Düzensiz Uyku Yüksek Tansiyona Neden Oluyor
Sağlık, 22 Ocak 2025 08:28
Yapılan bir araştırma, her gece önerilen miktarda uyusalar bile, düzensiz uyku düzenine sahip kişilerin, bir programa uyan kişilere kıyasla yüksek tansiyona yakalanma riskinin önemli ölçüde daha yüksek olabileceğini öne sürmektedir.
Dr.Şekip Altunkan’ın belirttiği üzere Hypertension dergisinde yayınlanan bu çalışmada hafta sonları geç yatan veya hafta boyunca uyuma ve uyanma saatlerini değiştiren kişilerin, daha düzenli uyku düzenine sahip olanlara kıyasla hipertansiyona yakalanma olasılığının daha yüksek olduğu belirlenmiştir.
Yapılan bu araştırmada yazarlar, insanların yalnızca ne kadar uyuduklarını değil, aynı zamanda iyi kalp ve damar sağlığı için düzenli bir uyku programına sahip olmanın önemini vurgulamışlardır.
Amerikan Kalp Birliği, yetişkinlerin kalp ve damar sağlığı için yedi ila dokuz saat uyumalarını önermektedir. Yapılan birçok çalışma, ortalama olarak her gece altı saatten az uyuyan kişilerin yüksek tansiyon, şişmanlık, kalp ve damar hastalığı, erken ölüm açısından yüksek riskle karşı karşıya olduğunu göstermiştir. Bunun tersi olarak çok fazla uyuyanlar - ortalama her gece dokuz saatten fazla - yüksek tansiyon, felç, diyabet ve ölüm açısından daha yüksek riskle karşı karşıya olduğu belirlenmiştir.
Yukarıda andığımız araştırmanın yazarları, uyku süresi, uyku düzenindeki gecelik değişiklikler ve yüksek tansiyon arasındaki bağlantılar dışında, yatma saatinin 90 dakika veya daha fazla değişen kişilerin, yatma saatine bağlı kalanlara kıyasla yüksek tansiyona yakalanma ihtimallerinin % 92 daha fazla olduğunu belirlediler. Hatta yatma saati 30 dakika veya biraz fazla değişenlerde bile hipertansiyon riskinin % 32 daha fazla olduğunu buldular.
Geç yatmakta hafif bir risk oluşturmasına karşın, bu riskin düzensiz uykudan daha az olduğu belirlenmiştir.
Özetle önceki çalışmaların da gösterdiği gibi, bu analiz hipertansiyon ile çok az veya çok fazla uyumak arasında bir bağlantı olduğunu göstermiştir. Yedi saatten az veya dokuz saatten fazla uyuyan kişilerin yüksek tansiyona yakalanma olasılığı % 20-% 30 daha fazladır. Uyku süreleri geceden geceye iki saat veya daha fazla değişen kişilerin hipertansiyona yakalanma olasılığı, her gece aldıkları uyku miktarında bir saatten az fark olanlara göre % 85 daha fazlaydı.
Dr.Şekip Altunkan’a göre çalışma programları ve diğer nedenlerle düzenli uyku saatlerini korumak zor olsa da bu çalışmadaki bulgular, insanların uyku konusunda mümkün olduğunca dikkatli olmaya çalışmaları gerektiğini doğrulamıştır. Bu konuda insanların ellerinden gelenin en iyisini yapmaları, kalp ve damar hastalığı açısından önemlidir.
Sağlık, 22 Ocak 2025 08:28
Yorumlar (0)
Yeşilyurt Belediyesi, Dayanışma Ruhu İçin Kararlı Adım Attı
Battalgazi Çöşnük Mahallesi’nde İş Kazası: 1 İşçi Ağır Yaralandı
Battalgazi’de Kesici Aletli Yaralama: 1 Şüpheli Gözaltında
Malatya’da “Huzur 44” Uygulaması: 13 İlçede Eş Zamanlı Denetim
“Maldia Ortak Akıl İrade Derneği”: Ortak Akıl Nerede, İrade Kimde?
Narkotik Operasyonu: Kokain ve Tarihi Sikkeler Ele Geçirildi – Şüpheli Tutuklandı
Katarakt Ameliyatı Bunama Riskini Azaltabilir...
Menopozda Vücut Tipiniz Değişiyorsa Dikkat: Obezite Sanılan "Lipödem" Tehlikesi
“Vatandaş Soruyor, Başkanlar Cevaplıyor.
MALATYA’DA SPOR TESİSLERİ İÇİN DEĞERLENDİRME TOPLANTISI YAPILDI
MALATYA’DA RUHSATSIZ SİLAH OPERASYONU: 2 ŞÜPHELİ GÖZALTINDA
Ziraat Odaları Seçimleri Neden Yapılmıyor?
Erdoğan Zelyurt: “Kalemimiz millet, sözümüz vicdan Bu masa makam değil, halkın duasıdır”
Vali Seddar Yavuz’un Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası Mesajı
Hâyırseverlere Özel Gece: Başkan Geçit “Teşekkür Buluşması”na Ev Sahipliği Yaptı
Birlikten Güç Doğdu: Çocuklar 11 Milyon TL Bağışladı
“24 Saatlik Nöbetler Canları Tüketiyor” – Ağbaba’dan Acı Gerçek
MALATYA’DA “MİLLİ TEKNOLOJİ SERGİSİ” TÖRENLE AÇILDI
Büyükşehir’in “Her Ev Bir Atölye” Projesinde Üretim Devam Ediyor
Karakavak’ta Trafik Kazası Sonrası Kavga: 5 Kişi Yakalandı, Silah Ele Geçirildi
Battalgazi’de Şüpheli Ölüm: İlk İncelemelere Göre Doğal Nedenler
Narkotik Polisi Sahada: Bilgilendirme ve Mücadele Çalışmaları Aralıksız Sürüyor
Wellness, Malatya’da Geleceğin Antrenörlerini Yetiştiriyor
Battalgazi’de Üç Araçlı Zincirleme Kaza: 6 Yaralı
Nice 7 Yıllara: Malatya Megahaber’den Okuyucularına Vefa Mesajı
Aslantaş Gitti, Hesap Soracak Kimse Kalmadı! Darende’nin Parası Nerede, Malatya’nın Tarihi Nerede?
Vali Seddar Yavuz, Güvenlik Güçlerimize Araç Teslim Törenine Katıldı
Bostanbaşı’nda Şantiyede İş Kazası: Bir İşçi Ağır Yaralandı
Yeşilyurt’ta Drift Atan Sürücü Yakalandı, Araç 60 Gün Trafikten Men Edildi
Gençlerin Sesi Battalgazi’de Yükseldi: Gençlik Çalışmaları Değerlendirildi
Eğitim ve Havacılık El Ele: “Biz Yaptık” 3. Kez Açılıyor
Büyükşehir Eğitim Merkezlerinde Rekor Katılım: 1350 Öğrenci Sınavda
1350 Öğrenci Büyükşehir’in Deneme Sınavında Ter Döktü
Malatya Akçadağ’da Korkunç Kaza: Karı-Koca Hayatını Kaybetti, Ölü Sayısı 3
Malatya’da Bugün Vefat Edenler
Esen Uyardı: “Felaketin Adresi Eski Yapılar, Dönüşüm Şart”
Malatya’da Sokak Satıcılarına Narkotik Operasyonu: Bin 169 Sentetik Hap ve Ruhsatsız Tabanca Ele Geçirildi
Beydağı Otel Davasında Yargılama Sürüyor: Güncel Zemin Etüdü Raporları İstendi
Battalgazi’de Konteyner Kentte İntihar Olayı
