Karanlık Depresyonu Tetikliyor!
Sağlık, 20 Aralık 2021 23:51Yapılan araştırmalara göre ışık biyolojik saatimizin en büyük etkenlerinden bir tanesi. Yani, havanın aydınlanması vücudumuza uyanması gerektiği sinyalini veriyor.
Kış aylarında karanlıkta uyanmamız gerektiğinde ise biyolojik saatimizi devre dışı bırakmamız gerekiyor. Bu da bizi bir hayli zorluyor. Günler kısaldıkça sabahlarımıza dahil olması gereken ışık ortadan kayboluyor ve uyanmak istemiyoruz.
Sadece uyanmak değil mutlu olmakta zorlaşıyor…
Günün aydınlanmasıyla beraber vücudumuz mutluluk hormonu diye adlandırdığımız ‘seratonin’ salgılamaya başlıyor. Karanlıkta uyandığımızda ise mutlu güne başlamak bizim için bir hayli zorlaşıyor. Bu etkenlerle beraber halsizlik, bitkinlik ve depresyon gibi durumlar da daha yaygın görülmeye başlıyor.
Mevsimsel Depresyon/ Kış depresyonu nedir?
Havaların kararması ve soğuması ile ortaya çıkan ve genellikle ekim ayı gibi başlayıp nisan ayına kadar devam eden bir depresyon türü denebilir. Kişilerin bu süreçte daha mutsuz, ümitsiz ve isteksiz olmalarıyla beraber kendini değersiz hissetme uyku düzensizlikleri, halsizlik, iştah kaybı gibi belirtiler de ortaya çıkmaktadır. Mevsimsel depresyon kadınlarda daha yaygın olmakla beraber en çok 17-25 yaş aralığında sıklıkla görülmektedir. Ekvatordan, yani güneş ışığından, uzaklaştıkça sayılardaki artış da dikkat çekmektedir. Gün ışığındaki azalma çocuklar dahil olmak üzere herkesin modunu etkileyebilir. Kış depresyonu tanısı almasak da kış aylarında daha bitkin ve isteksiz olduğumuzu söyleyebiliriz.
Öğrenciler bu durumdan nasıl etkileniyor?
Sabahın erken saatlerinde uyanması gereken grup olarak öğrenciler için bu durum daha da zorlayıcı olabiliyor. Öğrenciler ilk derslerini henüz gün ışığı görmeden yapıyor. Okul çağındaki çocuklarımızın bu halsiz hali dersleri de etkileyebiliyor.
Bu durumun önüne geçmek adına neler yapabiliriz?
Her ne kadar sabah kalkma saatlerimizi değiştiremesek de rutinler oluşturmak bizim için bu durumda çok önemli. Özellikle çocuklarımızın biyolojik saatini desteklemek ve güçlendirmek adına rutinler oluşturmak iyi geliyor. Okul günlerinin daha rahat geçmesi için en önemli rutinlerden birisi uyku. Düzenli yatma ve kalkma saatlerinin olması ve bu düzene hafta sonu dahil olmak üzere uyulması bu durumu olumlu etkileyecektir. Geceleri karanlık sabahları ise bir ışıkla desteklenen bir odada uyumak uyku kalitesini arttırır. Burada gün ışığı ampul ve lambalarından destek alınabilir. Ayrıca günlük rutinler örneğin belirlenmiş yemek saatleri de bu düzene uyum sağlamak için önemlidir. Ek olarak kahvaltıda protein tüketmek beyin fonksiyonlarımızı devreye sokmak adına harika bir yöntemdir.
Öğrencilerin ders programları izin verdiği şekilde gün ışığından faydalandırmak da gerekli unsurlardan. Okul çıkışında hemen eve dönmek yerine ufak bir yürüyüş veya park ziyareti sonrasında ödevlerin yapılması hem gün ışığından maksimum faydalanma hem de odaklanmak adına faydalı olacaktır.
Sağlık, 20 Aralık 2021 23:51
Yorumlar (0)
İstanbul’da Kuluncak Rüzgarı: MAKULDER Kongresi Yoğun Katılımla Gerçekleştirildi
Fırat EDAŞ, Zorlu Kış Şartlarına Karşı Sahada Önlemlerini Aldı
Malatya TSO ile Osmaniye TSO kardeş oda oldu
Kandilli Rasathanesi Deprem Erken Uyarı Sisteminde Önemli Test Başarısı
Binalarda Baca Güvenliğini Göz Ardı Etmeyin!
Burhan Kılıç: “Malatya, Yeniden Refah’ın güçlü bir kalesi olmaya devam edecek”
Yeşilyurt Belediyesi’nden Öğrencilere Ücretsiz Kurs Desteği!
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin İlimizde Bir Dizi Programlara Katıldı
YEŞİLYURT’TA GEÇMİŞE VEFA, GELECEĞE İLHAM: “BİR DEĞER, BİR ÖMÜR” PROJESİ BAŞLADI
MİLLİ EĞİTİM BAKANI YUSUF TEKİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI SAMİ ER’İ MAKAMINDA ZİYARET ETTİ
MALATYA'DA KIŞ KAPIYA DAYANDI: DEPREM BÖLGESİNDE BÜYÜK SINAV
Birlik Çağrısı: Başkan Geçit STK’ları Masada Buluşturdu
Endüstriyel Hayvancılık, Küresel İklim Hedeflerini Tehdit Ediyor
Yapay Zeka Çözümü Çin Beyaz Yunuslarının Korunmasında Erken Başarı Gösterdi
Miyop ve Astigmat Tedavisinde Smile Pro Lazer Avantaj Sunuyor
BAŞKAN GEÇİT, ESNAFIN GÖRÜŞ VE TALEPLERİNİ YERİNDE DEĞERLENDİRDİ
ARGUVAN BELEDİYESİ SOSYAL KONUT PROJESİ SATIŞA ÇIKIYOR
Battalgazi Belediyesi’nden 3. Arslantepe 3 Bant Bilardo Turnuvası
AĞBABA; MALATYASPOR’A DESTEK İSTEDİ
Büyükşehir Belediyesi Altyapı çalışmalarına aralıksız devam ediyor
Milletvekili Babacan: “Malatya Bölgenin Adalet Merkezi Oluyor”
İlçe Başkanları Ne İş Yapıyor? Halk Soruyor: Çalışıyorsanız Sonuç Nerede?
Battalgazi İlçesin'de Ölümlü Zincirleme Trafik Kazası
Kış Lastiği Kullanımı Hakkında Valikte Bilgilendirme
Başkan Mehmet Zafer’den Gürcistan’da Şehit Olan 20 Asker İçin Taziye Mesajı
Boğaziçi Teknopark Büyüyor!
Türkiye Hazır Beton Birliğinin 4. Mavi Baret İş Güvenliği Ödülleri sahiplerini buldu
BATTALGAZİ BELEDİYESİ ÇAMURLU MAHALLESİ’NDE ASFALT YAMA ÇALIŞMASI YAPTI
AĞBABA; “1000 GÜN GEÇTİ NE HUZUREVİ YAPILDI, NE YAŞLILAR GERİ GELEBİLDİ”
BİNDAL MAHALLESİ’NDE 38 YILLIK İÇME SUYU ŞEBEKESİ YENİLENİYOR
Yeşilyurt Bostanbaşı’nda Silahlı Dehşet: Bir Kişi Ağır Yaralı
Gazeteci Kadir Değirmenci’ye Başarı Plaketi
Doğanşehir Polisi’nden Silah Kaçakçılığına Darbe
Battalgazi İlçesin'de Silahlı Kavga: Mahalle Savaş Alanına Döndü!
Malatya Basını: Birlik Değil, Çekişme İçinde!
Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü
Ağız ve Diş Sağlığı Anne Karnında Başlıyor
Kayısı Bahçelerinde Sonbahar Mücadelesi
Yeşil Bir Gelecek, Sürdürülebilir Konutlarla Mümkün Olacak...
