdit eden en önemli küresel sorunlardan biri olan iklim değişikliği ile mücadele etmek için bir aradayız. Bilim ve teknolojinin hızla geliştiği çağımızda, doğal kaynakların bilinçsizce tüketilmesi ve çevreye verdiğimiz zarar, yalnızca doğayı değil, sosyal ve ekonomik dengeleri de sarsmaktadır. İnsan kaynaklı küresel ısınma, bu yüzyılın en büyük meydan okumalarından biri olarak karşımızda durmaktadır. Dünyamız, 150 bin yılda yalnızca 1°C ısınırken, son 150 yılda bu artışın üzerine çıkmıştır. Bunun doğal bir sonucu olarak kuraklık, sel, taşkın, kasırga gibi aşırı hava olaylarının sıklığı ve şiddeti artmış; buzulların erimesi, deniz seviyesinin yükselmesi ve asit oranlarının yükselmesi gibi olumsuzluklar hem ekosistemleri hem de insan yaşamını ciddi tehditlerle karşı karşıya bırakmıştır” dedi.
HEDEF, ‘İKLIM DOSTU KENT’
Malatya Büyükşehir Belediyesi olarak, kentsel planlama, ulaşım, enerji, atık yönetimi ve çevre düzenlemelerinde iklim değişikliği ile mücadele ve uyum çalışmalarını öncelikli hale getirdiklerini dile getiren Nusret Mum, “Bilim insanlarının da açıkça belirttiği üzere, iklim değişikliğinin en önemli sebeplerinden biri insani faaliyetlerin neden olduğu sera gazı salımlarıdır. Özellikle kentler, dünya nüfusunun %60-70’ini barındırması ve sera gazı salımlarının yaklaşık %70’ini üretmesi nedeniyle bu mücadelenin merkezindedir. Şehirlerimiz, sadece bu sorunun bir parçası değil, aynı zamanda çözümün de anahtarıdır. Malatya Büyükşehir Belediyesi olarak bizler, kentsel planlama, ulaşım, enerji, atık yönetimi ve çevre düzenlemelerinde iklim değişikliği ile mücadele ve uyum çalışmalarını öncelikli hale getirmiş bulunuyoruz. 6 Şubat 2023 tarihinde yaşadığımız asrın felaketi olan depremin yaralarını sararken, aynı zamanda iklim değişikliği ile mücadele çalışmalarımızı da sürdürme kararlılığındayız. Bu kapsamda, hazırladığımız İklim Eylem Planı ile sera gazı emisyonlarını azaltmayı, kentimizi daha dirençli hale getirmeyi ve Malatya’yı bir “iklim dostu kent” olarak geleceğe taşımayı hedefliyoruz. Ancak, bu sürecin başarıya ulaşması siz değerli paydaşlarımızın ve tüm vatandaşlarımızın desteğiyle mümkün olacaktır. Bu çalıştayın, Malatya’mızın sürdürülebilir geleceğine katkı sunacağına olan inancım tam. Katılımınız için hepinize teşekkür ediyorum” dedi.
“İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ MUHACİRLİĞİNİN ÇÖZÜMÜ MÜMKÜN OLMAYACAK”
İki oturum şeklinde gerçekleştirilen ‘Malatya İklim Değişikliği Eylem Planı Merkez Çalıştayı’nda bir konuşmasını yapan Malatya Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Salih Uzun, yaşanan iklim değişikliğinden dolayı bir süre sonra insanlarda bir süre sonra toplu göç hareketinin başlayacağını söyledi. Uzun, “ İklim değişikliği ile ilgili yaşanan sıkıntılar kuraklıklar, sel baskınları, fırtınalar, doğal afetler yaşanmaya başladığı zaman insanlar toplu bir şekilde göç hareketine başlayacak. Telafisi oldukça zor iklim muhacirlerinin geri dönüşü artık bir daha mümkün olmayacak. Marmara'da bir deprem oldu yeniden yapılandırdık, Elazığ'da bir deprem oldu yeniden yapılandırdık, Malatya'mız da yapılanmaya başladı. Belki 10 yılda veya 15 yılda depremin etkilerini ortadan kaldıracağız. Fakat bir savaşın etkileri bu kadar kısa bir sürede ortadan kaldırılamıyor. Ama iklim değişikliği ile ilgili oluşan bir muhacirliğin çözümü mümkün olmayacak. Zaten ülkemizde de kuraklığın etkileri görülmeye başladı. Geçtiğimiz günlerde bir kar yağışı oldu. Kar yağışı normal mevsim şartlarının dışındaydı. Bu kar yağışı ile beraber kayısı ağaçları daha yapraklarını dökmeden ağaçların dallarını kırdı. İnşallah kurumaları gerçekleşmez. Yani hava değişikliği mevsim değişikliğinin ötesinde iklim değişikliğini şiddetli bir şekilde bölgemize de yaşamaya başladık” dedi.
“FELAKETLERİ YAŞAMADAN SORUNU ÇÖZMEYE BAŞLAYACAĞIZ”
Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Salih Uzun iklim değişikliği olmaması için uygulamaya geçmenin faydalarından da bahsederek, “İklim değişikliği ile ilgili eylem planı hazırlıyoruz, çalıştaylar yapıyoruz, sizin gibi bu işin gönüllüsü ve görevlileri sürekli bu işi gündeme getiriyor. Eğer uygulamaya geçmezsek yaşamaya başladığımız problem yüzlerce yılda geri dönüştürülemeyecek felaketleri yaşamaya başlayacağız. İnşallah sizlerin gayretleri ile bizlerin de yaptığı çalışmalarla, hocalarımızın anlattıklarına uyum sağlamamızla, dinlemekle ve uygulamaya geçmekle önlem almış olacağız. İnşallah iklim değişikliği felaketlerini yaşamadan sorunu çözmeye başlayacağız” dedi.
ÇALIŞTAYDA ÇOK SAYIDA SUNUM YAPILDI
Malatya İklim Değişikliği ve Eylem Planı Çalıştayı’nda İstanbul Aydın Üniversitesi Rektör Yardımıcısı Prof. Dr. Ali Sınağ tarafından ‘Sürdürülebilirlik ve İklim’, ODTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Erdin Bozkurt tarafından ‘Depremle Yaşamak’, Ankara Hacı Veli Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hayati Beşirli tarafından ‘Sosyolojik Bakış Açısıyla İklim’, Jeoloji Mühendisi-Ekonomist Cevdet Özmen tarafından da ‘İklim Eylem Planları Yol Haritası ve Malatya SGE’ konularında sunumlar yapıldı. Sunumların ardından konuklarla soru cevap, dilek ve önerilere yönelik sohbet gerçekleştirildi.
Gündem, 27 Aralık 2024 10:36
Yorumlar (1)
Muhammed
Gecinemiyoruz.30 Aralık 2024 10:36
MALATYA’NIN SESİNİ ANKARA’YA TAŞIYAN İSİM: İNANÇ SİRAÇ KARA ÖLMEZTOPRAK.
BAŞKAN TAŞKIN VE MİLLETVEKİLİ TÜFENKÇİ’DEN GÖNÜL KÖPRÜSÜ.
YAZIHAN’DA HİZMET MEMNUNİYETİ: BAŞKAN ER’E TEŞEKKÜR.
ŞEHRİN ÇEHRESİ YEŞİL ALAN VE PEYZAJ ÇALIŞMALARIYLA DEĞİŞİYOR.
Yeşilyurt’ta Minibüs ile Otomobil Çarpıştı: 4 Yaralı.
AKÇADAĞ’DA “DÜĞÜN SALONU” ÇIKMAZI: YETKİLİLER NEYİ BEKLİYOR...?
Selin Vurduğu Kocaözü’nde Çalışmalar Sürüyor.
Battalgazi’de Semt Pazarlarında Fiyat ve Etiket Denetimi.
Bir Havalimanı, İki Ziyaret, Çok Sayıda Soru: Akçadağ’da Neler Oluyor?
Başkan Er’den Ulaşım Müjdesi: Malatya’nın Altyapısı Yenileniyor.
TSO’dan Üyelerine Nefes Aldıran Yapılandırma İmkânı.
Malatya’da Uyuşturucu Operasyonu: Metamfetamin ve Kimyasal Sıvı Ele Geçirildi.
İSKENDER YILMAZ’DAN MALATYA’YA VE KAYISIYA GURUR VEREN DOKUNUŞ.
Fırtınanın Vurduğu OSB’de Boyraz’tan Geçmiş Olsun Ziyareti.
Akçadağ Sahipsiz mi? Vatandaşlardan Siyasi Partilere Sert Tepki.
Yeni Çarşı’da Esnaf Buluşması: Başkan Taşkın Sahada.
Malatya’da Zehir Tacirlerine Darbe: Metamfetamin ve Kimyasal Sıvı Ele Geçirildi.
Gastronomi Festivali Malatya’yı Lezzet ve Kültürün Merkezi Yaptı.
Malatyalı Gençler COP31’de Gelecek İçin Söz Söyleyecek.
Malatya’da Narkotik Operasyonu: 8 Şüpheli Tutuklandı.
Yeşilyurt’ta İki Otomobil Çarpıştı: 2 Kişi Yaralandı.
17 Ağustos Depremi’nin Acısı Hâlâ Yüreklerde.
Malatya Kayısısında Kalite ve Değer İçin Lisanslı Depoculuk.
Malatya Trafiğine Nefes Aldıracak Proje: Boztepe Caddesi.
Malatya Yolunda Korku Dolu Anlar! Otomobil Göksu Çayı’na Uçtu.
Başkan Er: “Malatya’nın Ulaşım Geleceğini Güçlendiriyoruz.
Mahmut Boyraz’dan Yeni Parti’ye Hayırlı Olsun Ziyareti: “Bizim Siyasetle İşimiz Yok.
Orduzu Göleti’nde Korku Dolu Anlar! Anne ve Çocukları Kurtarmak İçin Suya Girdiler.
Malatya’da Vatandaşın Su İsyanı: “Hem Kesiliyor Hem Cep Yakıyor.
Şahnahan’da Trafik Kazası: 1 Vatandaş Hayatını Kaybetti.
Malatyalı Çiftçilere Müjde! 110 Milyon 476 Bin Liralık Destek Ödemesi Bugün Hesaplarda.
Çocukların Güvenliği İçin Polis Ekiplerinden Bilgilendirme Çalışması.
Yeşilyurt’ta Tehlike Saçan Yapılara Müdahale.
Battalgazi’de Spor ve Rekabet Ayak Tenisi Turnuvasında Buluşuyor.
Tecde Mahallesi Modern Spor ve Gençlik Kompleksine Kavuşuyor.
İşyerini Bekleyen Esnafın Sesi Oldu: Başkan Sadıkoğlu’ndan Dikkat Çeken Çıkış.
Gastronomi ve Kültür Sokağı’nda Ev Hanımlarından Damak Çatlatan Yarış.
Malatya’da Sağanak Yağış Bekleniyor: Sıcaklıklar Kademeli Düşecek.
Kavga Değil, Huzur İstiyoruz: Kavgasız Bir Şehir Mümkün mü?
