AĞBABA’DAN BAKAN KURUM’A:
Siyaset, 27 Şubat 2025 19:24
“KAÇ KONUT TESLİM EDİLDİ, KAÇINDA OTURULUYOR?”
“GÖSTERMELİK EV TESLİMİ TİYATROLARI NE ZAMANA KADAR DEVAM EDECEK?”
CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, teslim edilen konut sayısı ile bu konutlarda oturan depremzede sayısı arasında ciddi farklılıklar olduğunu belirterek, “Madem depremzedeler evlerinde oturamayacak neden kura çekiliyor, anahtarlar teslim ediliyor. Göstermelik ev teslim tiyatroları ne zamana kadar devam edecek?” dedi.
Malatya’da 6 Şubat depremlerinin ardından birinci kurada 6.181, ikinci kurada 1.700 , üçüncü kurada 2.796 , dördüncü kurada 6.759, beşinci kurada 2.313, altıncı kurada 6.554 olmak üzere bugüne kadar Malatya’da toplam 26.303 kalıcı konut ve köy evi teslim edilmiştir. Bugüne kadar 26 bin deprem konutu teslim edildiği belirtilse de evlerinde kalabilen depremzede sayısı çok sınırlı sayıda olduğu belirtiliyor.
SÖYLENENLE YAPILAN ARASINDA DAĞLAR KADAR FARK VAR
Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, “Bugüne kadar merkez TOKİ konutları için 6 kez kura çekimi yapıldı. 26 Bin ev teslim edildiği belirtilen Malatya’da bu sayının çok altında depremzede evlerine yerleşebilmiş durumda. Kamuoyuna şirin görünmek için her kurada binlerce ev teslim edildiği açıklansa da, Cumhurbaşkanına konutlar teslim ettirilse de maalesef söylenenle yapılan arasında dağlar kadar far var.“dedi.
VAAT EDİLEN EVLERİN YÜZDE 31’İ TESLİM EDİLDİ.O DA BU ŞEKİLDE!
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2023 Mart ayında 319 bini 1 yıl içinde olmak üzere toplam 650 bin yeni konut yaparak depremzede vatandaşlarımıza teslim edeceğiz" dediğini hatırlatan Ağbaba, Depremin 2. Yılında 11 ilde toplam 169 bin 171 konut, 32 bin 260 köy evi ve 149 işyeri yani iki yılda 201 bin 431 hane teslim edildi. Bu miktar, vadedilen toplam sayının yüzde 31'ine denk geliyor. Evlerinde oturan kişi sayısı açıklansa bu rakamın çok daha düşük olduğu ortaya çıkacaktır” ifadelerini kullandı.
TESLİM EDİLEN EVLERİNE 4 AYDIR GİREMİYORLAR
“Sadece TOKİ konutları değil, kırsal bölgelerde yapılan deprem konutları için de aynı problem ortaya çıkıyor” Diyen Ağbaba, “Örneğin, 26 Ekim'de gerçekleştirilen 3'üncü hak sahipliği kurasında Akçadağ Ören Mahallesi’nde 287 deprem konutunun kurası çekilmesine ve depremzedelere hangi evlerin kendilerine ait olduğu bildirilmesine rağmen 4 aydır tek kişi bile evlerine taşınamamıştır. Bölgenin kanalizasyon, elektrik, su deposu ve diğer altyapı problemleri devam ettiği için daha kaç ay evlere taşınamayacağı bilinmemektedir. Aynı sorun Diğer ilçelerdeki deprem konutları için de geçerli. Teslim edildiği belirtilen konutlardan bazılarının daha kaba inşaatları yapılmış. Bazılarının daha çatısı yapılmamış. Bazılarının boyası yok” dedi.
BAKAN KURUM’A TESİM EDİLEN EV SORULARI
CHP Malatya Milletvekii Veli Ağbaba konuyla ilgili Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum tarafından cevaplandırılması isteğiyle TBMM Başkanlığı’na bir soru önergesi verdi.
Ağbaba önergesinde şu soruların yanıtını istedi; Malatya ilinde bugüne kadar kurası çekilen 26 bin kalıcı konutun şehir merkezi ve kırsal alan dağılımı nasıldır? Kırsal alanda kurası çekilip oturmaya başlanan konut sayısı kaçtır? İkizce Bölgesi’nde kaç evin kurası çekilmiştir? Bu bölgede oturan depremzede sayısı kaçtır? Gelinciktepe Bölgesi’nde kaç evin kurası çekilmiştir? Bu bölgede oturan depremzede sayısı kaçtır? Çamurlu Bölgesi’nde kaç evin kurası çekilmiştir? Bu bölgede oturan depremzede sayısı kaçtır? Bazı bölgelerde anahtarları teslim edilmesine rağmen depremzedelerin evlerine girememesi, bazı bölgelerde kurada isimleri çıkmasına rağmen anahtarları teslim edilmemesinin sebebi nedir? Kura çekilen ev sayısının fazla gösterilmesi, evlerine yerleşen kişi sayısının çok sınırlı olması halkın yanıltıldığı iddialarını güçlendirmektedir. Madem depremzedeler evlerinde oturamayacak neden kura çekilmekte, anahtarlar teslim edilmektedir? Göstermelik ev teslimi tiyatroları ne zamana kadar devam edecektir?”
Siyaset, 27 Şubat 2025 19:24
Yorumlar (0)
HER BEL AĞRISI FITIK DEĞİLDİR
Bağışıklık, Metabolizma Ve Bağırsak Sağlığını Birlikte Destekleyen Çözüm
Büyükşehir Belediyesi Trafik Sorunlarını Masaya Yatırdı
Malatya’nın Projeleri TÜBİTAK 4006’da Yerini Aldı
Kayısı Üzerinden Siyaset Isındı: Ağbaba’dan Sert Açıklama
Bilim ve Teknolojide Yeni Nesil: DENEYAP Sahneye Çıkıyor
Eğitimde Yeni Dönem: Eski Malatya’ya Modern Merkez
Niyazi Mahallesi’nde Şantiye Alanında Yangın: Maddi Hasar Meydana Geldi
Fuhuşa Yer Teminine Darbe: Silah ve Yüklü Miktarda Para Ele Geçirildi
Topsöğüt’te Eğitim Gururu: Kursiyerler Sertifikalarını Aldı
Battalgazi Engelsiz Yaşam Merkezi Umut Olmaya Devam Ediyor
Büyükşehir Meclisi Şubat Toplantısında Önemli Kararlar Alındı
Ağustos’ta Kültür Rüzgarı: Türkiye Kültür Yolu Festivali Başlıyor
Dijitalleşme Var, İnsan Nerede?” Malatya’da Yaşlıların Doğalgaz Çilesi
Ekmek Almaya Çıkmıştı… Yeşilyurt’ta Ani Ölüm Mahallede Derin Üzüntü Yarattı
Gönüllü Fidan Dikim Çalışmalarıyla Geleceğe Nefes Oluyorlar
Malatya’nın Bitmeyen Sorunları: Alıştık, Kabullendik, Sustuk
Yeşilyurt’ta Açıktan Hırsızlık Olayı Aydınlatıldı: 3 Şüpheli Yakalandı
Çocuklarımızı Nasıl Koruyacağız?” Uzmanından Ailelere Kritik Uyarılar
Cansu Durkun: “Erkek kaşında hedef; fark edilmeden fark yaratmak”
Atkısız Çıkmayın, Boyun Sağlığınızdan Olmayın
Çınar Park Sosyal Tesisleri Modern Yüzüyle Hizmete Hazırlanıyor
Üniversite Adaylarına Müjde: TYT ve AYT Sınav Ücretleri Belediyeden
Malatya’da 95. Yıl Gururu: Atatürk Anısına Satranç Turnuvası
MALATYA’DA ZEHİR TACİRLERİNE DARBE: 2 KİŞİ GÖZALTINDA
Mezarlıklar ve Çevresinde Sıkı Denetim: Dolandırıcılıktan Aranan Şahıs Yakalandı
Ramazan Paketleri Yetmiyor: Dar Gelirli Aileler İçin Kalıcı Çözüm Şart
ŞEHRİN YENİ BULUŞMA NOKTASI KAPILARINI AÇIYOR
KOSGEB Borçlarıyla İlgili Kritik Soru: Silme mi, Erteleme mi?
Battalgazi Belediyesi’nden Ramazan’a Özel Mukabele Programı
Yeşilyurt’ta Gelecek Gençlerle Yükseliyor: Girişimciliğe Belediye Desteği
Eğitimde Kalite Artıyor: Yeşilyurt Belediyesi’nden Hizmet İçi Eğitim Atağı
Okul Ziyaretleri Sürüyor: Başkan Er Bu Hafta İnönü Ortaokulu’ndaydı
AVCILIĞA BİLİNÇ, DOĞAYA SAYGI: YUSUF UÇAR’IN YEŞİLYURT’TAKİ BAŞARISI
Narkotik Operasyonunda Büyük Darbe: 9 Gözaltı, 8 Tutuklama
Malatya 16 Yaşında… Kelimelerle Kurulan Bir Hafıza
CHP Battalgazi Kadın Kolları’nda İstifa İddiası ve Cevapsız Sorular
Buhara Bulvarı’nda Akşam Saatlerinde Trafik Kazası: 2 Yaralı
Buduyoruz” Dediler, Kökünden Kestiler: Battalgazi’de Çınar Katliamı
