Yapay Zekanın Ölümcül Hızı: Dünya Çok Yakında Tanınmaz Hale Gelecek!
Teknoloji, 23 Şubat 2025 03:55
PilenPak Ambalaj Firması’nda Proje ve Yardımcı İşletmeler Müdürü olarak uzun yıllar sektörde yöneticilik yapmış Elektrik Elektronik Mühendisi Burak Yaka, yapay zeka dünyasındaki dört dev – Gemini, DeepSeek, ChatGPT ve Grok – hakkında çarpıcı bir değerlendirme yayımladı. Yaka, bu modellerin birleşiminin iş süreçlerine, insanlara ve hatta tüm dünyaya kazandırdığı “ölümcül” hızın, endüstriyi tanınmaz hale getireceğini savundu. İşte, Yaka’nın sektördeki derin deneyimine dayanan ve doğal bir anlatımla kaleme aldığı görüşleri:
“Sektördeki Deneyimimle Şunu Söylüyorum: Bu Hız Şok Edici!”
Yıllardır üretim, bakım, proje yönetimi, fabrika operasyonları ve enerji yönetimi gibi alanlarda yöneticilik yapmış biri olarak, bu dört yapay zeka modelinin hızını hayretle izliyorum. Örneğin, Gemini ile yaptığımız analizler artık inanılmaz bir noktada: Eskiden bir fabrika verisini incelemek için saatler harcardık, şimdi bu işlem 5 saniyeden kısa sürüyor. Bu, benim 20 yıllık kariyerimde gördüğüm en büyük sıçrama. DeepSeek’in kod yazımındaki etkisi de şaşırtıcı; karmaşık otomasyon sistemleri için saatler süren kodlamalar, artık 10 saniyede tamamlanıyor. ChatGPT ile rapor hazırlama süreçlerimiz tamamen değişti: Bir zamanlar 2 saatlik bir rapor yazımı için masabaşı çalışırdık, şimdi bu iş 12 saniyede bitiyor. Grok’un yaratıcılığı ise projelerde fark yaratıyor; eskiden günler süren yenilikçi fikir süreçleri, şimdi 15 saniyede ortaya çıkıyor. Bu hız, sektörde çalışan herkes için şok edici bir dönüşüm yaratıyor.
“Dünya, Bu Hızla Tanınmaz Hale Gelecek”
Sektördeki deneyimimle şunu rahatlıkla söyleyebilirim: Bu dört modelin birleşimi, üretimden enerji yönetimine kadar her alanda köklü bir değişim getiriyor. Mesela, bir fabrikanın bakım planını hazırlamak eskiden 48 saat sürerdi; şimdi Gemini’nin güncel verilerle desteklediği bir süreçte, DeepSeek’in teknik analizleriyle ve ChatGPT’nin raporlarıyla 30 saniyede tamamlanıyor. Yatırım kararları için saatlerce pazar araştırması yapardık; bugün bu analizler 8 saniyede sonuçlanıyor ve Grok’un yenilikçi önerileriyle zenginleşiyor. Enerji yönetiminde, tüketim optimizasyonu gibi haftalar alan süreçler, artık 20 saniyede optimize ediliyor. Fabrika yönetiminde üretim hatlarının verimliliği için yaptığımız uzun analizler, bu modellerle %98 oranında hızlandı. Proje yönetiminde ise, bir planı hazırlamak ve test etmek haftalar alırken, şimdi saniyeler içinde hayata geçiyor. Bu hız, sadece iş dünyasını değil, insan hayatını da yeniden şekillendiriyor. 30 yıllık sektör deneyimimle şunu görüyorum: Dünya, bu ölümcül hızla çok yakında tanınmaz hale gelecek.
“Riskleri de Göz Ardı Etmemek Gerek”
Uzun yıllar yöneticilik yaptıktan sonra şunu net olarak söyleyebilirim: Bu hızın avantajları kadar riskleri de var. Bu modeller, iş verimliliğini inanılmaz derecede artırıyor, ama insan faktörünü dışarıda bırakırsak kontrolü kaybedebiliriz. Üretimde, bakımda, projelerde, yatırımlarda, fabrika yönetiminde ve enerji optimizasyonunda bu kadar hızlı bir dönüşüm, çalışanları ve yöneticileri hazırlıksız yakalayabilir. Sektördeki gözlemlerime göre, küresel rekabet bu değişimi daha da hızlandırıyor. Çin’den DeepSeek, ABD’den Gemini ve ChatGPT, xAI’nin Grok’uyla birleştiğinde, dünya saniyeler içinde bambaşka bir yer oluyor. Ama bu hız, bir yandan da kontrolsüzlük riskini beraberinde getiriyor.
“Sonuç: Bu Değişime Hazır mıyız?”
Sektördeki uzun yıllarıma dayanarak şunu söyleyebilirim: Gemini, DeepSeek, ChatGPT ve Grok’un birleşimi, iş süreçlerini ölümcül bir hızla dönüştürüyor ve dünyayı tanınmaz hale getirecek bir geleceğe sürüklüyor. Üretimden enerji yönetimine kadar her alanda bu değişimi yaşıyoruz. Ama şunu sormadan edemiyorum: Sektördeki deneyimlerimle gördüğüm bu ölümcül hıza, insanlık ve iş dünyası gerçekten hazır mı?
Teknoloji, 23 Şubat 2025 03:55
Yorumlar (0)
Birlik Çağrısı: Başkan Geçit STK’ları Masada Buluşturdu
Endüstriyel Hayvancılık, Küresel İklim Hedeflerini Tehdit Ediyor
Yapay Zeka Çözümü Çin Beyaz Yunuslarının Korunmasında Erken Başarı Gösterdi
Miyop ve Astigmat Tedavisinde Smile Pro Lazer Avantaj Sunuyor
BAŞKAN GEÇİT, ESNAFIN GÖRÜŞ VE TALEPLERİNİ YERİNDE DEĞERLENDİRDİ
ARGUVAN BELEDİYESİ SOSYAL KONUT PROJESİ SATIŞA ÇIKIYOR
Battalgazi Belediyesi’nden 3. Arslantepe 3 Bant Bilardo Turnuvası
AĞBABA; MALATYASPOR’A DESTEK İSTEDİ
Büyükşehir Belediyesi Altyapı çalışmalarına aralıksız devam ediyor
Milletvekili Babacan: “Malatya Bölgenin Adalet Merkezi Oluyor”
İlçe Başkanları Ne İş Yapıyor? Halk Soruyor: Çalışıyorsanız Sonuç Nerede?
Battalgazi İlçesin'de Ölümlü Zincirleme Trafik Kazası
Kış Lastiği Kullanımı Hakkında Valikte Bilgilendirme
Başkan Mehmet Zafer’den Gürcistan’da Şehit Olan 20 Asker İçin Taziye Mesajı
Boğaziçi Teknopark Büyüyor!
Türkiye Hazır Beton Birliğinin 4. Mavi Baret İş Güvenliği Ödülleri sahiplerini buldu
BATTALGAZİ BELEDİYESİ ÇAMURLU MAHALLESİ’NDE ASFALT YAMA ÇALIŞMASI YAPTI
AĞBABA; “1000 GÜN GEÇTİ NE HUZUREVİ YAPILDI, NE YAŞLILAR GERİ GELEBİLDİ”
BİNDAL MAHALLESİ’NDE 38 YILLIK İÇME SUYU ŞEBEKESİ YENİLENİYOR
Yeşilyurt Bostanbaşı’nda Silahlı Dehşet: Bir Kişi Ağır Yaralı
Gazeteci Kadir Değirmenci’ye Başarı Plaketi
Doğanşehir Polisi’nden Silah Kaçakçılığına Darbe
Battalgazi İlçesin'de Silahlı Kavga: Mahalle Savaş Alanına Döndü!
Malatya Basını: Birlik Değil, Çekişme İçinde!
Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü
Ağız ve Diş Sağlığı Anne Karnında Başlıyor
Kayısı Bahçelerinde Sonbahar Mücadelesi
Yeşil Bir Gelecek, Sürdürülebilir Konutlarla Mümkün Olacak...
Kuraklıkla Mücadele Kapsamında Sulama Altyapısı Güçlendiriliyor
Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er’den taziye mesajı
Başımız Sağ Olsun Türkiye: Gökyüzüne Uğurlanan Kahramanlarımız
Saç Ekimine Gitmeden Önce; Saç Köklerini Harekete Geçiren 7 Yöntem
Prof. Dr. Emmez: Her beyin tümörü kötü huylu değildir
Amerikan Sertağaçlarıyla Yaratılan Bir Uyum: KARANA Koleksiyonu
Vali Seddar Yavuz “Milli Ağaçlandırma Günü” Etkinliğine Katıldı
Vali Seddar Yavuz “Milli Ağaçlandırma Günü” Etkinliğine Katıldı
MİLLİ AĞAÇLANDIRMA GÜNÜNDE 2200 FİDAN TOPRAKLA BULUŞTU
Malatya İstihdam Fuarı Kapılarını Açtı
Tüfenkci’den Malatya Şeker Fabrikası’na Ziyaret: “Fabrika Malatya Ekonomisine Ciddi Katkı Sağlıyor”
