TÜRKİYE, OBEZİTEDE AVRUPA BİRİNCİSİ
Sağlık, 08 Ocak 2025 00:25
Günümüzün hareketsiz ve stresli yaşam koşulları nedeniyle giderek yaygınlaşan obezite, toplum sağlığını ve yaşamı tehdit ediyor.
Türkiye'de her 3 kişiden birinin obez olduğunu belirten Özel Sağlık Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Doç Dr. İsmail Yaman, son çalışmalara göre Türkiye'nin obezitede Avrupa birincisi olduğuna dikkat çekti.
Obezitenin, en basit şekliyle vücutta sağlığı bozacak ölçüde aşırı yağ birikmesi olduğunu belirten Yaman, “Dünya sağlık örgütüne göre bu oran erkeklerde vücut ağırlığının yüzde 25'i, kadınlarda yüzde 30’unu geçmesidir. Obezitenin belirlenmesinde en yaygın olarak kullanılan metodu vücut kitle indeksi (VKİ) ya da kısaca kilo - boy oranı olarak ifade edebiliriz. VKİ 30 ve üzerinde ise obezite, 40’ın üzerinde ise morbid obeziteyle karşı karşıyayız demektir. Bel çevresi de nadir de olsa kullanılan değerlendirme yöntemlerinden biridir. Kadında 88 cm, erkekte 102 cm’nin üzerinde olması obezite göstergesidir” diye konuştu.
OBEZİTE, YANDAŞ HASTALIKLARA DA NEDEN OLUYOR
Obezitenin tüm dünyada sigaraya bağlı ölümlerin ardından ikinci en sık önlenebilir ölüm nedeni olduğunu kaydeden Doç. Dr. İsmail Yaman şunları söyledi: “Obezite, ölümcül olabilecek yandaş hastalıklara neden olur. Obezite; insülin direnci, tip 2 diyabet, hipertansiyon, kalp, eklem problemleri, uyku apnesi, kısırlık gibi onlarca ek hastalığa yol açabilen bir hastalıktır. Obezite kozmetik bir sorun değil, ölümcül ek hastalıklara neden olabilen, sık görülen ve tedavisinin şart olduğu bir halk sağlığı sorunudur. Öncelikle hasta detaylı analizlerden geçirilmeli, obezitenin herhangi bir organik sebebi veya ilaç kullanımından kaynaklanıp kaynaklanmadığı ortaya konmalıdır. Böyle bir sorun yok ise diyet ve egzersiz gibi yaşam şekli değişiklikleri denenmelidir. Bu şekilde kilo veremeyen ya da verdiği kiloları geri alan bireylere mide balonu ve cerrahi tedavi uygulanır”
UYGUN HASTALARDA AMELİYAT BAŞARISI YÜKSEK
Doç. Dr. İsmail Yaman şu bilgileri verdi: “Ameliyat olan hastalar hastanede 2 gün yatıp 3'üncü gün taburcu olur. Taburcu olurken hiçbir hastamıza ağrı kesici verilmeden ve yürüyüşlere başlaması önerilerek taburcu edilmektedir. Özellikle masa başı iş yapan hastalarımızın çoğu 7 ya da 10'uncu günde işe başlamış olur. Obezite cerrahisi sonrası uygun yöntem ve uygun hasta seçimiyle yüzde 80 - 90 tam iyileşme sağlanabilir. Kişiler yeniden toplumsal yaşama döner ve kaybolan özgüvenlerini yeniden kazanır. Hastaların doğru yaşam alışkanlıkları edinmesi sağlanamaz ise %10’u geri kilo alır. Hastaya düşen sorumluluklar, takiplere uyum sağlaması, su miktarını yüksek tutmak, alkol ve gazlı içeceklerden mümkün oldukça uzak durmak ve günlük yarım saat kadar egzersiz veya en azından yürüyüş yapmaktır”
Obezitede tedavi ve takibin profesyonel ve multidisipliner bir ekip gerektirdiğini hatırlatan Yaman, “Bizim hastalarımızın yarısından fazlası yurt dışı ya da şehir dışından gelmektedir. Bu hastaların takibiyle ilgilenen benimle birlikte ciddi emek veren profesyonel bir ekip var. Her gün gerek hazırlık, gerek ameliyat, gerekse hasta ve sonuç değerlendirme aşamasındaki her türlü destekleri adına tüm ekibe de teşekkürlerimi iletmek istiyorum” diye konuştu.
Sağlık, 08 Ocak 2025 00:25
Yorumlar (0)
Gazeteciyi Hedef Göstermek Kolay, Gerçeklerle Yüzleşmek Zor.
Unutulmayan Katliam, Bitmeyen Acı: Srebrenitsa'dan Gazze'ye.
Başkan Er'den AFAD Koordinasyon Toplantısında Önemli Değerlendirmeler.
Malatya TOHM Sporcusu Salih Yusuf Yazıcı Avrupa Şampiyonu Oldu.
Başharik Mahallesi'nde Otomobil Kanala Uçtu: 1 Kişi Yaralandı.
Birlik ve Beraberliğin Buluşma Noktası: 14. Geleneksel MİDİDER Pilav Şenliği.
Kuyulu Mahallesi'ndeki Çalışmaları Başkan Geçit Yerinde Denetledi.
Battalgazi'de Çocuklardan Yetişkinlere Yaz Etkinlikleri Sürüyor.
Avrupa Parlamentosu'nun Kararına TİMBİR'den Kınama.
Malatya Büyükşehir Belediyesi Vizyon Projelerle Geleceği İnşa Ediyor.
Yeni Çarşıda Kümelenme Tartışması: Sadıkoğlu'ndan Yeniden Değerlendirme Talebi.
Akçadağ'da Tır Devrildi: Sürücü Kazayı Yara Almadan Atlattı.
Sağlık ve Sosyal Destekte Vatandaş Önceliği.
Başkan Geçit: "Yeşilyurt'u Daha Güçlü ve Yaşanabilir Bir İlçe Haline Getiriyoruz.
ATABAY Genç Sporcularla Birlikte Doğa Sporlarında Yeni Başarı Hikayeleri Yazıyor.
Malatya'nın Destek Kapsamına Alınmamasına Ağbaba'dan Sert Eleştiri.
Battalgazi'de Asfalt Seferberliği: Yol Yenileme Çalışmaları Hız Kesmeden Devam Ediyor
Başlık: Malatya Voleybol Camiasından ASKF Başkanı Kahraman Fırat'a Hayırlı Olsun Ziyareti.
Toplum Destekli Polislerden Boğulma Vakalarına Karşı Bilgilendirme Çalışması.
Elazığ Caddesi'nde Maddi Hasarlı Trafik Kazası.
Pütürge'de Yangın Felaketi: 2 Ev, Meyve Bahçeleri ve Ormanlık Alan Zarar Gördü.
Darende'de Acı Olay: Kayısı Bahçesinde Traktörle Çalışırken Hayatını Kaybetti.
Akçadağ'da Araç Yangını Korkuttu.
CHP'den Malatya Kamuoyuna Dikkat Çeken Açıklama.
Doğanşehir'de Odunluk Yangını Kısa Sürede Kontrol Altına Alındı.
Tekstil Fabrikasının Atık Deposunda Çıkan Yangın Kısa Sürede Söndürüldü.
Havalimanı Yolunda Korkutan Kaza: Sürücü Ağır Yaralandı.
Büyükşehir'in Mobil Konkasör Hamlesi Maliyetleri Düşürüyor.
Battalgazi'nin Hikâyesi 60 Saniyelik Videolarla Anlatılacak.
Malatya'da Rekor Uyuşturucu Operasyonu: 202 Kiloluk Sentetik Madde Üretilebilecek Hammadde Ele Geçirildi.
Kuluncak İlk Kültür Festivali İçin Hazır: Hedef Tanıtım, Birlik ve Dayanışma.
İşletmelerin En Büyük Gündemi: Yüksek Kira ve Tahliye Endişesi.
CHP Malatya İl Yönetiminden Üç İlçeye Görevden Alma Kararı.
Büyükşehir, Kırsal Ulaşımda Standartları Yükseltiyor.
Şehit Yakınları ile Gaziler Sanat Eserlerini Sergiledi.
Malatya'da Huzur Operasyonu: 273 Ekip Sahadaydı.
FETÖ'den Aranan 3 Firari Hükümlü Güvenlik Güçlerince Yakalandı.
Parçikanlılar Sarıçiçek Yaylası'nda Birlik ve Kardeşlik İçin Buluştu.
Salih Karcıoğlu 2. Uluslararası Resim Sergisine Yoğun İlgi.
