ALTIN
 
DOLAR
 
STERLİN
EURO
 

BİLKENT MALATYA’YA GELİYOR

BİLKENT MALATYA’YA GELİYOR 

17 Ağustos 2021 14:29
BİLKENT MALATYA’YA GELİYOR

Malatya’ya gelecek her yatırım bizi heyecanlandırır.

Getirenlere, yatırım yapanlara da hakkını teslim ederiz.

Helal olsun işte böyle deriz.

Çünkü bizim için Malatya’nın çıkarları ve menfaatleri her şeyden önce gelir.

O nedenle hizmet getirene her zaman saygımız vardır.

Hele hele gelen yatırım Eğitime olunca da ayağa kalkar alkışlarız.

Geçtiğimiz hafta Malatya Büyükşehir Belediyesinden gönderilen bülten haber bizi heyecanlandırdı, keşke yapsalar dedirtti. Neydi o haber:

“Bilkent Üniversitesi’nin Malatya’da eğitim alanında yapılacak kampüsü için yoğun girişimlerde bulunan ve Malatya -Elazığ karayolu Battalgazi İlçesi Fırıncılar Mahallesi Bölgesi’nde yer tahsisi yapan Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Bilkent Üniversitesi’nin eğitim kalitesinden Malatyalı çocuklarında faydalanacak olması çocukların geleceğe en güzel şekilde hazırlanması noktasında kendilerini mutlu ettiğini söyledi. Bilkent Üniversitesi yerleşkesini ki geçen yılın parasal değeriyle 250 Milyon TL olan, bu yıl ise 350 Milyon TL olan Bilkent’in anaokulunu, ilkokulunu, ortaokulunu ve lisesini daha sonrada üniversitesini fırıncılar bölgesinde ihdas ettiğimiz 375 dönüm arazide başlanılacak. Malatya’mıza önemli bir yatırımı daha kazandırmış olacağız.”

Özel eğitimde marka olmuş Bilkent Üniversitesinin Malatya’da eğitime yatırım yapması gurur verici bir olaydır. Buna söylenecek olumsuz tek kelime olamaz.

Ancak böyle marka olmuş Bilkent’e tahsis edilen İnönü Üniversitesinin yan tarafındaki Fırıncılar mahallesindeki yeri tahsis edilirken bazı endişeler de var. Aslında Malatya Belediyesinde de geçmiş yıllardai İmar Müdürlüğü görevinde bulunan Mimar dostumuz aradı yerleşke konusunda ki, özellikle de trafik akışı başta olmak üzere yapacağı olumsuz etkileri anlatınca kendisine hak verdim

Bakın Mimar dostumuz hangi uyarılarda bulunuyor:

“Bilkent Üniversitesinin Malatya’da yatırım yapacağını duyunca çok sevindim, gururlandım, Malatya işte yatırım çekiyor dedim.  Ancak Fırıncılar köyündeki yeri doğru bulmadım. Bilkent’e Malatya’nın en iyi yerinde yer tahsisi yapmalıyız. Fırıncılar köyünde yapılırsa, yapılacak olan okula başarılı olan burslular ve gelir seviyesi iyi olanlar bu okula kayıt yapacaklarını şimdiden görüyorum. Orada Üniversitemiz var, Turgut Özal Tıp Merkezimiz var, Özel Hareket Bölge Merkezi geliyor, özel TED Koleji var. Ama ulaşım için sadece Elazığ karayolu ile ulaşım sağlanıyor ve trafik büyük bir sorun oluyor. Bilkent eğitime başlarsa Beylerderesi’nden başlayarak tüm yerleşim birimlerinde oturanların çocukları her gün 20 kilometre yol gidecek. Bu nedenle tahsis edilen araziyi doğru bulmuyorum.

Bunun yerine Beylerderesi civarında ya da öte yakasında neresi olur bilmem ama bir arazi tahsisi daha doğru olur. Burada olursa bu yöne gelecek ulaşım çok az olacaktır. Ya da arazi tahsisi Şehrin Güney ve Kuzey tarafından bir tarafa da yapılırsa bu da olumlu olur. Bu nedenle kamuoyu olarak bu yer tahsisi konusunu Büyükşehir, Battalgazi ve Yeşilyurt Belediyelerimiz bir araya gelerek en uygun yeri tahsis etmeleri daha yararlı olacaktır.”

Malatya Doğu Batı ekseninde bir çizgi gibi uzanıyor.

Güneye doğru Beydağları olduğundan o tarafa doğru bir gelişme olmuyor.

Çevre yolu altı diye tabir ettiğimiz Kuzeyde ise 50 yıldır aynı yerde sayıyor. Şimdilerde de Suriyelilerin yaşadığı gettolara dönüşmüş durumda.

Malatya’ya kamu yatırımları bir çizgi gibi Beylerderesinden başlayarak, Elazığ Yönündeki Çiftliğe kadar olan ulaşım yolu üzerinde yapılmış. Okullar, Hastaneler, Dersaneler, Adliye, Vergi Daireleri, Belediyeler, Resmi kurum ve kuruluşlar hep aynı aks yönünde yapılıyor.

Bilkent Üniversite yatırımı için yapılan yer tahsisini yeniden gözden geçirmekte fayda var. Daha uygun, trafiği zorlamayacak, öğrencileri tıkanan trafikle oyalamayacak yerlere bakmakta bence de yarar vardır.

Yatırım güzel, belki gelmez düşüncesiyle acele tarafından yer tahsisi de yapılmış olabilir. Ama bu kadar önemli yatırımları yaparken de Malatya’nın trafiğini daha da zorlaştıracak yerleri de düşünmek gerekiyor.

Mesela Beydağlarında bir yer tahsisi olsa daha iyi olmaz mı?

Ya da Çevre Yolu altında, o bölgeyi geliştirecek bir yerde düşünülemez mi?

Bilkenti Malatya’ya getirme başarısını gösterenler elbette yer konusunda da en iyisini düşünmelerini bekliyoruz.

Eğitim yatırımları, Sağlık yatırımları çok önemlidir. Yapılacakları yerlerde trafikten başlayarak tüm etkenleri düşünmek gerekiyor.

Mimar dostumuzu endişelerinden haklı gördük.

Dinlemek isteyen olursa da, söyleriz gelir endişelerini sizlere de anlatır.

Yine de Bilkent Malatya’ya hayırlı olsun.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.