Geçer Sandığımız Burun Akıntıları Alerji Olabilir!
Sağlık, 27 Aralık 2021 01:06Geçer Sandığımız Burun Akıntıları Alerji Olabilir!
Burun Akıntısı Alerji Belirtisi Midir?
Alerjilerin pek çok belirtiler vardır. Bunlar arasında en sık karşılaşılan belirtilerden biri de burun akıntısıdır. Burunla ilgili semptomların büyük bir kısmı genellikle alerji ile ilişkilidir. Saman nezlesi olarak bilinen alerjik rinit, burundaki alerjik reaksiyonları tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Alerjik rinit belirtileri arasında burun akıntısı, tıkanıklık, hapşırma ve burunda, gözlerde ve ağzınızın çatısında kaşıntı sayılabilir.
Alerjiden Kaynaklı Burun Akıntısına Ne Sebep Olur?
Nazal alerji semptomlarına neden olabilecek birden fazla tetikleyici faktör vardır. Nazal belirtilerden mustarip olan kişilerin hepsi aynı tetikleyicilere sahip değildir. Mevsimsel alerjiniz varsa, belirtilerinizi yalnızca yılın belirli bir zamanında ortaya çıkaran belirli bir ağaç veya çimen polenine alerjiniz olabilir veya sonbaharda yağmurlu ve yapraklar ıslakken ortaya çıkan belirli bir küf türüne alerjiniz olabilir. Mevsimsel alerjiden mustarip kişilerin üçte ikisinden fazlasının da yıl boyunca belirtileri vardır. Bunlara evdeki toz akarları, hamam böcekleri, evcil hayvanlardan gelen hayvan tüyleri ve yine küf gibi alerjenler neden olabilir. Tetikleyicilerinizi bilmek önemlidir. Tetikleyicilerinizi öğrendikten sonra, onlardan kaçınmanız ve tedavi olmanız daha kolay olacaktır.
Alerji Kaynaklı Burun Akıntısı ile Grip Nasıl Ayrılır?
Alerji kaynaklı burun akıntısında ateş olmaz. Peş peşe hapşırma, burun kaşıntısı, boğazda kaşınma gibi belirtiler görülmez. Gripte ateş genelde görülür. Boğaz ağrısı olabilir. Kas ağrısı görülebilir. Belirtilere göre ayrılamayan durumda alerji testi yapılarak alerjik nezle teşhisi kesinleştirilir.
Alerjiden Kaynaklı Burun Akıntısı Nasıl Geçer?
Geçmeyen burun akıntınız, tıkanıklık, hapşırma gibi belirtileriniz varsa öncelikle alerjiniz olup olmadığını öğrenmek için bir alerji uzmanına gitmeniz gerekir. Doktorunuz bazı testlerle alerjinize neyin neden olduğunu ve tetikleyicilerinizi belirleyecektir. Hem mevsimsel hem de yıl boyu süren alerjiler burun akıntısı, tıkalı burun ve hapşırmaya neden olabilir. Bu nedenle doktorunuz belirtileriniz ve mevcut durumunuza göre size uygun alerji testini yapacaktır. Tetikleyiciniz belirlendikten sonra alerji aşısı ve alerjenden korunma seçenekleri ile belirtilerinizi kontrol altına alabilirsiniz.
Alerji Aşısı İle Alerjinizin Uzun Süreli Tedavisi Sağlanabilir
Alerji aşısı yani immünoterapi vücudu alerjen maddeye duyarsızlaştırmayı hedefleyen bir tedavi yöntemidir. Solunum alerjenlerine karşı uygulanan bu tedavi ile ev tozu mite, polen, küf ve evcil hayvan gibi alerjiler başarılı bir şekilde tedavi edilebilir. Kademeli olarak vücuda alerjen maddenin verilmesini içeren bu tedavi oldukça başarılı bir tedavidir. Aynı zamanda alerjinizin ilerlemesini ve alerjik astım geliştirme riskini de azaltabilir. Alerji aşıları ilk başlarda haftada bir yapılabilir ve daha sonra enjeksiyon sıklığı ayda bir olur. Birkaç yıl devam eden bu tedavinin başarı oranı oldukça yüksektir.
Sağlık, 27 Aralık 2021 01:06
Yorumlar (0)
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin İlimizde Bir Dizi Programlara Katıldı
YEŞİLYURT’TA GEÇMİŞE VEFA, GELECEĞE İLHAM: “BİR DEĞER, BİR ÖMÜR” PROJESİ BAŞLADI
MİLLİ EĞİTİM BAKANI YUSUF TEKİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI SAMİ ER’İ MAKAMINDA ZİYARET ETTİ
MALATYA'DA KIŞ KAPIYA DAYANDI: DEPREM BÖLGESİNDE BÜYÜK SINAV
Birlik Çağrısı: Başkan Geçit STK’ları Masada Buluşturdu
Endüstriyel Hayvancılık, Küresel İklim Hedeflerini Tehdit Ediyor
Yapay Zeka Çözümü Çin Beyaz Yunuslarının Korunmasında Erken Başarı Gösterdi
Miyop ve Astigmat Tedavisinde Smile Pro Lazer Avantaj Sunuyor
BAŞKAN GEÇİT, ESNAFIN GÖRÜŞ VE TALEPLERİNİ YERİNDE DEĞERLENDİRDİ
ARGUVAN BELEDİYESİ SOSYAL KONUT PROJESİ SATIŞA ÇIKIYOR
Battalgazi Belediyesi’nden 3. Arslantepe 3 Bant Bilardo Turnuvası
AĞBABA; MALATYASPOR’A DESTEK İSTEDİ
Büyükşehir Belediyesi Altyapı çalışmalarına aralıksız devam ediyor
Milletvekili Babacan: “Malatya Bölgenin Adalet Merkezi Oluyor”
İlçe Başkanları Ne İş Yapıyor? Halk Soruyor: Çalışıyorsanız Sonuç Nerede?
Battalgazi İlçesin'de Ölümlü Zincirleme Trafik Kazası
Kış Lastiği Kullanımı Hakkında Valikte Bilgilendirme
Başkan Mehmet Zafer’den Gürcistan’da Şehit Olan 20 Asker İçin Taziye Mesajı
Boğaziçi Teknopark Büyüyor!
Türkiye Hazır Beton Birliğinin 4. Mavi Baret İş Güvenliği Ödülleri sahiplerini buldu
BATTALGAZİ BELEDİYESİ ÇAMURLU MAHALLESİ’NDE ASFALT YAMA ÇALIŞMASI YAPTI
AĞBABA; “1000 GÜN GEÇTİ NE HUZUREVİ YAPILDI, NE YAŞLILAR GERİ GELEBİLDİ”
BİNDAL MAHALLESİ’NDE 38 YILLIK İÇME SUYU ŞEBEKESİ YENİLENİYOR
Yeşilyurt Bostanbaşı’nda Silahlı Dehşet: Bir Kişi Ağır Yaralı
Gazeteci Kadir Değirmenci’ye Başarı Plaketi
Doğanşehir Polisi’nden Silah Kaçakçılığına Darbe
Battalgazi İlçesin'de Silahlı Kavga: Mahalle Savaş Alanına Döndü!
Malatya Basını: Birlik Değil, Çekişme İçinde!
Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü
Ağız ve Diş Sağlığı Anne Karnında Başlıyor
Kayısı Bahçelerinde Sonbahar Mücadelesi
Yeşil Bir Gelecek, Sürdürülebilir Konutlarla Mümkün Olacak...
Kuraklıkla Mücadele Kapsamında Sulama Altyapısı Güçlendiriliyor
Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er’den taziye mesajı
Başımız Sağ Olsun Türkiye: Gökyüzüne Uğurlanan Kahramanlarımız
Saç Ekimine Gitmeden Önce; Saç Köklerini Harekete Geçiren 7 Yöntem
Prof. Dr. Emmez: Her beyin tümörü kötü huylu değildir
Amerikan Sertağaçlarıyla Yaratılan Bir Uyum: KARANA Koleksiyonu
Vali Seddar Yavuz “Milli Ağaçlandırma Günü” Etkinliğine Katıldı
