Yapay Zekanın Ölümcül Hızı: Dünya Çok Yakında Tanınmaz Hale Gelecek!
Teknoloji, 23 Şubat 2025 12:26
PilenPak Ambalaj Firması’nda Proje ve Yardımcı İşletmeler Müdürü olarak uzun yıllar sektörde yöneticilik yapmış Elektrik Elektronik Mühendisi Burak Yaka, yapay zeka dünyasındaki dört dev – Gemini, DeepSeek, ChatGPT ve Grok – hakkında çarpıcı bir değerlendirme yayımladı. Yaka, bu modellerin birleşiminin iş süreçlerine, insanlara ve hatta tüm dünyaya kazandırdığı “ölümcül” hızın, endüstriyi tanınmaz hale getireceğini savundu. İşte, Yaka’nın sektördeki derin deneyimine dayanan ve doğal bir anlatımla kaleme aldığı görüşleri:
“Sektördeki Deneyimimle Şunu Söylüyorum: Bu Hız Şok Edici!”
Yıllardır üretim, bakım, proje yönetimi, fabrika operasyonları ve enerji yönetimi gibi alanlarda yöneticilik yapmış biri olarak, bu dört yapay zeka modelinin hızını hayretle izliyorum. Örneğin, Gemini ile yaptığımız analizler artık inanılmaz bir noktada: Eskiden bir fabrika verisini incelemek için saatler harcardık, şimdi bu işlem 5 saniyeden kısa sürüyor. Bu, benim 20 yıllık kariyerimde gördüğüm en büyük sıçrama. DeepSeek’in kod yazımındaki etkisi de şaşırtıcı; karmaşık otomasyon sistemleri için saatler süren kodlamalar, artık 10 saniyede tamamlanıyor. ChatGPT ile rapor hazırlama süreçlerimiz tamamen değişti: Bir zamanlar 2 saatlik bir rapor yazımı için masabaşı çalışırdık, şimdi bu iş 12 saniyede bitiyor. Grok’un yaratıcılığı ise projelerde fark yaratıyor; eskiden günler süren yenilikçi fikir süreçleri, şimdi 15 saniyede ortaya çıkıyor. Bu hız, sektörde çalışan herkes için şok edici bir dönüşüm yaratıyor.
“Dünya, Bu Hızla Tanınmaz Hale Gelecek”
Sektördeki deneyimimle şunu rahatlıkla söyleyebilirim: Bu dört modelin birleşimi, üretimden enerji yönetimine kadar her alanda köklü bir değişim getiriyor. Mesela, bir fabrikanın bakım planını hazırlamak eskiden 48 saat sürerdi; şimdi Gemini’nin güncel verilerle desteklediği bir süreçte, DeepSeek’in teknik analizleriyle ve ChatGPT’nin raporlarıyla 30 saniyede tamamlanıyor. Yatırım kararları için saatlerce pazar araştırması yapardık; bugün bu analizler 8 saniyede sonuçlanıyor ve Grok’un yenilikçi önerileriyle zenginleşiyor. Enerji yönetiminde, tüketim optimizasyonu gibi haftalar alan süreçler, artık 20 saniyede optimize ediliyor. Fabrika yönetiminde üretim hatlarının verimliliği için yaptığımız uzun analizler, bu modellerle %98 oranında hızlandı. Proje yönetiminde ise, bir planı hazırlamak ve test etmek haftalar alırken, şimdi saniyeler içinde hayata geçiyor. Bu hız, sadece iş dünyasını değil, insan hayatını da yeniden şekillendiriyor. 30 yıllık sektör deneyimimle şunu görüyorum: Dünya, bu ölümcül hızla çok yakında tanınmaz hale gelecek.
“Riskleri de Göz Ardı Etmemek Gerek”
Uzun yıllar yöneticilik yaptıktan sonra şunu net olarak söyleyebilirim: Bu hızın avantajları kadar riskleri de var. Bu modeller, iş verimliliğini inanılmaz derecede artırıyor, ama insan faktörünü dışarıda bırakırsak kontrolü kaybedebiliriz. Üretimde, bakımda, projelerde, yatırımlarda, fabrika yönetiminde ve enerji optimizasyonunda bu kadar hızlı bir dönüşüm, çalışanları ve yöneticileri hazırlıksız yakalayabilir. Sektördeki gözlemlerime göre, küresel rekabet bu değişimi daha da hızlandırıyor. Çin’den DeepSeek, ABD’den Gemini ve ChatGPT, xAI’nin Grok’uyla birleştiğinde, dünya saniyeler içinde bambaşka bir yer oluyor. Ama bu hız, bir yandan da kontrolsüzlük riskini beraberinde getiriyor.
“Sonuç: Bu Değişime Hazır mıyız?”
Sektördeki uzun yıllarıma dayanarak şunu söyleyebilirim: Gemini, DeepSeek, ChatGPT ve Grok’un birleşimi, iş süreçlerini ölümcül bir hızla dönüştürüyor ve dünyayı tanınmaz hale getirecek bir geleceğe sürüklüyor. Üretimden enerji yönetimine kadar her alanda bu değişimi yaşıyoruz. Ama şunu sormadan edemiyorum: Sektördeki deneyimlerimle gördüğüm bu ölümcül hıza, insanlık ve iş dünyası gerçekten hazır mı?
Teknoloji, 23 Şubat 2025 12:26
Yorumlar (0)
YEŞİLYURTSPOR’DA DALGALI PERFORMANS SÜRÜYOR: EVİNDE LİDERE DİRENÇ YETMEDİ
YAZIHAN BELEDİYESPOR VE AKÇADAĞSPOR’DAN DOSTLUK VE FAIR-PLAY ÖRNEĞİ
CHP Malatya’dan Uğur Mumcu Haftasında Demokrasi ve Adalet Vurgusu
Özel Sağlık Hastanesi Hekimlerinden 3'üncü İnfertilite Okulu
Malatya Tarımı İçin Genel Merkez Temasları: Anahtar Parti Teşkilatı Sahada ve Masada
Yeşilyurt’ta Husumet Kanlı Bitti: Kesici Aletli Kavga, 3 Yaralı
Battalgazi’de Düğün Salonunda Karbonmonoksit Paniği: 113 Kişi Hastanelik Oldu
KAPALI PAZAR YERLERİ ARTIK BİR LÜKS DEĞİL, ZORUNLULUKTUR
Prof. Dr. Ahmet Karacalar’dan Önemli Uyarı: Selülit Metabolizmanın Habercisi Olabilir
Türk Tıbbi Onkoloji Derneği’nden Serviks Kanseri Uyarısı: Bilgi ve Önlem Hayat Kurtarıyor
TARIMA DEĞER KATAN ÜÇLÜ İŞ BİRLİĞİ
Battalgazi’de Kar Mesaisi Sonuç Verdi: Yollar ve Kaldırımlar Temiz
AKP Tabut Görüntüsüne Tahammül Edemedi
Büyükşehir Karla Mücadelede Vites Yükseltti: Yoğun Mesai Devam Ediyor
Malatya’da Kara Geçit Yok! Büyükşehir Belediyesi 7/24 Sahada
Malatya U-18 Ligi’nde 2. Hafta Geride Kaldı: Gollü Karşılaşmalar Dikkat Çekti
Yeşilyurt Belediyesi Kar Kış Demedi, 7/24 Sahada
Malatya’da Siyaset Alarm Veriyor: Koltuk Uğruna Değişen Partiler, Kaybolan Güven
SİYASET ÇATIŞMA DEĞİL, UZLAŞI SANATIDIR: MALATYA’DA SİYASET NEDEN HALKTAN KOPUK?
Başkan Er, MİAD Üyeleriyle İstişarede Bulundu
Battalgazi’de Marketlere Sıkı Denetim
AK Parti’den Devlet Aklı ve Millî Birlik Vurgusu
Gençlerden Veli Ağbaba’ya Büyük Destek
Ağbaba’dan Emekli Çıkışı: “Bu Düzene Karşı Mücadelemiz Sürecek
Vali Seddar Yavuz: 2026 Yılı 1. İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı Yapıldı
Sulama Var, Su Yok… Tarım Var, Çiftçi Yok
Malatya’da Deprem Sonrası Vatandaşın Ortak Sesi Aynı Grupta Buluştu
Başkan Er, Kent Ekonomisi İçin İş Dünyasıyla Bir Araya Geldi
Türkiye Şampiyonası’nda Battalgazi Rüzgârı: 5 Madalya
Yeşilyurt’ta Feci Trafik Kazası: 1 Ölü, 2 Yaralı
Samanköy Konteyner Kentte Yangın Paniği
TEYFİK TEMELLİ CADDESİ: PİLOT BÖLGE DEĞİL, UNUTULMUŞ BÖLGE
ESNAFIN İSYANI MEĞER BOŞUNAYMIŞ: MALATYA HALİNDEN MEMNUN, DEĞİŞİM GEREKSİZMİŞ!
Battalgazi’de Silahlı Yaralama Olayı: Şüpheli Gözaltında
Minik Futbolcular Yarıyıl Şenliğinde Buluştu
Büyükşehir Belediye Meclisi’nde Ocak Mesaisi Tamamlandı
Yeşilyurt Kent Konseyi Yabancı Öğrencileri Kültür ve Tarihle Buluşturdu
Bayrağa Uzanan Ellere MHP’den Sert Uyarı: “Bu Millet Bayrağını Çiğnetmez”
Yeşilyurt’ta Şantiye Alanında Yangın Paniği: Yaralanan Yok
