Malatya’ya gelecek her yatırım bizi heyecanlandırır.
Getirenlere, yatırım yapanlara da hakkını teslim ederiz.
Helal olsun işte böyle deriz.
Çünkü bizim için Malatya’nın çıkarları ve menfaatleri her şeyden önce gelir.
O nedenle hizmet getirene her zaman saygımız vardır.
Hele hele gelen yatırım Eğitime olunca da ayağa kalkar alkışlarız.
Geçtiğimiz hafta Malatya Büyükşehir Belediyesinden gönderilen bülten haber bizi heyecanlandırdı, keşke yapsalar dedirtti. Neydi o haber:
“Bilkent Üniversitesi’nin Malatya’da eğitim alanında yapılacak kampüsü için yoğun girişimlerde bulunan ve Malatya -Elazığ karayolu Battalgazi İlçesi Fırıncılar Mahallesi Bölgesi’nde yer tahsisi yapan Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Bilkent Üniversitesi’nin eğitim kalitesinden Malatyalı çocuklarında faydalanacak olması çocukların geleceğe en güzel şekilde hazırlanması noktasında kendilerini mutlu ettiğini söyledi. Bilkent Üniversitesi yerleşkesini ki geçen yılın parasal değeriyle 250 Milyon TL olan, bu yıl ise 350 Milyon TL olan Bilkent’in anaokulunu, ilkokulunu, ortaokulunu ve lisesini daha sonrada üniversitesini fırıncılar bölgesinde ihdas ettiğimiz 375 dönüm arazide başlanılacak. Malatya’mıza önemli bir yatırımı daha kazandırmış olacağız.”
Özel eğitimde marka olmuş Bilkent Üniversitesinin Malatya’da eğitime yatırım yapması gurur verici bir olaydır. Buna söylenecek olumsuz tek kelime olamaz.
Ancak böyle marka olmuş Bilkent’e tahsis edilen İnönü Üniversitesinin yan tarafındaki Fırıncılar mahallesindeki yeri tahsis edilirken bazı endişeler de var. Aslında Malatya Belediyesinde de geçmiş yıllardai İmar Müdürlüğü görevinde bulunan Mimar dostumuz aradı yerleşke konusunda ki, özellikle de trafik akışı başta olmak üzere yapacağı olumsuz etkileri anlatınca kendisine hak verdim
Bakın Mimar dostumuz hangi uyarılarda bulunuyor:
“Bilkent Üniversitesinin Malatya’da yatırım yapacağını duyunca çok sevindim, gururlandım, Malatya işte yatırım çekiyor dedim. Ancak Fırıncılar köyündeki yeri doğru bulmadım. Bilkent’e Malatya’nın en iyi yerinde yer tahsisi yapmalıyız. Fırıncılar köyünde yapılırsa, yapılacak olan okula başarılı olan burslular ve gelir seviyesi iyi olanlar bu okula kayıt yapacaklarını şimdiden görüyorum. Orada Üniversitemiz var, Turgut Özal Tıp Merkezimiz var, Özel Hareket Bölge Merkezi geliyor, özel TED Koleji var. Ama ulaşım için sadece Elazığ karayolu ile ulaşım sağlanıyor ve trafik büyük bir sorun oluyor. Bilkent eğitime başlarsa Beylerderesi’nden başlayarak tüm yerleşim birimlerinde oturanların çocukları her gün 20 kilometre yol gidecek. Bu nedenle tahsis edilen araziyi doğru bulmuyorum.
Bunun yerine Beylerderesi civarında ya da öte yakasında neresi olur bilmem ama bir arazi tahsisi daha doğru olur. Burada olursa bu yöne gelecek ulaşım çok az olacaktır. Ya da arazi tahsisi Şehrin Güney ve Kuzey tarafından bir tarafa da yapılırsa bu da olumlu olur. Bu nedenle kamuoyu olarak bu yer tahsisi konusunu Büyükşehir, Battalgazi ve Yeşilyurt Belediyelerimiz bir araya gelerek en uygun yeri tahsis etmeleri daha yararlı olacaktır.”
Malatya Doğu Batı ekseninde bir çizgi gibi uzanıyor.
Güneye doğru Beydağları olduğundan o tarafa doğru bir gelişme olmuyor.
Çevre yolu altı diye tabir ettiğimiz Kuzeyde ise 50 yıldır aynı yerde sayıyor. Şimdilerde de Suriyelilerin yaşadığı gettolara dönüşmüş durumda.
Malatya’ya kamu yatırımları bir çizgi gibi Beylerderesinden başlayarak, Elazığ Yönündeki Çiftliğe kadar olan ulaşım yolu üzerinde yapılmış. Okullar, Hastaneler, Dersaneler, Adliye, Vergi Daireleri, Belediyeler, Resmi kurum ve kuruluşlar hep aynı aks yönünde yapılıyor.
Bilkent Üniversite yatırımı için yapılan yer tahsisini yeniden gözden geçirmekte fayda var. Daha uygun, trafiği zorlamayacak, öğrencileri tıkanan trafikle oyalamayacak yerlere bakmakta bence de yarar vardır.
Yatırım güzel, belki gelmez düşüncesiyle acele tarafından yer tahsisi de yapılmış olabilir. Ama bu kadar önemli yatırımları yaparken de Malatya’nın trafiğini daha da zorlaştıracak yerleri de düşünmek gerekiyor.
Mesela Beydağlarında bir yer tahsisi olsa daha iyi olmaz mı?
Ya da Çevre Yolu altında, o bölgeyi geliştirecek bir yerde düşünülemez mi?
Bilkenti Malatya’ya getirme başarısını gösterenler elbette yer konusunda da en iyisini düşünmelerini bekliyoruz.
Eğitim yatırımları, Sağlık yatırımları çok önemlidir. Yapılacakları yerlerde trafikten başlayarak tüm etkenleri düşünmek gerekiyor.
Mimar dostumuzu endişelerinden haklı gördük.
Dinlemek isteyen olursa da, söyleriz gelir endişelerini sizlere de anlatır.
Yine de Bilkent Malatya’ya hayırlı olsun.
Eğitim, 17 Ağustos 2021 02:49
Yorumlar (0)
Malatya’da Sanayi Krizi İddiası: Ağbaba’dan Çarpıcı Sözler
Asrın Felaketinden Asrın İmarına: Malatya’ya 417 Milyar TL’lik Hamle
Başkan Geçit Yönetim Kadrosunu Belirledi: Yeşilyurt’ta Yeni Yapılanma
Battalgazi’de Nisan Meclisi Toplandı: Taşkın’dan Hizmet ve Proje Vurgusu
ELAZIĞ’DA MADALYA YAĞMURU: GENÇ ESKRİMCİLER GURURLANDIRDI
Fırat Mahallesi’nde İş Kazası: Asansör Boşluğuna Düşen İşçi Yaralandı
Salköprü’de Trafik Kazası: 1 Kişi Yaralandı
Malatya Büyükşehir Belediyesi’nden Çevreye Örnek Adım: ‘Sıfır Atık Günü’ Etkinliği
Geçit Sözünü Tutuyor: Topsöğüt’e Taziye Evi Kazandırılıyor
Valilikten Üreticiye Çağrı: Kayısıda Çil Hastalığıyla Mücadele Şart
Vali Yavuz: “Sağlık En Büyük Servetimizdir
Uyuşturucuya Geçit Yok: 4 Mahallede Eş Zamanlı Baskın
Battalgazi Belediyesi Harekete Geçti: Akpınar Çarşısı Teslime Hazırlanıyor
Türkiye’nin Dört Bir Yanından Gelen Yıldızlar Malatya’da Buluştu
Malatya Akçadağ’da CHP’de İstifa Depremi: Özkan Uçar Yönetim'de Ayrıldı
Vali Seddar Yavuz: “Kütüphaneler Medeniyetin Hafızasıdır.
MALATYA GENÇ GİRİŞİMCİLİK AKADEMİSİ KAPILARINI AÇTI.
MALATYA’DA SATRANÇ HEYECANI: YILDIZLAR TAKIM ŞAMPİYONASI TAMAMLANDI.
Esnafın Nabzını Tutan Başkan Er’den Önemli Ziyaret
BAŞKAN TAŞKIN YARDIM SEFERBERLİĞİNİN BAŞINDA.
GECE YARISI ACI OLAY: BEYLER DERESİ GÖLETİ’NDE ŞÜPHELİ ÖLÜM
MALATYA BŞB AMPUTE TAKIMI EVİNDE AĞIR YARA ALDI: 6-1
MALATYA BŞB ENGEL TANIMADI: DEPLASMANDA FARKLI GALİBİYET, LİDERLİK KOLTUĞU!
BATTALGAZİ BELEDİYESPOR SAHASINDA KAZANDI: 2-1
MALATYA’DA FECİ KAZA: 3 ARAÇ BİRBİRİNE GİRDİ, 1 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ.
Kırmızı Et Üreticileri Kararlı: ‘Söz Hakkı Sahada Olanın Olmalı.
Unutulmayan Lider Yazıcıoğlu İçin Gürbüz’den Güçlü Sözler.
KANSER YAŞ TANIMIYOR.
MALATYA’NIN YAŞAYAN DEĞERLERİNE VEFA ÇAĞRISI: “KIYMET BİLMEK İÇİN GEÇ KALMAYALIM
ERZURUM’DA UYUM VE HİZMET ATAĞI: SEKMEN YÖNETİMİ PROJELERLE ÖNE ÇIKIYOR
Afişin Sessiz İsyanı: Disiplin Nerede.
Sami Er’den Gelecek Mesajı: “Yeşil ve Güçlü Bir Malatya Kuruyoruz
Malatya’da Sanat Rüzgârı: “Kim Var?” Etkinliği Büyük İlgi Gördü
YEŞİLYURTSPOR PLAY-OFF YOLUNDA KRİTİK VİRAJDA.
Malatyalı Çiftçilere Büyük Destek: 86 Milyon TL’lik Ödeme Hesaplara Yatıyor
Dünya Tiyatro Günü’nde Sanat ve Gençlik Bir Arada.
Sadıkoğlu’ndan Dikkat Çeken Açıklama: “Bu Çağrıya Kulak Verin.
Esnaf Odalarıyla Kritik Toplantı: Teslim Süreci Netleşiyor
BAŞKAN GEÇİT, AŞAĞIBAĞLAR’DA VATANDAŞLA BULUŞTU: “HER ZAMAN SAHADAYIZ”
