ALTIN
 
DOLAR
 
STERLİN
EURO
 

AĞBABA; ŞU REKOLTEYİ AÇIKLAYIN ARTIK

AĞBABA; ŞU REKOLTEYİ AÇIKLAYIN ARTIK 

29 Haziran 2021 06:43
AĞBABA; ŞU REKOLTEYİ AÇIKLAYIN ARTIK

“YA CUMHURBAŞKANINA SÖYLEYEMEDİLER YA DA  CUMHURBAŞKANI DESTEK VERMEDİ”

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, kayısı başkenti Malatya’nın doğal felaketler yetmezmiş gibi bir de AKP’nin akıl dışı politikalarıyla kayıplar yaşadığını belirterek, “Hasat başlamış ortada kayısı rekoltesi yok.Görünen o ki çiftçi  ürünlerini sattıktan sonra rekolteyi açıklayacaklar” dedi.

Ağbaba, kayısı rekoltesinin belirlenmesi ve açıklanmasının yılan hikayesine döndüğünü belirterek,”Hasat başlamış, çiftçi ürününü yaş olarak satmış veya icara vermiş, ortalama yüzde 30 ürün daha şimdiden el değiştirmiş ama Dünya kuru kayısı pazarının yüzde 85’ini tek başına elinde bulunduran Malatya’da kaç ton kayısı olduğu bilinmiyor.Bilenler de açıklamıyor. Beceriksizlik mi kasıt mı anlamış değiliz” dedi.

“NE YAPMAK İSTEDİKLERİNİ KENDİLERİ DE BİLMİYOR”

Malatya genelinde Kayısı Tahmini Rekolte çalışmalarını yapacak olan komisyonun Mayıs ayında çalışmalar yapıp, tahmini rekolteyi belirlediğini ancak rekoltenin Malatya kamuoyu ile paylaşılmadığını belirten Ağbaba, “Her yıl Malatya Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Mayıs ayının son haftasında açıklanan kayısı rekoltesi tahminine ilişkin verilerin, bundan böyle Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Ankara’da açıklanacağı belirtildi.Bakanlığın da dillere destan bir yöntemle yaş ve sofralık kayısı üretilen Iğdır, Mersin,Kayseri, Isparta, Antalya,Kırıkkale gibi illerin rakamlarını da toplayıp, Malatya’daki kurutmalık kayısı rekoltesiyle birlikte açıklayacağı iddia ediliyor.Ne yapmak istediklerini kendileri de bilmiyor. AKP’ye kalırsa rekolte ancak Eylül ayında açıklanır.” ifadelerini kullandı.

“REKOLTE, ÜRETİCİNİN YOL HARİTASI”

Kayısı rekoltesinin, Haziran ayının sonuna yaklaştığımız şu günlerde henüz açıklanmamış olmasının üreticileri mağdur ettiğini belirten Ağbaba,”Üreticiler Tarım Bakanlığı eliyle belirsizliğe sürükleniyor.Rekolte belli olsa belki ona göre bir fiyat tahmini yapacaklar,ürünlerini yaş veya kuru olarak satacaklar.Ancak görünen o ki çiftçilerin bu zor dönemi ne bakanlığın ne de AKP Malatya Milletvekillerinin umurunda değil.Tarım Bakanı Iğdır’da kayısı şovu yapıyor, Malatya’yla Elazığ’ı birbirine düşürmeye çalışıyor,AKP vekilleri seyrediyor” dedi.

9-10 Mayıs tarihlerinde meydana gelen şiddetli zirai don sonrası Hekimhan, Kuluncak, Darende Yazıhan,Akçadağ yüksek bölgelerinde büyük zarar oluştuğunu hatırlatan Ağbaba, “AKP Milletvekilleri lütfen ziyaretler gerçekleştirip,üreticiyle görüşmüş, ardından oluşan zararın bir nebze olsun telafisi için sorunu Cumhurbaşkanına ileteceklerini belirtmişlerdi.Aradan 50 gün geçti.Ortada destek adına hiç bir şey yok. Ya vekilleri Cumhurbaşkanına sorunu aktaramadı veya Cumhurbaşkanı Malatyalılara destek göndermeyi uygun bulmadı.Binlerce üretici yine siyasi sözlerle kandırılıp kaderlerine terk edildi” dedi.

“ÇİFTÇİ YOK PAHASINA ÜRÜN SATACAK”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya İl Başkanı Enver Kiraz da, “Kayısı’da hasat başlayalı günler oldu ama ne rekolte ne de taban fiyat açıklanmadı. Çiftçiyi zararına ürün satacak durumuna getirip, rekolte ve taban fiyat açıklanmamasını şiddetle kınıyoruz” dedi.

İl Başkanı Kiraz ve yönetim kurulu üyeleri, Battalgazi Çolaklı Mahallesi’ni ziyaret ederek kayısı bahçesinde kayısı üreticileri ve işçilerle bir araya geldi.

Kiraz, kayısı bahçesinde yaptığı açıklamada, “Kayısı dalında indirilmiş ve gün kurusu yapılması için güneş ışığı altına serilmiş durumda. Yaklaşık bir haftadır Malatya’da kayısı hasadı başladı. Hasadın Malatya için hayırlı ve bereketli olmasını diliyorum. Ama bereketli olmayacağını görüyoruz. Çünkü Mart ve Mayıs aylarında yaşamış olduğumuz don ve dolu kayısıda ciddi hasarlara neden oldu ve rekolteyi düşürdü” dedi.

“Hasat için her şey hazırlanmış, işçiler getirilmiş, kayısılar sirkelenip serilmiş ama önemli ola birkaç nokta var ki o noktalarda hiçbir açıklama yapılmıyor” diyen Kiraz, açıklamasında şunları kaydetti:

“Kayısılar dalında indirildi ama rekolte henüz açıklanmamış durumda. Dolayısıyla rekolte açıklanmadığı için çiftçi önünü göremiyor, tüccar önünü göremiyor, aracılık yapanlar önünü göremiyor. Ayrıca geçen yıl ilk defa Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) alım yapacağını ifade etmişti. Bir taban fiyat açıkladı, hepimizde çok memnun olduk. Bu sene çoğu yerde kayısı hasadı bitecek, kayısısını satıp işçi paralarını veya borçlarını ödeyecek ama henüz taban fiyat açıklanmadı. Çiftçi taban fiyat açıklanmadığı için kaygılar yaşıyor. Rekolteyi açıklamayarak çiftçiyi kaderiyle baş başa bırakıyorlar. Çiftçi yok pahasına ürününü satacak ve zarar edecek.”

Hasat dönemi başlamasına rağmen rekolte ve taban fiyatın açıklanmamasını kınadıklarını dile getiren Kiraz, “Dünyada tüketilen kayısının neredeyse yüzde 85’ini 90’ını Malatya karşılıyor. Ne hikmettir ki Malatya o kadar zayıf kalmış ki Tarım Bakanı gidiyor Iğdır gibi bir yeri ‘Dünya Kayısı Başkenti’ ilan ediyor. AKP Malatya Milletvekilleri de sessiz kalıyor. Hiç mi vicdanınız yokta mecliste tek kelime edemiyorsunuz. Kendi hükümetinizin bakanı bunu söyleyebiliyor, kendi iktidarınızın bakanı taban fiyatı açıklamaktan aciz. Böyle bir durum Malatya çiftçisi adına kabul edilemez. Biz şiddetle kınıyoruz” ifadelerini kullandı.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.