Yapay Zeka, Tarım ve Çevre Sektörlerinde Verim Artışına Işık Tutuyor
Teknoloji, 23 Şubat 2025 08:28
Türkiye’de arıcılık, avcılık, balıkçılık, çiftçilik, ekoloji, hayvancılık ve tarım gibi kırsal ve çevre odaklı sektörler, yapay zeka teknolojilerinin sunduğu fırsatlarla yeniden şekilleniyor. PilenPak Ambalaj San ve Tic. AŞ’de Proje, Yardımcı İşletmeler ve Enerji Müdürü Burak Yaka, bu alanlarda yapay zekanın (YZ) sağlayabileceği devrim niteliğindeki verim artışlarını değerlendirdi ve çarpıcı öngörülerde bulundu.
Konuyla ilgili görüşlerini paylaşan Yaka, Türkiye’nin bu sektörlerde karşı karşıya olduğu verimlilik krizine dikkat çekti: “Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2023 verilerine göre, tarım sektöründe verim kaybı %25’e, hayvancılıkta üretim düşüşü %18’e ulaştı. Arıcılıkta bal üretimi geçen yıl %15 azalırken, balıkçılıkta stoklarda %10’luk bir düşüş gözlemlendi. Bu tablo, iklim değişikliği, teknolojik yetersizlikler ve eğitim eksikliklerinden kaynaklanıyor. Ancak yapay zeka, bu sorunlara köklü çözümler sunabilir.”
Arıcılıkta Büyük Potansiyel: %35 Verim Artışı Mümkün
Yaka, arıcılıkta yapay zekanın kovan izleme sistemleriyle koloni sağlığını analiz ederek bal üretimini artırabileceğini vurguladı: “YZ destekli sensörler, arıların davranışlarını ve çevresel koşulları takip edebilir. Bu teknoloji, arıcılıkta verimi -37#41-e kadar yükseltebilir. Hem üretimi artırır hem de ekolojik dengeyi korur. Bu, bal üreticileri için büyük bir fırsat.”
Çiftçilik ve Tarımda Teknolojik Dönüşüm: %40 Verim Artışı Hedef
Tarımda drone’lar, uydu görüntüleri ve yapay zeka algoritmaları, toprağın nem seviyesini, bitki sağlığını ve verim tahminlerini optimize ederek büyük bir dönüşüm yaratıyor. Yaka, “2024’te pilot projelerde tarım verimliliği %20 artış gösterdi. Yapay zeka, sulama ve gübreleme süreçlerini optimize ederek bu oranı %40’a çıkarabilir. Bu, hem çiftçilerin gelirini artırır hem de gıda güvenliğini güçlendirir” dedi
Hayvancılıkta YZ ile %30 Verim Artışı
Hayvancılıkta yapay zeka, hayvanların sağlık durumunu izleyerek hastalıkları erken tespit edebilir ve yem verimliliğini artırabilir. Yaka, “YZ ile donatılmış kameralar ve sensörler, hayvanların hareketlerini analiz ederek verimi %30’a kadar yükseltebilir. Bu, sürdürülebilir hayvancılık için kritik bir adım” şeklinde konuştu.
Balıkçılık ve Avcılıkta Sürdürülebilirlik: %25 Verim Artışı
Balıkçılıkta yapay zeka, denizdeki balık stoklarını analiz ederek sürdürülebilir avcılık stratejileri geliştirebilir. Yaka, “YZ, balık populasyonlarını izleyerek avcılıkta %25 verim artışı sağlayabilir. Aynı zamanda ekosistemi koruyarak balıkçılığın geleceğini güvence altına alır” yorumunda bulundu.
Ekoloji için Yeni Ufuklar: Çevre Koruma ve YZ
Ekoloji alanında yapay zeka, orman yangınlarını tahmin etme, hava kirliliğini izleme ve biyolojik çeşitliliği koruma gibi konularda büyük bir potansiyel taşıyor. Yaka, “Yapay zeka, çevresel verileri analiz ederek ekosistemi koruyabilir. Bu, uzun vadede tüm sektörlerin sürdürülebilirliğini destekler” dedi.
Yaka, yapay zekanın bu sektörlere sağlayabileceği ekonomik katkıyı da şu sözlerle özetledi: “Türkiye, yapay zeka teknolojilerine yatırım yaparak tarım ve çevre sektörlerinde yıllık 15 milyar TL’lik ek katma değer yaratabilir. Ancak bu dönüşüm için eğitim, altyapı ve iş birliği şart. Bu fırsat, hem üreticiler hem de ülke ekonomisi için bir dönüm noktası olabilir.”
Teknoloji, 23 Şubat 2025 08:28
Yorumlar (0)

Malatya’lı 3’ün 1’ini Almaya Devam Ediyor

Battalgazi İlçesi Kernek Mahallesi'nde Kasten Yaralama

Malatya Büyükşehir Belediyesi Aile Yılı Kapsamında Seminer Düzenledi.

Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü

YEŞİLYURT BELEDİYESİ, ‘2025 AİLE YILI’ ETKİNLİKLERİNE BİR YENİSİNİ DAHA EKLİYOR

İl Başkanı Bakan: “İstiklal ve istikbal mücadelesi veriyoruz”

ARGUVANLILAR DERNEĞİ KURULDU

AĞBABA; “ZİRAİ DONU DA UNUTTURACAKLAR”

BATTALGAZİ BELEDİYESPOR’LU HATİCE MUHLİSE DOĞAN MİLLİ TAKIMDA

Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü

Malatya Atıcılık Spor Kulübünden Büyük Başarı!

YEŞİLYURT BELEDİYESİ’NDEN BAHARIN GELİŞİNE PEDALLI KUTLAMA!

İl Başkanı Bakan, “Halk Günü” programında talepleri ilk ağızdan dinledi

MAGİNDER BAŞKANI KARADEMİR: “MALATYA'NIN EKONOMİK YIKIMI GÖRMEZDEN GELİNEMEZ”

BATTALGAZİ BELEDİYESİ’NDEN YEŞİL ALANDA ÜRETİM HAMLESİ

Elazığ 'da Deprem Oldu

AMPUDE FUTBOL

Küçük Ellerdeki Büyük Umutlar

“Her 10 tıp öğrencisinden 1’i mesleğe başlamadan şiddete uğruyor!”

İl Başkanı Bakan’dan ’27 Nisan e-Muhtıra’ açıklaması

Başkan Sami Er, Türk Dünyası Belediyeler Birliği Yürütme Kurulu Üyeliğine Seçildi

MALATYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NDEN 7/24 YOL MESAİSİ

DAVA ADAMI MEHMET AKİF ERSOY’U ANLAMAK" KONFERANSINA YOĞUN İLGİ

YEŞİLYURT’TA BAHAR PEDALLARLA KARŞILANACAK!

MİDAS’IN KULAKLARI” TİYATROSU ÇOCUKLARDAN TAM NOT ALDI

Malatya Büyükşehir Belediyesi’nden Fidan Dikimiyle Çevreye Duyarlı Adımlar Atılıyor.

Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü

BAŞKAN TAŞKIN: "MALATYA’NIN YENİ YÜZÜ BURADA YÜKSELİYOR"

Sadıkoğlu: “Hasar tespiti bir an evvel tamamlanarak, destekler verilmeye başlamalı”

YEŞİLYURT BELEDİYESİ’NİN DÜZENLEDİĞİ SIFIR ATIK MUCİTLERİ YARIŞMASI’NDA ÖDÜLLER SAHİPLERİNİ BULDU

Ölümlü Trafik Kazası

YEŞİLYURT’TA “DAVA ADAMI MEHMET AKİF ERSOY’U ANLAMAK” KONFERANSI DÜZENLENECEK

BULUTLU VE HİSARTEPE’YE 12.300 METRE İÇME SUYU HATTI

Esnaf desteklenmese göç olur

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI SAMİ ER’DEN MAGİNDER’E ZİYARET

Komiser Göksel Özay, Son Yolculuğuna Uğurlandı

BATTALGAZİ BELEDİYESİ’NDEN AMATÖR SPOR KULÜPLERİNE 4,5 MİLYON TL’LİK DESTEK

BAŞKAN TAŞKIN’DAN ESNAF ZİYARETİ

81 İLİN İTFAİYECİLERİ MALATYA’DA TOPLANIYOR
