Prof. Dr. Songül Özer: Biontech Aşısı Güvenle Yaptırılabilir
Sağlık, 22 Aralık 2021 07:39Biontech aşısının saklama koşullarıyla ilgili çalışmalar sürüyor
Covid-19 pandemisiyle mücadele tüm dünyada sürüyor. Pandemiyle mücadelede en önemli silah olan aşılardan Biontech’in son kullanma tarihi, 4 ay uzatıldı. Biontech aşısının saklama koşullarıyla ilgili çalışmaların devam ettiğini belirten uzmanlar, “Biontech aşısı güvenle yaptırılabilir. Omicron varyantı bu hızla yayılıyorken üçüncü doz aşı da en kısa zamanda yaptırılmalıdır.” tavsiyesinde bulundu.
Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Songül Özer, son günlerde tartışılan Covid-19 aşıları ve son kullanma tarihine ilişkin değerlendirmede bulundu.
Her ilacın olduğu gibi her aşının son kullanma tarihi olduğunu ifade eden Dr. Songül Özer, “Tüketici son kullanma tarihi konusunda aşıyı ya da ilacı üreten firmanın direktiflerini uygulamalıdır. Bununla birlikte hiçbir üretici firma, piyasaya sürülmüş ve kullanılmakta olan hiçbir ilaç ya da aşının son kullanma tarihini değiştiremez.”dedi.
Aşıyı saklama koşullarıyla ilgili çalışmalar sürüyor
Biontech aşısının en son yapılan güncelleme ile son kullanma tarihinin uzatıldığını kaydeden Dr. Songül Özer, “Biontech aşısı, çok soğukta saklanmayı gerektiren bir aşıdır ve aşının üretici firması Pfizer, aşıyı saklama koşullarıyla ilgili çalışmalar yapmaya devam etmektedir. Bu çalışmalar ile birlikte bugüne kadar Biontech aşısının dağıtılma ve saklanma koşullarıyla ilgili birkaç kez güncelleme yapılmıştır. En son yapılan güncelleme ile aşının son kullanma tarihi uzatılmıştır.” diye konuştu.
Tüm dünyadaki aşıların son kullanma tarihi 4 ay uzatıldı
Pfizer tarafından yapılan bu değişikliğin Dünya Sağlık Örgütü ve ABD’den de onay aldığını ifade eden Dr. Songül Özer, “Böylelikle tüm dünyadaki aşıların son kullanma tarihi 4 ay uzatıldı. Eğer son kullanma tarihi geçmiş bir ürünün uygun bir şekilde saklanmadığı için toplatılması gereken bir ürünse kullanılması doğru değildir. Son kullanım tarihi geçmiş olan her ilaç ve her aşı istenmeyen bir yan etki oluşturabilir fakat bu durum şu an uygulamada olan Biontech aşısı ile ilgili bir durum değildir.”diye konuştu.
Aşı güvenle yaptırılmalıdır
Biontech aşısının güvenle yaptırılabileceğini belirten Dr. Songül Özer, “Biontech aşısı güvenle yaptırılabilir. Omicron varyantı bu hızla yayılıyorken üçüncü doz aşı da en kısa zamanda yaptırılmalıdır. Bazı vatandaşlar aşı flakonunun üstündeki Çince yazılara takılmaktalar ancak araştırmalar sonucunda olumsuz herhangi bir durum olmadığı görülmüştür. Bu yüzden güvenle aşı yaptırılabilir.” diye konuştu.
Sağlık, 22 Aralık 2021 07:39
Yorumlar (0)
Malatya Esnafında Yeni Sayfa: Hasan Basri Orhan Mazbatasını Teslim Aldı
Arguvan’da Ev Sahibi ile Kiracı Arasında Silahlı Kavga: 1 Tutuklama
AKÇADAĞ ESNAF ODASI SEÇİMİ: SANDIKTA ESNAF, PERDE ARKASINDA KİMLER?
Engeller Kalkıyor, Kariyer Yolculuğu Başlıyor
Yeşilyurt’ta “Kasten Yaralama ve Silahlı Tehdit” Olayında 1 Tutuklama
Hareketsizlik, Alkol ve Sigara, Kolon Kanseri Riskini Artırıyor
Uzmanlar Uyardı: Ağızdaki Enfeksiyonlar Ciddi Hastalıklara Yol Açabilir
Grip İhmal Edilmemeli: Tedavisiz Kalırsa Hastalık Ağırlaşıyor
Battalgazi’de Manevi İklime Hazırlık: Camilerde Son Rötuşlar
Başkan Er: “Sporun ve Sporcunun Yanındayız”
Malatya İş Dünyasında Dikkat Çeken Değişim: ASKON’da Yeni Başkan
Attarlar Odası’nda Yeni Dönem: Hasan Basri Orhan Başkan Seçildi
Yeşilyurt Yaka Mahallesi’nde Şüpheli Ölüm: 63 Yaşındaki Basri Ateş Hayatını Kaybetti
Malatya’da Silahlı Kavga: Ruhsatsız Tabanca ve Uyuşturucu Ele Geçirildi
Malatya CHP’de İddialar Zinciri: Kadın Kolları ve İl Yönetimi Sınavda
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Boğaziçi Üniversitesi’ne Dev Yatırım Müjdesi
USKD'nin 2026 Rotasında Su, Çevre ve Kadın Odaklı Projeler Var
Uzun Süre Ekrana Bakmak Miyop Hastalığını Artırıyor
Fırat EDAŞ’tan Eğitime Enerji Desteği
Battalgazi’de Şüpheli Ölüm: 39 Yaşındaki Emrah Erol Hayatını Kaybetti
Mustafa Kemal Atatürk’ün Malatya Ziyaretine 95 Yıl Sonra Aynı Gurur, Aynı İnanç
Malatya’da Tarihe Saygı: Atatürk’ün Gelişinin 95. Yılında Anlamlı Tören
Zabıta’dan 2025 Bilançosu: Binlerce İşletmeye İnceleme
Mesafeler Kalktı, Eğitim Kazandı: Buca’dan Doğanşehir’e Anlamlı Proje
Malatya’da Atatürk’ün Tarihi Ziyareti Unutulmadı: Vali Yavuz’dan Anlamlı Mesaj
Dilencilik Yapan Şahsa Müdahale: Mobil Huzur Ekibi Anında Yakaladı
HER BEL AĞRISI FITIK DEĞİLDİR
Bağışıklık, Metabolizma Ve Bağırsak Sağlığını Birlikte Destekleyen Çözüm
Büyükşehir Belediyesi Trafik Sorunlarını Masaya Yatırdı
Malatya’nın Projeleri TÜBİTAK 4006’da Yerini Aldı
Kayısı Üzerinden Siyaset Isındı: Ağbaba’dan Sert Açıklama
Bilim ve Teknolojide Yeni Nesil: DENEYAP Sahneye Çıkıyor
Eğitimde Yeni Dönem: Eski Malatya’ya Modern Merkez
Niyazi Mahallesi’nde Şantiye Alanında Yangın: Maddi Hasar Meydana Geldi
Fuhuşa Yer Teminine Darbe: Silah ve Yüklü Miktarda Para Ele Geçirildi
Topsöğüt’te Eğitim Gururu: Kursiyerler Sertifikalarını Aldı
Battalgazi Engelsiz Yaşam Merkezi Umut Olmaya Devam Ediyor
Büyükşehir Meclisi Şubat Toplantısında Önemli Kararlar Alındı
Ağustos’ta Kültür Rüzgarı: Türkiye Kültür Yolu Festivali Başlıyor
