Kış Kapıda, Altyapı Ortada Yok! Malatyalı Her Yağmurda Aynı Çileyi mi Çekecek?
Malatya’da Yağmur Yağdı, Altyapı Yine Sınıfta Kaldı! Başkan Sami Er, Kış Gelmeden Ne Bekliyor?
Malatya’da Yağmur Yağdı, Altyapı Yine Sınıfta Kaldı! Başkan Sami Er, Kış Gelmeden Bu Şehre Kim Sahip Çıkacak?
Malatya’da yağmurun yağması yetiyor, aynı manzaralar yeniden gündeme geliyor! Her yağışta benzer sorunlar, her seferinde vatandaşın aynı sorusu: Bu şehrin altyapısı ne zaman görevini yapacak? Güneşli havalarda her şey yolunda görünebilir ama asıl sınav yağmur yağdığında verilir!
Malatya’da yağmur sonrası ortaya çıkan görüntüler, kentteki altyapı sorunlarını bir kez daha tartışmaya açtı. Vatandaş aynı manzaralarla karşılaşmaktan bıkmış durumda. Takvim ilerliyor, kış kapıya dayanıyor; ancak kamuoyunun aklındaki soru değişmiyor: Malatya Büyükşehir Belediyesi bu kışa gerçekten hazır mı, yoksa yağmur başlayınca çözüm arama mesaisi mi başlayacak?
Anlaşılan o ki Malatya’da yağmur, yalnızca gökyüzünden düşen damlalarla sınırlı bir mesele değil; aynı zamanda belediyecilik hizmetlerinin sahadaki karşılığını gösteren bir sınava dönüşmüş durumda. Üstelik bu sınav her yağmurda yeniden yapılıyor. Ne yazık ki vatandaşın görmek istediği sonuçların ne zaman ortaya çıkacağı hâlâ merak konusu.
Yağmur sürpriz değil, peki hazırlıksız yakalanmak neden?
Yağmurun yağacağı meteorolojinin konusu olabilir ama yağmur suyunun nerede birikeceği, hangi mazgalın tıkanabileceği ve hangi bölgede altyapı sorunu yaşanabileceği yerel yönetimin önceden üzerinde çalışması gereken konulardır.
Şimdi sormak gerekiyor: Bir şehirde her yağış sonrası benzer sorunlar gündeme geliyorsa, burada yalnızca yağmuru mu konuşacağız, yoksa altyapı planlamasını da masaya yatıracak mıyız?
Malatya Büyükşehir Belediyesi ekipleri sahada ne kadar hazırlıklı? Riskli noktalar önceden tespit edildi mi? Yağmur suyu hatları kontrol edildi mi? Kış öncesi gerekli bakım ve iyileştirmeler hangi aşamada?
Yoksa belediyecilik anlayışı, yağmur yağdıktan sonra sorunu görmek, ardından müdahale etmek ve bir sonraki yağmura kadar konuyu gündemden düşürmekten mi ibaret?
Elbette bu soruların cevabını belediye yönetimi vermeli. Ancak vatandaşın karşısına çıkan manzaralar, bu soruların sorulmasını kaçınılmaz hâle getiriyor.
Başkan Sami Er’e soruyoruz: Talimatlar veriliyor da sonuçlar nerede?
Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er’e yöneltilen en önemli soru şu: Ekiplerinize verdiğiniz çalışma talimatları, vatandaşın yaşadığı sorunları ortadan kaldıracak biçimde sahaya yansıyor mu?
Çünkü talimat vermek başka, o talimatın sonucunu ortaya koymak başkadır. Belediyecilik yalnızca çalışma başlatıldığını duyurmakla, sahada ekip bulundurmakla veya yapılan hizmetleri anlatmakla bitmez. Asıl mesele, vatandaşın sorununu çözmektir.
Şehrin bir noktasında yaşanan sorun tekrar tekrar karşımıza çıkıyorsa, artık yalnızca müdahalenin yapılıp yapılmadığını değil, neden kalıcı bir çözüm üretilemediğini de sormak gerekir.
Malatyalıların beklentisi oldukça açık: Fotoğraf veren ekiplerden önce, sonuç veren çalışmalar görmek istiyorlar. Açıklamalardan önce çözüm, geçici müdahalelerden önce kalıcı hizmet bekliyorlar.
Kış geliyor, Malatya yine aynı senaryoyu mu izleyecek?
Henüz kış mevsimine girilmeden ortaya çıkan bu görüntüler, önümüzdeki aylar için ciddi soru işaretleri oluşturuyor. Yağışların artmasıyla birlikte sorunların büyümemesi için şimdiden hangi tedbirlerin alındığının açıklanması gerekiyor.
Malatya zaten depremin ağır yükünü taşıyor. Vatandaş bir yandan konut, ulaşım ve günlük yaşam mücadelesi verirken diğer yandan her yağmurda altyapı sorunlarıyla uğraşmak istemiyor.
Deprem sonrası yeniden ayağa kalkmaya çalışan bir şehirde, altyapı meselesinin tali bir konu gibi görülmesi mümkün değil. Yeni yollar, yeni binalar ve yeniden yapılanma kadar, o şehrin yağmur suyunu yönetebilen, güvenli ve işlevsel bir altyapıya sahip olması da önem taşıyor.
Güneşli havada hizmet anlatmak kolay, asıl mesele yağmurda sınıfı geçmek!
Malatya’nın artık aynı soruları sormaktan yorulduğu açık. Yağmur yağdığında aynı görüntüler ortaya çıkıyorsa, vatandaşın da belediye yönetimine yönelteceği eleştiriler kaçınılmazdır.
Kimse belediyeden yağmuru durdurmasını beklemiyor. Beklenen, yağmurun etkilerini azaltacak önlemlerin zamanında alınmasıdır. Kimse bütün altyapı sorunlarının bir gecede çözülmesini istemiyor. Ancak sorunların tespit edilmesini, önceliklerin belirlenmesini ve somut bir çalışma takviminin ortaya konulmasını beklemek vatandaşın en doğal hakkıdır.
Başkan Sami Er ve belediyenin ilgili birimleri artık kamuoyuna net cevap vermeli: Malatya’da yağmur sonrası sorun yaşanan noktalar hangileri? Bu bölgelerde hangi çalışmalar yapılacak? Kış öncesinde hangi eksiklikler giderilecek? Vatandaş ne zaman kalıcı sonuç görecek?
Çünkü aynı manzaralar tekrarlandığında, aynı açıklamaları yapmak sorunu ortadan kaldırmıyor.
Malatya’nın ihtiyacı yeni bir mazeret değil, çalışan bir altyapı!
Bir şehirde yağmur, belediyeciliğin en önemli sınavlarından biriyse, bu sınavın sonucu yapılan açıklamalarla değil, sahadaki gerçeklerle değerlendirilir. Vatandaşın karşısına her yağışta aynı sorunlar çıkıyorsa, yönetimin de bu tabloya ilişkin hesap verebilir, şeffaf ve somut bir yol haritası ortaya koyması gerekir.
Malatya Büyükşehir Belediyesi için şimdi söz değil, sonuç gösterme zamanı. Kış gelmeden altyapı eksiklikleri giderilecek mi, yoksa Malatyalılar her yağmurda aynı manzaralar eşliğinde aynı soruyu sormaya devam mı edecek?
Unutulmasın: Yağmurun yağması doğaldır; asıl mesele, bir şehrin bu yağmura ne kadar hazır olduğudur. Malatyalı artık yağmur dinince unutulan sorunlar değil, yağmur yağarken bile görevini yapan bir altyapı görmek istiyor.
Büyükşehir Belediyesi, kış gelmeden altyapı sorunlarına kalıcı çözüm üretip vatandaşın içini rahatlatabilecek mi, yoksa Malatyalılar bu kış da her yağmurda aynı manzaraları izlemek zorunda mı kalacak?
Malatya kamuoyu, verilen talimatların kâğıt üzerinde kalmasını değil, sahada karşılığını bulmasını bekliyor. Çünkü bir şehrin altyapısı, güneşli günlerde yapılan açıklamalarla değil, yağmurlu günlerde ortaya koyduğu performansla kendini gösterir.
Yorumlar 0
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın.
Gündem kategorisindeki diğer haberler

Genç Hukukçularla Buluşan Başkan Taşkın, Deneyimlerini Paylaştı.

Hacı Mehmet Korkmaz Unutulmadı: Ancar’da Mevlid Programına Yoğun Katılı…

Kadiruşağı Köprüleri İçin Geri Sayım: Tamamlanma Hedefi 2027 Baharı.

Battalgazi Belediyesi’nden TOKİ Yollarına Asfalt Dokunuşu.

Malatya’nın Yeniden İnşası Masada, Vatandaşın Beklentisi Sahada!



