Çiftlerin Birbirini Anlayabilmesinin Yolu Konuşmaktan Geçiyor
Sağlık, 21 Aralık 2021 21:30Hamilelik Sonrası Dönemde Çiftlerin Birbirini Anlayabilmesinin Yolu Konuşmaktan Geçiyor
Aileye yeni bir üyenin katılması, o döneme kadar sadece eş görevini üstlenen çiftlere annelik ve babalık rollerini de yüklüyor. Bebekle birlikte yeni bir uyum dönemi yaşayan çiftler, kimi zaman bu yeni düzene uyum sağlamakta sorun yaşıyor, bu durum da ilişkilerini etkileyebiliyor. Psk. Gizay Nur Kepen, bebek sahibi olan çiftlere ilişkilerini sağlam tutmak için önemli ipuçları veriyor.
Aile içerisinde en önemli olaylarından biri de hamilelik sürecidir. Gebelik; önemli bir değişiklik, bazen bir stres faktörü, çiftleri ve bireyleri etkileyen bir süreçtir. Gebelikte kadının yaşadığı fizyolojik değişimlerin yanı sıra eşler de psikolojik ve sosyal açıdan değişen düzene uyum sağlama gereği hissederler. Çiftlerin yeni aile üyesinin katılımına hazırlanmak için yeni roller edinmek zorunda olduğunu hatırlatan Psk. Gizay Nur Kepen, “Bu durum aile sistemi içerisinde gelişimsel bir kriz dönemi olarak tanımlanabilir. Evlilik ile bireyler kendi aile düzenlerini oluşturmaya başlar. Karı-koca rollerinin benimsenmesi, uyum kurulması, iletişim kalıplarının oluşması ile sağlanan aile sistemine yeni bir üyenin katılması iletişimin niteliğini etkileyebilir” diyor.
Hamilelik sonrası dönemde eşler desteğe ihtiyaç duyabilir
Psk. Kepen, alışılagelmiş rutinin bozulmasının, ev içi sorumlulukların artmasının, “mükemmel ebeveyn” olmak için çok fazla çaba harcamanın çiftler arasındaki iletişimin azalmasına ve eşlerin birbirine daha az vakit ayırmasına neden olabileceğinin altını çiziyor. Psk. Kepen, çiftler arasında problem yaşanmasına neden olan başlıca unsurları şöyle anlatıyor: “Annenin bedensel değişiklikler, kilo alımı nedeniyle “Eşim beni eskisi gibi çekici buluyor mu? Kilolarımı verebilecek miyim? Çocuğumu sağlıklı büyütebilecek miyim?” gibi endişelerle karşılaşması, babanın maddi sorumluluklarının artması, baba rolünü benimsemeye çaba harcaması, eşin ve aile bireylerinin kendisine olan ilgi ve tutumunun değişmesi çiftlerin problem yaşamasına neden olabiliyor. Doğum sonrası cinsellik de başlıca problemler arasında sayılabilir. Lohusalık döneminin ardından birçok kadında cinsel isteksizlik yaşanabiliyor. Uyku rutininin bozulması, yorgunluk hali, ilişki odaklı yaşamın yerini çocuk odaklı bir yaşama bırakmış olması cinselliği etkileyen önemli faktörler arasında yer alıyor. Bu uyum sürecinde her iki eş de daha fazla destek ihtiyacı hissedebiliyor. Eşlerin birbirine bu süreçte destek veremeyip, tek başlarına problemi çözmek zorunda kaldığında iletişim problemleri yaşanabiliyor ya da var olan problemler artıyor. Ayrıca bu gibi etmenler annede lohusalık depresyonuna neden olabiliyor.”
Bebeğin bakımında babalar da aktif rol almalı
Hamilelik sonrası çiftlerin ilişkisini yeniden düzenlediği bu dönemde karşılıklı ihtiyaçların dile getirilmesiyle açık iletişim benimsenmesinin problemlerin ortaya çıkmasını engelleyebileceği söyleyen Psk. Gizay Nur Kepen, ihtiyaçlar dile getirilirse aradaki bağın zarar görmeyeceğini hatırlatıyor. “Çiftlerin birbirini anlayabilmesinin en iyi yolu duygu ve düşünceler hakkında konuşabiliyor olabilmeleridir” diyen Psk. Kepen, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Yeni benimsenen anne ve baba rolünün sevgiyi pekiştirebilecek birer unsur, aileye katılan yeni üyenin sevginizin bir parçası olduğunu görebilmek, beraberce daha fazla vakit geçirmek ve diğer ebeveyni çocukla kurulan bağın dışında bırakmamak önemli bir etken olacaktır. Ayrıca bebeğin bakımında babanın da aktif rol oynamasının, annenin stres düzeyini azalttığı araştırmalarla desteklenmektedir. İlk başta bebekten ayrı vakit geçirmek elbette zor olacaktır. Ancak bir süre geçtikten sonra bebeğinizi güvenerek teslim edebileceğiniz aile büyüklerine emanet edip, eşiniz ile bir mola almak eski dinamikleri hatırlamanıza ve anne-baba rolü kadar, sevgili-eş ilişkisini de dengede tutabilmeye yardımcı olacaktır.”
Sağlık, 21 Aralık 2021 21:30
Yorumlar (0)
YEŞİLYURT BELEDİYESİ’NDEN NOSTALJİ VE EĞLENCE DOLU KÜLTÜR VE SANAT AKŞAMI!
URALOĞLU, AĞBABA’NIN SORU VE TALEPLERİNİ CEVAP VERDİ
MASKİ YAZIHAN’DA 2025 HEDEFLERİNİ %165 AŞTI:
Battalgazi’de Güvenliği Tehlikeye Sokan Taksirli Olay Mahallede Endişe Yarattı
Akçadağ’da Herkes Yönetiyor, Ama Kimse Bir Şey Yapmıyor
HEPİMİZİN EMANETİ OLAN ÇOCUKLARI KORUMAK ORTAK SORUMLULUĞUMUZ”
İş Dünyasında 'Enflasyon Düzeltmesi' Tartışması Sürüyor
MHP İl Başkanı Gök: “Türkiye’nin Huzuru Bizim Önceliğimiz”
Battalgazi’de Korkutan Yangın: Konteyner İş Yeri Alevlere Teslim Oldu
Yeşilyurt Belediyesi, Son Kullanım Tarihi Geçmiş Ürünlere Karşı Denetimleri Sıklaştırdı
MAGİNDER İnönü Üniversitesi TTO, Türkiye’ye Model Olacak İş Birliğine Başlıyor
Deprem Sonrası İnşa Edilen 714 İş Yeri İçin Kritik Süreç: Hak Sahiplerine Önemli Duyuru
Hazır Beton Endeksi Ekim Ayı Raporu Açıklandı!
BAŞKAN TAŞKIN, TAMAMLANAN PROJELERİ TEŞKİLATLA İNCELEDİ
Unutulmaz Bir Gece: Havlucu Memed Anlatacak, Lütfü Acıbucu Söyleyecek!”
Evde Sağlık Bir Lüks Değil, İhtiyaç!
BAŞKAN GEÇİT: “RESTORASYON PROJELERİ ÇIRMIHTI’YA YENİ BİR ÇEHRE KAZANDIRIYOR
Uygulama Noktasında Narkotik Darbesi: Şahıs ve Araçtan Uyuşturucu Çıktı
Deprem Bölgesinde Başlayan Umut Yolculuğu" -
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ KASIM AYI TOPLANTILARININ II. BERLEŞİMİ YAPILDI
Yıldız’dan Sert Uyarı: “Bu Yanlıştan Geri Dönülmezse Sorun Büyür”
Tüvtürk Kavşağında Meydana Gelen Kaza Panik Yarattı
Beylerderesi Viyadüğü Üzerinde Zincirleme Trafik Kazası
Duygusal Manipülasyonlar Öz Saygıyı Yok Ediyor
BATTALGAZİ’DE ARA TATİL ÇOCUK ŞENLİKLERİ YOĞUN İLGİ GÖRDÜ
AĞBABA; “MALATYA’DA AFAD’IN KENDİ BİNASI YOK”
İstanbul’da Kuluncak Rüzgarı: MAKULDER Kongresi Yoğun Katılımla Gerçekleştirildi
Fırat EDAŞ, Zorlu Kış Şartlarına Karşı Sahada Önlemlerini Aldı
Malatya TSO ile Osmaniye TSO kardeş oda oldu
Kandilli Rasathanesi Deprem Erken Uyarı Sisteminde Önemli Test Başarısı
Binalarda Baca Güvenliğini Göz Ardı Etmeyin!
Burhan Kılıç: “Malatya, Yeniden Refah’ın güçlü bir kalesi olmaya devam edecek”
Yeşilyurt Belediyesi’nden Öğrencilere Ücretsiz Kurs Desteği!
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin İlimizde Bir Dizi Programlara Katıldı
YEŞİLYURT’TA GEÇMİŞE VEFA, GELECEĞE İLHAM: “BİR DEĞER, BİR ÖMÜR” PROJESİ BAŞLADI
MİLLİ EĞİTİM BAKANI YUSUF TEKİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI SAMİ ER’İ MAKAMINDA ZİYARET ETTİ
MALATYA'DA KIŞ KAPIYA DAYANDI: DEPREM BÖLGESİNDE BÜYÜK SINAV
Birlik Çağrısı: Başkan Geçit STK’ları Masada Buluşturdu
Endüstriyel Hayvancılık, Küresel İklim Hedeflerini Tehdit Ediyor
