Prof. Dr. Songül Özer: Biontech Aşısı Güvenle Yaptırılabilir
Sağlık, 22 Aralık 2021 07:39Biontech aşısının saklama koşullarıyla ilgili çalışmalar sürüyor
Covid-19 pandemisiyle mücadele tüm dünyada sürüyor. Pandemiyle mücadelede en önemli silah olan aşılardan Biontech’in son kullanma tarihi, 4 ay uzatıldı. Biontech aşısının saklama koşullarıyla ilgili çalışmaların devam ettiğini belirten uzmanlar, “Biontech aşısı güvenle yaptırılabilir. Omicron varyantı bu hızla yayılıyorken üçüncü doz aşı da en kısa zamanda yaptırılmalıdır.” tavsiyesinde bulundu.
Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Songül Özer, son günlerde tartışılan Covid-19 aşıları ve son kullanma tarihine ilişkin değerlendirmede bulundu.
Her ilacın olduğu gibi her aşının son kullanma tarihi olduğunu ifade eden Dr. Songül Özer, “Tüketici son kullanma tarihi konusunda aşıyı ya da ilacı üreten firmanın direktiflerini uygulamalıdır. Bununla birlikte hiçbir üretici firma, piyasaya sürülmüş ve kullanılmakta olan hiçbir ilaç ya da aşının son kullanma tarihini değiştiremez.”dedi.
Aşıyı saklama koşullarıyla ilgili çalışmalar sürüyor
Biontech aşısının en son yapılan güncelleme ile son kullanma tarihinin uzatıldığını kaydeden Dr. Songül Özer, “Biontech aşısı, çok soğukta saklanmayı gerektiren bir aşıdır ve aşının üretici firması Pfizer, aşıyı saklama koşullarıyla ilgili çalışmalar yapmaya devam etmektedir. Bu çalışmalar ile birlikte bugüne kadar Biontech aşısının dağıtılma ve saklanma koşullarıyla ilgili birkaç kez güncelleme yapılmıştır. En son yapılan güncelleme ile aşının son kullanma tarihi uzatılmıştır.” diye konuştu.
Tüm dünyadaki aşıların son kullanma tarihi 4 ay uzatıldı
Pfizer tarafından yapılan bu değişikliğin Dünya Sağlık Örgütü ve ABD’den de onay aldığını ifade eden Dr. Songül Özer, “Böylelikle tüm dünyadaki aşıların son kullanma tarihi 4 ay uzatıldı. Eğer son kullanma tarihi geçmiş bir ürünün uygun bir şekilde saklanmadığı için toplatılması gereken bir ürünse kullanılması doğru değildir. Son kullanım tarihi geçmiş olan her ilaç ve her aşı istenmeyen bir yan etki oluşturabilir fakat bu durum şu an uygulamada olan Biontech aşısı ile ilgili bir durum değildir.”diye konuştu.
Aşı güvenle yaptırılmalıdır
Biontech aşısının güvenle yaptırılabileceğini belirten Dr. Songül Özer, “Biontech aşısı güvenle yaptırılabilir. Omicron varyantı bu hızla yayılıyorken üçüncü doz aşı da en kısa zamanda yaptırılmalıdır. Bazı vatandaşlar aşı flakonunun üstündeki Çince yazılara takılmaktalar ancak araştırmalar sonucunda olumsuz herhangi bir durum olmadığı görülmüştür. Bu yüzden güvenle aşı yaptırılabilir.” diye konuştu.
Sağlık, 22 Aralık 2021 07:39
Yorumlar (0)
Uluslararası Başarıya İmza Atan İran Yapımı Film Türk İzleyicisiyle Buluşacak.
Yeniden Refah Heyetinden Yerel Basına Destek Ziyareti.
Kalça ve Diz Protezinde Robotik Cerrahi Yaygınlaşıyor.
Battalgazi’de Türküler Yarıştı, Şampiyonlar Ödüllerine Kavuştu.
Malatya’nın Geleceğine Yön Verecek Kararlar İçin Meclis Toplandı.
Büyükler Pazar Görsün Etkinliğinin Geliri Yetimler Kervanı’na Aktarıldı.
Türk Kanser Derneği’nden Yaz Aylarında Beslenme Uyarısı.
Muhtarlarla Bir Araya Gelen Başkan Er: Çözüm Odaklı Yönetim.
Malatya’da Feci Motosiklet Kazası: Genç Sürücü Hayatını Kaybetti.
Üniversite Açıldı Ama Öğrenci Barınacak Yer Bulamadı.
Başkan Geçit’ten Hizmet Mesajı: “Yeşilyurt İçin Durmadan Çalışıyoruz.
Türk Halk Müziğinin En Güçlü Sesleri Battalgazi’de Sahne Alıyor.
MALATYA’DA TEK YÜREK OLUNACAK: DEV EKRAN KURULUYOR.
Farklı Kültürler Aynı Sergide Buluştu.
MALATYA’DA KİLİTLENEN TRAFİĞE RADİKAL ÇÖZÜM.
MALATYA’DA KORKUTAN DEPREM: AKÇADAĞ’DA GECE YARISI SARSINTISI.
AKÇADAĞ HALKI: “EMEĞİ OLAN İŞÇİ, POZU VEREN SİYASETÇİ.
Gençler İçin Dijital Eğitim ve Kariyer Fırsatı.
KURŞUNLU’DA MODERN ALTYAPI HAMLESİ.
TARIM İŞÇİLERİNE KONFORLU YAŞAM: MALATYA’DA YENİ PROJE.
PANKREAS KANSERİNDE UMUT VEREN GELİŞME.
Yeşilyurt’ta Geleceğe Nefes Olanlara Ödül Verildi.
Halk Sağlığını Tehdit Eden Ürünlere Geçit Yok: Battalgazi’de Denetim Operasyonu.
MALATYA GÜCÜ FK’DAN PLAY-OFF’A FIRTINA GİBİ BAŞLANGIÇ.
Malatya-Elazığ Karayolunda Korkutan Kaza.
BATTALGAZİ’DE “KONFERANS” DEĞİL “KONFERANAS” SKANDALI.
AKÇADAĞ’DA FABRİKA KRİZİ: YILLARCA NEDEN SESSİZ KALINDI?
Kuyuönü’nde Yağmur Çilesi: Vatandaşlar İsyanda.
Tarih, Spor ve Kültür Aynı Parkurda Buluşuyor.
SELÇUKLU MAHALLESİ’NDE EV YANGINI: MADDİ HASAR MEYDANA GELDİ.
BAŞKAN HASAN ULUTAŞ: ‘ÜRETİCİNİN EMEĞİNE SAHİP ÇIKIYORUZ.
BATTALGAZİ’DE OTOMOBİL İLE MOTOSİKLET ÇARPIŞTI: 1 YARALI.
Battalgazi Belediyespor’dan Taraftarını Sevindiren Yarı Final Zaferi.
Emre Gönültaş Talihsiz Kaza Sonrası Hastaneye Kaldırıldı.
İş Yaşamının Başarılı Kadınları Bu Kez Sanat İçin Sahnedeydi.
Vücut Yağı Düşman Değil: Sağlıklı Bir Yaşam İçin Hayati Görevler Üstleniyor.
MAŞTİ’de Zehir Operasyonu: 28 Bin 630 Sentetik Hap Ele Geçirildi.
ARSLANTEPE YARI MARATONU İÇİN MALATYA’DA GENİŞ GÜVENLİK ÖNLEMİ.
5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde Doğa İçin Ortak Çağrı.
