SPORDA YAPAY ZEKÂ DÖNEMİ: HAKEMLER TARİHE KARIŞIYOR MU?
Spor, 19 Şubat 2025 02:04
Spor dünyası köklü bir dönüşümün eşiğinde. Atletizmden futbola, tenisten yüzmeye kadar birçok branşta yapay zekâ destekli hakem sistemleri devreye giriyor. Tartışmalı kararları ortadan kaldıran bu sistemler, insan hatalarını minimuma indirerek maçların daha adil sonuçlanmasını sağlıyor.
Futbol Sahalarında Yapay Zekâ Hakimiyeti
Yapay zekâ, futbol maçlarında VAR sistemine alternatif olarak kullanılmaya başlandı. Yeni sistem, ofsayt ve faul kararlarını 0.05 saniye içinde vererek hakem hatalarını %99 oranında azalttı. Bu durum futbol dünyasında önemli bir tartışmayı da beraberinde getirdi. Konuyu değerlendiren Elektrik Elektronik Mühendisi, İş Güvenliği Uzmanı ve PilenPak Proje, Yardımcı İşletmeler ve Enerji Müdürü Burak Yaka, “Görüntü işleme ve sensör teknolojilerinin sahalara girmesi, adaleti artırırken insan faktörünü ikinci plana itiyor” dedi.
Basketbol ve Teniste Hatasız Karar Dönemi
Basketbol sahalarında 3D hareket takip sistemleriyle temas ve adım hataları milimetrik hassasiyetle tespit ediliyor. NBA’de test edilen bu sistem, faul kararlarının doğruluğunu %98.7 seviyesine çıkardı. Teniste ise Hawk-Eye’ın geliştirilmiş versiyonu, çizgi ihlallerini sıfır hata ile belirliyor. Wimbledon’da uygulanan sistemle insan çizgi hakemlerine ihtiyaç kalmadı.
Burak Yaka, bu gelişmelerin yalnızca sporla sınırlı kalmadığını vurgulayarak, “Endüstride kullanılan bu sistemler, artık sporun adaletini sağlamak için de sahalarda. Ancak unutulmaması gereken, sporda insan faktörünün hala önemli olduğu” diye konuştu.
Diğer Branşlarda Teknolojinin Yükselişi
Yapay zekâ, yüzme ve atletizm gibi branşlarda da aktif olarak kullanılmaya başlandı. Yüzmede erken çıkışlar ve dönüş hataları anlık takip edilerek yarış sonuçlarının doğruluğu artırıldı. Atletizmde ise çıkış hataları ve bitiş çizgisi analizleri milisaniyelik doğrulukla ölçülüyor.
Geleneksel Hakemlik Son Mu Buluyor?
Teknolojinin spor dünyasına bu denli entegre olması yeni tartışmaları da beraberinde getiriyor. “Teknolojiyi tamamen spordan uzak tutmak mümkün değil. Fakat insan dokunuşunu kaybetmek, sporun ruhuna zarar verebilir” diyen Burak Yaka, sporun doğallığını korumanın önemine dikkat çekti.
Gelecek Ne Getirecek?
Spor dünyasında yapay zekâ sistemlerinin kullanımı artarken, insan hakemlerin tamamen sahalardan çekilip çekilmeyeceği sorusu ise hala gündemde. Taraftarların büyük bölümü daha adil kararları desteklerken, bazı kesimler insan hakemlerin sporun ruhu için gerekli olduğunu savunuyor.
“Adalet mi, ruh mu? Sporun geleceği bu sorunun cevabında yatıyor.”
Spor, 19 Şubat 2025 02:04
Yorumlar (0)
Hayırlı Günler Komşum” Ziyaretlerinde Dikkat Çeken Eksiklik
NARKOTİKTEN ‘TORBACI’ OPERASYONU: 2 İKAMET, 2 ARAÇ VE 6 ŞAHSA ŞAFAK BASKINI
Anahtar Parti Malatya İl Başkanlığı Stk ve Medya Temsilcilerini Ağırladı
Kadın Kolları’nda Çalışma Disiplini ve “Bankamatik Personeli” Tartışmaları Gündemde
Boğaziçi Üniversitesi Küresel Bir Projeye İmza Atıyor
Aranan Şahıslara Şafak Operasyonu: Çok Sayıda Gözaltı
Radyasyon Onkolojisinde Farkındalık Seferberliği: Üç Büyük İlde Etkinlikler Düzenlendi
Yeşilyurt’ta Söz Verilen Yatırımlar Teker Teker Hayata Geçiyor
Büyükşehir Belediyesinden Malatya’ya 2,5 milyarlık spor tesisi
Şehir İçinde Seyreden Beton Mikserleri Vatandaşın Kâbusu Oldu
Büyükşehir Meclisi Kasım Ayı 5. Birleşiminde Gündem Maddeleri Görüşüldü
MOTAŞ’a Yeni Şoför Alımı: Başvurular İstihdam Merkezi Üzerinden Başladı
Palladium Ataşehir'den Şehir Stresine Çözüm: AVM'de Wellness Dönemi
Musluktan Akan Su, Göründüğü Kadar Temiz Olmayabilir!
Estetikte Yeni Trend; Yapay Yüzler Dönemi Bitiyor
Erkunt Traktör’den Çiftçiye Destek: EURO5 eCapra Motora 5 Yıl Garanti
Başkan Geçit’in Vaadi Gerçekleşti: Meslek Edindirme Akademisi Tamamlandı
Vatandaşın Yanında: Battalgazi Belediyesi 30 Milyon TL’lik Yardımda Bulundu.
AĞBABA ADALET BAKANLIĞI BÜTÇESİNDE KONUŞTU
BAŞKAN ER: “HAFRİYAT ALANI MALATYA’NIN YENİ CAZİBE MERKEZİNE DÖNÜŞECEK”
Ölmeztoprak’tan Saha, Şifa ve Vefa Mesaisi: Muhtarlarla İstişare, Hastanede Umut, Öğretmenler Günü’nde Anlamlı Buluşma”
Akşam Saatlerinde Trafik Kazası: Yaralanmalı ve Maddi Hasarlı Çarpışma
AK Parti Milletvekili Prof. Dr. Abdurrahman Babacan’dan “Terörsüz Türkiye” Vizyonu: Önemli Açıklamalar
Malatya’da Suç Çetelerine Darbe: Eş Zamanlı Operasyonda Çok Sayıda Gözaltı
GOLDEN GLOBAL MÜŞTERİLERİNE ÇOKLU HESAP YÖNETİMİ İMKANI SUNUYOR
BAŞKAN GEÇİT, “7 BİN 300 ÖĞRENCİYE SIFIR ATIK EĞİTİMİ VERDİK”
BATTALGAZİ’DE 3 BANT BİLARDO TURNUVASI SONA ERDİ
AĞBABA, “MİLLET PERİŞAN SAYIN BAKAN”
Malatya Büyükşehir Belediyesi’nden ağaçlandırma seferberliği
BAŞKAN ER, “ÖĞRETMENLERİMİZ TOPLUMUN YENİDEN İNŞASINDA EN BÜYÜK PAYA SAHİPTİR”
MAGİNDER Dost Meclisi’nin Bu Ayki Konuğu Prof. Dr. Hasan Pekdemir Oldu
KADINA ŞİDDET: TOPLUMUN YÜZÜNE ÇALINAN EN BÜYÜK LEKE
Kalıcı Makyajın Ciltte Etkisi: Farklı Etnik Kökenlerde Nelere Dikkat Etmeli?
Vali Seddar Yavuz’un 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü Mesajı
ARGUVAN DOĞALGAZA KAVUŞUYOR
Başkan Sadıkoğlu: “Mücbir Sebep hali devam etmeli”
BAŞKAN GEÇİT, EĞİTİMİN KAHRAMANLARINI UNUTMADI!
BAŞKAN GEÇİT, “ÖĞRETMENLERİMİZİN ÖZVERİ VE GAYRETİ HER TÜRLÜ TAKDİRİN ÜZERİNDEDİR”
ATATÜRK (KIŞLA) VE İNÖNÜ CADDESİ GEÇİCİ OLARAK TRAFİĞE KAPATILACAKTIR
