Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından seminerler dizisi başlatıldı.
Gündem, 15 Ocak 2025 20:25
DÜŞÜNCE DÜNYAMIZIN MİMARLARI ANLATILIYOR
Düzenlediği faaliyet ve etkinliklerle kenti kültür ve sanat anlayışıyla hareketlendiren Malatya Büyükşehir Belediyesi, vatandaşlara sosyal ve kültürel anlamda katkı sağlamaya devam ediyor.
Yaptığı çalışmalarla nitelikli etkinliklere imza atan Malatya Büyükşehir Belediyesi yaklaşık 6 aylık seminerler programı oluşturdu. Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından "Düşünce Dünyamızın Mimarları" konulu seminer dizisi başlatıldı. Yaklaşık 6 ay boyunca devam edecek seminerler kapsamında ilk programlarda Abdullah İbn-İ Abbas, ikinci programda ise Hasan-ı Basri anlatıldı.
“YARINLARIMIZI BİÇİMLENDİRELİM”
Malatya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi tarafından organize edilen ve Sanat Merkezi salonunda düzenlenen ilk programla "Düşünce Dünyamızın Mimarları" Konulu seminer dizisi başlatıldı. Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Proje Koordinatörü Prof. Dr. Mahfuz Söylemez, seminer dizisiyle ilgili bilgiler verdi. Söylemez, “İçinde bulunduğumuz zamanın kodları, deseni, rengi geçmişte saklı. Dolayısıyla bugünü anlayabilmek için mutlaka düne bakıp düne nüfuz ederek, dünü tanıyarak dünden edindiğimiz bilgilerle bugüne gelip bugünü anlamaya çabalamak gerekir. Aynı zamanda yarınlarımızı da biçimlendirelim. Zira ancak bu verilerle yarınlar biçimlendirilebilir” dedi.
ABDULLAH İBN-İ ABBAS ANLATILDI
Proje Koordinatörü Prof. Dr. Mahfuz Söylemez’in yaptığı kısa konuşmadan sonra öncü şahsiyetlerin ilki olarak bilinen Abdullah İbn-i Abbas anlatıldı. Prof. Dr. Şevket Kotan tarafından sunulan seminerde Abdullah İbn-i Abbas’ın hayatı ve düşünce dünyasına katkıları detaylı olarak dinleyicilerle paylaşıldı. Prof. Kotan, İbn-i Abbas’ın sahabe alimlerden biri olduğunu belirterek, en önemli özelliklerinden birinin de sürekli ilim tahsil etmiş olması olduğunu vurguladı.
PROF. DR. KUBAT: HASAN-I BASRİ BİR DAHİ SEVİYESİNDE İLİM ADAMI
Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen "Düşünce Dünyamızın Mimarları" konulu konferanslar dizisi kapsamında ikinci programda ise Hasan-ı Basri anlatıldı. Prof. Dr. Mehmet Kubat, Tabiin’in en önemli Alimi olarak kabul edilen Hasan-ı Basri’nin Eskimalatya’da türbesi bulunan kişiyle aynı olmadığını belirtti.
Konferansı veren İnönü Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Kubat, çağlara ışık tutan dahi bir Alim olan Hasan-ı Basri’nin Malatya İli Battalgazi İlçesi Karahan Mahallesi’nde medfun bulunan şahıs ile aynı kişi olmadığını belirtti. Kubat, Hasan-ı Basri’nin hayatı boyunca bu bölgeye hiç gelmediğini kaydederek Basri’nin Medine’de dünyaya geldiğini ve Basra’da vefat ettiğini ifade etti.
Hasan-ı Basri hakkında bilgiler uzun soluklu bir anlatıda bulunan Prof. Kubat, şunları kaydetti:
“Asıl adı Ebu Said Hasan Yesar El Basridir. Babası, Müslüman Araplar, Meysan’ı fethettikleri zaman köle edinilen bir hristiyandır. Önceki ismi Firuz daha sonra Yesar adını alıyor. Ünlü Sahabi Zeyd bin Sabit’in azatlısıdır. Annesi Hayra ise Efendimiz Hz. Muhammed’in eşi annemiz Ümmü Seleme’nin azatlısıdır. İkisinin izdivacından Hicri 21 yılında Hasan, Medine’de dünyaya geliyor. Doğduğu zaman Hz. Ömer Efendimizin Hilafetinin 8’nci yılıdır. Ümmü Seleme Annemiz, onu Hz. Ömer’e götürüyor ve ‘Ya Rabbi onu dinde fakih kıl ve insanlara sevdir’ duasını Hz. Ömer bizzat Hasan için okutuyor. Kaynaklar bu konuda ittifak halindeler.
12 yaşında Kur’an’ı ezberliyor. Yaklaşık 500 Sahabiyle mülaki oluyor. Hatta kendisi mülaki olduğu Sahabilerin 70’inin Bedir Ashabı olduğunu söylüyor. Vadil Kura’da yetişiyor ama daha sonra Basra’ya geçiyor ve katıldığı savaşlar dışında hayatının bütününü Basra’da geçiriyor ve Basra’da vefat ediyor. Zühd, takva ve abidliğinin yanı sıra mücahitliğiyle de aslında bilinen şahsiyetlerden biridir. Yetişkinliğinde Afganistan dolaylarında Doğu İran’ın fethine katılmıştır. Kuvvetli seciyyesi ilmi ve belagatiyle büyük bir şöhrete ulaşıyor ve kısa zamanda halkın rağbetini kazanıyor. Tabi onun ilimde çok başarılı olduğunu hemen hemen bütün kaynaklarımız zikrediyorlar. Yani bir dahi seviyesinde bir ilim adamı olduğunu söylüyorlar. Burada onun yaşadığı dönemin çok büyük bir etkisi var. Sahabilerin 500 kadarını görüyor ve onun döneminde İslami İlimlerin hemen hemen hepsi daha yeni yeni şekillenmeye başlıyor ve tabi o gerçekten ilmiyle tebarüz ediyor.”
Gündem, 15 Ocak 2025 20:25
Yorumlar (0)
Darende’de Şüpheli Ölüm Olayı: 16 Yaşındaki Genç Hayatını Kaybetti
Doğaya Nefes Aldıran Çalışma: Pınarbaşı Göleti’nde Battalgazi Belediyesi İmzası
Başkan Geçit’ten Kültürel Hafızaya Dokunuş: ‘Bir Değer Bir Ömür’ ve ‘Yaşayan Miras’
Yeşilyurt’ta Gençlere Çağrı: Genç Meclis 2026 Dönemi İçin Üye Alımına Başladı
Başkan Er: “Türkiye Kendi Coğrafyasında ve Dünyada Söz Sahibi
Malatya’da Uyuşturucu Operasyonu: Binlerce Hap Ele Geçirildi, 4 Şüpheli Gözaltında
Kaçakçılık Operasyonu: Tarihi Eserler ve Binlerce Kaçak Ürün Ele Geçirildi
Bir Asrın Hafızası Gün Yüzüne Çıktı: MTSO’dan Malatya’ya Kalıcı Bir Eser
Malatya Ekonomisinin Can Damarı Şire Pazarı Tehlikede
Yeşilyurt Belediyesi, Dayanışma Ruhu İçin Kararlı Adım Attı
Battalgazi Çöşnük Mahallesi’nde İş Kazası: 1 İşçi Ağır Yaralandı
Battalgazi’de Kesici Aletli Yaralama: 1 Şüpheli Gözaltında
Malatya’da “Huzur 44” Uygulaması: 13 İlçede Eş Zamanlı Denetim
“Maldia Ortak Akıl İrade Derneği”: Ortak Akıl Nerede, İrade Kimde?
Narkotik Operasyonu: Kokain ve Tarihi Sikkeler Ele Geçirildi – Şüpheli Tutuklandı
Katarakt Ameliyatı Bunama Riskini Azaltabilir...
Menopozda Vücut Tipiniz Değişiyorsa Dikkat: Obezite Sanılan "Lipödem" Tehlikesi
“Vatandaş Soruyor, Başkanlar Cevaplıyor.
MALATYA’DA SPOR TESİSLERİ İÇİN DEĞERLENDİRME TOPLANTISI YAPILDI
MALATYA’DA RUHSATSIZ SİLAH OPERASYONU: 2 ŞÜPHELİ GÖZALTINDA
Ziraat Odaları Seçimleri Neden Yapılmıyor?
Erdoğan Zelyurt: “Kalemimiz millet, sözümüz vicdan Bu masa makam değil, halkın duasıdır”
Vali Seddar Yavuz’un Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası Mesajı
Hâyırseverlere Özel Gece: Başkan Geçit “Teşekkür Buluşması”na Ev Sahipliği Yaptı
Birlikten Güç Doğdu: Çocuklar 11 Milyon TL Bağışladı
“24 Saatlik Nöbetler Canları Tüketiyor” – Ağbaba’dan Acı Gerçek
MALATYA’DA “MİLLİ TEKNOLOJİ SERGİSİ” TÖRENLE AÇILDI
Büyükşehir’in “Her Ev Bir Atölye” Projesinde Üretim Devam Ediyor
Karakavak’ta Trafik Kazası Sonrası Kavga: 5 Kişi Yakalandı, Silah Ele Geçirildi
Battalgazi’de Şüpheli Ölüm: İlk İncelemelere Göre Doğal Nedenler
Narkotik Polisi Sahada: Bilgilendirme ve Mücadele Çalışmaları Aralıksız Sürüyor
Wellness, Malatya’da Geleceğin Antrenörlerini Yetiştiriyor
Battalgazi’de Üç Araçlı Zincirleme Kaza: 6 Yaralı
Nice 7 Yıllara: Malatya Megahaber’den Okuyucularına Vefa Mesajı
Aslantaş Gitti, Hesap Soracak Kimse Kalmadı! Darende’nin Parası Nerede, Malatya’nın Tarihi Nerede?
Vali Seddar Yavuz, Güvenlik Güçlerimize Araç Teslim Törenine Katıldı
Bostanbaşı’nda Şantiyede İş Kazası: Bir İşçi Ağır Yaralandı
Yeşilyurt’ta Drift Atan Sürücü Yakalandı, Araç 60 Gün Trafikten Men Edildi
Gençlerin Sesi Battalgazi’de Yükseldi: Gençlik Çalışmaları Değerlendirildi
