Estetik ve Kozmetik Dermatoloji Derneği Basın Açıklaması
Sağlık, 17 Ocak 2025 15:43
Sınır İhlallerine ve Sorunlara Yol Açacak Yeni Yönetmelik
İvedilikle Durdurulmalı!
Estetik ve Kozmetik Dermatoloji Derneği olarak; 07.01.2025 tarihinde Resmî Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren “Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”in halk sağlığı ve uzmanlık alanları açısından ciddi tehditler barındırdığını ve endişelerimizi kamuoyuyla paylaşmak isteriz.
Uzmanlık Alanları ve Yetkinlik Sertifikasyonla Kazanılamaz
Yönetmelikte yapılan bu değişiklikten önce; uzmanlık eğitim müfredatlarında bahsi geçen estetik işlemlerin yer aldığı Dermatoloji ve Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanları ile 2008 yılına kadar bakanlığımızca sertifikalandırılmış Medikal Estetik Hekimleri yapmaya yetkiliyken, bu düzenlemenin hayata geçirilmesiyle tüm tıp hekimlerinin estetik uygulamaları yapma hakkı gündeme gelebilecektir. Yani bu hak, uzmanlık eğitimi müfredatında estetik işlemler yetkinliği olan branşların yanı sıra, bakanlıkça onaylanacak bir sertifikasyon programını tamamlamış olan hekimler için söz konusu olabilecektir.
Dernek olarak, tıbbi estetik uygulamaların ancak uzmanlık eğitimi sırasında kazanılan yetkinliklerle gerçekleştirilmesi gerektiğini her zaman vurguladık. Ancak, bu yeni düzenleme hem uzmanlık alanlarının sınırlarını hem de halk sağlığını ciddi şekilde riske atacaktır.
Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanlığı 6 yıl tıp fakültesi eğitiminden sonra tıpta uzmanlık sınavı kazanılarak girilen ve 4 yılda tamamlanan bir eğitimdir. Eğitim süresince deri sağlığının korunması, deri hastalıklarının önlenmesi ve tedavisi, medikal ve girişimsel tedaviler, takipler, tedavilerin komplikasyonlarının önlenmesi ve yönetimi derinlemesine öğretilir. Tıbbi estetik işlemler de tıpta uzmanlık eğitiminin ayrılmaz bir parçasıdır ve “sadece cilt altı enjeksiyon” söylemi ve basit sertifikasyon programıyla bu konuda “yetkinlik” kazanılması mümkün değildir.
Estetik tıbbi müdahalelere yalnızca “bir cilt altı enjeksiyonu” olarak bakmak doğru değildir ve bu yaklaşım uzmanlık alanımızı basitleştirmektedir. “Her hekim enjeksiyon yapmayı bilir” düşüncesi, yetkinlik ve uzmanlık sınırlarının ihlaline yol açmaktadır. Bu durum, tıpta uzmanlık sınavının anlamını yitirmesine sebep olmaktadır. Oysa gerçekte, tıbbi estetik işlemler ciddi komplikasyon potansiyeli taşıyan müdahalelerdir. Dört yıllık dermatoloji uzmanlık eğitimi sırasında, deriyi ve hastalıklarını en iyi şekilde anlamak, hangi hastaya hangi işlemin yapılabileceğini, hangi durumlarda yapılmaması gerektiğini, komplikasyonların nasıl önlenip yönetileceğini ve gerektiğinde nasıl tedavi edileceğini öğrenmek, dermatoloji uzmanlarına bu yetkinliği kazandıran temel unsurlardır.
“Sertifikasyon”, temel bir eğitimden sonra söz konusu bu temel alanın daha özel bir alanı için yetkinlik kazandıran bir programdır. Estetik tıbbi işlemlerde yetkinlik sertifikasyonla elde edilemez. Bu işlemlerin yetkinliği uzmanlık eğitimi içinde gerçekleştirilir. Bu nedenle yeni düzenleme doğrultusunda yönetmelik maddesinde yer alan “sertifikasyon sahibi” ibaresi haklı tartışmalara yol açmıştır. Söz konusu ifadeler, tüm tabiplerin “sertifikasyon” ile medikal estetik uygulamalar yapabilmesinin kapısını aralamakla birlikte, uzmanlık ve yetkinlik ihlali sonuçlarını doğurabilecek niteliktedir. Bakanlığın tarafımızın da görüşlerine başvurarak, sonuçlarından doğacak zararı önlemek için, bu konuda açık bir genelge yayınlayarak durumu netleştirmesi ve sınırları çizmesi temennimizdir.
Halk Sağlığı ve Sağlık Turizmi Tehlikede!
Sertifikasyonla kazanılamayan bir yetkinlik temelinde gerçekleştirilecek tıbbi müdahaleler, komplikasyonlara ve tıbbi hatalı uygulamalara yol açarak, nihayetinde önlenmesi ve kontrol altına alınması mümkün olmayan bir halk sağlığı sorununa dönüşecektir.
Tüm hekimlere estetik uygulama yapma yetkisi tanınması sonucunda, estetik uygulamalara yönelecek cerrahlar ve dahili branş hekimleri nedeniyle alanında çalışacak uzman doktor sayısı azalacak; bu durum, hayati tehlike yaşayan vatandaşlara müdahale edebilecek branş hekimi bulunamaması gibi ciddi bir soruna yol açabilecektir.
Sertifikasyon programı ile bu yetkinliğin verilmesi, ciddi bir halk sağlığı sorununa yol açarak malpraktis (tıbbi hatalı uygulamalar) ve komplikasyonların önemli ölçüde artmasına neden olacaktır. Zaten sağlık turizmi alanında komplikasyonlar ve malpraktisler nedeniyle birçok ülkede aleyhimize yürütülen karalama kampanyalarının olduğu bir dönemde, bu yeni düzenleme, ülkemizin sağlık turizmi alanında ciddi bir itibar kaybı yaşaması riskini beraberinde getirecektir.
Kamu ve Özel Sektör Dengesizliği Derinleşecek
Kamu hastanelerinde görev yapan sadece dermatoloji ve plastik cerrahi hekimlerinin değil tüm hekimlerin sayısında zaten yetersizlik varken yeni düzenleme tüm hekimlerin estetik uygulamalara yönelmesine sebep olarak bu dengesizliği daha da derinleştirecektir. Uzmanlık alanlarından uzaklaşan hekimler nedeniyle ameliyat yapacak veya acil müdahalede bulunacak doktor bulmak giderek zorlaşacaktır. Özellikle kamu sektöründen özel sektöre geçişlerin artması, halkın kamu sağlık hizmetlerine erişimini daha da zorlaştıracak ve çözümü çok daha karmaşık bir hale getirecektir.
Bakanlığımıza Çağrımız
Öncelikle endişemiz şudur ki, hekimlerin uzmanlık alanlarına girmeyen tıbbi estetik müdahalelerde bulunabilmelerinin önünün açılması, halk sağlığına ve uzmanlık kavramına büyük zarar verecektir. Bu nedenle, halkın bu konuda ciddi bir sağlık tehdidiyle karşı karşıya kalmasını önlemek adına, Bakanlığımıza bu çağrıyı yapmak derneğimizin ve biz uzmanların sorumluluğudur.
Bu kapsamda Sağlık Bakanlığımızdan beklentimiz; bu düzenlemenin halk sağlığına, uzmanlık alanlarına ve sağlık turizmine vereceği zararı önlemek adına acilen iptal edilmesi ve ilgili uzmanların görüşleri doğrultusunda yeniden düzenlenmesidir.
Estetik ve Kozmetik Dermatoloji Derneği
Sağlık, 17 Ocak 2025 15:43
Yorumlar (0)
Battalgazi’de Birlik ve Bereket Sofrası: 4 Bin Kişiye Aşure.
Banazı’da Çocuklar İçin Hem Eğlence Hem Enerji Tasarrufu.
Kültürel Mirasın İzleri MABESEM’de Çini Sanatıyla Sürdürülüyor.
Vali Yavuz’dan Anlamlı Mesaj: Uyuşturucuyla Mücadele Hepimizin Görevi.
Başkan Sadıkoğlu’ndan Uçak Seferlerinin Artırılması İçin Kritik Girişim.
Battalgazi Zabıtası Doğaya Sahip Çıktı: Yavru Baykuş Kurtarıldı
Kesintisiz Ulaşım İçin Dev Adım: Büyükşehir Yeni Yol Güzergâhları Açıyor.
Veli Ağbaba’nın emek verdiği CHP’de Barış Yıldız neden yalnız bırakıldı?
Yeşilyurt’ta Konteyner Kentte Şüpheli Ölüm: 67 Yaşındaki Vatandaş Hayatını Kaybetti.
YEŞİLYURT SPOR’DA YENİ SEZON ÖNCESİ GÖREV DAĞILIMI BELLİ OLDU
Başkan Geçit’ten Kırsal Mahallelere Ulaşım Müjdesi.
Vali Yavuz’dan Aşure Günü’nde Birlik ve Beraberlik Vurgusu.
Enerji Sektöründe Dijital Sıçrama: Fırat EDAŞ’tan EnergyMind Atağı.
Şehrin Geleceği İçin Sahada İnceleme: Başkan Taşkın Niyazi Mısri Rezerv Alanında.
Ayrılığa Değil Birliğe Sarılmalıyız” Mesajı CEM Vakfı Lokmasında Verildi.
Büyükşehir’den Trafik ve Ulaşıma Nefes Aldıran İki Önemli Dokunuş.
Sanatın Kalbi Bu Sergide Attı: Büyükşehir’den Örnek Organizasyon.
ALIŞVERİŞ MERKEZİ OTOPARKINDA YANGIN PANİĞİ.
ATATÜRK’ÜN PARTİSİNDE MALATYA’YA YAKIŞMAYAN TABLO!.
CHP’de Sular Durulmuyor! Satılmış’tan Eski Yönetime Sert Mesaj: “Sağduyu Göremedik.
Sevgi, Sabır ve Mücadele: Zamana Karşı Bir Anne-Baba Hikayesi.
Erdoğan Zelyurt Sahada, Peki İlçe Başkanları Nerede? Anahtar Parti’de Gözler Teşkilatlara Çevrildi.
Malatya’da Gururlandıran Tablo: Başarı ve Birlik Mesajı.
Başkan Taşkın: “Şehitlerimizin Emaneti, Gazilerimizin Onuru Baş Tacımızdır.
Ağbaba Ateş Püskürdü: “Ortaya Atılan İddiaları Kanıtlasınlar.
Malatya’da Siyasi Bir Dönem Sona Erdi: Millet Partisi Teşkilatı Kapatıldı.
Binlerce Öğrenciye Çevre Eğitimi: Yeşilyurt Belediyesi’nden Örnek Proje.
Ne Yapsanız Geçmeyen O Yorgunluğun Sebebi Bulundu: Evdeki "Gizli" Pandemi!.
Fahri Nalbant Karakucak Güreşleri, Sporseverleri Yeşilyurt’ta Buluşturacak.
Aileye Yönelik Karalama Kampanyasına Tepki.
Başkan Er Çarşı Merkezinde Devam Eden Çalışmaları Denetledi.
Başkan Er, Malatya’daki Değişimi Anlattı: “Yeni Bir Şehir İnşa Ettik.
Battalgazi’de Halkla Birebir İletişim: “Vatandaş Soruyor, Başkan Cevaplıyor.
Başkan Taşkın’dan Prof. Dr. Sezai Yılmaz’a Vefa ve İstişare Ziyareti.
MASKİ’den Ören Mahallesi’nde İçme Suyu Hattına Güçlü Dokunuş.
Yaz Akşamları Yeşilyurt’ta Müzik, Eğlence ve Coşkuyla Başladı.
Üreticinin Alın Teri Yarışmayla Taçlanacak: Yeşilyurt’ta Kiraz Heyecanı.
Anabilim’de Kültür ve Sanatla Taçlanan Muhteşem Final.
Akpınar Çarşısı’nda Temizlik ve Düzenleme Çalışmaları Sürüyor.
